Brăila – Timișoara în fotbalul de tarabă 272-0 păstorit de FRF, lupul paznic al turmei. Croitoru: ”Pentru că dacă ne gândim aşa…” Dar exact așa se gândește în România

Rezultatele internaționale tot mai modeste ale ”tricolorilor” și cluburilor din Liga 1 sunt consecința firească a defectuoasei administrări a fotbalului românesc din ultimele decenii, în baza resortului cauză – efect, însă închipuiții gestionari care se cred și Dumnezei și nemuritori pe tăpșanul sportului rege carpatin – unul redus la stadiul de tarabă 272-0 cu lupii păstori ai turmei de mioare, nu au capacitatea de a deduce că între urmările negative de ordin general ale deciziilor și demersurilor lor se numără fără doar și poate și bâjbâielile după ureche de la nivelul eșaloanelor inferioare, iar asta doar pentru că n-ar părea așa la prima vedere. Dar cum detaliile contează, degradarea fotbalului intern are destule de-a face și cu șuntarea Ligii 2 și Ligii 3, devenite într-un cerc vicios laboratoare experimentale pentru născocirile federale, cu atât mai mult în ultimele sezoane, iar accentuarea picajului valoric, competitiv și calitativ se regăsește sub forma derapajelor din aproape în aproape ale activității Ligii 2. Al cărui baraj de supraviețuire este coborât din vorbe în derizoriu deja la ora doar celei de-a doua ediții cu această găselniță în program. Conștiința, mentalitatea și gândirea sunt nelalocul lor în fotbalul mioritic în condițiile lipsei viziunii, iar în consecință obținerea altor rezultate, mai bune, este imposibilă pe fondul persistenței în eroare.   

Căci abia s-a bifat mijlocul fazei play-out a Ligii 2, dar iată că, în plin sezon – așadar pe parcursul acestuia, umblă vorba prin târg despre căderea în derizoriu a barajului de menținere în eșalonul secund, oricum o gogomănie în sine. Fotbalul mioritic este trădat de mentalitatea de tarabă asezonată tacticos cu un 272-0 fără replică sub oblăduirea FRF, lupul paznic la stână, dar încă se miră cum de rezultatele externe sunt tot mai păguboase, încă speră că traiectoria s-ar îmbunătăți de la sine.

O imposibilitate, fiecare nou pas greșit în activitatea fotbalului intern, fie acesta cât de mic, agravând și în continuare starea generală a sportului rege carpatin, cu repercusiuni pe scena internațională. Iar lucrurile au legătură, chiar dacă n-ar părea absolut deloc așa la o primă vedere superficială. Diletantismul este însă la el acasă în fotbalul mioritic proptit din banul public – mereu catastrofal gestionat, cât despre profesionism, nici nu poate fi vorba despre așa ceva, motiv pentru care cuvântul în speță nu este pomenit în aceste rânduri.

În Vinerea Mare, la matineu, joacă două necăjite ale Ligii 2, nou-promovata din Brăila, fără absolut nici o victorie în sezonul regular, cu cele mai puține puncte adjudecate în cele 19 etape, doar două, o 2 17, golaveraj 7-53, și Politehnica Timișoara, pe loc de baraj în Grupa A, iar un biet meci prăfuit din subsolurile eșalonului secund este prefațat cu obiceiul locului în Carpați, alimentând zvonistica de dugheană. Nici n-ar fi multe altele de zis.

Paradoxal, brăilenii sunt cei care au câștigat în premieră la ultima lor apariție acasă, 1-0 în al doilea meci jucat pe teren propriu în play-out, în dauna celorlalți retrogradați în Liga 3, din Călărași, pe când poliștii ”violeți” au fost lăsați în urmă pe locul de baraj de nou-promovații comunali din Șelimbăr, 1-2 sâmbătă pe ”Știința”. Tot paradoxal, codașii brăileni au ținut strâns în prima lor deplasare din play-out, cedând cu 1-0 la Iași, pe când bănățenii au pierdut mai drastic în Harghita, cu 3-0, unde s-au înclinat în weekend și dunărenii de la Dacia Unirea, cu 5-0. 

Context în care se conturează duelul est-vest Brăila – Timișoara, pe fondul vorbelor despre căderea în derizoriu a găselniței barajului. Un fotbal necompetitiv apăsat de neseriozitate într-o societate pe măsură, dar bravând la capitolul falselor virtuți, o românească a formelor fără fond. Și-atunci cum să și aibă oare România fotbal? Din moment ce FRF poate emana asemenea sisteme competiționale, din moment ce în fotbalul carpatin se poate gândi nonșalant în cheia speculațiilor în plin campionat!?! Exersate de decenii. ”Pentru că dacă ne gândim aşa…”, a ținut să remarce astăzi antrenorul polist Nicolae Croitoru la întâlnirea cu presa, însă realitatea e că exact așa se gândește din nefericire în România, sâmbure al relelor. Un tărâm înțesat cu ”deștepți” fără pic de smerenie, prea plini de sine pentru a lua măcar în calcul evidența că nu le știu pe toate, prea infatuați pentru a admite că nu-s convingători din postura de ”atotștiutori”, cu aerul unor Dumnezei nemuritori. Ceea ce se întâmplă actualmente în fotbalul românesc păstorit de FRF, acest 272-0 mai mare rușinea pentru sportul rege intern, este nu doar detestabil, dar de-a dreptul repulsiv. Iar toți protagoniștii sunt părtași într-o oarecare măsură complicității la o impostură. Generând noi și noi mostre ale mentalității de tarabă, ultima strigare fiind ”uite barajul, nu e barajul”. Nu astfel se va ieși la liman, nu prin consecvența păguboasei mentalități din sângele nației. 

Un fotbal care la urma urmelor chiar își merită soarta, umbrit sub rânjetul unui Păcălici nu întâmplător cu ochelari de vedere.    

Dar iată platitudinile declarate azi-dimineață de Nicolae Croitoru, antrenorul principal al Politehnicii: „E un joc cu Brăila care vine după o săptămână grea, foarte grea, ca urmare a rezultatului pe care l-am înregistrat etapa trecută. Un rezultat care ne scoate din lupta pentru evitarea locului de baraj şi, sigur, un rezultat care ne pune într-o lumină total nefavorabilă. Jucăm la Brăila, sperăm să ne regrupăm, sperăm ca în aceste trei jocuri pe care le mai avem de disputat să pregătim jocurile de baraj, cu Braşov, astfel încât să nu mai fim nevoiţi să trăim astfel de momente. 

Teoretic, pe hârtie, Brăila este un adversar accesibil, dacă ne uităm pe linia lor de clasament. Este o echipă care s-a împăcat cu situaţia în care se află, dar care a respectat competiţia şi, chiar dacă nu a reuşit rezultate bune, totuşi, s-au prezentat destul de bine pentru situaţia lor în jocurile pe care le-au desfăşurat. Eu cred însă că atenţia trebuie să se îndrepte către noi, pentru că noi avem de reglat anumite probleme, să sperăm că jocul cu Brăila va însemna un restart. Şi, aşa cum spuneam mai devreme, să fie un început care să ne ajute să pregătim jocurile de baraj.”

Întrebat despre informaţiile conform cărora barajul ar putea să nu mai aibă o miză reală, în sensul că pierzătoarea ar urma să rămână în Liga 2, Croitoru a semnalat: „Cunosc şi eu aceste informaţii, ştiu că sunt vehiculate şi în presă au apărut anumite lucruri, însă, din punctul meu de vedere, jocul de baraj este la fel de important până când apare o informaţie oficială… Pentru că dacă ne gândim aşa, de-a lungul timpului, an de an apar informaţii de genul acesta, care se confirmă mai mult sau mai puţin. Eu cred că ar fi o greşeală să mergem pe ideea că jocurile de baraj nu vor mai avea importanţă, pentru că nu ştiu dacă este lucrul cel mai potrivit pentru noi la momentul acesta, cred că trebuie să rămânem concentraţi, să ne evaluăm exact, să ştim unde suntem, să vedem ce paşi avem de făcut şi, după cele trei jocuri pe care le mai avem de disputat, să revenim la un nivel de joc bun.”

Adrian Zaluschi şi portarul George Păduraru vor lipsi din motive medicale, primul suferind o ruptură parţială de ligament colateral în meciul pierdut sâmbătă acasă cu CSC Şelimbăr, în cursul căruia era introdus în repriza a II-a, accidentându-se nu după mult timp și urmând a reveni peste circa 3-4 săptămâni.

Meciul ACS Dacia Unirea Brăila – Politehnica Timişoara se dispută vineri, 22 aprilie, de la ora 11, în etapa a V-a a play-out-ului Ligii 2, grupa A, din 7 runde. Alb-violeţii sunt pe poziţia a 5-a, cu 24 de puncte, în timp ce gazdele ocupă locul 7, ultimul, cu 5 puncte. În sezonul regular, poliștii s-au impus în meciul disputat pe arena „Dan Păltinişanu”, scor 2-0, înaintea preluării băncii tehnice de către Croitoru.

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Fotbal, Liga 2, Poli Timişoara și etichetat cu , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


− 4 = patru

 


Ultimele articole din categoria Fotbal: