”Buturuga mică” Mama Mia, protest în Cupa României prin întârzierea începerii meciului cu UTA BD dar și a repunerii mingii în joc, când în posesie. Toate cu antrenorul auto-exilat în tribună

Deși cu constante probleme de efectiv și notabile minusuri numerice în componență, CS Nuova Mama Mia a respectat exact cum s-ar cuveni competiția Cupei României prin a căuta tur de tur victoria și calificarea, ceea ce a izbutit deja de 3 ori din 10 august încoace progresând grație unor triumfuri cu 3-2 și 6-1 în deplasare respectiv cu 3-2 acasă, așadar cu un total de 12 goluri marcate, iar la ora fazei a IV-a, cu ocazia intrării în cursă a divizionarelor secunde, mica buturugă divizionară C din Becicherecu Mic optează ca formă de protest la cele pățite în acest debut de campionat să tragă un semnal de alarmă în privința controversatei probleme a arbitrajelor în fotbalul românesc.

Cosmin Stan, antrenorul lui Mama Mia, este decis ”indiferent de consecințe și cu orice preț” să apeleze la forme de protest față de situația arbitrajului românesc cu ocazia jocului de Cupa României cu UTA BD

Cosmin Stan, antrenorul lui Mama Mia, este decis ”indiferent de consecințe și cu orice preț” să apeleze la forme de protest față de situația arbitrajului românesc cu ocazia jocului de Cupa României cu UTA BD

CS Nuova Mama Mia – UTA Bătrâna Doamnă, programat miercuri de la ora 14,30 pe arena timișoreană CFR, este una dintre cele mai dezechilibrate dispute ale fazei a IV-a a întrecerii K.O., dat fiind că ”buturuga mică” este penultima în C4 iar arădenii în prima pătrime a ierarhiei din Liga 2, însă gruparea alb-roșu din Becicherecu Mic timișean nu apelează nicidecum la protestul cu prilejul acestui meci cu mai mare expunere la nivel național pentru a-și atrage oarecare avantaje ascunse, cum ar putea suspecta unii, ci pur și simplu strict cu gândul la binele general al jocului, pentru îmbunătățirea sa.

Nu este așadar nici vreun gest de frondă, nici un act teribilist, nici o formă subtilă de publicitate la ora rarei întâlniri cu o recentă participantă la barajul de promovare în Liga 1, nici pe-atât vreun ”cal troian” de ”adormire” a adversarului prin manevre înainte de meci, ci scurt pe doi un S.O.S. pe care poate l-ar lansa și alții, neavând însă acea capacitate de a se scutura de conformismul alinierii în șabloanele și canoanele tacit convenite în lumea fotbalului.

O revoltă pornea cândva de pe străzile Timișoarei și iată că de astă dată, de pe o arenă de fotbal roasă de ororile tranziției, dar centrală ca locație pe malurile Begăi, o mică divizionară C propune o surpriză nu fotbalistică dar ca dezbatere de idei, ca principiu demn de afișat în slujba jocului practicat.

De fapt, ar fi mult spus că gruparea Mama Mia este autoare a protestului cu ocazia meciului de Cupa României, căci mai exact este vorba strict despre antrenorul său principal, Cosmin Stan, un fost mijlocaș care a cochetat și cu Divizia A în alb-negrul lui UMT, în 2001, lansator la ora actuală al razei de lumină ce ar putea limpezi minți și pune pe unii pe gânduri.

Nu este deloc cert că Stan va mai lua loc pe banca tehnică a roș-albilor și vineri, în deplasarea de campionat la Pandurii II, soarta sa putând lesne ajunge în aceste zile în mâna conducătorilor propriei grupări, însă ceea ce a pomenit tânărul tehnician după înfrângerea de vineri de pe CFR în etapa a V-a, când s-a retras în tribună fără cardul de identificare de la gât în urma acordării unui penalty împotriva echipei sale, și anume că va apela la o formă de protest cu prilejul disputei de marți cu arădenii, a devenit un plan schițat dar și fapt ca și împlinit.

Pe scurt, brigada bihoreană delegată pe CFR, cu orădeanul Răzvan Lădar central și asistenții Lakatos Rareș, un concitadin, și Fiter Ciprian, din Sânmartin, observați de Nicolae Grigorescu, plus orădeanul Valer Vancea, va avea surpriza să constate că jucătorii lui Mama Mia vor întârzia începerea meciului programat de la ora 14,30, în limita sfertului academic, cel mai probabil printr-o retragere în grup la vestiare după alinierea la centru pentru salutul publicului, dar și primele acțiuni ale partidei propriu-zise, când, în cazul ieșirii mingii din joc pe posesia timișeană, se va căuta pe cât posibil tărăgănarea repunerii balonului, tot în limita celor 3 minute pomenite în legi. Desigur, gazdele vor risca în respectiva situație să se aleagă cu cartonașe galbene, care implicit înseamnă alte cheltuieli pentru încercatul club, dar poate că vor găsi o soluție inedită de a-l pune în dificultate pe central să aleagă un sancționat, în cazul unei noi grupări unitare a unsprezecelui, undeva spre mijlocul terenului.

Pățitului i s-a umplut sacul de amar dar nu își plânge public de milă ci pune o problemă spinoasă pe tapet, poate, poate se sesizează totuși cineva…

Iar antecedentele nu sunt nici exagerări, nici situații cu care restul cluburilor nu s-ar putea întâlni, căci corul nemulțumiților la adresa arbitrajului carpatin ar putea avea de fapt mult mai multe voci. Din contră, Mama Mia a contabilizat deja câteva derapaje ale cavalerilor fluierului care au costat-o frumușel pe acest debut de sezon, tânărul Filip de exemplu alegându-se cu o întindere de ligamente la gleznă în urma căreia nu putea efectua nici astăzi măcar o alergare ușoară, resimțind dureri, la 9 zile după ieșirea sa în… cărucior în minutul 10 al deplasării la Galda de Jos fără ca oponentul care efectuase faultul să fi văzut cartonașul galben. Paradoxal însă, deplasarea cu pricina avea să se încheie pentru roș-albi în 9 jucători, doi fiind eliminați cu cartonașe roșii acordate direct pentru… deschiderea gurii a mirare într-un fotbal în care altfel se înjură de mama focului până în vârful piramidei mioritice, Jairo Aquino fiind suspendat drept urmare pe 3 etape și amendat cu 1.700 de lei iar vârful Dumiter pentru două runde și ars tot cu 1.700 de lei.

În consecință, în absența celor 2 suspendați contra oaspetei UTA BD, Stan va avea la dispoziție un efectiv de 15 componenți cu tot cu Dragu și Albert, la rândul lor cu probleme medicale, dintre care însă unul, în forța împrejurărilor, ar putea apărea chiar și titular.

Mama Mia se va alinia așadar într-un… picior dar cu un mesaj tacit pentru care inițiatorul său, antrenorul Stan, își asumă consecințele, indiferent de urmări.

Explicând că ține cu orice preț să lanseze un semnal pentru cei care au urechi să audă, Stan își explică gestul premeditat prin a spune că ”este anormal ce se întâmplă în fotbalul românesc și nu o facem pentru a ne crea avantaje la meciurile viitoare, ci spre binele general al fotbalului nostru, ca fotbaliștii, cluburile, antrenorii să fie respectați de către arbitri. Pentru ca ierarhiile să fie corect stabilite, pe teren, cu o cât mai mică influență din partea arbitrilor. Nu este un protest împotriva greșelii umane, ci a celor voite, dar și pentru aplicarea de măsuri împotriva celor umane. Pentru că nu este normal nici să nu suporți consecințele greșelilor, unele flagrante, care pot răsturna soarta unor echipe, jucători, antrenori. Măcar să fie și ei la rândul lor urecheați de cineva pentru greșelile pe care le fac!”

Stan amintea încă de vineri, după înfrângerea cu ACS Poli II în care Mama Mia a protestat din nou vehement la adresa arbitrajului, pentru a treia oară în primele 5 etape, că va intenționa să preia statutul de spectator și suporter al formației sale, din tribună, la ora meciului de Cupa României cu arădenii, ceea ce rămâne în planurile sale, pe lângă formele de protest gândite pentru startul întâlnirii, înaintea și după primul fluier. ”Aș vrea să stau în tribună, nu unde sunt spectatorii, dar în cea opusă, doar că este închisă, și sper ca observatorul să nu se lege de faptul că stă cineva acolo. Prin această poziționare caut să întăresc forma de protest vizavi de ceea ce s-a întâmplat pe acest început de campionat!” Cei de la Mama Mia consideră că în jocurile de la Cermei, Galda de Jos și acasă cu ACS Poli II au existat decizii punctuale majore ce au dus la înscrierea imediată de goluri de către oponente, de fiecare dată la scoruri nu defavorabile lui Mama Mia, și care astfel au înrâurit soarta partidelor, însă pe fondul general al unor maniere de arbitraj care necesitau poate și alte remarci în rapoartele de observare.

Mama Mia o avea poate prin Stan o voce prea stinsă, de undeva din catacombele uitatei ligi a treia, dar problema expusă fățiș și tranșant de antrenorul divizionar C și elevii săi este una cât se poate de reală și necesar a fi atacată frontal întru binele fotbalului românesc. Așa încât, bravo celor care văd lucrurile cum mult mai mulți ar fi cazul să aibă curajul să le pună sub lupă în adevărata lor lumină, cu aprecierea că FRF ar trebui să se auto-sesizeze ca atare prin a distinge tocmai sâmburele sănătos al protestului de pe CFR. Căci un asemenea protest ar putea fi de fapt al multora…

Mama Mia – UTA BD este unul dintre cele 11 meciuri eliminatorii de Cupa României punând față în față grupări din eșaloane inferioare cu cluburi din Liga 2, alte 4 jocuri fiind strict între secund-divizionare, cu miza de a pătrunde în faza a V-a, de peste 3 săptămâni, la intrarea în cărți în 16-imi a formațiilor din Liga 1.

Cele 17 partide programate în faza a IV-a din 4-6 octombrie includ și disputa ASU Politehnica – Șoimii Pâncota, de pe ”Știința”, tot marți de la ora 14,30. Sporttim va difuza în format LIVE TEXT jocul de pe CFR, Mama Mia – UTA BD.

Acest articol a fost publicat în Fotbal, Liga 3 și etichetat cu , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Comentariile nu sunt permise.


Ultimele articole din categoria Fotbal: