Cartea lui Gheorghe Popa,lansată:”Poli nu piere,va trăi mereu”

Cartea “Poli nu piere, va trăi mereu”, o a patra exclusiv despre clubul alb-violet scrisă în ultimii 5 ani de profesorul Gheorghe Popa şi apărută la Editura Eurostampa, a fost lansată astăzi de la ora 11 în prezenţa mai multor foşti jucători, antrenori şi conducători ai Politehnicii în Sala Multifuncţională a Consiliului Judeţean Timiş, evenimentul fiind însă întrucîtva deturnat de discursul pe tema actualităţii imediate a grupării ACS Poli, ţinut de amfitrionul principal din partea CJT.

Gheorghe Popa, pedagog şi profesor universitar cu patru decenii de activitate în amfiteatrele şi sălile de sport ale Politehnicii din Timişoara, a revenit la cei 77 ani împliniţi în 16 mai cu o nouă apariţie publicistică după cărţile din anii 2007, 2008 şi 2010 pe tema Poli, „Gloria zilelor de ieri”, „Gloria alb-violetă” şi „Poli 90”, respectiv din 2010, “110 ANI DE FOTBAL ÎN BANAT, 1899-2009”, o lucrare cuprinzînd printre multe alte amănunte despre clubul alb-violet şi clasica fotografie cu lotul idolilor, poliştii cu Dan „Tata Mare” Păltinişanu! Respectiva cunoscută poză de grup, rămasă pe retina multor chibiţi din vestul ţării, este una dintre foarte numeroasele publicate şi în “Poli nu piere, va trăi mereu”.

În prezidiu, alături de autorul cărţii, au luat loc astăzi Gheorghe Staicu, Ioan Carţiş, Maria Grappini şi Titu Bojin, conducător al CJ Timiş, precum şi oamenii de fotbal Valentin Velcea, Jackie Ionescu şi Ionel Bungău, cu toţii implicaţi actualmente în activitatea grupării alb-negre evoluând în baza certificatului de identitate sportivă al promovatei ACS Recaş.

„Dedic această carte eroilor cărţii mele, fotbaliştilor din toate generaţiile, care ne-au încîntat cu fentele,driblingurile, şuturile şi golurile lor”, şi-a început autorul ultima sa carte despre clubul fanion al Banatului, carte cu 650 pagini pentru cumpărarea căreia s-au arătat deja interesaţi în cursul lansării numeroşi doritori din asistenţă, nemaiaşteptînd apariţia sa la Librăriile Eminescu, pentru preţul de 50 ron.

Cartea publicată de Editura Eurostampa e un generos volum cu istoria clubului, incluzînd fotografii inedite, decupaje din presa vremii şi creionaje ale eroilor amintiţi. „Am început scrierea acestei cărţi în 1996, ca o bibliografie a clubului, iar multe dintre portretele celor prezentaţi le-am realizat stînd de vorbă cu eroii cărţii”, a explicat profesorul Popa, adăugînd că nu tuturor celor care le-au fost creionate portretele au şi fotografii în cadrul cărţii, datorită calităţii mai modeste a clişeelor, şi pomenindu-l de exemplu pe Roly Jivanov, un jucător şi totodată maseur cîndva la polişti.

Dintre invitaţii în prezidiu, antrenorul Valentin Velcea, activînd la ACS Poli, a remarcat că traiectoria sa pe banca tehnică o poate depăşi pe cea ca jucător alb-violet, cu „două finale de Cupa României pierdute, la care sper să adaug în palmares două promovări în prima ligă”.

Scriitorul profesor Gheorghe Popa: o a patra carte din 2007 încoace despre "Poli"

Din păcate, Titu Bojin, dovedind implicit că nu poate face referire la istoria clubului alb-violet, ceea ce s-ar fi pretat într-un asemenea moment, dat fiind lansarea cărţii despre vechea Poli, s-a ancorat în realitatea imediată prin a explica faptul că atunci cînd a realizat cîte datorii are Marian Iancu, a decis să „nu mai investim în ceea ce nu este al nostru”.

Bojin a mai punctat că mai ales Nicolae Robu a ieşit în prim-plan dintre principalii administratori locali în ceea ce priveşte recentele implicări ale CLT şi CJT în redresarea grupării ce evoluează pe „Dan Păltinişanu” deoarece a fost cel care a participat la negocierile legate de vechea FC Timişoara şi noua ACS Poli.

„Cît voi fi la CJT, voi asigura păstrarea celor peste 50% acţiuni la Poli şi acestea nu vor pleca înspre un investitor privat. ACS Poli este echipa oraşului Timişoara, nu înstrăinăm aceste acţiuni”, a mai spus Bojin, care a demontat totodată ca neviabilă strategia aleasă de fani pentru a repăşi de la un nivel inferior, în acest caz cu ASU Politehnica, „nu se putea să aşteptăm 5 ani, era prea mult să stăm fără Poli în prima ligă”, apreciind că „Poli” „trebuie” să existe la un nivel cît mai înalt, şi reamintind că se poartă negocieri cu Iancu pentru redobîndirea palmaresului.

 

Acest articol a fost publicat în Fotbal, Liga 2 și etichetat cu , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


2 + = noua

 


Ultimele articole din categoria Fotbal: