Ce fac juniorii de ´97 şi ´98? Ne spun ex-poliştii Ivan şi Vlaicu

„Dacă se încearcă implementarea sistemului de joc 4-3-3 de la echipa mare în jos, e un lucru bun dar în primul rînd antrenorii să fie puşi la punct cu ceea ce înseamnă”, ne-a spus Roberto Ivan, în vreme ce Sorin Vlaicu, colegul său de la Centrul de copii şi juniori, a remarcat că în „condiţii foarte grele de pregătire, şi ameninţaţi de boli de sezon, juniorii au venit la antrenament, semn că le place fotbalul, sunt dornici să avanseze”.

Sorin Vlaicu şi elevii săi

Cu cei doi foşti componenţi ai Politehnicii, despre echipele pe care le pregătesc, Ivan la grupa de ´97, înaintea unui sezon de debut la juniori B cu noi reglementări în privinţa alinerii obligatorii a 4 de 1997 în teren, respectiv Vlaicu la cea de ´98, medaliată cu bronz în 2011, între mai mari juniori C. „Peste noapte nu poţi să-l implementezi, ci ai nevoie de timp, şi opinia mea este că cel mai potrivit ar fi în vară, pentru că trecând la 4-3-3 te raportezi mai mult din punct de vedere tactic ori nici măcar starea terenurilor nu-ţi permite să exersezi acum. În perioada verii ai avea chiar două-3 luni la dispoziţie, dar aşa, în două-3 săptămâni, îi dai peste cap pe copii în privinţa poziţionării, translaţiei”, a mai spus Robi Ivan.

Care a reluat pregătirile cu juniorii de ´97 în 16 ianuarie, iar după zece zile de reacomodare la efort au urmat 7 zile la Băile Felix, „în condiţii extraordinare, cu două antrenamente pe zi, unul preponderent fizic, celălalt tehnico-tactic, fiind foarte mulţumit de tot ceea ce a însemnat: condiţii, modul în care s-au pregătit băieţii. A fost pentru ei o săptămână foarte bună, când au văzut ce înseamnă un cantonament destul de apropiat ca desfăşurare de marea performanţă. Ei au mai prins în prealabil şi unul de vară”.

Ivan, care a preluat grupa de ´97 în vară, după o restructurare a grupelor de vîrstă, s-a referit la reperele cantonamentului, „disciplină, rigoare, vitaminizare, recuperare”, în staţiunea bihoreană pregătindu-se 18 juniori C, minus vîrful Bogdan „Rooney” Vâlceanu, care s-a antrenat în respectiva perioadă în Timişoara, cu grupa juniorilor B sub timona lui Cristian Contescu.

„Nu se ştie cînd începem, pentru că dacă noi avem avantajul terenului sintetic, în schimb ale celorlalte echipe sunt distruse. Evoluăm într-o competiţie pe plan judeţean, ce va avea probabil şi unele intermediare, pentru că trebuie să se încheie pînă în 20 mai, şi sunt 12 meciuri. În plus, băieţii sunt în clasa a XIII-a, cu atribuţii şcolare, dar tot nu renunţăm la antrenamente şi jocuri-test pînă în miez de iunie. Anul acesta am marşat pe acumulări şi mai mult decît în vară, pentru că din vara viitoare această grupă porneşte la juniori B, cu handicap de vîrstă, iar regulamentul prevede 4 juniori de ´97 obligatoriu în teren. La noi oricum vor fi însă mai mulţi, pentru că sunt 5-6 de ´96 care vor evolua la Cristian Contescu. Marele efort în acest an este pe acumulări în toate planurile şi nu ne interesează atât rezultatele”, a mai spus Ivan, explicând că „din fericire joc 4-3-3 din vară, şi nu neapărat am vrut dar nu aveam un al doilea vîrf lângă Vâlceanu, şi automat am apelat la două aripi, iar la mijloc era păcat să se piardă un mijlocaş central şi atunci am jucat cu 3”.

Roberto Ivan cu juniorii săi de ´97

„Continuitatea este esenţială, inclusiv după cantonament!” a mai spus Robi Ivan, care îi pregăteşte pe juniori zilnic pe terenul sintetic, de la 16,30, urmând amicaluri, duminică în dauna lui Electrica, iar apoi cu reciprocităţi în baza invitaţiilor la FCBihor şi Deva.

 

Tot în 16 ianuarie au început şi poliştii de ´98 pregătiţi de Sorin Vlaicu: „Aveam programat un cantonament în Serbia, anulat însă din cauza vremii. Am fost mai mult axaţi pe pregătire fizică şi perioada de acumulări. Unii juniori sunt într-un progres vizibil în acest sezon, atât în plan fotbalistic cât şi ca talie, foarte bună pentru vîrsta lor. Harald Friedrich are 1,80 metri la 14 ani, un fundaş central de picior stâng, iar Carlo Casap, care pe 29 decembrie a împlinit 13 ani, are 1,70, el jucând în spatele vârfurilor”

„Jucăm în faza judeţeană de 1997, noi fiind juniori de ´98, şi suntem pe locul 2 după LPS Banatul, care are o echipă foarte bună. Să vedem dacă ne calificăm, mai avem 11 meciuri, dar locul 1 poate fi destul de greu de prins”, a mai spus Sorin Vlaicu, care are în pregătiri aceiaşi 17 juniori rămaşi după ce în vară cei de ´99 au fost preluaţi de colegul Foale, în cadrul generaţiilor 1999-2000. „Îl avem pe Dragomir, un junior de ´99 foarte bun, care a evoluat titular în grupa mea şi a rămas”.

Vlaicu a confirmat că tocmai discută cu Alin Artimon, coordonator al Centrului de copii şi juniori, în privinţa filtrării sistemului de joc 4-3-3 şi către grupele „mai mici” ale piramidei juvenile poliste, coordonatorii şi antrenorii sfătuindu-se „dacă să implementăm sistemul încă de-acum sau de la vară”.

În absenţa unor provocări mai serioase, Vlaicu a mai confirmat şi că „sunt în căutarea unui turneu internaţional în vacanţa de primăvară, ideal în Italia, prin contactul cu domnul Ermano Zacchini. Ar fi de Paşti şi ar fi foarte bun un turneu cu alte echipe, căci aici ne cunoaştem, şi aşa se călesc!”

Vom reveni cu alte informaţii de la grupele şi mai mici, 1999-2000, cu Foale la timonă, 2001, în grija profesorului Preda, despre „mânjii” lui Iulian Prodana noi informându-vă deja după locurile 8 respectiv 10 obţinute la Braşov Indoor´s Cup, în weekend, de două grupe, U8 şi U9.

 

 

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Fotbal, Juniori, Poli Timişoara și etichetat cu , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

2 răspunsuri la Ce fac juniorii de ´97 şi ´98? Ne spun ex-poliştii Ivan şi Vlaicu

  1. ovidiu spune:

    SORIN VLAICU antrenor la POLI in locul „prea stiutorului” valiiiii velceaaaaaa

  2. mihai spune:

    Corect! Ivan are dreptate.Nu poti trece de la un sistem la altul peste noapte,este nevoie de timp,de o buna pregatire tactica,de jocuri amicale,etc.iar antrenorii sa fie bine pregatiti pentru asta,sa cunoasca bine noul sistem si cum sa-l implementeze.(vezi experimentul de la echipa a doua!)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


unu × = 4

 


Ultimele articole din categoria Fotbal: