CFR Timişoara, lecţii pe Cluj Arena de la un club de eurocupe

Au asistat împreună, într-o desăvîrşită colegialitate, la derby-ul clujean CFR – „U”, dar a doua zi, cînd au avut parte de aproape 2.000 de suflete în tribunele lui Cluj Arena, fruntaşele Seriei Vest în prima ligă feminină nu s-au menajat deloc, sau mai bine zis campioana Olimpia Universitatea Tehnică Cluj, eliminată la începutul lunii din optimile Champions League, n-a avut milă în a se revanşa în faţa alb-vişiniilor de la CFR Timişoara. Care n-au avut în schimb decît de învăţat. Iar cine se grăbeşte să le arate cu degetul pe ceferiste, să noteze mai întîi că sunt doar parte a mai modestei şi săracei din mai multe puncte de vedere Timişoare sportive, în fief-ul Clujului cu 3 echipe de Champions League în această toamnă.

Olimpia U.T. Cluj a cîştigat în 2012 şi Cupa României (foto: www.olimpiacluj.ro)

CFR Timişoara s-a prezentat astăzi la ora 11, pe Cluj Arena, în calitate de lider cu punctaj maxim al uneia dintre cele 3 serii ale elitei feminine, şi cu un golaveraj de 47-4 din 6 victorii, în speranţa de a oferi o cît mai consistentă replică multiplei campioane a României, care pornea cu un golaveraj de 54-2, din 4 succese şi un eşec, primul din palmares, înregistrat tocmai în spatele Gării de Nord a Timişoarei, 2-1, la începutul toamnei.

Dar concluzia ar fi, după cum a remarcat la final Florin Bugar, antrenor al timişorencelor, că „nu putem noi crea într-un an şi jumătate ceea ce s-a clădit la Cluj în 5-6 ani de asiduă activitate!” Absolut corect.

Dacă în returul ediţiei precedente, în primăvară, ceferistele au fost spulberate cu 15-0 sub Feleac, după ce cedau clujencelor şi în tur, la chiar primul lor meci acasă în elită, cu 0-3, în schimb astăzi a fost un zdrobitor 9-0 (5-0), care trebuie însă pus într-un context mai larg, şi nu ca o scuză.

„Considerată partidă <derby> de către timişorence, datorită rezultatului din tur (2-1 pentru Timişoara), pentru Olimpia rămîne doar o partidă de campionat”,  prefigura portalul oficial al campioanei României, care se califica în optimile Ligii Campionilor trecînd de campioana Austriei, jocul-revanşă cu CFR Timişoara, din această a doua rundă a returului Ligii 1, Seria Vest.

Într-adevăr, aspirînd la atacarea hegemoniei Olimpiei U.T. Cluj, CFR şi-a făurit propriile speranţe, doar pentru a descoperi însă că tot ceea ce înseamnă o grupare ajunsă între cele mai bune 16 din fotbalul feminin european este la un cu totul alt nivel.

Antrenîndu-se şi evoluînd de regulă în chirie pe un teren sintetic al bazei „Dan Anca”, Olimpia U.T. Cluj a obţinut însă acceptul pentru a juca împotriva liderului CFR Timişoara pe Cluj Arena, ceea ce a constituit un eveniment în sine pentru învăţăcelele de lîngă Gara de Nord.

Drept concluzie, după ce furnizau pe 23 septembrie marea surpriză, 2-1 în etapa a doua, ceferistele au înţeles că mai au mult teren de recuperat pentru a atinge stadiul la care aspiră: „În primul rînd clujencele efectuează cîte două antrenamente pe zi, aceasta este realitatea, fiind cantonate în campusul universitar, pe cînd jucătoarele noastre vin la antrenament după orele de lucru. E drept, banii sunt puţini în fotbalul feminin, şi nici Olimpia U.T. nu excelează la acest capitol, dar este totuşi un club consolidat în timp, avînd aria de selecţie la prima mînă”.

În ceea ce priveşte aspectele pur fotbalistice, „din iarbă”, tot Florin Bugar a remarcat faptul că „trebuie să ne îmbunătăţim simţitor pregătirea fizică şi să încercăm în iarnă achiziţionarea a două-trei componente de valoare, peste valoarea lotului nostru. Numai astfel ne-am putea apropia încet-încet de clujence”.

Evoluînd sub sloganul „Fotbalul, fenomen fără prejudecăţi!”, înscris pe portalul oficial www.olimpiacluj.ro, campioana României s-a impus azi cu 9-0, primele 3 goluri reuşindu-le în cele 8 minute de debut, după care a mai plusat pentru 5-0 la pauză.

Diferenţa a fost făcută mai ales de cele 6 goluri ale impresionantei Cristina Luncă, de la selecţionata sub 19 ani, în vreme ce CFR Timişoara are handicapul de a alinia pe linia porţii una dintre cele mai talentate jucătoare de cîmp din lot, Claudia Buză. „În primul rînd n-avem portar dar trebuie să mai plombăm şi pe alte cîteva poziţii. Din păcate, am primit foarte repede cele 3 goluri şi credem că le-am facilitat succesul printr-un început foarte, foarte slab, după care n-am mai reuşit să ne revenim”, a explicat Bugar, repetîndu-se în privinţa evidenţei că gruparea alb-vişinie este totuşi la început de drum, într-un proces de acumulare şi învăţare, ce implică fără doar şi poate şi asemenea momente cu duşuri reci.

Olimpia U.T. Cluj este susţinută de Consiliul Local, Consiliul Judeţean Cluj, precum şi Universitatea Tehnică, avînd multe jucătoare pe care le selecţionează din toată ţara. „Clubul achită lunar Universităţii Tehnice o sumă modică pentru cazarea şi masa sportivelor, 5-600 ron”. 

CFR rămîne aşadar cu amintirea unei apariţii pe Cluj Arena, „un teren extraordinar, aşa cum ar trebui să fie multe, şi doar rezultatul a făcut să ne simţim mai mici, pentru că a evolua pe un asemenea stadion îţi conferă o altă senzaţie. A venit ceva lume la meciul nostru, să tot fi fost vreo 2.000 de oameni, fără discuţii. Mai mulţi decît în tur, cînd noi am avut vreo 600…”

În ceea ce priveşte numărul spectatorilor, totuşi, de domeniul miilor, Bugar a fost de părere că „oraşul Cluj este pare-se sătul de sportul de performanţă, iar noi am crezut că o să vedem mai multă lume la derby-ul lor CFR – <U>. Dar nu… Poate, avînd atîtea cluburi în Champions League, la fotbal băieţi şi fete, la handbal fete, sunt oarecum saturaţi. Se simte însă la tot pasul că sunt un oraş de mare tradiţie în sport”.

Bugar a încheiat însă pe un ton optimist, declarîndu-se „convins că în play-off va fi mai strîns cu Olimpia”. CFR şi Olimpia, de-acum favorită la cîştigarea Seriei Vest, par a fi ca şi calificate între cele 6 grupări din play-off, chiar dacă mai sunt de jucat, din primăvară încolo, alte 5 etape din retur.

În play-off se va porni de la zero, urmînd a se juca în sistem campionat, fiecare cu fiecare.

CFR Timişoara: Claudia Buză – Melisa Şodinca, Mihaela Durlă, Diana Buză (30, Claudia Bistrian), Denisa Heisu (30, Elena Obrad), Ozana Ababei (75, Daniela Trancău), Andreea Cojocaru, Mihaela Molnar, Ionela Voica (75, Sorina Muntean), Manuela Voica, Larisa Sârbovan.

Pe bancă: Ramona Novotni.

Într-un alt meci al ultimei etape din Seria Vest pe 2012, Ambulanţa nu s-a prezentat la Reşiţa, pentru jocul CS Negrea – Independenţa Baia Mare, oaspetele bătînd atîta cale degeaba. Nu este exclus ca gruparea cărăşeană să fie în cele din urmă exclusă din întrecere după această nouă abatere.

CFR preconizează în pauza de iarnă atît participarea la un turneu în Ungaria, cît şi la o competiţie de minifotbal feminin, pe 7-8 decembrie, reunind la Bechet grupări din Alexandria, Fair-Play Bucureşti şi Real Craiova.

 

 

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Feminin, Fotbal și etichetat cu , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


unu + 2 =

 


Ultimele articole din categoria Feminin: