Chimiuc post-trial: „O problemă rămîne şi lipsa antrenorilor…”

Gheorghe Chimiuc, activînd ca observator federal zonal în sistemul juvenil, a spus la încheierea unui minitur de forţă ce a constat în trialuri şi acţiuni de selecţie pe mai multe categorii de vîrstă, ce au fost găzduite recent în Timişoara, că mai întîi de toate fotbalul autohton ar trebui să întreprindă o riguroasă triere a antrenorilor de copii, aspect relevat de specialişti ai sistemului juvenil iberic descinşi în ţara noastră.

„Au fost mai multe zile de trialuri şi s-a luat an cu an, pe rînd, din generaţiile 1994 – 1998, juniori din această parte de ţară, dar venind aici şi din Bistriţa, Maramureş. Săptămîna trecută a fost ultima zi de selecţie iar cu această ocazie dintre juniorii din zona noastră s-au făcut remarcaţi Luca, de la LPS Banatul Timişoara, Semenea, care din iarnă a fost cooptat în lot de divizionara C Mama Mia, şi Toader, de la Şcolar Reşiţa. Au fost circa 10 juniori timişeni convocaţi la acest ultim trial”, ne-a explicat Gheorghe Chimiuc, care a anticipat că un altul va viza apoi generaţia 1999.

Totodată, din cele ce a avut ocazia să discute cu trimişii federali în teritoriu, Chimiuc şi-a exprimat speranţa că va fi reluată competiţia Campionatului Naţional al Selecţionatelor Judeţene, „cred că la generaţia 1997. S-a văzut foarte bine efectul benefic generat în sezonul trecut de întrecerea la ´95, în care copiii au avut prineljul să joace meciuri mai bune, într-un format mai echilibrat, diferit de cel din campionatul republican de juniori, unde adevărul este că au două-trei partide mai de Doamne ajută. S-au ales jucători foarte buni din această competiţie, important este să fie reluată şi depinde, trebuie ca peste 20 de Asociaţii Judeţene locale să fie de acord cu disputarea sa. Este absolut necesară iar AJF Timiş este întrutotul de acord, nu depinde însă numai de noi…”

Chimiuc a mai relevat pe marginea acestor trialuri atît migala ce implică munca în sistemul juvenil cît şi necesitatea îmbunătăţirii bazei materiale: „În primul rînd trebuie să ai răbdare la acest nivel şi este foarte bine că a fost trimis unul cu ochiul lui Cornel Jurcă, este meserie la copii, a lucrat vreo 40 de ani în acest domeniu, şi i-a plăcut ce a constatat în trialurile de la noi, a găsit mulţi copii buni. Talente există însă şi trebuie căutaţi acei copii şi mai este necesitatea de a le asigura condiţii. Ori la multe grupări din ţară n-au cu adevărat terenuri, n-au mingi, n-au echipament ca lumea…”

Cine s-a remarcat din colţul nostru de ţară? „La 1994 a fost portarul Triţoiu, de la 1995 Cristi Bărbuţ, de 1996 avem mai mulţi tineri talentaţi, vreo 3-4, Balaure, Gligorovici, Dalea şi fundaşul central Horcea, din 1997 Vîlceanu şi Mailat, la 1998 Friedrich, fundaşul echipei antrenate de Sorin Vlaicu, şi care ar putea juca în Divizia C şi acum, colegul său Casap, Onuţ. Consider că sunt tineri despre care se va auzi şi sperăm să şi confirme în timp, să devină fotbalişti cel puţin de Divizia A! Desigur, sunt copii şi trebuie mult lucraţi dar cu toţii progresează, ţi-e mai mare dragul să vezi. Cea mai mare problemă în fotbalul românesc rămîne însă lipsa antrenorilor de calitate, mai mulţi şi mai buni, şi ne-a spus-o spaniolul ce a venit în iarnă: trebuie să faceţi selecţia riguroasă a antrenorilor de copii, iar la noi se mergea şi pe sistemul pe pile şi cunoştinţe, care a fost înlesnit şi de sus. Să vedem acum, că s-a schimbat ceva spre vîrful piramidei şi începe să se repună lucrurile în normal prin sosirea domnului Apolzan. Nu cred că mai poţi la vrăjeală, fără licenţe…”, ne-a mai explicat Chimiuc, care a fost prezent şi sîmbătă şi duminică la întrecerile pentru copii din cluburi de copii şi şcoli din cadrul Cupei Hagi Danone, a cărei fază zonală a fost găzduită pe „Ştiinţa” din Timişoara.

Chimiuc a mai relevat neajunsul inexistenţei unor jocuri de juniori în deschiderea celor pe plan local, organizate în cadrul AJF Timiş, precum şi vraiştea orelor de disputare ale meciurilor din întrecerile juvenile judeţene: „Eu unul la Divizia D aş adăuga în deschiderea jocrilor partide ale juniorilor, cred că se mai poartă în judeţele vecine, la Arad, în Caraş Severin, şi ţin minte că erau şi la noi, înainte, pe la 16 ani, cînd jucam la Ciacova, jucau juniorii în deschidere, şi exista un interes sporit, veneau părinţii şi mai mulţi oameni să-i vadă… Ce-i drept avem acum Campionatul Juneţean de juniori C, D şi E, în care meciurile se programează lunea dar pînă la urmă cine, cum şi cînd joacă se decide cam de comun acord între protagonişti, cînd pot, nu este totul foarte clar, nu ştii exact în ce zi, la ce oră e meciul…”

Chimiuc a spus că fără doar şi poate la nivelul ligii a patra ar trebui să fie o mai mare preocupare pentru creşterea şi integrarea juniorilor dar „vor fără juniori pentru că le este mai uşor, să nu se ocupe nimeni, şi astfel tot ce fac este că merg ei în sat, seniorii, venind de la oraş, joacă în numele echipei locale şi gata – dar cu copiii din acel loc ce fac? Ar trebui ca 2 juniori să fie obligatoriu în teren şi de exemplu la Divizia C nu aş lăsa peste 28 de ani, dar să evolueze 5 sub 25… Este foarte bine că mai joacă la D cîte un bătrîn, doi, dar în jurul lor să fie mai mulţi juniori, căci au ce să înveţe, cum să lovească balonul, cum să se demarce… Este important să aducă juniori, copii, dar nu este cu adevărat o preocupare pentru creşterea juniorilor. Dar crede-mă că aici la noi este încă aur, ştiu colegi în Moldova care n-au de monitorizat mai mult de 3 echipe pe judeţ. Totuşi, de dimineaţa pînă seara pe sintetic se lucrează, sunt grupe bune la LPS Banatul şi Poli…”

 

 

 

Acest articol a fost publicat în Fotbal, Juniori, Timişene și etichetat cu , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

39 răspunsuri la Chimiuc post-trial: „O problemă rămîne şi lipsa antrenorilor…”

 1. gelu junioru spune:

  Chimiuc!! un fel de baba cu mitraliera. S-au unul la înmulțire… Nu avem antrenori!? De ce nu gavarește maestrul antrenor federal cum sunt plătiți antrenorii din fotbalul juvenil. Chimic și Mașcovescu, doi popândăi din zona vestică ce iau bani de pomană, fac toată ziua rapoarte, dar cei de la federație nici nu-i iau în seamă. A venit Jurcă! Ce mare căcat este acest Jurcă?. Au mai fost și Belodedici, Sava și Moraru, dar cine nu a fost pe aici? Zarurile selecțiilor se aruncă tot la București. Văd că în declarațiile sale Chimic face lobi doar pentru cei care îi fac marcaj. La noi nu se va schimba nimic, niciodată, atâta vreme cât ne conduc nesătuiii, parveniții și nonvalorile. Faceți o comparație cu selecțiile organizate de FRF ( selecții în care au fost adunați peste 70 de copii la fiecare catregorie de vârstă și care au putut să se exprime câte 30 min. fiecare!!!) și selecțiile puse la cale de Gheorghe Hagi. Răspunsul îl veți găsi cu siguranță în modul cum se exprimă toți cei din Academia Hagi. Restul sunt povești comentate de Chimiuc așa, să treacă timpul.

 2. Eugenia spune:

  Buna ziua ,
  Din cate stiu au fost mai multi copii selectati la trial cel putin la varsta de 98, sau asta este deja stabilit!!

 3. praf de chimic spune:

  Păi cum, nu ați știut că alde Chimiuc bate câmpii în bătrânețele sale!? Iar dacă ați fost pe la ”sintetic” în zilele selecțiilor ați putut vedea că Mașco și Chimic erau a cincea roată la căruță. Și fostul blatist cfri-st (atât ca antrenor câtși ca jucător) era departe de problemă și nu-l băga nimeni în seamă. Niște aburiți și pleșcari care se hrănesc cu banii de pe la echipele unde ”observă!”

 4. muc spune:

  Imi pare foarte rau de Gelu Junioru daca nu a auzit de Cornel Jurca.Este poate cel mai bun antrenor de copii din tara,a activat la SPORTUL STUDENTESC unde a crescut f.multi copii,care mai tirziu au ajuns sa joace in Liga I si la nationala(vezi nume ca :GIGEL BUCUR.COSTIN LAZAR si multi altii din ,,GASCA NEBUNA”)exemplele ar putea continua,asa ca mai documenteaza-te inainte de a posta comentarii.

 5. Golopenta spune:

  A fost la Trial 95′ un portar de perspectiva si am inteles ca a fost remarcat , nu se mai aude nimica de el ? (mine)

 6. Willy Harasim spune:

  da , este portar pe care il pregatesc eu , este foarte talentat .. si sper sa ajunga cat mai sus pt ca are potential . Cu stima Harasim Willy

 7. gicu stamate spune:

  Asa,dl Harasim am inteles,trebuia scos in evidenta ca al antrenati d-voastra….Am inteles ideea.

  • Harasim Wiliam spune:

   Daca trebuia scos in evidenta ca ii antrenez eu as fi fost cu siguranta prezent la acea actiune domnule Gicu Stamate…..dar din punctul meu de vedere trebuie sa iasa singuri in evidenta….. Nu trebuie fortati si impinsi de la spate…de mine chiar nu trebuie sa se vorbeasca deloc….prefer sa nu se stie nimic de mine….eu i-mi fac doar treaba si nimic mai mult.,……..

 8. Willy Harasim spune:

  Pai da , trebuie scos in evidenta faptul ca cei mai buni portari din judet ii antrenez eu … aici amintind doar cateva nume gen Petrar , Paduraru,Golopenta , Laurentiu .. toti sunt de mare perspectiva si daca vor fii seriosi vor ajunge sus de tot .

 9. nae catavencu spune:

  de perspectiva?,care perspectiva??????????????,la Avicola poate!

 10. modestu spune:

  Bravo Nae….Stimate prof.Harasim,te simt cam mandru,dar sa lasam timpul sa demonstreze,sau ai inventat ccoada la cireasa??Lasai pe altii sa te laude,desi sunt putini aceea,cine stie de ce…oare!Puneti aici niste semne de intrebare…Petrar,care joaca la Deta in D???Ha,ha…da ai dreptate,a juns f departe…;)))de Timisoara poate,dar nici aia,ca Deta e in apropiere.Asa ca stai in banca ta,veziti de foi,completeazale bine,dute cu sacosele prin capitala,deschide usa cu capu’,si lasa-i pe altii cu munca din teren,sau daca o faci lasa rezultatele sa vb pt tine.

  • Harasim Wiliam spune:

   Stimate domn „modestul”…nu m-am laudat niciodata singur…daca ma cunosti sti bine asta…. Nu mi-am alocat niciodata merite daca nu mi se cuvin….. Eu i-mi vad si de foi…si de acte…dar i-mi vad si de antrenorat si eu spun ca mi-o fac destul de bine. Niciodata nu m-am laudat si am lasat rezultatele sa vb de la sine. Deci nu vad de ce i-mi spui tu sa ma las?!? Dar daca te pricepi tu mai bine decat mine te invit in teren…nu e nici un fel de problema…poate invat si eu ceva ca doar nimeni nu s-a nascut atotstiutor…..

 11. Willy Harasim spune:

  chiar sunt de perspectiva mare … du.te sa ii urmaresti la meciuri sa vezi …daca chiar nu te pricepi

 12. ION BOACTERUL spune:

  Nae are dreptate. Wili, pe banii părinților respectivilor portari și în timpul serviciului său de la școală, antrenează măi frate de rupe lumea în vederea perspectivei (la Avicola!!!). Dar, în fața cotizanților, gen Golopența, odraslele sunt cei mai buni din județ… Dacă a ajuns Golopența cel mai bun portar din Timiș la 95, apoi s-a dus dracului toată această activitate. Pe lângă aceste comentarii cred că nici dl. Harasim nu crede în ceea ce spune.
  La lauda mare să nu mergi cu sacul, zicea o vorbă din bătrâni…

  • Harasim Wiliam spune:

   Domnule „ION BOACTERUL”….I-mi spui si mie te rog frumos de ce spui ca antrenez in timpul serviciului?!?… Din cate stiu eu nu i-mi neglijez munca…si in caz ca dumneavoastra nu stiti eu sunt Organizator de Competitii la LPS Banatul…iar in timpul meu liber si dupa orele de program fac ce vreau eu…pot sa antrenez pe bani sau fara bani…pot sa stau in cap daca vreau – pe bani sau fara bani….pot sa merg sa ma plimb – pe bani sau fara bani….pot face ce doresc eu…Gresesc?!? Iar referitor la comentarii…..NU SUNT ALE MELE….Astazi am lasat primele comentarii pe acest site….azi am vazut toate aceste comentarii….

 13. Willy Harasim spune:

  Mai desteptilor …. daca nu va pricepeti nu mai vorbiti …Petrar joaca la Gataia si apara meci de meci si o face chiar bine …Paduraru apara la LPS juniori A si le.a castigat o gramada de puncte pana acuma … Laurentiu este portar de lot national , titular la Faget in divizia C meci de meci …. daca nu stiti nu mai vorbiti ca sa va aflati in treaba …

 14. modestu spune:

  OOo,da….nivel ridicat la Gataia,nu am ce spune.Paduraru am vazut cum apara,mai bine spus cum nu apara….Laurentiu o fi de lot national,dar pacat ca nu apara acolo,sau a fost promovat de catre tine la lot….Atunci sa vii sa ridici glasul cand portarii tai vor fi de echipe serioase,nu de echipe de 2 lei,pana atunci parerea mea este sa stai in banca ta si munceste mai departe

 15. GICU spune:

  Iată echipa de la ultimul meci disputat de Flacăra în care prof. Harasim spune că Laurențiu (pe bancă!!) joacă meci de meci!!! Flacăra Făget: Rădulescu – Furdean (Mateş), Pistol, Ţuculea, Toma – Ghindaru, Ilie (Kovacs), Voicu (Drăgan), Raţiu, Briciu (Mihuţa) – Boghian (cpt). Pe bancă: Laurenţiu. Iar Petrar, la Gătaia ( nu la Deta) este rezerva lui Rusu!! Mereu.
  hai, parol!

 16. Willy Harasim spune:

  s.a intamplat ca Laurentiu sa fie accidentat si de aceea nu a aparut din primul minut …. iar Petrar este un tanar de foarte mare perspectiva in ciuda oricaror comentarii rautacioase de pe aici … daca nu i.ati vazut jucand nu mai vorbiti , cand o sa ii vedeti aparand atunci puteti sa va dati cu parerea despre calitatile lor !

 17. unumicsirau spune:

  pai sa nu ne deschidem gura ..ca se stie cum merge treaba si la banatu si peste tot…multi portari de la banatu (toti)au fost la selectii…unii buni nu au avut loc de ei…din pacate ROMANIA este foarte mandra de GOLOPENTA/PETRAR/PADURARU/LAURENTIU/ asta o stim toti.. ne pare rau avem antrenament trebuie sa plecam salut Willy:))

  • Harasim Wiliam spune:

   Domnu „unumicsirau”….stiu si eu cum merge treaba cam in tot fotbalu asta….si sincer iti spun: MIE SCARBA… Dar nu cred ca ai mie ceva sa-mi reprosezi….iar daca ai…fa-o te rog frumos fata in fata ca nu e nici o problema. Multumesc

 18. dinamo spune:

  Prof Harasim,uitati „valoarea”de portar care e produsul tau,cel putin asa te lauzi:Deci este pe banca in div D,asa ca mai lasane cu el…..
  Progresul Gătaia: Rusu – Dreşcan, Loga, Ionesi, Horţ – Popa (65, Picioruş), Siminiceanu, Kovacs, Mandache (61, Parvani) – Cosur, Istodor (Apro) . Pe bancă: Petrar – Roman, Pricop, Mihali.

  Pobeda Dudeştii Vechi: Stoianov – Bobociov, Piloiu, Fibişan, Gabără – Vasilcin, Rusu, Mirciov, Daju – Kalapiş, Babuşcov (Stoiov). Pe bancă: Roncov, Augustinov, Tranculov, Şerban

 19. Willy Harasim spune:

  Portari mei sunt toti de calitate , le vad un viitor stralucit . Nu.i mai criticati aiurea pt ca habar nu aveti ce vorbiti ..eu sunt mandru de ei si ii pregatesc cat se poate de bine !

 20. nae catavencu spune:

  asa e,,harasim,,tata: tu te faci ca-i antrenezi,ei se fac ca joaca titulari???????si toata lumea e fericita,inclusiv GABorasu!

  • Harasim Wiliam spune:

   I-mi pare rau domnu „nae catavencu”…eu CHIAR II ANTRENEZ….NU DOAR MA FAC…dar daca dumneavoastra sunte-ti asa mare specialist va las sa-i antrenati in locul meu…

 21. Willy Harasim spune:

  BAI DESTEPTILOR !!! vreti cea mai clara dovada ca am portari de calitate ?! … GOLOPENTA a primit convocare la LOTUL NATIONAL !! .. ce vreti mai clar de atat ?! ce mai puteti comenta acum ?????

  • Harasim Wiliam spune:

   Sa-mi spui si mie te rog frumos cand trebuie sa mearga la lot Golo?!?!? Macar sa stiu si eu cand sa-l trimit?!?…Da-mi te rog convocarea si mie sa o am si eu :)):)):)):)):))

 22. gore spune:

  Nu ne miram..doar au fost cei de la federatie aici inainte de Paste,probabil ca „i-ai incarcat”……..si ti-au multumit in felul lor;)

 23. MARIUS spune:

  Dacă a ajuns Glopența la lotul național 95 (!!!), atunci nu mai are nimeni nimic de spus!!!!!! Și nu este nici o mirare de modul cum se fac convocările și care sunt rezultatele. Criteriile selecțiilor le puteți ghici foarte ușor… Mi-e lehamite, greață și scârbă. Succes!

 24. Willy Harasim spune:

  Golopenta se pregateste extraordinar de bine si imi asculta sfaturile si acum se vad si rezultatele .. sa dovedit inca o data ca sunt un antrenor foarte bun , nu e primul portar care din mainile mele ajunge la lotul national !

 25. Harasim Wiliam spune:

  1. Nu stiu cine a scris toate aceste comentarii in numele meu dar eu nu am scris nici macar unu… 2. Nu voi umfla pe nimeni si nu voi duce la lot sau la selectie pe bani (nu sunt deloc deacord cu asta)… 3. Portarii pe care ii antrenez eu au perspectiva, au calitati, au potential…dar nu bag mana in foc pt nici unul k va ajunge portar…depinde doar de ei, de felul in care vor lucra, de cum vor fi promovati, de cat vor apara la echipele lor, de cat vor fi de muncitori si de ambitiosi……4. Nu ma acuzati ca primesc bani de la parinti (daca nu ma cunoasteti)…daca nu aveti dovezi… Sunt dispus in orice moment sa ma intalnesc cu oricine care poate sa-mi spuna ca mi-a dat banii nemunciti sau pe care nu ii meritam…. Nu lucrez in timpul serviciului meu de la Liceu…in caz ca nu stiti la LPS eu sun ORGANIZATOR DE COMPETITII…deci in mod normal orice altceva fac e problema mea……5. Niciodata nu mi-am alocat merite care nu mi se cuvin…deci cei ce ave-ti sa-mi spuneti ceva spuneti-mi in fata…

 26. Harasim Wiliam spune:

  Acum am citit si eu comentariile acelui „Willy Harasim”…si raman uimit… Chiar credeti ca as umfla si as spune de Petrar si de Laurentiu ca sunt titulari pe cand Petrar nu a aparat la Gataia nici un meci iar Laurentiu dupa ce a aparat prima etspa s-a accidentat si a pierdut echipa… Voi chiar asa idiot ma crede-ti?!? Am pretentii pt cei ce ma cunosc…….

 27. GPcTm spune:

  mai Willy penibilule … ti.ai dat seama ca te.ai facut de ras si ai zis sa o dai cumva la intors ?! esti penibil sincer … daca nu e asa cum zice toata lumea , explica.mi si mie cum a ajuns Golopenta la lot ?!? ca pe valoare 100% nu … asta e ,te.ai facut de ras ai incercat sa minti lumea dar acuma nu o da la intors . Hai Ceau !!

  • Harasim Wiliam spune:

   Intreaba-l pe Chimiuc cum a ajuns la selectie ca el l-a chemat…. nu la lot?!?!?….sau daca sti u ca e la lot spune-mi si mie macar :)):)):)):)):)):))))))

  • Harasim Wiliam spune:

   sincer eu chiar nu ma simt deloc cu „musca pe caciula”…pt toti cei care vorbiti de mine va rog sa ave-ti tupeu sa-mi spune-ti in fata ca nu e nici o problema…dialog pot avea cu oricine. Luati interviul din Fotbal Vest cu mine de ceva timp in urma si ve-ti vedea acolo care este parerea mea despre portarii din vestul tarii la nivel de copiii si juniori si ce am spus eu despre ei…..iar pentru toti cei care mai scrieti in numele meu…sa nu uitati ca SUS EXISTA UN DUMNEZEU….

   • nae spune:

    ne-ai spart”vedeato”…sa luam Fotbal Vest….adica sa citim interviul cu dumneavoastra…….

    • Harasim Wiliam spune:

     Nu trebuie sa-l iei domnule Nae….defapt nu cred ca il mai pot vedea decat pe net…am spus doar pentru cine doreste sa vada intradevar ce am spus eu in general de portarii din vestul tarii la copiii si juniori…nu sunt deloc „vedeata”…si nici nu ma simt….dar un lucru stiu sigur…comentariile cu „Willy Harasim” nu le-am scris eu….nu ma laud singur…nu-mi laud singur marfa…si nici nu vreau sa-mi fac propaganda…..chiar nu am nevoie…Multumesc de intelegere.

 28. Golo spune:

  ,,golopenta,,nush frate cn iii ca eu akm am net si vad prima oara Aveste comm………

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


5 − = unu

 


Ultimele articole din categoria Fotbal: