Cine este principalul vinovat?

Celebra rivalitate fotbalistică între Arad și Timișoara nu se oprește la stricta dispută în teren, ci se extinde și la alte nivele. De ce să aibă numai Timișoara două echipe cu același nume? Aradul nu s-a lăsat mai prejos și, pe lângă echipa UTA din liga secundă, a mai apărut încă o echipă cu nume pretențios, UTA Bătrâna Doamnă.

UTA la Timişoara, în săptămîna aniversării a 67 de ani

 

 

Cum legile statului sunt permisive și dau naștere la interpretări, așa sunt și regulamentele din fotbalul românesc. Precum echipa CSU Craiova, apărută din neant și acceptată direct în Divizia B, așa UTA BD a fost acceptată direct în Divizia D. Aceste probleme ar trebui să-l preocupe pe Răzvan Burleanu și pe membrii Comitetului Executiv, nicidecum să participe la șușaneaua din Elveția, unde România și Albania au susținut un joc amical pe un teren cam cât cel din comuna Zăbrani.

Interesant că similitudinea dintre Arad și Timișoara merge până la faptul că echipele nou create sunt susținute de puterea locală sub denumirea forțată de „proiect”.

Să ne întoarcem puțin la UTA. Indiferent din ce unghi am privi lucrurile, clubul arădean prezintă o garanție a unei activități fotbalistice neîntrerupte de peste 60 de ani, cu rezultatele și performanțele cunoscute.

După evenimentele din 1989, clubul UTA a cunoscut un recul care se resimte cel mai pregnant în zilele noastre. În acest răstimp s-au perindat la club oameni mai mult sau mai puțin aveniți. Cine își mai aduce aminte că la UTA au evoluat Baicea, Orlando sau Șumudică? Cine mai știe că la UTA au fost antrenori Marin Barbu sau Gabi Stan? Puțini, chiar foarte puțini.

Situația cea mai dramatică cu care s-a confruntat clubul este cea actuală. Din cauza neplății unor baremuri către arbitri, UTA riscă să fie retrogradată două divizii.

De ce s-a ajuns aici?

Dăm timpul cu doi ani înapoi. Clubul ajunsese într-un moment greu, deoarece finanțatorul Giovanni Catanzaritti era la fundul sacului și nu mai putea continua activitatea singur, chiar dacă era înconjurat de mai mulți sfetnici. Au apărut trei nume care ar fi fost dispuse să preia clubul: Dieter Kaas, un om de afaceri austriac care avea afaceri în zona Aradului, Joița, impresar de jucători, și Adrian Marțian.

Când Dieter Kaas, ca un neamț sadea, a cerut să i se prezinte o situație clară a clubului, cel puțin din punct de vedere financiar, a fost repede scos din circuit. La Joița s-a renunțat la fel de repede, iar la insistențele și recomandarea lui Adrian Falub, a fost numit în fruntea clubului Adrian Marțian. Acesta a fost acceptat rapid și de Giovanni Catanzaritti, sub oblăduirea altor factori de decizie.

De aici a pornit dezastrul.

Acest personaj pitoresc, fără nici un ban,  s-a dovedt a fi un farseur încă de la început. S-a prezentat că este prietenul lui Mutu și al președintelui de la Ajaccio. S-a lansat în declarații aiuritoare de genul „Aduc patru jucători de la Ajaccio”, „Mutu va veni să joace la UTA și va deschide o academie de fotbal la Arad”, toate fără suport real. A mai adus la conducerea clubului oameni care nu au nici o legătură cu Aradul, gen Gheorghe Constantin, Doru Micșa sau Cătălin Barbu, când la Arad găsești cu ușurință cel puțin zece oameni la fel de competenți ca și cei amintiți, dacă nu chiar mai pricepuți.

Acest Adrian Marțian, subliniez, acceptat la început de toată lumea, a reușit să enerveze suflarea fotbalistică arădeană și să îi îndepărteze pe suporteri de lângă echipă. Nu a susținut financiar activitatea, lăsându-i pe jucători și personalul angajat neplătiți de un an de zile.

Între timp Falub, care a influențat aducerea lui Marțian la Arad, a dat bir cu fugiții la Târgu Mureș. Era bine să-l fi luat cu el și pe Marțian, mai ales că ar fi făcut echipă bună cu Daniel Stanciu.

Treptat, suporterii s-au apropiat de UTA Bătrâna Doamnă. Este explicabil, deoarece au simțit aici o stabilitate și o seriozitate din partea celor care se ocupă de destinele echipei. În general, arădenii au fost greu încercați și dezamăgiți de evoluția lucrurilor la UTA, încât orice gest al lor are justificare.

Şi pe bună dreptate apare întrebarea „Cine este principalul vinovat?”. Marțian sau cei care l-au promovat în fruntea clubului, lăsându-l să-și bată joc de mândria arădenilor, clubul UTA?

 

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Fotbal, Liga 2 și etichetat cu , , , , , , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

3 răspunsuri la Cine este principalul vinovat?

  1. 'timisoara'21 spune:

    alt articol care lasa de dorit. Romania a avut amical cu Albania ieri, nu cu Elvetia. Burleanu se ocupa de FRF, care cuprinde primele trei esaloane. Ca AJF-urile apartin de FRF e alta poveste. Nu se baga FRF-ul la decizii de liga 4-5-6.
    In fine, nu vad nimic dubios in faptul ca, la fel ca noi, aradenii si-au facut propria echipa, sprijinita de fani. UTA din B, a avut in ultimii 10 ani vreo 3 etape falimentare, in care s-a salvat prin fuzionari. Acum nu-i mai scapa nici dracu’, tocmai de aia au ales si fanii sa inceapa de jos, alaturi de o echipa care ii reprezinta, nu una in care conducatorul (Martian), paria impotriva echipei.

    • Mulţumim pentru mesaj, atenţionare şi pentru pasul înainte de a nu mai utiliza gratuit cuvântul „idiot”, doar pentru că n-aţi fost atent în ce consemnare figura clişeul respectiv. A fost o greşeală de tipar, din grabă, care a fost corectată în timp util fără ajutorul comentariului Dvs., şi pentru care ne cerem scuze. Am greşit. AM GREŞIT. Dar Dvs. v-aţi cere oare scuze şi să admiteţi că aţi greşit apelând la cuvântul „idiot”, degeaba? Oare? Cât despre remarcile Dvs., domnul Ovidiu Păcurariu, fiu al regretatului fotbalist al alb-violeţilor Politehnicii în 1945-1950, a fost foarte explicit în editorialul dumnealui, şi nu articol, şi n-a exprimat o apreciere negativă la adresa respectivei echipe, cum vi se pare Dvs, ba din contră, şi îl citez „Treptat, suporterii s-au apropiat de UTA Bătrâna Doamnă. Este explicabil, deoarece au simțit aici o stabilitate și o seriozitate din partea celor care se ocupă de destinele echipei”. Dar câtă vreme tot la ceea ce vă puteţi raporta în privinţa cuvântului scris/citit este limitativ doar la subiectele ce vă preocupă vizibil, şi mai lecturaţi şi cu o vădită doză de suspiciune, altceva nici nu puteţi percepe, regăsindu-vă într-un cerc vicios. Nu mă chinui să vă deschid ochii, credeţi ce doriţi. Mulţumim pentru mesaje!

  2. Claudiu Negru spune:

    Buna seara D-le Pacurariu,

    Ca si unul din liderii suporterilor utisti ma consider indreptatit sa va atrag atentia ca plecati de la o premiza gresita.
    1) UTA nu a plecat ca si CSU Craiova direct din B, chipurile de pe locul „rezervat orasului” ca sa-i citez pe oficialii FRF. UTA s-a inscris in liga a IV-a dupa ce a platit datoriile fostei UTA II (echipa satelit al S.A.-ului din liga a II-a detinuta de Martian) si dupa ce AJF Arad a facut o invitatie catre cluburile din liga a V-a sa preia locul ramas vacant odata cu desfiintarea UTA-ei II.
    2) La cate a facut UTA pentru Arad, noi suporterii nu consideram imoral faptul ca AJF a dat o mana de ajutor UTA-ei intru-un moment greu din istoria sa. AJF-urile au propriile regulamente si la o adica in situatii exceptionale pot da un „green card” unui club. Fapt confirmat si de FRF care a dat dreptate UTA-ei BD (din vara UTA) http://sportarad.ro/si-frf-confirma-nu-sunt-probleme-cu-dreptul-uta-ei-la-promovare/
    3) UTA Batrana Doamna are girul suporterilor si dreptul de folosinta din partea Suporter Club UTA a numelui, siglei si culorilor. Vechiul S.A. nu mai are dreptul si din vara ii vom actiona in instanta daca nu se vor desfiinta pana atunci.
    4) Noi suporterii am facut toate eforturile omenesti posibile sa salvam vechiul S.A. din liga a II-a insa ce era sa facem daca clubul a ajuns pe mainile unui impostor, situatie in care legal vorbind nu avem ce sa ii facem. Trebuia sa lasam UTA sa moara pentru ca unii sa aiba orgoliul pansat? NU, ne-am fi reprosat toata viata daca s-ar fi intamplat una ca asta.
    5) Ma amuza faptul ca ii pomeniti pe Baicea, Orlando sau Sumudica dar nu va aduceti aminte de monstrii sacri ai UTA-ei. Un club care i-a dat fotbalului pe Iosif Petschovsky sau Flavius Domide nu are nevoie de de publicitate gratuita in presa centrala si nu numai.

    Lasati-mi o adresa de e-mail si va trimit o prezentare in care am facut o retrospectiva a evenimentelor ce au condus la situatia de fata. Asta daca vreti sa luati informatia de la o sursa credibila si nu din alte parti.
    Apropo, Dieter Kaas a fost un neserios care nu a vrut decat sa isi faca un pic de imagine si sa se scrie prin ziare de el.

    Numai bine!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


+ 7 = zece

 


Ultimele articole din categoria Fotbal: