Cine va topi Oţelul din avanposturi?

Pentru ca soarta titlului să depindă numai de ea, Poli nu are decât varianta victoriei în meciul sezonului, de la Galaţi. Aşa se face că, pentru a nu sta la mâna celor de la Astra Ploieşti, cu care liderul va evolua în runda finală, “alb-violeţii” sunt nevoiţi să marcheze în jocul de duminică. Chiar dacă are la dispoziţie al doilea atac al campionatului, cu 58 de goluri la activ, lui Duşan Uhrin jr. nu-i va fi lesne în a alege jucătorii de atac cu care va aborda întâlnirea de maximă importanţă cu Oţelul, de duminică seară, polistul cu cel mai bun raport între golurile marcate şi apariţii fiind Andrei Zăgrean (în foto prima pagină), introdus în scenă în acest retur şi fără experienţa unor asemenea încleştări, dar care luni, cu Unirea Urziceni, a marcat la 16 minute după ce îl substituia pe Nikolic, în minutul 60.

Ianis Zicu nu a evoluat din startul stagiunii, dar a devenit golgeterul echipei, fiind pe punctul de a cuceri titlul de cel mai prolific marcator al ediţiei, în ciuda faptului că multe jocuri le-a pornit de pe flancul stâng, pe post de mijlocaş stânga. Chiar dacă speranţele suporterilor se leagă în primul rând de prestaţia sa, Zicu este în pierdere de ritm. El nu a înscris niciun gol în ultimele etape, precedenta sa performanţă consemnându-se la singura înfrângere a Politehnicii, din Giuleşti, şi în plus a ratat o lovitură de pedeapsă contra lui FCM Târgu Mureş, dând cu piciorul la două puncte, cu care Poli ar fi ocupat acum fotoliul de lider. Golgeterul Ligii 1, cu 17 reuşite, capitol la care este distanţat în frunte, a intrat pe panta descendentă de la ultima convocare la naţională, prilejuită de partidele cu Bosnia şi Luxemburg. De fapt, din acel moment evoluţia întregii echipe a intrat într-un con de umbră, în ciuda seriei istorice de 26 etape de invincibilitate.

Totuşi, nu Zicu este jucătorul cu cea mai bună eficacitate din lotul lui Duşan Uhrin jr., ci revelaţia sezonului de primăvară, Andrei Zăgrean, care însă nu are experienţa partidelor cu miză. În contrast cu Zăgrean este Mircea Axente, cel care, după cele cinci goluri din prima parte a sezonului, în 2011 nu şi-a mai trecut numele pe lista marcatorilor. Atu-ul lui pentru a intra duminică pe teren este faptul că îi cunoaşte cel mai bine pe jucătorii lui Dorinel Muntean, el evoluând pentru Oţelul în campionatul precedent, când a înscris pentru moldoveni de cinci ori.

Alt jucător cu o eficacitate bună este Dorin Goga, un specialist al golurilor pe final de meci, deseori din postura de mijlocaş dreapta. Doar în retur, zălăuanul a închis tabela în duelurile cu “U” Craiova, Victoria Brăneşti, Sportul Studenţesc, FC Braşov şi FC Vaslui. Practic Goga este cel care a menţinut în viaţă Politehnica, prin reuşita din precedenta deplasare, de la Vaslui.

Canadianul Ricketts a fost folosit cu preponderenţă în ultimele etape, însă a rămas numai cu un gol în cont, cel de la Cluj. O singură dată a înscris şi muntenegreanul Nikolic, care a adus liniştea în partida tur cu Oţelul Galaţi, consfinţind victoria cu 2-0.

Dintre atacanţii timişoreni, doar Gueye Mansour nu şi-a trecut în acest sezon numele pe lista marcatorilor şi nici nu o va face, fiind indisponibil de luni de zile. E drept, el a evoluat cel mai puţin, intrând pe finalul meciului cu Gaz Metan Mediaş, din runda a doua. Ghinionul său a fost partida din şaisprezecimile Cupei României, cu Juventus Bucureşti, în care i-a recidivat accidentarea suferită în iulie, în penultima zi de cantonament.

Glasul cifrelor în cazul puncherilor alb-violeţi: Mircea Axente, cu 1841 minute jucate, 5 goluri marcate şi un raport al eficacităţii de 0,27%; Dorin Goga (1809; 8; 0,44%); Lukas Magera (1951; 7; 0,35%); Gueye Mansour (19; 0; 0); Stefan Nikolic (441; 1; 0,22%); Tosaint Ricketts (243; 1; 0,41%); Andrei Zăgrean (350; 4; 1,14%); Ianis Zicu (2062; 17; 0,82%).

Acest articol a fost publicat în Fotbal, Poli Timişoara și etichetat cu , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


opt − = 4

 


Ultimele articole din categoria Fotbal: