Codașa Petrolul, scăpată de minus anul trecut după 10 etape. În 2013 și 2015, ACS Poli cu câte 3 succese în zece runde

Și a patra înfrângere acasă din cele 6 jocuri găzduite în primele zece etape a echivalat pentru codașa Ligii 1, ACS Poli, cu trecerea pe ultimul loc și într-un clasament al punctelor acumulate de prim-divizionare până acum în noul campionat fără a se lua în considerare penalizările, ASA Târgu Mureș strângând 6 față de cele 5 ale timișorenilor.

Iar cum cifrele nu mint, statistica primelor zece runde o detașează negativ pe ultima clasată prin a fi singura grupare rămasă cu un unic succes la activ, pe deasupra diferențiindu-se și prin maximul de goluri primite, o excepție cu peste 20 în cont, cu completarea de a fi și antepenultima într-o ierarhie a marcatoarelor, cu o medie de sub o reușită pe meci.

Chiar și așa, dacă n-ar fi fost penalizarea avută din start, bilanțul de 10 1 2 7 9-23 n-ar fi echivalat neapărat cu o sentință definitivă la retrogradare, în precedentele sezoane mai fiind formații care au pornit slab și s-au scăpat cumva, însă pasivul celor 14 puncte atârnând la start la zestre se dovedește într-adevăr a fi o piatră de moară ca și fatală.

Pierzând și duminică seară acasă cu 0-1 tocmai în fața penultimei clasate, ASA, așadar cu atât mai descurajant, ACS Poli a rămas țintuită la un -9 tot mai îndepărtat de punctajul ocupantelor locurilor de supraviețuire.

Comparativ, anul trecut după 10 etape, Petrolul trecuse deja pe plus după ce începea cu -6, având linia de clasament 10 1 5 4 7-11 2 puncte, și chiar și așa se știe prea bine care i-a fost soarta, sfârșind ultima, ca primă retrogradată înainte de termen. Pe-atunci, FC Voluntari avea de exemplu mai puține puncte adjudecate decât ploieștenii, cu bilanțul 10 0 4 6, dar chiar și așa ilfovenii s-au salvat via baraj.

Tot fără victorie după 10 runde erau și ieșenii în toamna lui 2014, având linia de clasament 0 4 6, precedați de Oțelul cu bilanțul actual al bănățenilor, 1 2 7, respectiv Corona și U Cluj în 2013, doar cu două respectiv 4 remize și fără succese.

Într-o comparație strict referitoare la bilanțurile precedente ale lui ACS Poli după 10 apariții în turul Ligii 1, actualul parcurs este de departe cel mai modest, în 2013 fiind 10 3 3 4 9-11 12 puncte iar anul trecut 10 3 2 5 6-12 11 puncte.

Simplul fapt că se vedeau obligați să pornească la drum cu -14 puncte, asumându-și statutul de condamnați la picaj, trebuia să-i pună serios pe gânduri pe diriguitorii retrogradatei, mai ales prin prisma nefastelor experienței din precedentele două prezențe în elită, iar handicapul avut din start a contribuit și mai mult la balastul psihologic și ca și insurmontabil al unei grupări greu încercate. Era ca și imposibil de presupus că un asemenea pasiv putea fi șters cu una cu două fie chiar și de o garnitură ceva mai închegată, căci a trage mereu pe minus și ca și în gol nu e lesne nimănui, însă mai nimic n-a fost luat în calculul strict financiar legat de banii din drepturi de difuzare, de unde și situația actuală. ”Codaș la oraș”.

Mai mult, dacă media de 5 puncte acumulate în primele 10 runde s-ar menține pe parcursul întregului sezon regular, un calcul ar sugera că timișorenii s-ar alege cu numai 13 în cont după 26 de etape, ceea ce ar echivala cu nereușita ștergerii întregii penalizări până la intrarea în faza play-out. Și-atunci, cum se înjumătățește oare, matematic vorbind, un deficit!? Cât ar putea deveni oare -1!?!

Iar cei care visează că respectivele opt puncte ar fi ca și recâștigate, să nu uite aspectul esențial că bănățenii au retrogradat în primăvară fără a îndeplini un barem minim de puncte. Aceea este realitatea factuală și indubitabilă ”din iarbă”, conferită de criterul sportiv. Că ”violeții” au fost luați înapoi pe sus și cu arcanul din Liga 2 nu înseamnă însă și că bilanțul ediției trecute, de penultimi clasați fără baremul atins, n-ar fi fost întocmai ci cumva șters cu buretele, căci acel sezon chiar așa s-a încheiat, indiferent de falimentul ulterior al Rapidului, cu referire la derularea viitoare a lucrurilor în vara de pomină a bâlbâielii FRF – LPF pe tema Liga 1.

În vară, cât era cald, reprimitei la masă îi surâdea ideea parcursului viitor tot prin Liga 1, dar astăzi, pusă în fața faptului împlinit și în derulare după a șaptea înfrângere din 10 apariții, din care trei acasă la zero, toamna pare cu atât mai mohorâtă.

Doar naivii puteau însă spera la altceva, căci socoteala de-acasă rareori se potrivește cu realitatea din teren, și de fapt putea fi chiar și mai rău fără de cursa lui Bărbuț din acel minut 90 cu ierarhic bine plasații craioveni.

Iar pentru ACS Poli urmează chiar 3 deplasări în următoarele 4 etape, mai întâi vineri la ora 18 la Iași, după care pe Bega vine FC Viitorul, eliminată aici în vară din Cupa Ligii, găzduire urmată de ieșirile la Concordia și Botoșani, unde timișorenii vor începe deja returul.

Rămasă parcă deja de căruță, ACS se-arată mult mai mică decât Petrolul de la înălțimea locurilor salvatoare, iar ”Lupii galbeni” au părut în toamna trecută ca și invizibili de pe poziția ocupată atunci de trupa lui Marin. Dar paradoxul face acum ca tocmai ultimul antrenor demisionar de la cârma mereu retrogradatei din elită, Alexa, să fi țesut duminică prin secul 0-1 actualul croi al timișorenilor de ultimi clasați nu doar pe seama penalizării, ci și ca puncte adjudecate în primele 10 runde…

Acest articol a fost publicat în Fotbal, Liga 1 și etichetat cu , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Comentariile nu sunt permise.


Ultimele articole din categoria Fotbal: