Comisia de Disciplină a AJF Timiş pune la punct nou-promovata Galaxy Electrometal în urma celui mai mare scandal de după Revoluţie la un joc de ”Județ”

S-a judecat atât miercuri de la ora 10, cât şi joi de la ora 9:30. O mulţime de sancţiuni dictate de Comisia de Disciplină a Asociației Județene de Fotbal Timiş în urma celor mai grave incidente de după 1989 în ”fotbalul mic”, generate duminică de o nou-promovată din Campionatul Municipal Timișoara care parcă a urcat pentru a crea tensiuni pe scena Campionatului Județean Timiș, de liga a V-a, deși lăsa inițial impresia că ceea ce i-ar păsa ține strict de ”pepinieră”, de creșterea copiilor și juniorilor. Verdicte precum la noi, împăciuitoare, cum că sunt ”băieți buni” și ”de treabă”. Plină nația de ei, noi restul fiind cei ”răi, oameni ai dracului”, mai ales o anumită parte a presei.

Așa înțeleg unii, să apeleze la scuipături și injurii, la pumni și violență, chiar și la pari și pietre, total rupți de spiritul sportului, dar n-ar trebui să le lezăm sensibilitățile prin a-i critica public, nu-i așa? Comisia de Disciplină a decis iar unitățile de măsură ale hotărârilor luate exemplifică de ce fotbalul timișean este aproape ca și praf, tare diluat valoric și calitativ în profunzimea sa, dar mai ales perturbat de niște atitudini ce iau la trântă printre altele buna cuviință și bunul simț, iar strict în ceea ce privește lumea sportului, acea conduită mai mult decât necesară în spirit de fair-play.

Și astfel ne creștem viitoarele generații de sportivi, astfel de valori le sunt insuflate. Iar măsura sancțiunilor le poate sugera că ar și scăpa ieftin la o adică. Nu voiam ”sânge”, dar voiam să credem că AJF Timiș are discernământul de a oferi un foarte elocvent exemplu prin norma drastică a măsurii actului punitiv, cu rol preventiv și de descurajare a altor violențe. Dar un an!? Vacanță… Nu mai era vorba doar despre ”biata și amărâta presă”, incident de la Deta în urma căruia forul județean ar fi trebuit să se autosesizeze, dar nu numai că n-a făcut-o, ci și mediocri sportivi fără înțelegerea lucrurilor ce joacă în întreceri sub egida onor forului în speță au sărit tot în capul presei, cum că vezi Doamne cu ce s-ar ocupa. Acesta poate fi nivelul ignoranței și spălării pe creier dintr-o societate neștiindu-și reperele și dată valoric peste cap, o dictatură a prostimii, așadar suntem edificați în privința nivelului la care suntem nevoiți să ne raportăm, dar în ultimul caz de duminică era vorba tocmai despre integritatea fotbalului județean, sau ce-a mai rămas din ea… Cum a procedat Comisia de Disciplină? Cum știe probabil mai bine.

Deși era imposibil să nu fi luat în timp la cunoștință că tot mai multe grupări partenere de întrecere ale celor de la Galaxy Electrometal erau siderate de atitudinea în joc mai mult decât aspră și bărbătească a formației timișorene, depășind limitele regulamentare. 

În tot cazul, prin prisma apelurilor telefonice recepționate ulterior dinspre vârful clubului în culpă, se pare că pe-acolo nu s-a prea înțeles nimic din deranjul pe care l-a tot pricinuit nou-promovata, erupând suburban duminică, din moment ce placa era una și aceeași, că Silviu Bălace n-a sărit gardul. Asta era! ”N-a sărit gardul, n-a sărit gardul!”, ca la grupa mică. L-a zgâlțâit suficient pentru a… sări la bătaie și l-ar fi sărit pe loc dacă putea, dar tot ocolindu-l în cele din urmă pentru a ajunge de partea de care n-avea ce să caute în timpul unui meci, în calitate de antrenor-jucător. În afara terenului, între spectatori. Dar asta poate să-i roadă pe unii de la Galaxy Electrometal, că s-ar fi specificat despre sărirea gardului în cazul celui care a declanșat hoarda violentă prin pornirea sa către tribună. Chiar nu realizează la ce s-a ajuns în cazul unei partide pe care o găzduiau în calitate de organizatori, încât să mai aibă tupeul și nerușinarea să caute nod în papură!? Plastic și sintetic chiar l-a sărit, căci n-avea ce să se repeadă într-acolo… Și-ar mai fi de fapt multe altele de zis, dar nu-și mai are nici un rost. E nevoie în schimb de multă, multă lămâie. Iar altora, de somn ușor și liniștit, ignoranța e de aur.      

Rezultatul s-a omologat cu 0-3 pentru Progresul Gătaia, în avantaj cu 1-3 în momentul în care gazdele nu și-au mai văzut de joc și au generat întreruperea partidei, în minutul 83.  S-a decis și ca jucătorul Silviu Bălace să suporte o suspendare de un an şi 400 de lei amendă. Luminos este însă viitorul fotbalului românesc cu alde Bălace plămădind pe viitor noi și noi generații de copii și juniori, și să vedeți ce ne va mai da cândva peste nas, când elevi de-ai săi vor erupe competitiv pe scena mondială. Va fi răzbunarea sa, pentru că noi, presa, sau mă rog, eșantionul ei preluat de restul celor interesați, suntem vinovații pentru expunerea cazului. Dar cum, suntem de scandal, sau ce!? Destui dintre protagoniștii din arena sportivă sunt sămânța de scandal fără de care n-am fi nevoiți să reliefăm bubele comportamentale altfel evidente ale acestei nații. Care are nevoie de o educație civică dar și sportivă, însă cine să i-o și facă, dacă tot presa e luată la baioneta contraatacului!? N-a sărit Bălace gardul… Să ne mulțumească pentru faptul că i-am dat o palmă în scris, întru a se trezi și a realiza că este inadmisibil a se deda la asemenea fapte în calitate de formator de copii și juniori. Iar aceasta este întreaga cheie principală a cazului deversat duminică. O societate tot mai violentă și tot mai needucată și incultă, a analfabetului funcțional cu aere de vedetă pe platforma decesului neuronilor, rețelele de socializare, prinzând tot mai mult glas, iar acesta este cadrul în care ne creștem și fotbaliștii de mâine. Să devină cât se poate de performanți cei îndrumați de Bălace.    

Care, de n-ar fi fost temperat de coechipierul șeptar Goța Colojor şi observatorii meciului, ar fi escaladat gardul precum 3 colegi, pentru a se răfui cu spectatorii veniţi de la Gătaia. Și alţi doi jucători, de la oaspeţi, cu numerele 5 şi 10, l-au sărit pentru răfuieli, scăpând însă de sancţiuni.

Alţi trei jucători, Florin Ilie, Costel Ionilă şi Aleksandar Indic, au fost suspendaţi câte un an din activitatea sportivă şi penalizați cu 400 de lei. Totodată clubul Galaxy Electrometal a fost sancţionat cu o penalitate de 5.000 de lei pentru lipsă de preocupare în organizarea meciului şi 5 partide cu ”porțile închise”. S-aducă juniori și copii, precum FRF, mult lăudată ca la congres beznă a minții și a rațiunii, semn că tot mai puțini mai pot desluși și despica apele între bine și rău în posedata societate actuală. Nici clubul din Gătaia nu a scăpat de sancţiune, urmând a suporta o etapă fără spectatori…

A mai fost suspendat pentru 6 etape şi penalizat cu 400 de lei jucătorul Alin Olariu, de la Mureşul Igriş, Cosmin Vereştiuc (United Bencecu de Sus) alegându-se cu 4 etape şi 400 de lei penalitate.

Tot în liga a V-a, de ”Județ”, s-au consemnat două neprezentări în Seria a II-a, la meciurile Juventus Pişchia – ASO Deta II şi Flacăra Parţa – Camaro Fibiş. Ambele jocuri s-au omologat cu 3-0 pentru gazde iar echipele în culpă, care nu s-au prezentat, au fost penalizate şi cu 700 de lei.

Meciul AS Petroman – AS Gloria Uivar, pe teren 1-1, a fost omologat cu 3-0 pentru gazde, întrucât oaspeţii au folosit un jucător substituit. Echipa din Uivar a fost penalizată cu 400 de lei şi depunctată cu 6 puncte din clasament.

La nivelul Diviziei D Timiș, pentru că au fost sancţionați cu cartonaşul roşu, trei jucători au fost suspendaţi după cum urmează: Vlad Nicoară (Progresul Ciacova) pentru 6 etape şi cu o penalitate de 500 de lei, Raul Marius Oros (Unirea Tomnatic) pe 4 etape şi penalizat cu 500 de lei, iar Gheorghe Costescu (Timişul Şag) pentru o etapă. Nici delegatul echipei  Unirea Tomnatic, Vasile Taciuc, nu a scăpat fără a fi sancţionat, alegându-se cu o nouă suspendare de 4 etape şi o penalitate de 500 de lei, întrucât a pătruns în vestiarul arbitrilor, pentru a se răfui cu aceştia, nemulţumit fiind de unele decizii.

În liga a VI-a, ”Promoţie”, meciul AS Bârzava Partoş – AS Radniciki Soca, pe teren 1-0, puncte cu care gazda rămânea lider, a avut rezultatul omologat cu 0-3, în favoarea vizitatorilor, în urma contestaţiei depuse de oaspeți și admisă de Comisia de Disciplină. Clubul în culpă a fost penalizat cu depunctarea din clasament, 6 puncte, şi 100 de lei amendă. Sancţiune recepționată şi de gruparea Banatul Teremia Mare pe seama jocului câştigat cu Unirea Grabaţ cu 3-2. Iar pentru cartonaşul roşu primit, Denis Tifan (Bârzava Partoş) a fost suspendat 5 etape şi penalizat cu 100 de lei.

 

Acest articol a fost publicat în Fotbal, Judeţ și etichetat cu , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


− patru = 4

 


Ultimele articole din categoria Fotbal: