Consiliul Local Timişoara aprobă o grosolană disparitate: 4 milioane lui ACS Poli, grăunţe restului

A învins sîmbătă dubla campioană la zi a României şi e lider cu şanse la titlu în Superliga de rugby, dar RCM mvt UV Timişoara are alocată din partea Municipalităţii în acest trimestru III în care încă ne aflăm, şi în care are parte de 12 jocuri, suma de 200.000 ron. A fost eliminată din Cupa României de o nou-promovată în Divizia C şi a remizat acasă în debutul ligii a doua, dar ACS Poli Timişoara, cu doar 5 meciuri în calendarul actualului trimestru III, are parte în aceeaşi perioadă de un milion de lei de la Consiliul Local. Care n-ar avea însă de dat socoteală de exemplu doar rugby-ului şi doar pentru această anomalie, ci Timişoarei în general şi pentru multe alte aspecte cel puţin discutabile la noul club pe care-l patronează, şi pe care le punctăm mai jos.

Cum este posibil să aloci pe doar 3 luni unei secund-divizionare de fotbal abia formată o sumă de 1.000.000 ron aproape egală cu totalul de 1.085.000 ron al contribuţiilor financiare pe ultimele 6 luni din 2012 pentru 8 structuri sportive la un loc, şi anume prim-divizionarelor RCM mvt UV, CS U Politehnica, la handbal masculin, şi BCM Danzio, la baschet feminin, precum şi CFR şi FC Auto în fotbalul divizionar D şi juvenil, CS Timişoara la handbal feminin respectiv CSŞ Bega şi LPS CSŞ Banatul, în sportul şcolar? Pentru informarea publicului, la „Bega” este legitimat un proaspăt medaliat mondial în canotaj, un lot de rugby nu înseamnă doar primul XV ci un grup semnificativ superior numeric unuia fotbalistic iar handbalul masculin, care primeşte în semestrul II din 2012 o optime comparativ cu caşcavalul alb-negru, trage la eurocupe cu un lot aproximativ egal numeric… A aloca 4 milioane de ron pe an unui club de fotbal care doar consumă, negenerînd din mai nimic venituri, în vreme ce o performantă secţie cu medalii naţionale anuale a unei alte grupări timişorene tocmai este aruncată de pe o zi pe alta în stradă (*), fără a o anunţa şi în plin sezon, nimănui nepăsîndu-i de soarta unor juniori localnici cu zeci de podiumuri la activ, aduce nu cu o exagerare, ci cu o anormală sfidare.

Seară de derby cu tribune ca şi goale sau cea mai bună dovadă că solida investiţie pentru nivelul Diviziei B în noul proiect este o mult prea mare cheltuială anapoda, pe banii timişorenilor şi timişenilor dar nu pe cei ai celor ce conduc, şi în numele unui oraş care nu este reprezentat cum se cuvine prin acest demers: nici ca şi culori, nici ca stemă în piept, nici ca echipă cu destui pripăşiţi şi nicidecum ca staff administrativ, cu totul altul decît l-ar merita, ţinînd cont de valorile fotbalistice date de urbea noastră. Dar absenţa galeriei spune de fapt totul, pentru cine vrea să audă...

Doi. Cum se poate ca pe de o parte să sprijini noul club cu acest milion pe trimestrul III dar în două luni ale perioadei, şi anume iulie şi august, toţi antrenorii Centrului de copii şi juniori al aceleiaşi grupări să activeze fără remunerare, fiind angajaţi abia cu data de 1 septembrie, în condiţiile în care era bine ştiut că respectivii nu şi-au încasat drepturile pecuniare în primele 6 luni ale acestui an, în finalul gestiunii Iancu, cînd li se comunica abia pe 15 iulie că din 1 iulie sunt „pe liber”!?

Trei. Unde s-a mai pomenit ca tocmai autoritatea locală, şi nu vreun sponsor sau investitor privat, să scindeze în asemenea hal comunitatea sportivă a locului încît ceea ce devenise poate simbolul cel mai de preţ şi cu rădăcini peste ani indiferent de circumstanţe, şi anume galeria alb-violetă în peluza de pe „Dan Păltinişanu”, să se simtă obligată să rupă o tradiţie ce părea infinită, şi să plece, alienată fiind de o nouă decizie vădit ignorantă la adresa suporterilor veritabili!?

Patru. Cît de manipulativ poţi să fii încît să susţii teza celei mai timişorene echipe din istoria de 9 decenii a vechiului club, cînd de fapt jucătorii sunt vărgaţi alb-negru, n-au parte de încurajările veritabilei galerii, sătulă de tenebroase maşinaţiuni, şi mai ales doar 6 dintre componenţii lotului de 24 provin de la nou-promovata timişeană ACS Recaş, cu alţi doar 6 localnici dintre „violeţii” lui FC Timişoara, şi anume Poparadu, Dobricean, Boştină, Iovan, Bocşan şi Artean, în rest fiind vorba de autohtoni sau străini luaţi pe ultima sută de metri, cînd – nu-i aşa? – alte formaţii nu doar că şi-au conturat grupul dar şi joacă deja pe puncte!? Să spui că-i bănăţeană cînd începi campionatul cu 4 din 5 în zona portar-fundaşi ca străini abia aduşi, asta în vreme ce nou-promovata timişeană în locul căreia se experimentează acum în numele Timişoarei avea peste 20 de jucători în lot!? 

Cinci. Unde s-a mai auzit pe harta fotbalului european şi nu numai ca o întreagă regiune, în cazul nostru Banatul, să fie considerată întrucîtva datoare moral unui club permanent eşuat şi să acţioneze în consecinţă, cu ofranda în ajutor? Această şocantă teză, acreditată sîmbătă în cadrul unei întîlniri cu o parte a mass-media de către un exponent al noii structuri, implică ideea de vasalitate şi detonează practic orice urmă de competitivitate între cluburi şi spirit de fair-play, conform cărora cel mai bun învinge şi promovează, în cazul nostru ACS Recaş, cu dreptul deplin de a culege roadele, iar cel care falimentează şi nu achită în rînd cu alţii dispare, fără portiţa morală a colacilor de salvare.

Şase. Cine poate să creadă că noua structură e mai „loco” ca niciodată, referirea celor în cauză fiind probabil în ceea ce priveşte staff-ul administrativ, cînd de fapt unei dorite relansări pe baze trainice şi viguroase i-ar fi fost indispensabilă o pereche cu două decenii de experienţă în fotbalul spaniol şi italian, dispunînd de know-how în cele actualmente trebuincioase performanţei? Nu poţi clama aşa ceva, cînd laşi de fapt pe-afară tineri localnici înzecit mai apţi în ale lumii fotbalului. Şi cum te poţi lăuda că este un club timişorean, oraş perceput ca leagăn al fotbalului, cu asemenea conducere incluzînd membri absolut paraleli cu fenomenul, cu asemenea nouă ridicolă siglă, cu atîţia străini care la anul ar săruta o altă stemă, şi mai ales fără galeria de decenii în peluză!? 

Şapte. Cine poate să creadă Municipalitatea, Consiliul Judeţean şi Universitatea „Politehnica” în ceea ce priveşte desăvîrşita lor nedeterminare la cîrma noului club, cînd de fapt unii jucători sunt doar împrumutaţi de Marian Iancu iar angajaţi ai fostului „regim” continuă bine-mersi, în diverse posturi, din diferite paliere ale organigramei? Şi de ce e actuala organigramă administrativă poate mai stufoasă decît cea a lui Iancu? De ce? Simplu… Pentru că e pe banii plătitorilor de taxe şi impozite. Şi nu e doar un simplu pact cu Diavolul, pe la spatele timişorenilor?

Opt. Cum este posibil în condiţiile unui asemenea consistent buget provenit din dările contribuabililor locului, şi la care alte întregi sporturi doar ar putea visa, ca întregului Centru de copii şi juniori polist să i se refuze pe mai departe instruirea din partea unui unic antrenor cu portarii, cu atît mai mult cu cît cel pus pe liber în noua organigramă, Petru Ţurcaş, ajuns la 36 de ani, are 4 sezoane la activ în poarta vechiului alb-violet polist?

Nouă. Ce s-a dorit cu parcă nesfîrşita testare din vară? Consecinţa, în cazul tinerilor alb-violeţi paşaportaţi să joace în „violetul BkP” al acestei Poli II, sub numele Flacăra, este o vădită deficienţă în pregătire, reliefată cu atît mai clar cu cît şi mutarea lor în noul colectiv s-a realizat, ţineţi-vă bine, cu doar o săptămînă înaintea debutului sezonului. Avem aşadar de-a face cu încă un club vasal prim-balerinei mereu reeşapată şi fără titlu a Banatului? Evident.

Zece. Cine a încuviinţat utilizarea caricaturii aducînd cu o mîzgălitură de preşcolar pe post de stemă a noului club ce din nefericire reprezintă Timişoara şi Timişul, şi cu un buget de 4.000.000 ron anual doar din contribuţiile Consiliului Local? Asemenea bătaie de joc în doi timpi şi trei mişcări, pe banii şi în numele unui oraş cu oarecare înclinaţii cultural-artistice!? Mai redesenaţi, miopilor!

Unsprezece. Cum pot Consiliul Local şi cel Judeţean justifica uriaşa risipă non-generatoare de încasări în condiţiile în care la cel mai atractiv duel acasă, atît prin prisma rivalităţii cu Aradul cît şi a interesului de regulă iscat de runda inaugurală a sezonului, nu s-a înghesuit nici o sutime din populaţia Timişoarei? Ce facem cu majoritatea într-o aşa-zisă democraţie, ce uluitoare strategii sunt plănuite pentru a atrage alţi simpatizanţi şi ce calcule şi-au putut oare face noii conducători, fiind bine ştiut faptul că media pe „Dan Păltinişanu” în 2011-2012 a fost undeva peste 2.000 de suflete? Ori se ghidează după vorbele că „ignoranţa e sublimă”?

De reflectat. Iar acesta nu este decît vîrful icebergului, în privinţa şubrezimii morale şi nu numai a unei veritabile aventuri cu mateloţi beţi, că tot suntem sub asemenea blesteme. Dar dat fiind că trăim într-un oraş în care se aprobă şi ca mult prea asurzitoare şi bubuitoare focuri de artificii, trăgînd la miezul nopţii cortina peste un festival, să nu ţină cont de suferinţa sutelor de pacienţi din preajmă, internaţi la Spitalul Judeţean, totul este posibil. Aşa încît nu-ţi mai rămîne decît să constaţi că, la un asemenea proiect şod, scepticismul sau indiferenţa sunt insuficiente. Nu poţi fi decît de-a dreptul oripilat din start…

(*) pentru conformitate, lecturaţi consemnarea publicată în 27 august sub titlul „Şoc! CSS1 Timişoara desfiinţează o secţie etalon în plin sezon”

 

 

Acest articol a fost publicat în Fotbal, Liga 2 și etichetat cu , , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

8 răspunsuri la Consiliul Local Timişoara aprobă o grosolană disparitate: 4 milioane lui ACS Poli, grăunţe restului

 1. un fost polist spune:

  felicitari Mihai ca esti ferm pe pozitii….sunt total de acord cu tine…eu mai adaug un lucru….au tinut tot „lotul Recas” mai bine de o luna la antrenamente…si cate 2 pe zi..fara sa le dea macar o apa plata…cel putin la echipa a doua asa a fost…si desi mai marii conducatori au promis ca o sa achite un salariu celor de la Recas…odata cu preluarea clubului…au trecut 2 luni…si nimik…dar as fi curios..acesti sefi…o sa primeasca bani pt perioada respectiva???…probabil ca da …pt ca ei au muncit f mult…o sa aiba cineva grija si de ei…numai bine!

 2. spinosu spune:

  isi vor lua banii cum a spus robu….la zi….dar in care zi nu se stie …….ca doar nu o sa ii ia la noapte…..se antreneaza din data de 9 iulie si nu au vazut/primit nici un leu….imediat e gata turul si ei nimic…sunt o gramada de ”safi”(sefi) si vrajeala…..doar sa pacaleasca jucatorii…sa le dea cati mai putini bani….si sa le taie cati mai multi….este jenant….oricum,felicitari publicului pentru prezenta si sa mergem in continuare la meciuri..acesti jucatori nu trebuie confundati cu „safii”…acolo sunt mai multi timisoreni decat in echipa…..dar ei o duc bine…noi incurajam jucatorii care joaca pentru noi si speram sa ne bucure prin prestatiile lor si prin rezultate..atat cat pot acum…

 3. Din pacate spune:

  Din pacate toti trebuie sa mancam o paine, deci si asa zisi jurnalisti! Din pacate ce poti sa faci daca ai un sef politic? Din pacate nu sporttim imparte banii de la Primarie! Din pacate E FOARTE GREU sa „activezi” in presa sportiva, cand pute,duhneste a politica? Din pacate asta e Romanica! Din pacate MERGEM TOT ASA inainte! Din pacate pe drukeria nu i-a indepartat Primaria! Ci Orza< sa stiti si voi!

 4. DRONCHERYA spune:

  Vad ca cenzurati cu salbaticie! Nenicu e nashppa cu sef politic, chiar si daca scrii despre sport!

 5. DRONCHERYA spune:

  Deci, daca dau interviu la o firma, apoi ma cheama din nou, apoi imi mai cere date, iar dupa o luna imi spune ca nu am fost selectat, pot sa le cer salariu pt. toata luna aia? Precis asa zice si legea si sindicatele?

  • un fost polist spune:

   @droncherya…situatia care o prezinti tu cu interviu, firma..nu seamana deloc cu cea a jucatorilor de la Recas care nu au fost opriti….ei aveau toti contracte de munca…inregistrate la ITM TIMIS…cu clubul…au venit la lucru…dupa care li s-a spus ca nu e nevoie de ei…ca au fost in probe….ca nu primesc nici-un ban….pai nu au fost in probe…pt ca aveau deja contract cu acs recas care si-a pastrat personalitatea juridica deci si angajatii…si daca ar citi si ‘safii” de la club Codul Muncii ar stii ca un angajat are aceleasi drepturi in perioada de proba la fel ca un angajat normal…nu ar mai vorbi aiurea…dar din pacate singurele carti citite de ‘safii” clubului sunt cartile de joc…sau in cel mai bun caz presa sportiva….

 6. cstm spune:

  Foarte bun articol, felicitari.
  Nu am nimic impotriva mutari Recasului la Timisoara atat timp cat este o continuare a fotbalului local la un nivel mai inalt, si in special pentru pastrarea centrului de copii si juniori prin acest club. LA fel mi se pare normal ca echipe Auto si CFR Tm sa fie ajutate ca sunt intradevar echipe cure si-au pastrat istoria
  DAR cand aceste lucruri nu se mai respecta e MARE PACAT sa se arunce atatia bani aiure din buget, cand din acesti bani sporturi care aduc medalii si distinctii:
  – rugby, baschet, handbal masculin, fotbal feminin care trag la campionat si cupe europene, deci o publicitate enorma pentru Timisoara pe plan national si international
  – volei, handbal feminin, baschetul feminin, … care prin un plus de ajutor (si nu e vorba de sume mari) ar ajunge si ele la performante ca cele de mai sus (si investitia in juniori acestor cluburi)
  – … si sa nu mai vorbim de canotaj, atletism, inot, lupte si alte sporturi care cu un plus de bani si investitie ar creste si mai mult

  Sa nu mai zic ca acei bani s-ar putea folosi la crearea unui bazin de polo, sport pe care un oras mare ca Timisoara nu este in stare sa o aiba ca nu avem bazin.
  Concluzia e ca, decat sa arunci bani pe un fotbal mizerabil (aflat sub conducerea actualei FRF) mai bine s-ar investi in alte sporturi, in infrastructura sportiva si in centre de copii si juniori, iar castigurile pentru Timisoara si timiseni ar fi INZECITE.

 7. bravo spune:

  bravo pentru articol……din pacate asta e adevarul si daca unii se revolta ca banii nostri se duc aiurea ,vin altii care zic ca e normal ca doar Poli reprezinta orasul…….un rahat mare cat casa……avem mult mai multe satisfactii de la celelelte echipe decat avem de la Poli……..sa va fie rusine celor de la primarie cu gandirea de rahat pe care o aveti………pacat ca va votat lumea,ca nu meritati sa fiti acolo……..jeguri politice ce sunteti……

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


− 5 = doi

 


Ultimele articole din categoria Fotbal: