Contextul peisajului gri

Răzvan Toma prefațează debutul reprezentativei României într-o nouă competiție continentală inter-țări, plasându-l adecvat într-un mai larg context de care nu poate fi disociat.

Reprezentativa noastră de fotbal se pregătește să debuteze într-o nouă competiție internațională inter-țări. Contextul nu este unul fericit pentru România, din niciun punct de vedere. În cel al fotbalului ne-au arătat recent cupele europene în ce hal am ajuns, iar pe social-politic-economic o simțim pe propriile buzunare și pe proprii neuroni cele ce ni se întâmplă, de la corupția instituționalizată, la intervenții brutale asupra populației ale unor forțe așa-zis de ordine, plătite din banul public, dar aflate la cheremul unor persoane josnice, chiar penale, și până la pesta porcină care tinde să facă ravagii. Cine crede că fotbalul nu este influențat de bolile societății din care face parte este ori prost, ori lipsit de orice fel de simț.

Primele noastre adversare vor fi chiar pricipalele pretendente la primul loc în grupă, Muntenegru și Serbia, două țări care cândva au alcătuit o singură națiune. De fapt chiar și acum, la 12 ani de când au trasată între ele o graniță, le deosebesc foarte puține lucruri. Și sportul este unul dintre elementele care le aseamănă, ambele acordându-i importanța cuvenită, motiv pentru care în multe discipline se prezintă la înălțime, și asta în pofida unor mici arii de selecție pentru ambele.

Fotbalul nu face excepție. Chiar dacă n-a trecut de grupe, Serbia a fost prezentă la ultimul turneu final al Campionatului Mondial, în timp ce cu Muntenegru chiar ne-am confruntat în aceeași grupă preliminară pentru amintita competiție, unde ne-a fost superioară la toate capitolele, situându-se înaintea noastră în clasament după ce ne-a luat 4 din cele 6 puncte.

Revenind la Serbia, să nu uităm că în singurele noastre două confruntări de până acum pe care le-am avut cu vecinii noștri, în preliminariile pentru Campionatul Mondial din 2010, n-am izbutit să-i luăm vreun punct, ba la Belgrad chiar am fost umiliți, încasând un nemilos 0-5.

În tot acest peisaj gri, par mici șansele ca reprezentativa României să realizeze lucruri deosebite, în afară de a spera să ne clasăm înaintea Lituaniei. Dar fotbalul oferă întotdeauna surprize, câteodată și plăcute. Și cum speranța moare ultima…

Acest articol a fost publicat în Fotbal, Liga 1 și etichetat cu , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


cinci × = 25

 


Ultimele articole din categoria Fotbal: