Cosmin Stan – Marius Maier, reunire după… 25 de ani

„Acum este momentul prielnic. Circumstanţele sunt favorabile pentru a face pasul promovării”. Marius Maier, revenit în această iarnă în preajma dreptunghiului verde, ca preşedinte al secţiei de fotbal la CSM Lugoj, lider în Divizia D Timiş, intuieşte oportunitatea ivită pentru oraşul de pe Timiş odată cu investirea în vară la cîrma echipei, pe-atunci una de mijlocul ierarhiei, a antrenorului Cosmin Stan, care a detaşat cu sine minicontingentul Juventus Pişchia. Iar în cazul Maier – Stan e vorba de o reunire.

Marius Maier: preşedintele secţiei de fotbal la CSM Lugoj

I-am găsit destinşi şi puşi pe glume la ora startului unui joc amical disputat sîmbăta dimineaţa, deja de la 9,30, în Timişoara. Parcă le-a venit inima la loc, cu soarele pe cer şi verdele imaculat al gazonului, după săptămîni de… alb şi lopeţi la zăpadă. Însă starea lor de spirit nu era dată doar de primele semne ale dezgheţului, ale primăverii, reinstaurînd încet şi fotbalul în drepturi, ci şi de acel spirit de echipă, detectabil la CSM Lugoj. Conducător, antrenori, jucători, ca o familie, şi avînd un ţel comun, acela de a exploata oportunitatea creată.

Stan, membru al navetiştilor de pe Bega în două autoturisme, sau „timişorenii”, cum sunt recunoscuţi în sînul lui CSM, era adus în vară pentru un nou început, iar fostul mijlocaş a regenerat şi revigorat divizionara D, o altă cărămidă la baza consolidării fiind investirea lui Marius Maier. „Cosmin era junior pe-atunci, în ´88, avea vreo 13 ani, şi a venit şi mi-a spus <Ai numărul cutare, joci pe banda stîngă>. De-atunci ne ştim, ca textilişti”, îşi reaminteşte Maier, adăugînd poveştii cu oarecare nostalgie momentul barajului pentru promovarea în Divizia C, între cîştigătoare ale seriilor Timişului, „a fost Textila – Progresul 0-0 şi 0-3, Chifan, Chifan, Chifan”, iar cu o evidentă părere de rău schimbarea nu în bine a peisajului fotbalului local: „Pe atunci erau jucători buni, echipe bune, era concurenţă între cluburi mai bine puse pe picioare. Se creaseră colective unite, care se omogenizau ani buni, dar baza industriei s-a prăbuşit şi a dispărut sprijinul”. Textila şi nu doar, O Tempora…

Iar cei rămaşi încă pe metereze culeg acum cioburile şi acceptă noi provocări. În cazul Lugojului fotbalistic, cea a ieşirii dintr-un con de umbră cu atît mai evident în preajma luminozităţii create de aura luptelor libere, secţie a clubului campioană naţională la zi, sau a voleiului feminin, elevat în elita Divizia A1 şi pe locul 2 în Cupa Balcanică. „În fotbal e ceva mai anevoios şi complicat, cu parcurgerea atîtor eşaloane, aproape de la baza piramidei”, compară Maier cu realism, simţind însă că 2012 poate fi un an prielnic nu doar pentru echipa lider a clubului.

„Uitaţi-vă la start în teren, îl avem sub 21 de ani doar pe Denis Vînătu – acolo, la închidere, şi de aceea am cooptat cîţiva juniori de la CSS, pentru a creşte încet pe lîngă echipă, pentru a nu ne trezi în vară că trebuie să ne aliniem altor cerinţe în privinţa folosirii unui număr de tineri în teren, şi să grăbim atunci lucrurile, peste noapte”, iar alipirea lor seniorilor a fost într-un fel favorizată şi de… sistemul play-out: „Nu am mai avut deloc rezultate la juniori în acest sezon, iar echipele CSS ajungînd în faza play-out, unde nivelul este modest, practic nu mai contează. Pentru unii dintre juniori era bine în acest context să fie preluaţi la echipa mare”.

Eventualitatea promovării ar putea înlesni implicit o deblocare de fonduri, mai mult decît necesară tocmai pentru activitatea „pepinierei” CSS. „Nu mai prea vine nimic din urmă şi pentru că profesorii şi antrenorii nu au cum să se desfăşoare, înghesuindu-se cu multe grupe pe un teren denivelat, în spatele terenului mare. Prin promovarea pe care o dorim cu toţii, am putea pleda şi argumenta în favoarea instalării unui teren sintetic, pentru condiţii mai bune, să reatragem copiii şi juniorii la fotbal”, a mai explicat Marius Maier.

Lugojean care a crescut ca junior în teren pentru fosta Vulturii, Maier simte momentul bun al echipei, apreciind calitatea componenţilor săi: „Sunt băieţi conştiincioşi şi cuminţi, e un colectiv bun”. Un melanj între veterani ideali în eşaloanele 3 şi 4, „dacă n-ai bătrîni, cumpără-ţi”, şi mai tineri componenţi din diverse generaţii, unii chiar testaţi în două rînduri de probe la Dinamo II, cazul lui Dinu Rebenciuc, chiar în această iarnă: „Cum am mai spus-o la momentul respectiv, cu un ochi rîd, cu un ochi plîng. Pentru el, pentru noi…”

Rebenciuc a rămas însă pe loc, pentru antrenamentele desfăşurate săptămîna trecută luni, marţi şi joi, şi pentru mult aşteptatul joc amical de sîmbătă dimineaţă, cîştigat cu 3-2 pe terenul sintetic polist, în faţa juniorilor A ai alb-violeţilor, alb-albastrul echipamentului lugojenilor, cu înscrisul Auxerre pe spate, neinfluenţînd-o negativ pe CSM în a copia rezultatele recente ale mai faimosului club francez.

Cosmin Stan, 16 victorii şi o remiză de la preluarea Lugojului, cu gîndul la promovare

Şi va veni el curînd şi debutul oficial în campania de primăvară, pe 11 martie, la Belinţ, cu Bega, într-o fază judeţeană a Cupei României, aşadar cu mai puţin de o săptămînă înaintea începerii returului, cu un joc programat acasă, cu FC Auto Timişoara. Iar finele lui martie, sîmbătă 31, va aduce primul derby din <D Timiş>, într-o dată pe care Marius Maier ne-a sugerat să o introducem în programul evenimentelor demne de consemnat. Că Auto şi CFR descind pe rînd în Lugoj, din Timişoara, nu înseamnă însă că ar mai supravieţui multe pe-aici. Textila? Progresul? Şi doare… Sau mai doare oare pe cineva? Imunizare totală?

Nu va mai trece apoi mult şi pe 22 aprilie antrenorul Stan va aniversa împlinirea a 38 de ani, trage el nădejde tot în calitate de lider. Parcă ieri a fost cînd juniorul Textilei îl recunoştea pe mijlocaşul stînga, ajuns şi căpitan al Textilei. Reunire după două decenii şi jumătate…

 

Acest articol a fost publicat în Divizia D Timiş, Fotbal, Timişene și etichetat cu , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

2 răspunsuri la Cosmin Stan – Marius Maier, reunire după… 25 de ani

  1. Claudiu spune:

    Cosmin l-a prins si pe Gascanu???..:)))))))… …Am vazut ca se misca mai greu la miutze, dar nu mi-am dat seama ca e asa batran…:)))

  2. Itineantu spune:

    O tempora!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


cinci × = 40

 


Ultimele articole din categoria Divizia D Timiş: