CSC Dumbrăvița egalează după pauză în inferioritate numerică, 1-1 cu Șoimii, și câștigă Seria 8. Miercuri la Orăștie cu Deva, sâmbătă acasă returul fazei I a barajului

CSC Dumbrăvița a definitivat sâmbătă seară frumosul parcurs spre câștigarea Seriei 8 în Liga 3, smulgând unicul punct de care mai avea nevoie pentru a se menține în fotoliul fruntaș și la încheierea fazei play-off, obținut după pauză deși în inferioritate numerică: 1-1 (0-1) cu Șoimii Lipova. Iar ”verzii” chiar aveau nevoie de egalare, dat fiind că ex-liderul CSC Ghiroda și Giarmata Vii a învins cu 1-0 la Chișineu Criș, întâi succes al galben-albaștrilor în 9 runde ale grupei I valorice în seria arădean-timișeană. Venit prea târziu, când elevii lui Cosmin Stan se instalaseră deja în frunte, loc întâi de pe care vor întâlni a doua clasată în Seria 7 în faza I a barajului de promovare, și anume CSM Deva. Manșa I, în deplasare pe terenul neutru al Orăștiei, miercuri 25 mai la ora 18, returul fiind programat pe „Ștefan Dobay” sâmbăta viitoare, 28 mai.

Cu calificarea la baraj în buzunar încă înaintea spectaculosului triumf la scor la Ghiroda săptămâna trecută, ”verzii” au dus la bun sfârșit ”trapul pe turnanta” Seriei 8 prin a-și asigura punctul necesar pentru câștigarea campionatului și evitarea reșițenilor în faza I a barajului de promovare în Liga 2.

Și ce mai ironie a soartei, ca în ziua în care Politehnica Timișoara a retrogradat la baraj în Liga 3, antrenorul timișorean care era chemat vara trecută la discuții de alb-violeți pentru preluarea băncii tehnice eliberate de Dan Alexa, și anume Cosmin Stan, să-i conducă pe divizionarii ”C” ai Dumbrăviței la barajul de promovare în Liga 2, de pe locul 1 în Seria 8.

Dacă Stan și ”mânjii” săi vor ajunge să se întâlnească în faza secundă a barajului de promovare în Liga 2 cu CSM Reșița lui Dan Alexa, rămâne de văzut săptămâna viitoare, miercuri și sâmbătă, dar momentan ”verzii” sunt confirmați campioni ai seriei vestice în ediția 2021-2022. Asta după ce în aceeași vară trecută Stan își sufleca mânecile la cârma unei grupări dumbrăvițene la ora unei totale reconstrucții, cu un lot aproape ”de la zero”. Iar din puțin a făcut rai, raiul celor de pe ”Ștefan Dobay”.

Conturat treptat, dumbrăvițenii încheind pe 2 sezonul regular, la 7 puncte în urma liderului din Ghiroda, depășit însă în cele din urmă, și tocmai în întâlnirea directă de săptămâna trecută de pe ”Emilian Pavel”. Era și greu de crezut că alb-verzii vor repeta cu același aplomb isprava de la Ghiroda în apariția finală acasă în play-off cu campioana ediției trecute, Șoimii Lipova, trupă cu cel mai consistent buget din serie și un lot mai rutinat, însă și-au atins scopul. 

Acela de a-i evita pe cărășeni în ”dubla” de săptămâna viitoare, ”dublă” a reșițenilor cu cei din Ghiroda pe care elevii lui Alexa o vor aborda după victorii la zero și în ultimele două apariții, 4-0 sâmbăta trecută în duelul la vârf al fazei play-off în Seria 7, cu CSM Deva, și 3-0 sâmbătă la Lupac. De fapt, reșițenii nu cedau devenilor nici în primele două ”directe” din aprilie, 1-0 în Valea Domanului în data de 9 a lunii trecute, 1-1 în județul Hunedoara. Așa s-a conturat o diferență finală de 20 de puncte între cărășeni și CSM Deva la finele celor 9 runde din play-off-ul Seriei 7, încheiat de hunedoreni cu bilanțul 9 4 1 4 9-11, așadar cu o medie de un gol marcat pe meci. 

Supraunitară în cazul alb-verzilor Dumbrăviței, cu 11 reușite în 9 partide din grupa I valorică și bilanțul 4 4 1, cel mai bun din ”careul” play-off al Seriei 8, tot 11 goluri înscriind pe acest parcurs și egalii timișenilor în căderea de cortină de sâmbătă de la ora 18. Arădenii Lipovei au ținut să lase o ultimă bună impresie în acest sezon, și au făcut-o, fiind vioara întâi, pe când Zurbagiu și compania au ieșit la liman, păstrând locul 1. 

Ar fi putut să iasă ceva mai ușor, dacă de exemplu ar fi deschis scorul în primul sfert de oră la ocaziile lui Paulevici și Făgărășanu, însă frăgezimea lotului și-a spus cuvântul în contextul mizei meciului acasă. 

Iar vulnerabilitățile gazdelor au fost taxate de ocupanții locului 3, care, deși cu unele rezerve, au deschis scorul prin Ciubăncan și au fost nu departe de dublarea avantajului, tot la mijlocul primei părți, prin Modan.

Căpitanul Zurbagiu și Paulevici au avut șansa restabilirii egalității în sfertul de oră dinaintea pauzei, încheiat cu ratările Șoimilor, prin Modan și Salhi.

”Vulpoiul” Modan avea din nou să dea bătăi de cap apărării Dumbrăviței și puțin după pauză, în minutul 49, când Moțiu l-a stopat doar cu prețul unui cartonaș galben, al doilea în contul tânărului fundaș, eliminat.

Paradoxal, deși în 10 jucători, ”verzii” au egalat chiar puțin mai apoi, deja în minutul 53, după șutul lui Zurbagiu de la marginea careului, respins de pe linie de Nicolescu dar fructificat de Dragan Paulevici, pe fază, care a trimis plasat cu capul lângă bară: 1-1. Mare bucurie pe ”Ștefan Dobay” în seara însorită a sâmbetei de mai. Scor la care CSC Dumbrăvița avea titlul asigurat în Seria 8. 

Păstrat cu ceva emoții în inferioritate numerică în ultima jumătate de oră, aparținând elevilor lui Marius Ciubăncan. Stan a calculat la perfecție pașii ”verzilor” din aproape în aproape, un sezon în crescendo. Va continua și după ”dubla” fazei I cu devenii? Răspunsul, tot pe ”Ștefan Dobay”. 

Până una alta, Cosmin Stan, artizan al celei mai notabile reușite a fotbalului dumbrăvițean, câștigarea campionatului în Liga 3, a mărturisit: „Când e greu, e și mai frumos! N-are niciun rost să mai analizăm acest meci… A fost o presiune foarte mare, s-a văzut azi că suntem o echipă tânără și nu am avut experiența necesară pentru a gestiona mai bine meciul. Dar am jucat chiar mai bine în 10 meciuri, am egalat și am mai avut câteva contraatacuri foarte periculoase. Ne-am atins scopul, am terminat pe primul loc, suntem campionii seriei! Ce poate fi mai frumos? Dacă mă gândeam la așa ceva acum un an? Dacă nu mă credeți, întrebați jucătorii… Eu credeam, pentru că nu sunt normal și am crezut în acest lucru de când am venit aici. Era clar că acest lucru era foarte greu de realizat, aproape imposibil, dar iată că, atunci când faci lucrurile așa cum trebuie, fotbalul te răsplătește!”

CSC Dumbrăvița: Trifon – Tismonar (minutul 63, Amariei), Bain, Moțiu, Ghinescu – Zurbagiu – cpt., Olaru – Paulevici (75, Gologan), Martinov, Bodri (52, Ilan) – Făgărășanu (75, Grigoriu).

CS Șoimii Lipova: Buta – Nagy, Nicolescu, Giosu, Aldan – Gavrilă, Dobrean (66, Simion), Salhi – cpt., Stoin (75, Capătă) – David Ciubăncan, Modan.

Dumbrăvițenii au încheiat cu 47 de puncte, față de cele 46 ale ghirozenilor, timișeni calificați detașat la barajele de promovare, față de Șoimii Lipova, cu 40 de puncte, și Crișul, cu 37.

În faza play-out cu 5 echipe și zece etape a Seriei 8, penultima rundă a adus o rocadă la coada clasamentului după surprinzătorul 4-0 izbutit de fosta ”lanternă roșie” Frontiera Curtici tocmai cu liderul Progresul Pecica, Frontiera semnând astfel întâia victorie în 7 apariții în zona 5-9 a grupei a II-a valorice. În celălalt meci al etapei, ACS Pobeda Star Bîșnov – Gloria Lunca-Teuz Cermei 0-0, în vreme ce Avântul Periam a stat. ”Căzând” pe ultimul loc înaintea rundei finale, cu 21 de puncte, față de cele 22 ale Frontierei. Cei din Pecica dețin 27 de puncte iar Pobeda și Gloria câte 25. Săptămâna viitoare, Cermei – Curtici și Pecica – Periam. Va continua oare să funcționeze ”morișca arădeană”?

Miercuri, în manșa I a fazei I în barajul de promovare din Liga 3, următoarele 10 partide, cu mențiunea că învingătoarele în dublă manșă vor juca tur-retur și în faza a II-a, pentru un loc în Liga 2, în împerecherile Seria 1 – Seria 2, 3-4, 5-6, 7-8 și 9-10:

May 25, 2022 18:00 CSM Focşani 2007   –   CS Dante Botoşani  
May 25, 2022 18:00 ACS Foresta Suceava   –   ACS Suporter Club Oţelul Galaţi  
May 25, 2022 18:00 CS Tunari   –   CS Afumaţi  
May 25, 2022 18:00 SC Popeşti-Leordeni   –   AFC Progresul 1944 Spartac  
May 25, 2022 18:00 CS Viitorul Dăeşti   –   AFC Odorheiu Secuiesc  
May 25, 2022 18:00 AS FC Pucioasa   –   CSM Slatina  
May 25, 2022 18:00 CSC Ghiroda şi Giarmata Vii   –   Clubul Sportiv Muncitoresc Reșița  
May 25, 2022 18:00 CSM Deva   –   CSC Dumbrăviţa  
May 25, 2022 18:00 Asociaţia Club Sportiv CAO 1910   –   CS Hunedoara  
May 25, 2022 18:00 CS Metalurgistul Cugir   –   CS Minaur Baia Mare

 

 
 

Acest articol a fost publicat în Fotbal, Liga 3 și etichetat cu , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


noua + = 13

 


Ultimele articole din categoria Fotbal: