CSM Lugoj revine din nou pe final și încheie cel mai bun tur în C4, detașându-se între timișene

CSM Lugoj și-a conturat în ultimele sezoane imaginea nucii tari mereu încurcând planurile fruntașelor cu pretenții în seria vestică a Ligii 3, însă în plus s-a distins și prin a realiza bune spre foarte bune retururi de campionat, în care a mai urcat în ierarhie, de această dată izbutind și un sezon de toamnă superior celor precedente, de fapt și cel mai bun, dat fiind că l-a încheiat pe podium, în comparație de exemplu cu finalul anului 2015, când sfârșea a șaptea, sau 2016, a cincea.

Așa încât, deși au abordat runda finală a turului de pe locul secund în C4, în urma liderului neînvins ACS Șirineasa, iar în ciuda unei victorii au încheiat-o în coborâre pe treapta a treia, lugojenii n-au decât motive de satisfacție pentru pașii în față de la o toamnă la alta, reculul cu o poziție survenind pe seama depășirii efectuate de CS U Craiova SA 2 strict datorită diferenței superioare de golaveraj grație unui 0-7 (0-3) administrat de olteni la Jimbolia ”lanternei roșii” CS Nuova Mama Mia, marcatori fiind Valentin Mihăilă în minutul 19, Alexandru Popescu în minutul 34, Angelo Iuga în minutul 38, Jovan Markovic în minutele 62, 80 – din penalty și 83, respectiv Valentin Constantin, în minutul 76.

Cosmin Petruescu a reușit cel mai bun tur la cârma lui CSM Lugoj, în premieră cu un număr superior de victorii totalului remizelor și eșecurilor

Chiar și așa, învingând-o pe CS Millenium Giarmata la căderea cortinei cu 3-2 de la 0-1 și 1-2, CSM Lugoj a izbutit grație jocului rezultatelor să se apropie la încheierea turului la doar 7 puncte de liderul neînvins ACS Șirineasa dar să și contureze de departe cel mai bun bilanț propriu al stagiunii de toamnă din ultimele campionate, izbutind în premieră să câștige un număr superior de partide, opt, față de totalul celor remizate și pierdute, numai 6 dintre care o singură înfrângere, și aceea acasă. În precedentele tururi ale divizionarei C n-a fost deloc vorba despre așa ceva la Lugoj…

În plus, fără doar și poate conform așteptărilor, CSM Lugoj s-a detașat ca fiind principala reprezentantă a Timișului în Seria a IV-a dintre cele 5 grupări aliniate la start din acest județ, distanțându-se neînvinsă prima și într-o ierarhie neoficială ad-hoc pe baza rezultatelor jocurilor directe între divizionarele C timișene, și anume, în etapa I, ACS Ghiroda – CS Nuova Mama Mia 4-0, (II) Centrul Național de Pregătire – ACS Ghiroda 3-2, (III) ACS Ghiroda – CSM Lugoj 2-2, (V) CS Nuova Mama Mia – Centrul Național de Pregătire 0-1, (VI) CSM Lugoj – CS Nuova Mama Mia 3-0, (VII) Centrul Național de Pregătire – CSM Lugoj 0-3, (X) CS Millenium Giarmata – ACS Ghiroda 2-4, (XIII) CS Nuova Mama Mia – CS Millenium Giarmata 1-1, (XIV) CS Millenium Giarmata – Centrul Național de Pregătire 2-0 iar în cea de-a XV-a și ultima rundă a turului, CSM Lugoj – CS Millenium Giarmata 3-2.

Clasamentul inter-timișean o are așadar în frunte pe CSM Lugoj, cu bilanțul 4 3 1 0 11-4 10 puncte, urmată pe locul 2 de ACS Ghiroda 4 2 1 1 12-7 7 puncte, iar în continuare de Centrul Național de Pregătire (4 2 0 2 4-7 6p), CS Millenium Giarmata (4 1 1 2 7-8 4p) și CS Nuova Mama Mia (4 0 1 3 1-9 1p). Pozițiile le respectă în oarecare măsură pe cele oficiale din ierarhia turului în C4 dar până și rezultatele dintre formațiile timișene, cu 5 victorii ale gazdelor, două remize și 3 succese în deplasare, sunt în media generală a seriei, și anume 52-19-34, 196 de goluri fiind înscrise de echipele organizatoare și 147 de vizitatori, în total 343, cu o medie a reușitelor de 3,23 pe meci.

Iar dacă la Jimbolia s-a înregistrat unicul succes afară al rundei finale a turului în C4, în schimb în duelul timișean de la Lugoj s-a consemnat una dintre cele 5 victorii ale gazdelor, conturată de gazda favorită CSM la potou și după ce a răsturnat de două ori scorul, așadar cu dificultate, confirmând temerile exprimate înainte de meci de antrenorul principal Cosmin Petruescu.

Iar de ceea ce i-a fost frică n-a scăpat, CSM lăsându-se surprinsă în două rânduri de mai frageda grupare din Giarmata, care n-a fost tocmai departe de a da lovitura și implicit de a obține întâiul succes în deplasare în acest campionat, finalul de meci coagulând însă două tendințe care au dus la rezultatul de 3-2.

Pe de-o parte, dintr-o formație care nu gestiona prea eficient finalurile de joc, CSM Lugoj a devenit mai degrabă o expertă a încheierii partidelor, izbutind pentru a doua oară consecutiv să marcheze de 3 ori în jumătatea secundă a reprizei a II-a, iar pe de altă parte CS Millenium a căzut pradă și de această dată pierderii de turație odată cu scurgerea timpului, capcană în care mai era prinsă în acest sezon.

Iar la risipirea forțelor oaspeților a contribuit și energia disipată în zadar și fără acoperire regulamentară pe îndelungatele proteste revărsate la adresa manierei de arbitraj, mare meteahnă a fotbalului românesc, atât de defetistă și detrimentală dar exersată cu un sârg demn de o cauză mai bună, plasă în care au căzut și tinerii oaspeți, ferm convinși de justețea solicitărilor lor, deși, precum este limpede ca lumina zilei conform înregistrării video a fazelor invocate, brigada Ionuț Vasile Nicoraș – Sebastian Pantea – Sergiu Paul Corb (Zalău), cu 2 arădeni în componență, a apreciat cât se poate de corect niște situații ce-i drept destul de delicate.

Cu alte cuvinte, dacă nu și-ar fi rătăcit busola spre final și n-ar fi căzut pradă nervilor, inflamați nevoie mare de niște decizii percepute ca fiind total defavorabile lor, vizitatorii ar fi putut obține la o adică ceva dintr-o deplasare ce i-a lăsat cu un gust amar la intrarea în vacanță.

Inițial, CSM Lugoj, la care Fridrich a rămas doar pe bancă, incomplet refăcut după probleme musculare, n-a fructificat dominarea cu 3-4 ocazii create în prima parte a reprizei I, din contră, CS Millenium surprinzând-o printr-o incursiune purtată de Rus pe flancul drept, de unde a centrat în fața porții iar Anagor a deschis scorul cu latul, din careul mic: 0-1 în minutul 18.

În deficit la pauză, formația gazdă a renunțat la un fundaș central și a apelat la Pădurariu, începând mai bine și repriza a II-a, însă tot fără a străpunge dârza baricadă a elevilor lui Răzvan Leucă, lipsiți de aportul lui Stoica și Ștefănescu.

Și totuși, în cele din urmă, o dublă schimbare, efectuată spre mijlocul părții secunde, a adus peste alte nici cinci minute egalarea, repetându-se scenariul de sâmbăta trecută de la Petroșani, unde tocmai jucătorii intrați în partea secundă au influențat decisiv revirimentul timișenilor în fief-ul liderului ACS Șirineasa, ajuns la 3-3.

De astă dată rezerva Caius Marta a fost cel care a obținut o lovitură de la 11 metri și i-a oferit pasa de gol lui Pădurariu, care, intrat de la pauză, a semnat golul victoriei cu 3-2. Nu însă fără emoții și multe, multe parlamentări, de prisos prin prisma înregistrării video.

Mai întâi însă Gelu Velici a avansat pe flancul stâng și l-a servit pe Lazea, care a șutat de la 14 metri lateral stânga la colțul lung, aproape de vinclu: 1-1 în minutul 67.

Foarte puțin a trecut însă și contraatacul purtat pe dreapta de Sporin a fost finalizat cu o centrare ca la carte în careu, peste defensiva lugojeană, micuțul Claudiu Ghighilicea înscriind cu capul de la bara a doua, din careul mic: 1-2 în minutul 69.

Rătăcită brusc în rateurile atacurilor poziționale îngreunate de starea precară a gazonului dar și intrată încet, încet în criză de timp și idei, gruparea de pe podium a expediat hăt-departe răbdarea și s-a lansat în asaltul cu mingi lungi, care nu prea avea cum să dea roade.

Din contră, putea fi chiar și 1-3 în minutul 72, când mingea șutată din apropiere de Cherecheș a întâlnit stâlpul din dreapta al porții gazdelor și a ricoșat în creștetul portarului David Filip, zdruncinat și revenind cu greu după ce i s-au acordat îngrijiri medicale. În plus, CS Millenium și-a creat și o altă oportunitate ofensivă, în urma căreia a solicitat obținerea unei lovituri de la 11 metri, însă fără acoperire, la un balon care i-a depășit pe oponenți și a sfârșit în aut de poartă, jucătorul oaspeților, venit din spate, ciocnindu-se de apărătorul amfitrionilor.

Nervii s-au încins cu mult mai mult în tabăra vizitatorilor cu 10 minute înainte de final, când Marta a pătruns cu balonul la picior în careul celor din Giarmata și a protejat cu abilitate mingea, Sporin fiind trădat de lipsa de experiență și lovindu-l peste picior, fază la care centralul arădean a indicat punctul cu var. Aproape întreaga formație a oaspeților a protestat vehement pe seama deciziei, mai puțin însă tocmai Sporin, conștient că lovise piciorul oponentului în suprafața de pedeapsă și nu obiectul rotund. Într-atât de siropoase au fost protestele unora încât Domșa a fost eliminat pentru injurii la adresa arbitrului iar portarul Miklos jr. a recepționat cartonașul galben. Iar apoi și un gol, Bogdan Bozian transformând penalty-ul: 2-2 în minutul 80.

Minute bune s-au scurs în vâltoarea protestelor dar doar încă unul le-a trebuit apoi lugojenilor pentru a înscrie din nou, pentru 3-2, prin Cristian Pădurariu, din gura porții, bine servit din flanc de același Marta. Iar protestele oaspeților s-au reluat, în acest caz reclamând o poziție de ofsaid, inexistentă însă, asistentul întregind bunele decizii ale centralului. Însuși antrenorul oaspeților, Răzvan Leucă, a fost greu de îmbunat în protestele sale, scăpând însă fără a fi trimis în tribună, fapt valabil și pentru junele său portar, Miklos Robert, care și-a părăsit îndeletnicirea de apărător al buturilor întru a cere socoteală asistentului, deși avea deja un cartonaș galben la purtător.

În inferioritate numerică și cu nervii întinși la maxim, oaspeții n-au mai avut forța de a egala, pe când noua expertă a finalurilor de meci a păstrat toate punctele pe Timiș, ca perfect exemplu că gruparea CSM merită cu prisosință măcar recenta alocație din bugetul municipal, care ar mai îndulci la final de an nemulțumirile financiare ale unor colective merituoase, fie acestea fotbalistice sau din alte ramuri.

Cert este că fotbaliștii Lugojului au conturat cel mai bun tur al lor în C4 tocmai în toamna celor mai mari dificultăți financiare ale clubului, ceea ce le atrage cu atât mai mult credit. În tabăra merituoșilor învinși, o lecție de aprofundat, și anume că nu toate deciziile de arbitraj la prima vedere eronate sunt neapărat incorecte dar și defavorabile, iar chiar și dacă ar fi, energiile disipate pe proteste nu pot aduce rod bun, ba din contră, generează efecte negative.

*

CSM Lugoj – CS Millenium Giarmata 3-2 (0-1)

CSM Lugoj: David Filip – Daniel Filip, Radak (46, Pădurariu), Miculescu, Roșie (73, Marta) – Precupanu, Lazea, Mărmăneanu (63, Ciubotariu), Bozian – Velici, Szekely (63, Cuedan).

Pe bancă: Păduraru – Ciobanu, Grega, Fridrich.

CS Millenium: Miklos jr. – Sporin, Buzdugan, Stupu, Cherecheş (min 85, Grunţă), Domşa, Codrea, Rus, Anagor, Ghighilicea, Pricop (min. 82, Ciontu).

Pe bancă: Copoeru, Vîț şi Brănişteanu.

Cosmin Petruescu (antrenor principal CSM Lugoj): ”Îi felicit pe fotbaliștii noștri pentru întreg parcursul din tur, au fost admirabili în special în ultimele două jocuri, în care au demonstrat plusul de valoare, de experiență și că am stat foarte bine din punct de vedere fizic și mental, raportându-mă la înscrierea celor 6 goluri doar în ultimele 20 de minute ale partidelor. În plan psihologic, CSM este mult mai matură decât în ediția precedentă, iar aportul celor care au intrat și-a pus din nou amprenta imediat pe rezultatul final. Plusul de prospețime face diferența în condițiile de joc de la finalul sezonului de toamnă”.

Daniel Moraru (vicepreşedinte CS Millenium Giarmata): ”Echipa noastră a făcut un meci bun, pe care l-am pierdut nemeritat. Un rezultat de egalitate era mult mai echitabil iar dacă am fi câştigat, nu s-ar fi supărat nimeni. Din păcate însă, domnul arbitru a arbitrat după ordinea din clasament, iar eu nu prea comentez arbitrajul, dar aşa a fost”.

 

Acest articol a fost publicat în Fotbal, Liga 3 și etichetat cu , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


1 + = sapte

 


Ultimele articole din categoria Fotbal: