Cu 3 juniori titulari și încă 3 intrați pe parcurs, ACS Poli cade de la 2-0 la 2-3 și CSMS Iași merge în Europa League

ACS Poli a fost la nici zece minute de a furniza surpriza la despărțirea de Liga 1 prin a trece pe ”Dan Păltinișanu” de prima clasată în play-out, CSMS Iași, care avea nevoie pentru a-și păstra locul 7 și a intra în UEFA Europa League de cel puțin același rezultat precum SC CS U Craiova acasă cu cealaltă retrogradată, Petrolul, dar formația moldavă a răsturnat în cele din urmă scorul, de la 2-0 pentru timișoreni, reducând din handicap tocmai înaintea pauzei și revenind în minutele 82 și 89, prin Cristea și șutul rezervei Piccioni din afara careului: ACS Poli – CSMS Iași 2-3 (2-1).

Retrogradată deja de miercuri după înfrângerea cu 5-0 de la Voluntari, formația de pe Bega aborda într-un rol de arbitru al luptei pentru locul 7 dar doar cu șansa a doua disputa de la ora 17 cu ieșenii aflați în pole-position pentru pătrunderea în cupele europene, însă gazdele s-au desprins nesperat pe tabela de marcaj în primele nici 40 de minute, în ciuda faptului că au fost nevoite să înceapă cu o formulă improvizată, dat fiind numeroasele absențe pe seama accidentărilor, suspendărilor și altor probleme din efectiv, unsprezece de start incluzând chiar și 3 juniori, pe Deian Cristian Sorescu și Harald Fridrich pe flancurile defensivei iar Sebastian Mailat în linia mediană.

Iar tocmai Mailat avea să amplifice pentru ieșeni căldură toropitoare a ultimei duminici de mai printr-un splendid șut în cross din fuleu pe partea dreaptă, de la circa 24 de metri, balonul scuturând plasa laterală la semiînălțime, la colțul lung. Înaltul Grahovac era învins înaintea mijlocului reprizei I, în minutul 20, în poarta din fața Peluzei Sud: 1-0. O ghiulea care era parcă anunțată de tentativa lui Goga din minutul 12…

La 4 zile după sentința revenirii în Liga 2, Ionuț Popa a debutat și acasă pe banca lui ACS Poli prin a-i menține în primul 11 pe portarul Smaranda, Torres, Croitoru, Hernandez, Goga și Nimely, titularizându-i în schimb pe junii Sorescu, Fridrich și Mailat, dar și pe Elek și Zicu, din cadru ieșind în schimb fundașii Bocșan, Cînu și Dan Popescu dar și Bărbuț și Suarez, însă tot formația retrogradată a fost cea care avea să înscrie din nou împotriva pretendentei la un loc în UEFA Europa League, Nimely punând latul de la 8 metri la colțul scurt, în stânga lui Grahovac, în urma unei bune așezări din partea juniorului Sorescu, infiltrat în minutul 39 tot pe dreapta, până pe linia de fund: 2-0. Era al doilea gol bănățean anticipat de o bară, cea a lui Hernandez din minutul 37…

Exact același scor de 2-0 se consemna din minutul 37 și în Bănie, în favoarea craiovenilor, contra Petrolului, iar astfel gruparea olteană părea a fi cu un picior în cupele continentale, pe seama surprizei de la Timișoara.

Un prim semnal că ieșenii nu-și mai puteau permite însă chiar și în ceasul al 12-lea și a patra apariție succesivă fără victorie a venit în prelungirile primei părți, când Bojan Golubovic a adăugat celor 11 reușite ale sale încă una înaintea trecerii la FCSB, cu capul, de la colțul scurt și la semiînălțime, din preajma careului mic, la cornerul lui Vasile Gheorghe de pe stânga: 2-1.

Un gol căzut la momentul ideal pentru a șaptea clasată în Liga 1, aflată într-o evidentă pierdere de turație pe final de sezon și în căutarea unui prim triumf după 4 etape, de la un 2-1 la Voluntari, în urma căruia au survenit eșecurile cu 2-3 cu Concordia Chiajna și 2-3 la Craiova, dar și remiza 1-1 acasă cu FC Botoșani.

Ieșenii pregătiți de Nicolo Napoli nu erau deloc convingători nici prin deplasările din play-out, în tur remizând 1-1 la Chiajna, 0-0 la Botoșani și tot cu 0-0 la Cluj, așa încât conturarea unei eventuale surprize fie și pe terenul penultimei clasate devenea totuși plauzibilă prin prisma scorului înregistrat la pauză, 2-1 pentru elevii lui Popa, în mai multe rânduri un fost antrenor al celor din Copou.

În plus, nimic nu le departajase până acum pe cele două formații, atât în sezonul regular tur-retur, cu 2-2 la Timișoara și 1-1 la Iași, precum și în play-out la a doua deplasare cu Petre Grigoraș pe bancă, 0-0 în Moldova, însă în cele din urmă râvna și acea forță a disperării oaspeților de a pătrunde în premieră în Europa au avut cumva câștig de cauză, cu forcepsul, în fața dorinței gazdelor de a lăsa măcar o ultimă bună impresie în fața unei asistențe extrem de reduse numeric.

Erodată de toate problemele abătute peste echipă, ACS Poli a primit precum la Voluntari câteva goluri pe final de meci, decisive în ecuația calificării în cupele europene, o aberație în sine ținând cont de faptul că o grupare angrenată în a doua grupă valorică a întrecerii a avut la dispoziție acest drept de a se strecura spre UEFA Europa League, cu atât mai mare și prin prisma faptului că formația din Chiajna, pe locul 13 și de retrogradare după sezonul regular avea măcar șanse teoretice înaintea acestei runde finale de la ora 17 de a se furișa spre întâlnirile continentale.

Mijlocul reprizei a II-a, la scorul de 2-1, a dat semnalul introducerii altor juniori în garnitura retrogradatei, Velcotă, Bîrnoi și Oprea primind pe rând și ei botezul prim-divizionar în locul lui Goga, Zicu și Hernandez, pe când forțele proaspete dar și cu experiență aruncate în luptă de Napoli, și anume Piccioni, Llullaku și Bădic, au dus la înclinarea și mai clară a balanței de forțe.

Iar ultimele nici 10 minute au adus răsturnarea și a patra înfrângere la rând a retrogradatei, Cristea reluând din fața lui Smaranda și de la 8 metri centrarea lui Llullaku de pe dreapta, în minutul 82, iar Piccioni prinzând un șut în cross din poziție centrală, ușor lateral dreapta, de la 22 de metri. Balonul a scuturat plasa laterală în dreapta lui Smaranda: 2-3 în minutul 89.

Timișorenii au fost la puține minute de încurcarea planurilor Iașiului, care n-a convins deloc, reamintind de fapt că a fost a doua cea mai ineficace trupă din sezonul regular precum și a treia ca reușite din play-out, dar până la urmă au încheiat tot învinși un sezon lamentabil, fără victorie în ultimele 8 apariții, 0-2-6, jocuri în care au primit 25 de goluri, bilanțul din noul an 2016 fiind decisiv în luarea drumului eșalonului doi: 17 2 5 10 17-39 11 puncte.

ACS Poli: 1. Smaranda – 42. Sorescu, 4. Torres, 19. Elek, 30. Fridrich – 11. Hernandez (15. Oprea, 81), 88. Croitoru – 12. Mailat, 83. Zicu (18. Bîrnoi, 75), 21. Goga (17. Velcotă, 68) – 8. Nimely.

Rezerve: 29. Contra – 26. Melinte, 9. Prince Rajcomar, 91. Pedro Henrique.

CSMS Iași: 12. Grahovac – 20. Voicu, 19. Ciucă, 23. Frăsinescu, 30. Țigănașu – 8. Boșoi (27. Llullaku, 57), 6. Crețu, 13. Enescu (11. Piccioni, 35), 7. Gheorghe (5. Bădic, 73) – 10. Cristea, 14. Golubovic.

Rezerve: 1. Caparco – 88. Goge, 44. Saric, 16. Viveiros.

Cartonașe galbene: Nimely 32, Bîrnoi 84 / Frăsinescu 13, Golubovic 30, Ciucă 36, Piccioni 90, Grahovac 90+4, Voicu 90+5. Arbitru: Adrian Comănescu.

* În celelalte jocuri ale etapei a XIV-a și ultima în play-out: FC Botoșani – CFR Cluj 4-0, Concordia – FC Voluntari 1-1 și SC CS U Craiova – Petrolul 2-0.

 

 

 

 

 

 

Acest articol a fost publicat în Fotbal, Liga 1 și etichetat cu , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Comentariile nu sunt permise.


Ultimele articole din categoria Fotbal: