Cu Benzar și Casap titulari, FC Viitorul învinge la finalul play-off și Hagi duce primul titlu în Dobrogea natală

La nici 5 ani după ce pe 2 iunie 2012 avea nevoie de o victorie acasă pentru a-și asigura la egalitate de puncte cu CSM Studențesc Iași promovarea din Seria I a Ligii 2 în elita fotbalului românesc, adjudecată atunci cu 2-0 contra Săgeții, FC Viitorul a cucerit primul titlu de campioană a României la seniori pentru sportul cu balonul rotund constănțean, și tot grație unui necesar dar și suficient succes pe teren propriu.

Ovidiu, scenă a adjudecării titlului în Liga 1 2016/7

 

Repurtat la limită sâmbătă seară în runda finală a fazei play-off, derulată pe toate cele 3 stadioane de la ora 20, arena din Ovidiu fiind scena adjudecării titlului în Liga 1 de către gruparea dobrogeană condusă și antrenată de nimeni altul decât Gheorghe Hagi, triumfător cu ”pepiniera” sa la încheierea celei de-a cincea ediții a alb-albastru-negrilor în primul eșalon.

După clasări finale în ordine pe locurile 13, 12 și 11 în sezoanele derulate din 2012 până în 2015, FC Viitorul și-a manifestat aspirațiile înalte în precedenta campanie, încheiată pe locul 4 după sezonul regulat iar apoi pe cinci în play-off, însă parcursul cu o singură victorie și 3 remize în cele zece apariții din primăvara lui 2016 în zona 1-6 a fost preschimbat în stagiunea încheiată în această seară cu 5 triumfuri și 3 rezultate de egalitate în prima grupă valorică, echivalând cu devansarea la egalitate de puncte a vicecampioanei de anul trecut, menținută pe poziție, FCSB.

Astfel, de pe malul Dunării, de la Giurgiu, titlul a luat calea malului Mării Negre, la Ovidiu, în județul Constanța, evitând din nou Bucureștiul, așa cum se întâmpla ca o întrerupere și în mai îndelungata secvență dintre 2008 și 2012, pe ruta Cluj – Urziceni – Cluj – Galați – Cluj.

 

FC Viitorul merită cu prisosință titlul și prin faptul că s-a impus în sezonul regulat de 26 de etape cu 4 puncte avans în fața lui FCSB și chiar cu 7 în dauna celei de-a treia clasate după retur, ex-campioana Astra, giurgiuveni care la rândul lor triumfau în 2016 la capătul fazei play-off după ce sfârșeau primii și după retur, cu un punct avans.

Constanța devine astfel al 14-lea oraș al țării înscris pe harta campioanelor naționale în prima divizie fotbalistică de seniori, în ordine cronologică după București, Ploiești, Timișoara, Brașov, Reșița, Arad, Oradea, Pitești, Craiova, Cluj, Urziceni, Galați și Giurgiu.

La triumful dobrogenilor lui Gheorghe Hagi au contribuit însă și tineri remarcați de fostul star al naționalei României în ”pepiniera” fotbalului timișorean, Romario Benzar și Carlo Casap fiind titulari în jocul decisiv găzduit cu succes de la ora 20 la Ovidiu, unde Iancu a transformat în minutul 65 un penalty acordat pentru un fault comis de Larie, achiziționat tocmai ieri de FCSB, contracandidata constănțenilor la titlu: FC Viitorul – CFR Cluj 1-0 (0-0).

FC Viitorul, prim titlu pe țară la seniori în istoria fotbalului din Constanța

FC Viitorul, prim titlu pe țară la seniori în istoria fotbalului din Constanța / foto fcviitorul.ro

 

FC Viitorul a cucerit titlul pe mâna ei, indiferent că FCSB a dispus acasă cu 3-0 de CS U Craiova, pe când dinamoviștii cu Cosmin Contra învestit până în 2018 au încheiat pe 3.

Constănțenii au acaparat primul titlu din istoria fotbalului dobrogean în formula Râmniceanu – Benzar, Ţîru, Boli, Cr. Ganea – Roşu (52, Iancu), Mladen (61, Rădoi), Casap – Chiţu, Ţucudean, Morar (46, Coman), pe când a patra clasată, CFR Cluj, s-a înclinat în alcătuirea Vâtcă – Rus, Larie, Horj, Peteleu – A. Mureşan, Deac – Sârbu (69, Dan Roman), Păun (66, Antal), Nouvier – Omrani (83, Sorsa).

Fără a știrbi deloc din meritele învingătoarei în premieră, a opta campioană a României din noul mileniu, nivelul valoric al competiției Ligii 1 rămâne totuși unul modest sau măcar îndoielnic, ceea ce nu înseamnă că apariția în lupta la vârf a Viitorului lui Hagi, implementându-și propria sănătoasă strategie despre dezvoltarea fotbalului, n-ar fi adus un plus calitativ, ba din contră, conferind întrecerii o mai mult decât necesară proaspătă boare marină. Un exemplu demn de urmat prin prisma creșterii firești și organice de la baze a unui club-pepinieră. Astăzi în vârstă de 52 de ani, fostul puști al Farului a izbândit, și chiar în Dobrogea natală, în propriul fief. O veritabilă poveste de succes, despre culegerea roadelor unei autentice trude de decenii, uneori și departe de casă…

Rezultatele etapei a X-a în play-off, clasamentul final în 1-6 dar și în sezonul regulat plus datele din play-out, pe coloana dreaptă.

Acest articol a fost publicat în Fotbal, Liga 1 și etichetat cu , , , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


patru × = 36

 


Ultimele articole din categoria Fotbal: