Cu Constantin Nedela, candidat ca preşedinte executiv CFR Timişoara la vicepreşedinţia AJF Timiş, despre „ajunge cu sistemul lasă că merge şi-aşa”, Centrul de Excelenţă juvenil feminin cu fonduri UEFA, şi nu numai

Constantin Nedela, conducătorul în vârstă de 48 de ani al clubului cu cea mai extinsă activitate din fotbalul timişean după ACS Poli, şi anume CFR Timişoara, a punctat exclusiv pentru Sporttim, cu 3 zile înaintea alegerilor AJF Timiş, în care este implicat ca şi candidat la funcţia de vicepreşedinte alături de alte 7 persoane, pentru ocuparea a 3 posturi, mai multe aspecte ale activităţii grupării din spatele Gării de Nord, de la prim-divizionara feminină şi până la „pepiniera” alb-vişinie, dar nu numai…

Fotbalul feminin…

„Suntem optimişti înaintea ultimelor 4 etape din retur şi a celor 6 runde din play-off, căci echipa noastră reporneşte de pe locul 2, pe care, cu speranţa că îl vom păstra, îşi va asigura prezenţa într-o cupă europeană. S-ar putea să fie chiar şi Liga Campionilor, dacă selecţionatele feminine ale României vor întruni un punctaj bun în întâlnirile din luna martie. Anul trecut, cea de-a doua competiţie internaţională intercluburi în fotbalul feminin a fost Cupa Balcanică, rămâne de văzut ce va fi pentru 2014-2015, dar avem şanse reale! Ne-am despărţit doar de Andreea Lauruc, care a optat pentru clubul din Prundu Bârgăului, dar în schimb am obţinut serviciile celui mai bun mijlocaş central din ţară, o fotbalistă născută în anul 1994, Hertzeg Andy, transferată de la Târgu Mureş. S-a mai alăturat lotului nostru fundaşul central Despa, ultima oară, înainte de a se retrage, la Braşov. Am trimis totodată documentaţia pentru cartea verde a ibericei Ozaeta Ainhize Sagardui şi sperăm să ne parvină în timp util, pentru a putea juca. Cu acest lot încercăm să terminăm pe locul 2 şi să evoluăm într-o cupă europeană, însă avem ca obiectiv şi atingerea finalei Cupei României. Am depus şi documentaţia pentru aprobarea unui Centru de Excelenţă rezervat fotbalului feminin juvenil coordonat de CFR Timişoara, prin persoana mea, în care să se realizeze selecţia şi instruirea unor jucătoare de perspectivă din judeţele Timiş, Caraş Severin, Mehedinţi şi Gorj, pe baza unor fonduri alocate de către UEFA, prin FRF, şi care să asigure de la cazarea şi  masă la corpul tehnic necesar, antrenori, preparatori fizici, medici, tot necesarul. Pentru zona noastră, este unul dintre cele mai mari proiecte fotbalistice şi suntem în aşteptarea aprobării şi a caietului de sarcini de la forul european, ceea ce ştiu la ora actuală fiind faptul că pentru fiecare categorie de vârstă, U9, U11, U13, U15, U17, U19, există obligativitatea ca în decurs de un an să se formeze câte o echipă. Comisia de Fotbal Feminin a înaintat proiectul nostru către FRF, care, când l-a lecturat, l-a înaintat mai departe la UEFA, şi urmează aprobarea. Procedura este similară celei pentru fonduri europene şi ar avea ca sezon de start 2014-2015, până în 2020”, a explicat Nedela.

Ceferistele, care reîncep returul cu un duel care pe care, la Timişoara, duminică 9 martie (ora 11), în compania ocupantei locului 3 în Superliga feminină, Real Craiova, deţinătoare tot a 21 de puncte, şi-au depăşit deja cu mult condiţia dar speră acum la şi mai mult, comparativ nu doar cu poziţia a treia în campionat şi semifinala de Cupa României reuşite în 2013, dar chiar cu vârful palmaresului echipei de băieţi a alb-vişiniilor, din urmă cu peste 6 decenii: „Consiliul Local Timişoara ne va ajuta cel puţin la nivelul la care a făcut-o anul trecut, însă Consiliul Judeţean Timiş ne-a alocat 15.000 lei pe 2014, ceea ce, împărţit, ar reveni circa 25-30 lei pe lună pentru o jucătoare, o sumă foarte, foarte mică, cu care nu poţi face performanţă. Un alt Consiliu Judeţean din ţară, pentru a oferi un contraexemplu, a alocat 100.000 lei pentru un club situat sub noi în ierarhia Superligii, iar gruparea din Prundu Bârgăului are chiar 900.000 lei anual! Formaţia din Giarmata Vii, un sat în comuna Ghiroda, are 70.000 lei, de cinci ori mai mult decât ne-a aprobat CJT, aşadar e strigător la cer, cu atât mai mult cu cât ceea ce a realizat această echipă de fete, CFR Timişoara, aflată în cel de-al treilea an în prima ligă, este cu mult peste aşteptări. Suntem una dintre cele mai sărace grupări din Superligă dar cu o evoluţie peste condiţia noastră, ceea ce reprezintă meritul fetelor şi al staffului tehnic. Iar faptul că am reuşit şi ne-am întărit ne dă încredere că în 2014 putem să realizăm un frumos deziderat, de a egala cea mai mare performanţă stagională din istoria clubului CFR Timişoara, consemnată în ediţia 1947-48, locul 2 şi finala Cupei României. Deocamdată Olimpia Cluj este forţa dominantă, nu ne putem bate cu Clujul! Dar eu zic că prin lansarea Centrului de Excelenţă şi dacă avem rezultate, sperăm ca Timişoara să devină o forţă reală în fotbalul feminin românesc!”

Nedela a identificat însă handicapurile care trebuie anihilate de gruparea alb-vişinie: „Avem într-adevăr două mari dezavantaje. Unul ar fi că gruparea din Cluj are o poziţie foarte semnificativă la FRF, preşedintele clubului, Alin Ciobanu, fiind în Comisia de Fotbal Feminin, iar antrenorul Mirel Albon selecţioner al tuturor loturilor naţionale ale României, prin rezultatele echipei Olimpia aceasta atrăgându-şi anual sume de la forurile FIFA şi UEFA, şi beneficiind implicit de sprijin la toate capitolele, să spun aşa inclusiv până la sala de forţă, poziţie de pe care cei din Cluj Napoca sunt cu ani lumină înaintea CFR-ului, ceea ce nu înseamnă să ne dăm însă bătuţi. A doua problemă constă în faptul că în Timişoara potenţialii susţinători ai clubului nu sunt la fel de receptivi ca la Cluj sau în alte părţi ale ţării, dar poate nici noi nu am dus o campanie de marketing destul de bună, nu am fost într-atât de vizibili, însă cert e că fetele vor foarte mult să facă performanţă iar locul secund e o dovadă. Sper să putem să-i convingem să se apropie de noi!”

*

Divizionara D…

CFR Timişoara, de-acum cu Daniel Oberşterescu antrenor principal, va miza pe un lot tânăr, completat de preferinţă din propria pepinieră: „Ne-am despărţit de Sergiu Iorgovan, plecat la ASU Politehnica, Neamţu, la Orţişoara, Baidoc, la Giarmata, iar în privinţa lui Parfenie, Ionilă şi Şuleap nu ştim momentan dacă vor opta pentru o altă formaţie sau încheie activitatea. I-am achiziţionat în schimb pe Ardelean, din generaţia 1997, de la LPS Banatul, fundaşul central de la Deva, Moldovan, un fundaş lateral-central, mijlocaş lateral, Iordache, din Filiaşi – Dolj, pe Ardelean, atacantul de la ASU Politehnica, iar Sorin Oberşterescu a revenit la noi şi încercăm legitimarea lui Zenati, din Tunisia. În lotul lărgit se vor regăsi cel puţin unul-doi tineri din pepiniera proprie, care să facă pasul spre echipa mare. Dorim practic conturarea unei formaţii de perspectivă! Bugetul este însă zero, în primul an din 2000 încoace în care la CFR Timişoara băieţii nu evoluează pe contracte, salarii sau prime, ci de plăcere!”

*

Centrul de copii şi juniori…

„Avem în plus echipa condusă de Adrian Brazovan, fostul nostru jucător, în Campionatul Municipal Timişoara, cu componenţi din generaţiile 1997, 1998 şi 1999, incluzându-i adiţional şi pe cei care nu se regăsesc pe lista de 15 la echipa mare. Iar Centrul de Copii şi juniori include grupele de vârstă de 1999, 2000, 2001, 2002-2003, 2004, 2005, 2006, plus în formare pentru noul sezon 2007-2008. Pentru un club din România, în condiţiile financiare de azi, o asemenea pepinieră este foarte consistentă”.

*

Baza sportivă CFR Timişoara…

„La finele anului trecut am trimis către doamna ministru în Ministerul Transporturilor, împreună cu cluburile feroviare din Craiova şi Constanţa, un document prin care solicităm ca bazele sportive să treacă în administraţia cluburilor sportive, de la administraţia societăţii Căilor Ferate Române. Dacă se materializează acest demers al nostru, intenţionăm să găsim ulterior un colaborator de încredere, Consiliul Local Timişoara, CJT, clubul de rugby, sau un sponsor care doreşte să facă ceva pentru sportul local, pentru a întreţine, îmbunătăţi şi utiliza eficient baza CFR”, a explicat Nedela, care speră să obţină o audienţă la ministrul Mănescu cu ocazia deplasării la Bucureşti, în vederea participării la alegerile din cadrul FRF: „Nu ştim exact când am putea primi un răspuns la solicitarea noastră dar noi încercăm să facem toate demersurile pentru a împinge lucrurile înainte. Depinde însă şi de Consiliul de Administraţie al Căilor Ferate Române, acesta reunind membri care nu doar că nu au legătură cu sportul, dar nici cu activitatea din căile ferate, provenind din alte domenii, iar în societatea noastră există şi acea suspiciune când ar veni vorba că trebuie să facem ceva pentru semeni, punându-se întrebarea ce interes ai. Însă în cazul în care noi vom izbândi în demersul nostru, sigur va exista o discuţie şi cu factorii de decizie din rugbyul local, de la RCM UVT Timişoara, iar dacă există înţelegere, se poate găsi loc pentru toată lumea. M-am înţeles foarte bine cu domnul preşedinte Sorin Doda şi întrajutorarea din sezonul trecut, la jocul cu Farul, a funcţionat bine, tot ceea ce am pus la dispoziţie dar şi solicitat înfăptuindu-se, aşadar înţelegere la nivelul cluburilor există. Vom vedea…”

*

În platforma candidatului, vizată şi întărirea fotbalului feminin timişean…

„Am ca obiectiv să fac mult mai vizibil fotbalul feminin, în special în partea de vest a ţării, unde – iată! – suferim, deoarece s-au desfiinţat cluburile din jurul nostru, de la Reşiţa, Arad, Alba Iulia, Oradea, unul de la Craiova, iar pe vest suntem singura grupare în activitate, CFR Timişoara. Fiind reprezentant al unei grupări feminine de liga întâi dar şi cu ajutorul Comisiei de Fotbal Feminin, existent în cadrul FRF, intenţionez să facem ceva şi în această parte de ţară, cu privire la bazele sportive, la centre de fotbal feminin. Chiar dacă fotbalul feminin nu are aceeaşi amploare şi deschidere ca şi cel masculin, datoria noastră este să încercăm, obligaţia noastră este să luptăm pentru binele acestei activităţi!”

Constantin Nedela s-a referit şi la activitatea sportivă din mediul rural: „Vizez şi conturarea unei infrastructuri şi centre de juniori în comune ale judeţului Timiş, prin stimularea la sate a sportului de masă, deoarece este extrem de important, ca societate în general, să-i scoatem pe copii din faţa calculatorului şi să-i atragem pe teren, să facă mişcare. Fotbalul este, în afară de orgolii, o activitate sportivă, e sănătate, şi nu e neapărat important să câştigăm toate cupele şi trofeele, dar e important în ziua de azi să avem copii sănătoşi şi bucuroşi, dornici de mişcare. Spun că se poate face ceva şi mă străduiesc în acest sens. Uitându-mă în ţările învecinate, putem avea şi noi copii şi juniori făcând sport în satele din Timiş, şi e păcat ce se întâmplă la ora actuală, e păcat că formaţiile locale n-au proprii jucători, iar cei care evoluează vin în general din Timişoara, la meciuri. Trebuie dezvoltat în special sportul de masă în satele şi comunele noastre!”

Nedela vizează şi punerea mai judicioasă în temă a entităţilor sportive afiliate forului fotbalistic judeţean: „Este necesar să avem în vedere dezvoltarea sportului şi corelarea legilor ţării pe echipele de fotbal, şi să ameliorăm lipsa de informare la nivelul cluburilor, pentru că mulţi nu ştiu de facilităţile de care ar putea beneficia, cum pot îndruma fonduri spre echipe. În ultimele două săptămâni am stat de vorbă în câteva localităţi timişene cu conducători de cluburi, cu primari, viceprimari, şi am constatat că oamenii nu sunt informaţi cum pot autorităţile ajuta în mod legal grupările locale. Se poate face ceva ca fiecare comună sau sat să aibă o bază sportivă frumoasă, benefică echipelor lor!”

Iar în privinţa informării, „Titi” Nedela a subliniat că „ceea ce mi se pare puţin rămas în urmă la AJF Timiş e aspectul informării complete şi corectă a grupărilor afiliate, căci nu există un program IT în care să accesezi întreaga bază de date, de exemplu să lecturezi lotul lui CFR, cu achiziţii, legitimări, situaţia cartonaşelor, tot, tot, tot. Am încercat acum 2 ani să implementez şi la noi, de la AJF Arad, şi culmea e că sunt cam 12-15 judeţe care beneficiază de acest sistem, configurat de un timişean, domnul Raul Ghiciulescu, şi am fost refuzat pe principiul că las că merge şi aşa. Nu mai merge şi aşa, trebuie să venim cu ceva nou! AJF Timiş a rămas un pic la nivelul organizării din 1984-1985, mă refer ca aspecte administrative, chiar dacă putem saluta într-adevăr că avem multe echipe în judeţ. Nu caut prin aceasta să critic activitatea din mandatul preşedintelui Dănuţ Laţa, care a reunit şi aspecte bune, şi aspecte mai puţin bune, dar sunt unele lucruri care trebuie semnalate, cum ar fi de exemplu şi faptul că ar exista 192 de grupări la nivelul judeţului nostru, din care am înţeles că ar fi 116 cu drept de vot, nu ştiu exact, căci nu sunt membru al Comitetului Executiv şi nu am participat la întrunirea dumnealor. Însă această afiliere şi dezafiliere ar trebui să se înfăptuiască obligatoriu la finele fiecărui campionat, conform statutului. Ca alt aspect, legat de Comitetul Executiv, din 13 membri sunt câţiva care nu mai au dreptul să se regăsească în comitet, care nu s-a mai actualizat de acum 4 ani. Manu Roşu, reprezentant al ligii a cincea, a promovat cu Gătaia în liga a 4-a, Stoicovici, reprezentant la Municipiu, nu mai avea pe cine reprezenta, Malac, reprezentant la liga a 4-a, a ajuns cu Unirea Cerneteaz în Judeţ, nu mai e în D Timiş, deci nu este OK. Doar am dat câteva exemple, departe de a avea ceva cu cineva. Sunt şi lucruri bune dar sunt foarte multe de făcut, de îmbunătăţit, şi se poate, dacă vom fi votaţi!”

*

Gheorghe Popescu, favorit la preşedinţia FRF…

„Va câştiga aproape sigur Gică Popescu, opinie pe care mi-am format-o după adunarea generală de la Braşov, în care ne-a expus programul, proiectul său. Totodată, are şi sprijinul FRF, are şi sprijin politic, plus exterior, de la UEFA. Ar fi două probleme în cazul său, căci din punct de vedere managerial nu a activat în fotbal, deşi ca jucător a fost jos pălăria”.

„Oricum, trebuie să ieşim din amorţeală, să dezvoltăm fotbalulul, căci sunt atâtea lucruri frumoase de făcut împreună. Vedeţi că în Timişoara se desfiinţează aproape câte un stadion pe an şi e păcat că tinerii nu mai au unde să se ducă, să facă mişcare. Noi vrem numai rezultate imediate, cu apariţii peste noapte, cluburi care poate mâine dispar. Nu mai sunt acele centre de tradiţie, nu mai e aproape nimic din fotbalul de altădată, competiţiile au ajuns să se deruleze aproape fără respect şi bun simţ, dar nu asta ne dorim. Suntem în primul rând parteneri de joc, aşa văd eu fotbalul, cel puţin la nivelul mic, unde nu sunt atât de mulţi bani în joc”.

În completare, platforma program a candidatului Constantin Nedela.

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Divizia D Timiş, Fotbal și etichetat cu , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

2 răspunsuri la Cu Constantin Nedela, candidat ca preşedinte executiv CFR Timişoara la vicepreşedinţia AJF Timiş, despre „ajunge cu sistemul lasă că merge şi-aşa”, Centrul de Excelenţă juvenil feminin cu fonduri UEFA, şi nu numai

  1. vali spune:

    Nea TITI jos palaria pt ce faceti laCFR pt ca ati reusit sa mentineti aceasta echipa va dorim sanatate si bafta in tot ce va propuneti si asteptam sa faceti un site al clubului CFR un club de traditie in fotbalul r omanesc bafta mai departe!

  2. Titi spune:

    Alin Ciobanu este președintele Comisiei de Fotbal Feminin. Suma alocată de Consiliu Județean în anul 2014 pentru o echipă din Superligă(clasată în urma echipei CFR Timișoara) este de 1 000 000 (nu 100 000 cum este în textul de mai sus).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


× cinci = 30

 


Ultimele articole din categoria Divizia D Timiş: