”Cu lupa pe ei…” (XV). Corectitudine și moralitate ajefistă? “Să se revizuiasă, primesc, dar să nu se schimbe nimic!”

Pentru ca fenomenul social numit fotbal să se poată desfășura în mod organizat inventatorii lui au instituit reguli și regulamente, astfel încât, oriunde pe această planetă fotbalul să se joace la fel. Astfel, au apărut International Board (forul care stabilește regulile), FIFA (forul organizator la nivel mondial), UEFA (forul organizator la nivel european), FRF (forul organizator la nivel național), AJF-urile (forurile organizatoare la nivel județean). Numai că, toate aceste foruri își desfășoară – sau ar trebui să-și desfășoare – activitatea de gestionare a fotbalului, corespunzător nivelului de competențe, după aceleași reguli și regulamente. Fără interpretări proprii!!!!

Sigur, pentru că toate aceste foruri sunt conduse de oameni, ele nu “scapă” de ingerințele ce vin la pachet cu caracterul omului. Totuși, la nivel macro, adică mondial sau european, lucrurile care se mai “strâmbă” pe parcurs, se și “îndreaptă” din când în când.

Nu același lucru se întâmplă și pe plaiurile mioritice! Aici, un lucru “strâmbat” pare a deveni regulă! Ba mai mult, se “strâmbă” și mai tare… Din ce în ce mai tare. Până nu se mai știe că e… strâmbat!!! Și unii cred că așa trebuie să fie!!

Ca atare, ca să facă parte din fotbalul mondial, cel autohton trebuie cel puțin să mimeze respectarea regulilor stabilite de inventatorii jocului, în caz contrar fiind trimis… la sapă în fundu’ grădinii. Și să bată mingea pe maidan!

Cum așa ceva nu-i mai place românului, învățat deja cu oarece civilizație – mai cu forța, mai cu “stimulentele” – și fotbalul mioritic merge înainte. Chiar dacă înainte nu era, neaparat și din toate punctele de vedere, mai bine!

Și aici ajungem la cadrul organizatoric al fotbalului, care trebuie respectat pentru a-ți păstra statutul de membru afiliat. Peste tot în lume fotbalul este guvernat de Statut și regulamente, adică documentele care stabilesc regulile și sancțiunile în caz de nerespectare a acestor reguli acceptate universal.

Numai că, în România, ca multe alte aspecte, totul este mai original, mai adaptat nevoilor și obiceiurilor! Iar pe măsură ce coborâm în “tavernele” fotbalului autohton, nevoile și obiceiurile sunt tot mai originale! Și, precum orice “stricăciune”, se propagă rapid și se înmulțește exponențial… Dacă mă-nțelegeți ce vreau să zic!

Există însă câteva aspecte care se respectă, cel puțin declarativ, în orice colț al lumii!! “Constituția fotbalului”, Statutul! Și peste tot, printre primele prevederi ale oricărui Statut figurează respectarea cu strictețe a tuturor reglementărilor stabilite în numita “Constituție”! Puneți mâna de citiți, dacă nu mă credeți! Cititul nu dăunează deloc sănătății!!

Așa e și în cazul nostru, al fotbalului mic din acest colț de țară. Sancțiunile “pe hârtie” în caz de nerespectare a Statutului FRF/AJF merg până la dezafilierea vinovatului membru afiliat. Ce implica asta? Că nu mai poate desfășura activități fotbalistice în cadru organizat și reglementat…. Joacă doar “miuțe”-n parc!

 Dar pentru că nu prea este cine să dea un exemplu, trimițându-i pe “rebeli” la miuțe, se găsesc tot mai mulți cei care fac câte “ceva” pe regulile fotbalului, adoptându-le pe cele proprii! Și așa s-a născut fotbalul original românesc. Cel care se orientează rapid, care dă decizii după cum îi pot fi acestea de folos, care scoate la suprafață nonvaloarea și înfundă valoarea (cel mai recent exemplu fiind “duelul federal” Burleanu – Lupescu), care își urmează doar propriile interese (dacă sunt de grup… infracțional organizat, e și mai bine). Iar el, iubitorul și pasionatul de fotbal, rămâne de obicei păgubit de spectacolul pentru care ia un loc în tribune. Și, eventual, plătește și bilet de acces! E fraierul de serviciu!!

Tocmai de aceea, Observel s-a decis să nu-i slăbească din ochi și să pună “Lupa” pe diriguitorii fotbalului mic autohton, sătul de toate matrapazlâcurile pe care aceștia continuă să le facă în semiumbra în care mențin jocul cu balonul rotund!

În precedentul material am pomenit la un moment dat despre CORECTITUDINEA și MORALITATEA “echipei cât o țară”. Și ridicam un mare semn de întrebare. Vă propun în cele ce urmează să venim cu câteva exemple de… “corectitudine și moralitate”, ca să nu spună cineva că vorbim în van…

Brigada oficialilor la un meci din “fotbalul mic” este compusă din cei trei arbitri, un observator de arbitri și un delegat de joc, cel din urmă fiind considerat… “șeful delegației”. Arbitrii și observatorul de arbitri sunt delegați de către Comisia Județeană de Arbitri (CJA), mai exact de către președintele ei Nicolae Grigorescu, în timp ce delegatul de joc este desemnat de către secretarul general al AJF, Florian Mierea. Hopa! Adică omul care pronunța la Adunarea Generală NESTATUTARĂ din 27 iulie 2019 cuvântul magic… CORECTITUDINE!!!!!

Păi, hai să vedem în continuare cât de corect procedează “cămeșile albe” de pe Pop de Băsești 43 la capitolul delegări!

În Regulamentul disciplinar al FRF, Secțiunea I, art. 53, pct. 3, scrie explicit următoarele: “Fumatul în suprafața tehnică sau pe locurile suplimentare se sancționează cu avertisment, iar în caz de recidivă cu suspendarea pentru un joc”. Banca observatorilor face, la rândul ei, parte integrantă din spațiul de excludere a fumatului pe parcursul unui joc de fotbal. Și se supune aceleiași reguli.

Iar la Secțiunea III, art. 44, pct. 1, pct. 2 și pct. 3, se explică ce înseamnă recidiva, pe care o “ilustrăm” ceva mai jos.

De ce această introducere? Păi, ia să vedem împreună niște fotografii de la câteva jocuri disputate în ultimele ediții de campionat, “gospodărite” de actuala conducere AJF, care evidențiază încălcarea repetată a prevederilor regulamentare de către unul dintre observatorii de arbitri, Ioan Lazăr, cocoțat de actualii șefi în postura de președinte al subcomisiei de organizare a campionatului municipal Lugoj. Susnumitul fumează în interiorul terenului de joc fără nici o problemă la toate meciurile la care este delegat, sfidând cu ostentație Regulamentul Disciplinar al FRF!! Inclusiv alături de “supercorectul” secretar general Florian Mierea, care pare a suferi de… “astenie” sau “alzheimer” regulamentar! O fi din cauza ochelarilor de soare… sau a intensității jocului de la Dumbrăvița??? “Musculița de pe lampă” mi-a șoptit cum că respectivul observator de arbitri, când e pă zona Lugoj, pe care o stăpânește, mai are încă un…“obicei”. Lugojenii știu despre ce vorbim!

Și dacă ar fi doar o întâmplare! Dar iată că respectivul observator a fost surprins în aceeași ipostază și în alte situații, ceea ce… conform definiției din regulament înseamnă RECIDIVĂ. Fără a fi vreodată sancționat de conducerea AJF Timiș, care îl deleagă cu ostentație.

Și atunci nu pot să nu mă întreb, câtă credibilitate mai poate avea o conducere ajefistă care, pe de o parte tolerează astfel de comportamente, iar pe de alta se laudă cu cât de bine i-a mers activitatea?? Lucrurile se cam bat cap în cap!!

Domnule președinte Romeo Malac, sunteți, cum spune domnul Florian Mierea, corect și aplicați regulamentele???? Se vede treaba că nu prea! Prietenul Ioan Lazăr, unul dintre promotorii campaniei dvs. electorale victorioase în zona Lugoj, este mai presus de orice regulament și nu poate fi tras la răspundere!!!

Și, ca să vedeți că nerespectarea prevederilor regulamentare, dar și a, cum zicea el, președintele Malac, “modelelor și reperelor morale”, este o practică curentă în AJF Timiș, vă propunem și alte aspecte cunoscute de multă lume, dar trecute sub tăcere de boss-ii ajefiști…

După cum știți, după orice meci, prestația arbitrilor ar trebui evaluată și notată de către observatorii de arbitrii, care altfel nu își pot justifica atât existența, cât mai ales baremul încasat la respectivul joc.

Pe de altă parte, observatorul de arbitri are întotdeauna o colaborare de serviciu apropiată cu delegatul de joc, ambii având menirea de a contribui la buna desfășurare a partidelor de fotbal.

Și aici se pune întrebarea ce fel de “reper moral” poate fi un observator de arbitri sau un delegat de joc care este trimis la un meci împreună cu propriul copil???? Cum îl evaluează?? Cât de obiectiv poate fi???

Nimeni din conducerea AJF nu se sesizează, se face că nu vede și consfințește incompatibilitatea celor în cauză. Spre susținerea afirmațiilor noastre, iată câteva exemple concrete, utilizând “materialul clientului”, adică site-ul oficial al AJF Timiș:

1.Vasile Ciorogar versus Flavius Ciorogar.

2. Ioan Lazăr versus Vlad Boicu (fiul vitreg).

  1. Traian Dejeu versus Daniel Marian Radin (fiul vitreg).

  1. Constantin Ghiciulescu versus Raul Constantin Ghiciulescu (actual vicepreședinte AJF Timiș).

Un alt exemplu de “moralitate” vine din partea președintelui Romeo Malac care s-a delegat singur, în noiembrie 2018, la un meci al echipei al cărui vicepreședinte a fost, cică, până în februarie 2018… Chiar dacă “favoriții” săi au pierdut.

Ca să nu mai vorbim despre mai multe jocuri ale Unirii Cerneteaz arbitrate de fiica prezidențială, Roxana Cismaș-Malac, numai de când dl. Malac a devenit președinte. A se vedea, spre exemplu, accesând link-ul următor: https://www.youtube.com/watch?v=M3GOvE0lO_U&feature=youtu.be.

Am putea continua, dar ne oprim aici. Oricum, credem că sunt suficiente exemple clare că tot ce prezentăm sunt lucruri reale și concrete! Noi nu inventăm nimic! Spre disperarea ajefistă!

Sunt doar câteva “modele” de “respect” pe care îl arată conducerea AJF Timiș pentru regulile care, pe hârtie, guvernează fotbalul. Și atunci mai miră pe cineva că sunt destule situații în care arbitrii greșesc flagrant, dar nu suferă nici o consecință? Și nimeni nu poate vedea vreo suspendare a arbitrilor datorită mult clamatei “transparențe” care emană dinspre AJF. Da-i cam șchioapă!!

Mai mult, unii arbitri mai susținuți de părintele oficial de joc, promovează fără probleme spre eșaloanele superioare și primesc delegări nenumărate. Aducătoare, “la pachet”, și de aferentele beneficii financiare (baremuri).

Că vorba aia: “sângele” apă nu se face! Chiar dacă provine doar de la… partenera de viață…

Cum o mai fi și asta nene Iancule? … Curat sau murdar!!!

Concluzia finală: respectarea statutului și regulamentelor nu este opțională! E obligatorie!

Acest articol a fost publicat în Divizia D Timiş, Fotbal și etichetat cu , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


opt + = 12

 


Ultimele articole din categoria Divizia D Timiş: