Cu penalty ratat la 0-0, România, egalată în prelungiri de Norvegia

România n-a fructificat în această seară avantajul terenului propriu în duelul locurilor 3-4 din Grupa F în preliminariile Euro 2020, rezumându-se la a juca în expectativă și pe contre în fața unei mai combinative și pozitive echipe a Norvegiei, a cărei insistență a fost în cele din urmă răsplătită, în cel de-al doilea minut de prelungiri, când înaltul nouar Alexander Sorloth, intrat la pauză, a reluat cu capul din zona fundașilor centrali ”tricolori” o centrare de pe dreapta a lui Normann, intrat și acesta în minutul 81. ”Galbenii” deschideau scorul în minutul 62 grație intercepției, cursei și șutului lui Ionuț Mitriță, la zece minute după ce Jarstein apăra penalty-ul acordat pentru faultul lui Berge asupra lui Bancu și executat de Pușcaș, dar și cu două minute înainte ca Andone, abia intrat în joc, să trimită cu capul în transversală după cornerul lui Mitriță: 1-1 (0-0).  

Reprezentativa de seniori a României a început seria ultimelor 3 întâlniri cheie și cu potențial decisiv pentru calificarea la turneul final european de anul viitor prin a remiza acasă cu urmăritoarea la 3 puncte Norvegia, remiză care coroborată cu rezultatul identic din jocul Suedia – Spania, 1-1 tot după 0-0 la pauză, a menținut intacte distanțele ierarhice înaintea celor două runde cădere de cortină de luna viitoare. Marea diferență constă în faptul că liderul iberic și-a asigurat în această seară în avans biletele pentru UEFA Euro 2020, mulțumită egalării semnate la Solna de Rodrigo în cel de-al doilea minut de prelungiri, după ce Berg deschidea scorul pentru nordici în minutul 50.

Astfel, Spania a acumulat 20 de puncte din 8 meciuri fără înfrângere, remizând și pentru a doua oară 1-1 în ultimele zile în peninsula scandinavă, urmată fiind pe cel de-al doilea loc de calificare directă de Suedia, cu 15 puncte și golaverajul 18-9, iar în continuare de România, cu 14 puncte și golaverajul 17-8, respectiv Norvegia, cu numai 11 puncte în ciuda unei singure înfrângeri în opt apariții.

Și urmează pe 15 noiembrie meciul România – Suedia, în aceeași seară mai jucându-se și partida Norvegia – Insulele Feroe, după care pe 18 noiembrie Spania – România, Suedia – Insulele Feroe și Malta – Norvegia. În principiu, altceva decât o victorie pentru ”tricolori” cu scandinavii le-ar reduce cu mult realist vorbind șansele de a se menține chiar și pe locul 3.

Practicând un joc în limita posibilităților reale, cu precauție și axat mai degrabă pe evitarea primirii unui gol, elevii lui Cosmin Contra s-au menținut în meci și au căutat greșeala adversarului, ivită în minutul 52, la o împiedicare imprudentă a lui Bancu în careu de către Berge, lovitura de la 11 metri fiind apărată de Jarstein pe umărul său stâng, la execuția lui Pușcaș, care avea să fie înlocuit după deschiderea de scor conturată peste alte 10 minute pe o și mai mare gafă a nordicilor, la o degajare de portar cu mâna spre stânga nu de cea mai intensă velocitate, la care vârful King a fost neatent și prins pe picior greșit de ”motoreta” Mitriță.

Care a interceptat și s-a lansat într-o cursă ușor diagonală spre stânga, expediind în cele din urmă un covrig din afara careului spre plasa laterală, la colțul lung, cu pământul. O excelentă acțiune individuală, cu concursul lejerității scandinave. Jocul greșeala așteptase, de la același atacant mulatru King plecând și faza din care gazdele obțineau penalty-ul. Prinzând curaj, ”tricolorii” au fost două minute mai apoi la un pas de 2-0, prin înlocuitorul lui Pușcaș, Andone, abia introdus în teren, care a trimis cu capul, după un corner de pe stânga al lui Mitriță, în transversală, balonul bătând de puțin în fața liniei porții, unde Nedelcearu a sărit în contratimp.

A fost o repriză a doua cu România mai dinamică ofensiv pe spațiile eliberate de elevii lui Lars Lagerbäck, dar ”tricolorii” n-au convins, cum n-au făcut-o în nici un meci din actualele preliminarii, în cele din urmă fotbalul taxându-i. Formația mai laborioasă în construcția jocului a smuls la potou o remiză meritată, evitând un deznodământ mincinos, într-o seară abordată de gazde în stare de interdicție în ceea ce privește prezența spectatorilor în tribune, înlocuiți în Arena Națională de invitații FRF, cei circa 30.000 de copii căpătând dreptul de a da prioritate fotbalului marți de la ora 21:45, în plină săptămână cu program școlar matinal, inclusiv miercuri, și într-o țară în care lipsa de educație și înțelegere a tâlcului lucrurilor merge mână în mână cu analfabetismul funcțional. 

România: Tătărușanu – cpt. – Benzar, Rus, Nedelcearu, Bancu – Anton (minutul 84, Bordeianu), Marin – Deac, Mitriță (78, Nistor), Stanciu – Pușcaș (63, Andone). 

Rezerve: Radu, Niță – Toșca, Burcă, Coman, Hagi, Keșeru, Mogoș, Cicâldău.

Norvegia: Jarstein – Elabdellaoui, Hovland, Ajer, Aleesami – Johansen (min. 46, Sorloth), Berge, Henriksen (81, Normann), Selnaes (67, Johnsen) – King, Odegaard.

Rezerve: Nyland, Rossbach – Rosted, Glesnes, Elyounoussi, Midtsjo, Svensson, Meling.

Nu doar Spania, ci și Ucraina s-a calificat în această seară înainte de termen la UEFA Euro 2020, pe urmele Poloniei și Rusiei, calificate cu o seară înainte, respectiv a Belgiei și Italiei, de săptămâna trecută.

Acest articol a fost publicat în Fotbal, Internațional, Liga 1 și etichetat cu , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


1 + trei =

 


Ultimele articole din categoria Fotbal: