Cu Urican la debut, Ripensia caută la Mioveni primele puncte afară după eșecurile la nou-promovatele din Pitești și București. Brigadă feminină

Astăzi au jucat restanțe 3 dintre amenințatele de retrogradare din Liga 2 ce o urmează în clasament pe Ripensia, iar mâine evoluează în ziua inaugurală a etapei a 29-a din eșalonul secund nou-promovații timișoreni, la debut cu cel de-al treilea antrenor principal în acest campionat, Ciprian Urican, după cele 13 runde la cârmă cu Remus Steop, alte 8 cu Radu Suciu interimar, patru cu Paul Codrea la începutul noului an și încă două cu același Suciu tot interimar.

Ciprian Urican a fost învestit oficial în Sâmbăta Mare iar după nici o săptămână este la ora debutului pe banca nou-promovatei Ripensia, programat vineri de la ora 18 în deplasare la Mioveni, a șaptea partidă pentru timișoreni în noul an.

În preziua partidei din județul Argeș, bănățenii au tras cu ochiul și spre rezultatele jocurilor restante din etapa a 26-a, disputate astăzi la Motru și Ștefăneștii de Jos, implicate fiind contracandidate ale galben-roșilor în cursa pentru evitarea retrogradării, din jumătatea inferioară a ierarhiei.

Iar în Gorj s-a consemnat o remiză în meciul de la ora 11, Pandurii Lignitul Târgu Jiu – CS Balotești 1-1, Șut deschizând scorul pentru olteni în secunda 70 și Ovidiu Herea egalând în minutul 69, ceea ce echivalează cu faptul că gazda ultimă clasată dintre formațiile rămase în cursă s-a apropiat la 8 puncte de timișoreni, la șase locuri în urma acestora, pe când ilfovenii la numai două puncte. În Ilfov s-a consemnat Sportul Snagov – Dacia Unirea Brăila 3-1 (1-1) în confruntarea de la ora 17, Bustea înscriind în minutul 37, Ferfelea în 63 iar Costache în prelungiri (90+6), toți pentru amfitrioni, după ce Banyoi egala în minutul 43 în contul dunărenilor penultim clasați dintre trupele încă în întrecere, egalați fiind la puncte de Pandurii. Clasamentul este de altfel publicat pe coloana datelor tehnice, laolaltă cu programul de vineri, sâmbătă și duminică, ultimă zi cu 4 jocuri, la Balotești, București, Șiria și Târgoviște.

Rezultatele de joi n-au schimbat cu mult datele problemei, sugerând totuși că Liga 2 încă se joacă, mai ales în măruntaiele sale, pentru evitarea celorlalte 3 locuri de retrogradare, pe lângă cele preluate din iarnă de Olimpia și ASA. Iar pentru a nu avea emoții, după ce rula ca lider în primele 5 etape și neînvinsă în primele șase, Ripensia vizează vineri seară evitarea unui nou eșec afară, bilanțul timișorenilor pe alte terenuri în Liga 2 fiind 13 2 4 7 12-21, cu 10 puncte adjudecate. Ar mai urma ieșirile la Balotești, Călărași, Șiria și la ASU Politehnica, cu mențiunea că nou-promovații s-au ales recent, în noul an, cu 3 puncte la ”masa verde” din ceea c ear fi fost deplasarea la Târgu Mureș.

Cea mai important este întotdeauna prima, și anume la Mioveni, unde galben-verzii Clubului Sportiv parcurg cel mai anevoios sezon al lor din ediția 2013-2014, al cărei sezon regular îl încheiau pe locul opt, ocupat și la ora actuală de elevii lui Laurențiu Roșu.

Pe lângă semnificația debutului lui Ciprian Urican pe banca Ripensiei, ar fi și speranțele bănățenilor de a se revanșa în fața argeșenilor, în compania cărora jucau în turul din Ciarda Roșie întâiul meci din Liga 2 în care nu marcau acasă, o raritate bisată doar cu ASU Politehnica, vizitatorii din Mioveni înscriind în schimb unicul gol al întâlnirii în minutul 71: 0-1 (0-0) pe 30 septembrie, în etapa a X-a.

0-1 prin care argeșenii îi egalau la puncte pe timișoreni, cu câte 17 fiecare, pe locurile 6-7. Însă dacă CS Mioveni a rămas în linii mari pe aceeași traiectorie, Ripensia a resimțit în schimb un recul, drept dovadă și faptul că de-atunci, în următoarele 18 etape, nu a izbutit să-și dubleze punctajul, strângând un număr inferior, deși cu tot cu victoria la ”masa verde” din urmă cu 6 runde.

Mai mult, Ripensia pare a-i prinde pe galben-verzi tocmai când argeșenii și-au intrat în formă, CS Mioveni câștigând în Vinerea Mare prin capul lui Burnea din minutul 45, 0-1 după un corner de pe stânga în deplasarea la Sânmartin, contra Luceafărului. Era chiar al doilea triumf consecutiv la zero al regățenilor, după un 2-0 în ultima apariție acasă, cu Foresta Suceava, reprezentând doar a patra reprezentație în fața propriilor simpatizanți în care elevii lui Roșu n-au scos mingea din propria plasă. Se mai întâmpla doar la primele două partide din Argeș în noul campionat, în vara trecută, adjudecate la zero, precum și într-o remiză albă din tur.

Nici Ripensia nu încasa vreun gol în etapele 1 și 3, în vară, dar respectivele victorii fără replică au rămas și excepțiile care confirmă regula, timișorenii primind în rest măcar un gol pe meci, chiar 10 în ultimele 4 runde, în care a luat câte 3 acasă de la Chindia și Academica, pierzând în deplasare cu 2-1 la nou-promovatele FC Argeș și Metaloglobus. Sunt așadar 4 apariții succesive fără victorie pentru colectivul preluat pe banca tehnică de Urican, Ripensia căutând primele puncte afară după un 1-1 la Ștefăneștii de Jos la debutul lui Codrea la cârmă, Bădăuță deschizând atunci scorul în minutul 62 dar Sportul Snagov egalând în minutul 71.

Deplasarea de vineri a Ripensiei este importantă și în lumina următorului meci din Ciarda roșie, tocmai cu FC Hermannstadt, sibieni trăgând la intrarea directă în Liga 1, astfel încât orice punct este cât se poate de prețios pentru bănățeni.

Argeșenii joacă în schimb mai mult pentru orgoliu, ținând cont de reculul din actuala campanie față de clasările din edițiile precedente, pe patru în 2017, la 7 puncte în urma lui UTA, ajunsă la baraj, după ce CS Mioveni încheia chiar pe 5 în Seria a II-a a eșalonului secund în 2014-2015 respectiv pe 6 în 2016.

Acum, CS Mioveni se situează pe locul 8, la 6 puncte în urma lui ASU Politehnica, ”violeți” la rândul lor vineri pe teren, la Călărași, de la ora 17, argeșenii având în schimb patru locuri și 5 puncte avans față de Ripensia, în zona mediană a ierarhiei.

Argeșenii începeau sezonul de primăvară abia pe 10 martie, fiind primii învinși în acest campionat la Motru, 2-1 pentru Pandurii, după care au remizat 1-1 cu ASU Politehnica, au pierdut la limită și deplasarea în Moldova, 1-0 la Miroslava, au mai remizat acasă și cu UTA, 1-1, trecând apoi la victoriile la zero. Sunt așadar 3 apariții consecutive fără eșec pentru elevii lui Roșu, al căror bilanț acasă este 14 6 5 3 25-17 23 de puncte, între înfrângerile în Argeș fiind și cea cu actualul lider, 1-3 cu Dunărea în decembrie 2017. Au venit însă și noi victorii în deplasare, cea de sâmbătă, din Bihor, fiind punctată în alcătuirea Croitoru – Alexe, Gherghe, Ilie, Burnea – Lazăr, Mîrzeanu – Rădescu, Florescu (61, Neagoe), Ayza – cpt. (73, Neacşu) – Ivan (77, C. Năstăsie), cu rezervele neutilizate Sima – Gugu, Roşoagă și Balint.

Dar iată și câteva aspecte semnalate astăzi după antrenamentul timișorenilor la care va reveni după suspendare golgeterul Ndiaye Mediop, în preziua jocului difuzat vineri de la ora 18 de Telekom Sport și arbitrat de craioveanca Ionela Alina Peșu, asistată de Petruța Iugulescu din Târgoviște și Mihaela Țepușă din București, rezervă fiind Bogdan Dumitrache din capitală iar observatori federali Stănescu (Craiova) și Tamaș (Odorheiu Secuiesc).

”E din nou o altă partidă cu o echipă din zona noastră de clasament sau din apropiere, e un meci important. Nu urmărim decât să obţinem trei puncte! Asta dorim să insuflăm jucătorilor”, a spus directorul sportiv Radu Suciu, rămas la cârma echipei de seniori pe acest parcurs final al sezonului, în conlucrare cu Ciprian Urican, învestit antrenor principal și care beneficiază în plus de licența UEFA Pro, cu drept de a activa pe banca tehnică și în Liga 1. ”M-am consultat permanent cu Radu şi am încercat să aduc toată săptămâna plusuri pe organizarea defensivă. În primul rând, pentru că am văzut şi la ultimul joc, era un joc ce trebuia câştigat de noi. Cred că naivitatea şi tratarea superficială a unor momente a dus la acel rezultat de egalitate. Au fost momente în joc în care echipa s-a exprimat mai bine ca o echipă de Liga I şi e păcat… Asta s-a discutat. Jucătorii trebuie să joace ce ştiu şi din plăcere. Rezultatele sunt pe umerii noştri, nu ai lor”, a explicat Ciprian Urican.

Noul antrenor principal, care a mărturisit că ”sunt onorat de alegerea făcută de club, ştiam concepţia de joc, făcută de atâta timp de club prin intermediul domnului Radu Suciu, care a avut de la început echipa pe mână. E aceeaşi filosofie îmbrăţişată de mine. Alegerea a fost uşoară. Sigur că sunt lucruri care ţin de modele de joc, plusul pe care-l voi adăuga eu. Timpul e scurt, nu se va vedea în prima săptămână. Selecţia a fost făcută extraordinar de bine, pentru că Ripensia are jucători tehnici. Eu o să încerc să ridic puţin mai sus această posesie, şi nu numai, ci şi modul în care ne apărăm. O echipă care trebuie să câştige trebuie să se apere bine”, s-a mai referit totodată și la revenirea în atac a golgeterului Mediop, cu 3 reușite acasă și una la Pitești în noul an 2018: ”Am avut o discuţie cu Mediop, el are o calitate deosebită, ca mulţi din lot, care îl fac să poată să joace la un nivel superior. Îl fac să înţeleagă de ce un jucător stă la nivel de Liga a II-a şi de ce poate să facă pasul la Liga I. Sunt noţiuni de ordin tactic, asta face diferenţa. Fizic poate, sunt jucători mai puţini tehnici decât el acolo. Cel puţin opt jucători de aici pot să facă pasul la eşalonul superior. Lotul e foarte bun, mai trebuie să şlefuim. Eu spun că va fi din ce în ce mai bun”.

S-a reușit totodată recuperarea fundașului central Mihai Hecsko, însă incert după perioada de convalescență, una lungă în urma accidentării pentru titularul din primele 7 etape dar și în cea de-a noua, la Clinceni, în tur. Și Andrei Țugui rămâne deocamdată pe margine, pregătindu-se cu o mască specifică accidentărilor în zona feței.

Acest articol a fost publicat în Fotbal, Liga 2 și etichetat cu , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


trei × 7 =

 


Ultimele articole din categoria Fotbal: