Cum au stat peste ani după tur nou-promovatele din Timiș în Liga 3?

Săptămâna aceasta, antrenorul câștigătoarei Diviziei D Timiș, Paul Codrea, a urcat o treaptă în structura divizionară din fotbalul românesc, de la nivelul Ligii 3, în care a parcurs primul tur de campionat pe acest palier cu ACS Ghiroda, pe banca tehnică a unei alte nou-promovate, dar în Liga 2, Ripensia, clasată a 11-a în urma primelor 21 de runde din sezonul de toamnă. Saltul efectuat de ex-internaționalul român la jumătatea parcursului ne-a dus cu gândul la bilanțul nou-promovatelor timișene în Liga 3 după tronsonul turului din sezonul de toamnă, într-o retrospectivă în cifre a ultimelor peste zece ediții.

Intrând prima în vacanța de iarnă, nou-promovata timișeană ACS Ghiroda va hiberna pe treapta a noua din cele 15 ale Seriei a IV-a în Liga 3, cu bilanțul 14 5 3 6 28-24 18 puncte, două treimi dintre acestea fiind adjudecate în cele opt apariții acasă, pe arena ”Emilian Pavel”, unde elevii lui Codrea au înscris de 17 ori, primind 12 goluri, în 3 victorii și tot atâtea remize, dar și două înfrângeri. În primele patru reprezentații pe teren propriu n-au pierdut, marcând de 14 ori, dar în schimb în următoarele patru n-au mai învins. Una peste alta, un parcurs mulțumitor și o clasare decentă, campioana Diviziei D Timiș fiind a cincea în C4 ca număr de goluri înscrise în cele 14 apariții în campionat respectiv a doua în ierarhie între cele 5 cluburi timișene din întrecere.

Albaștrii de la ACS Ghiroda, nou-promovați în 2017 din Timiș în C4, au încheiat turul pe locul 9, cu 5 succese și 3 remize în 14 apariții

Nu mai trebuie reamintit că anul 2017 a adus ”albaștrilor” ceea ce nu izbuteau în 2014, și anume promovarea în Liga 3 în calitate de câștigători ai ligii a patra timișene, ACS Ghiroda acumulând 86 de puncte în ediția anterioară și devansând-o cu nu mai puțin de 14 pe Voinţa Biled, după care la baraj a dispus de Inter Petrila, din judeţul Hunedoara, cu 3-1 în tur și 2-1 în retur.

Dar haideți să dăm timpul nu foarte mult înapoi, pentru a constata cum stăteau după tur în Liga 3 proaspetele nou-promovate din județul Timiș. Acum peste zece ani, în 2006, Timișul Albina intra în vacanța de iarnă de pe locul 10, cu linia de clasament 17 6 4 7 29-30 22 puncte, a patra între formațiile timișene din seria vestică, alcătuită din 18 echipe, și în care încheia competiția pe poziția a șasea, la 6 puncte de Someșul Satu Mare, a treia clasată după Liberty și Lotus Felix Sânmartin, devansată fiind și de Calor Timișoara și CS Unirea Sânnicolau Mare, cele mai bine plasate la final dintre două grupări de pe Bega și alte 3 din județul Timiș.

Pe-atunci, în 2006, locul secund în Divizia D Timiș era ocupat de Timişul Şag, cu 64 de puncte, campioana Timişul Albina acumulând 70 într-o întrecere cu numai 15 echipe, întrucât RATT Timişoara se retrăgea după prima etapă a ediției. La baraj, Timişul Albina dispunea de Metalul Bocşa cu 5-0 pe teren neutru, la Deva, reușind apoi un parcurs în ascensiune în eșalonul trei.

În 2007, și campioana CS Nuova Mama Mia Becicherecu Mic strângea tot 70 de puncte, urmată pe locul secund în ”D” de Textila Timişoara, cu 61 de puncte, într-o competiție cu 16 echipe, în urma căreia Mama Mia urca un eșalon printr-un 5-2 la Caransebeș în barajul cu Pandurii Cerneți, din judeţul Mehedinţi.

Promovată în Liga 3, CS Nuova Mama Mia se alinia în Seria 5, cu 17 echipe, pe care o încheia penultima, în coborâre după ce la încheierea turului se situa pe locul 13, cu bilanțul sezonului de toamnă 16 5 4 7 19-23 19 puncte, a cincea din 6 trupe timișene, urmată fiind la intrarea în iarnă de Calor.

În 2008 a venit rândul celor de la CS Progresul Gătaia, campioni în ”D” cu 67 de puncte și 3 avans față de AACS Recaş, între 16 echipe la start, reprezentanta Timișului la baraj având succes cu 1-0 în dauna lui Scorilo Caransebeș. După care, în ediția 2008-2009 a Seria 5 în Liga 3, una cu 16 protagoniste, încheia a noua, după ce turul îl sfârșea pe 11, cu linia de clasament 15 5 4 6 19-21 19 puncte, a șasea dintre opt timișene. Era apogeul participării timișenilor în seria vestică a Ligii 3…

Peste vara lui 2009 acest contingent s-a mai subțiat numeric dar a înregimentat o nouă exponentă, pe AACS Recaș, campioană în ”D” cu 74 de puncte și două mai multe decât FC Chişoda într-o întrecere cu 16 cluburi, prima clasată făcând apoi scor la baraj, 7-0 cu Partizan Satu Mare la Sânnicolau Mare, semn de bun augur în perspectiva participării în Liga 3. În care cei din Recaș aveau să încheie pe podium, pe treapta a treia, cei mai bine clasați între cele 5 trupe timișene, dintre care aruncau prosopul CS FC Viitorul Sânandrei și CS Progresul Gătaia. Sezonul de toamnă era de fapt și mai prolific pentru alb-verzii din orășelul vinului, lideri în seria vestică din ”C” cu bilanțul 15 10 2 3 21-8 32 puncte, cu un punct avans față de Minerul Mehedinți Valea Copcii, două față de Marmosim Simeria și 3 în dauna lui CS Pandurii Lignitul, care își începea însă apoi ascensiunea, prima după retur cu 6 puncte avans față de CS ACU Vasile Goldiș și 8 în comparație cu timișenii lui Petruescu.

Anul 2010 a adus o sincopă a reprezentantei Timișului la barajul de promovare, campioana FC Chișoda devansând-o pe plan județean pe Poli 2002 într-o ediţie de ”D” cu 16 echipe dar ratând intrarea în ”C”, 1-2 la Caransebeș cu Termo Drobeta Turnu Severin, din judeţul Mehedinţi.

În iunie 2011 a fost mai bine la Arad pentru Flacăra Făget, ca deținătoare a 90 de puncte în fruntea Diviziei D Timiș, urmată de Juventus Pişchia cu 87 de puncte, între 18 echipe la start, timișenii tranșând pe Mureș barajul cu titrata Jiul Petroșani, scor 1-0.

Cei din Făget aveau să încheie penultimii primul sezon în Liga 3, pe 15 în Seria 5, adjudecată atunci de AACS Recaș cu 9 puncte avans, pe când CS FC Timișoara II sfârșea a patra, CS Millenium pe 11 iar Mama Mia pe 13. Flacăra ardea însă mai bine după turul sezonului de toamnă, pe unsprezece, cu bilanțul 15 5 2 8 16-30 17 puncte.

Anul 2012 este punctat de revenirea fotbalului lugojean în Liga 3, după ce câștiga Divizia D Timiș cu 95 de puncte, CSM fiind urmată de FC Chişoda cu 79 de puncte și dispunând la baraj de Pandurii Cerneți din judeţul Mehedinţi cu 3-0, la Reșița. A urmat un sezon 2012-2013 al Seriei a 4-a în ”C” cutremurat de retrageri și excluderi din competiție, așa încât caravana a trecut șontîc-șontîc cu doar 12 protagoniste în componență, CSM încheind ediția pe locul 8, după ce în tur înregistra bilanțul 11 2 3 6 8-15 9 puncte, pe 10, antepenultima. Pe-atunci, la finele toamnei, CS Millenium era vicecampioană a turului iar Flacăra Făget pe 9, dar cu 10 puncte de penalizare, în absența căreia ar fi fost campioană de toamnă.

Anul 2013 a adus o nouă promovare a lui CS Nuova Mama Mia Becicherecu Mic, campioană în ”D” cu 91 de puncte și urmată pe locul secund de CS Ghiroda cu 79 puncte, elevii lui Sorin Bălu dispunând atunci la baraj de Metalul Oțelul Roșu (judeţul Caraş-Severin) cu 3-0.

Mama Mia avea să încheie a treia turul la revenirea în ”C”, cu bilanțul 10 5 3 2 18-8 18 puncte, dar după alte 4 runde din retur disputate tot în sezonul de toamnă își îmbunătățea situația, 13 8 3 2 24-9, a doua la intrarea în iarnă. Era un campionat al seriei vestice cu doar 11 participante și tot 3 din Timiș, clubul din Becicherecu Mic încheind apoi atât returul cât și cele 10 runde din play-off în calitate de vicecampion, după cei din Caransebeș.

Iunie 2014 a adus o primă tentativă eșuată a campioanei timișene din Ghiroda de a pătrunde în ”C”, câștigătoarea cu 87 de puncte a Diviziei D și unul în plus față de ASU Politehnica pierzând la baraj cu Industria Galda de Jos, din judeţul Alba, 3-4 la Deva la lovituri de departajare, după remiza 2-2 în 120 de minute de joc.

Alb-violeții s-au revanșat în 2015, cu 95 de puncte în fruntea Diviziei D Timiș și 6 mai mult decât secondanta nou-promovată Ripensia Timişoara, campioana ASU Politehnica Timişoara intrând în Liga 3 în dauna celor de la Voința Lupac, din judeţul Caraş-Severin, depășiți în barajul de astă dată în dublă manșă, 5-1 și 1-2. Iar ”violeții” de pe ”Știința” s-au simțit în largul lor și în seria vestică din ”C”, încheind turul în fotoliul fruntaș printr-un 1-0 victorios acasă cu Măgura Cisnădie pe 5 decembrie 2015, prin care au întregit bilanțul sezonului de toamnă, 14 11 1 2 26-11 34 puncte, cu 3 în plus față de Metalurgistul Cugir și 6 față de Performanța Ighiu. ASU își conserva apoi șefia în sezonul de primăvară, promovând din primul foc în Liga 2…

În 2016 a fost rândul Ripensiei, campioană în ”D” cu 85 de puncte și unul în plus față de Voinţa Maşloc, iar apoi promovată la baraj contra lui Hercules Lupeni (judeţul Hunedoara), 4-0 și 3-0, parcursul în toamna trecută aducându-i un creditabil loc 3 din 14 participante în Seria a IV-a din Liga 3, deși turul îl încheia printr-un prim eșec în deplasare, pe 25 noiembrie 2016, 3-1 pentru CS Pandurii Lignitul II. Timișorenii încheiau toamna cu bilanțul 13 6 5 2 23-14 23 puncte, pe podium după Național Sebiș cu 30 de puncte și CSM Școlar Reșița, cu 25, dar, așa cum au remarcat în câteva rânduri în ultima vreme cei din Ciarda Roșie, reușitele sportive din 2017 au luat-o înaintea consolidării organizatorice a clubului, galben-roșii promovând pe turnantă în Liga 2.

Rămâne desigur de văzut și cum va încheia ACS Ghiroda actuala ediție de campionat în Liga 3, dar și cum se va descurca viitoarea campioană a Diviziei D Timiș pe drumul spre eșalonul terț, respectiv cum se va poziționa anul viitor pe vremea aceasta în seria vestică, în cazul unei dorite promovări. Răspunsuri care vor fi oferite de noul an ce bate la ușă…

Clasamentul turului în Seria a IV-a din Liga 3, pe coloana datelor tehnice.
 

Acest articol a fost publicat în Fotbal, Liga 3 și etichetat cu , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


1 + sase =

 


Ultimele articole din categoria Fotbal: