Cum stă Comisia Județeană a Arbitrilor Timiș cu numărul ”cavalerilor”, instruirea celor tineri și delegările?

Foarte deficitar prin prisma unor prestații ale delegaților Comisiei Județene a Arbitrilor Timiș la ediția din week-end a turneului internațional de copii ”International Vest Liga”. Dacă întrecerea în sine a constituit o indubitabilă reușită, salutată ca atare inclusiv de cluburile vizitatoare din 3 alte țări, în schimb un factor adiacent competiției și independent de natura organizatorică a evenimentului, dar cu un impact direct asupra derulării sale, și anume calitatea manierei de arbitraj, a reprezentat de fapt unicul minus al reuniunii juvenile de la baza sportivă Colterm.

cartonase

Greșeala e umană iar unii tineri arbitri delegați de comisia cu pricina au patinat repetitiv în eroare la unele meciuri de juniori E și copii de pe ”Calor”, dar eventuala lor vină se întinde doar până la un punct, după care, prin părțile de fapt mai esențiale, responsabilitatea cade în grija celor care i-au selectat, îi instruiesc și îi deleagă, aproximativ în această ordine.

Nu este teoretic o idee rea delegarea la un turneu de copii cu vârste în general de 8-10 ani și a unor adolescenți care sunt induși în tainele împărțirii dreptății pe dreptunghiul verde, dar în practică, unele prestații pot fi mai modeste decât norma acceptată din partea unor învățăcei.

De unde că, fiind vorba prin extensie și de imaginea întregului fotbal local prin onoranta prezență la start a mai multor grupări din spațiul ex-iugoslav, sârbești, din Novi Sad sau Zrenjanin, croate, din Osijek, ori din Bosnia și Herțegovina, cazul lui Sport Team Banja Luka, n-ar fi fost rea o mai chibzuită alegere din partea Asociației Județene a Arbitrilor Timiș, în sensul delegării unor cavaleri ai fluierului combinând reprezentarea tinereții dar și a experienței.

Iar aici ajungem inevitabil la numărul arbitrilor disponibili pe plan județean. Într-adevăr, în plin sezon, întrecerile duduie, în mai multe eșaloane valorice și pe diferite categorii, de vârstă sau divizionare, așa încât solicitarea la care e expusă CJA Timiș și implicit delegații săi nu e mică. Și la fel de adevărat e că tinerii arbitri se pot perfecționa prin practică mai degrabă cu ocazia unor asemenea turnee mai competitive, căci trebuie și ei să avanseze cumva, dar nu prin a fi aruncați pur și simplu în valuri să înoate, dacă nu sunt stăpâni pe situație, ci prin a fi asistați și însoțiți de mai mult decât un coleg purtător de fluier cu o mai mare experiență.

Combinația aleasă a fost așadar mult prea fragedă, fiind trimiși de exemplu fotbaliști juniori de la grupări locale aproximativ din generații precum 2002-2003, cărora le-a căzut greu în sarcină arbitrarea unor meciuri implicând și copii străini. S-au văzut depășiți de situație pentru simplul motiv că nu pot deține momentan, pur și simplu prin vârsta lor, pârghiile necesare pentru îmbinarea cunoștințele teoretice și practice cu flerul și tactul ce implică judecarea unor faze de joc pe care la rândul lor abia le descoperă cu adevărat ca fotbaliști juniori, precum și cu un anumit nivel pedagogic, necesar dat fiind interacțiunea cu elevi jucători.

E clar, numărul arbitrilor constituie o evidentă problemă, expusă în fața unor necesități adiacente de acest tip, căci altfel n-ar fi fost mare lucru să se găsească unii ”fluierași” destoinici și pentru ”International Vest Liga”, iar calitatea instruirii lor este o problemă la fel de evidentă, ce ține tot de aceiași conducători ai Comisiei Județene a Arbitrilor Timiș.

Și dacă s-ar știi, și dacă nu s-ar știi că nivelul calitativ al prestațiilor unora dintre delegați poate fi atât de modest, la fel de mare ar fi culpa comisiei în cauză. Dacă diriguitorii săi știu și totuși îi deleagă, atunci își asumă totala responsabilitate pentru asemenea potențiale prestații necesitând Diazepam, dar ar fi și cazul să-i instruiască, iar dacă nu știu, atunci oare ce proces de învățare li s-a indus arbitrilor adolescenți!? Și dăm în metodică…

Fiind vorba despre un număr mare de meciuri, 60, iar puterea de concentrare scăzând așadar la un asemenea flux competițional, cei câte 3 arbitri solicitați de organizatori pentru reuniunile de dimineață respectiv după-amiază ar fi acoperit necesarul turneului, dar dacă ar fi fost ”mari și lați”. Însă unii au fost mult prea fragezi, altul s-a îmbolnăvit și n-a mai putut oficia, un altul era de fapt pe picior de plecare spre unul din numeroasele meciuri de regularitate din întrecerile de week-end, și așa mai departe, rămânând solitar Lucian Betea, de folos competiției prin prestațiile sale dar și recunoscător în contrapartidă prin a remarca aspectul că n-a mai avut vreodată parte de atâtea partide tari laolaltă la o asemenea reuniune juvenilă. Credit în ambele sensuri, pentru arbitrul care a salvat onoarea breslei la ”International Vest Liga” dar și, pe bună dreptate, pentru evenimentul în sine.

Dar se putea încheia rău, în cazul în care unii ar fi pus la suflet derapajele cu ecuson ale unor trimiși încă la stadiul de învățare a suflatului propriu-zis în fluier, iar atunci Comisia Județeană a Arbitrilor Timiș chiar ar fi trebuit să dea o explicație așa cum se cuvine. Vorba aceea, dacă nu poți să ajuți, și gen AJF Timiș nu se dă neapărat peste cap, atunci măcar nu încurca.

Însă a ieșit bine și s-a încheiat pe măsură… Dar întrebările vor persista. Câți arbitri mai sunt selectați și formați, cum sunt instruiți și după ce criterii sunt delegați? Într-adevăr, avem cu toții două mâini și două picioare, și nu putem apela la teleportare, dar dacă un același arbitru e trimis de exemplu la un joc între codașe la juniori E din propria bătătură însă și la un meci implicând oaspeți de la ”pepiniere” de seamă dintr-un ”laborator” de tradiție al Europei, spațiul ex-iugoslav, atunci ne dăm singuri cu firma în cap, și n-ar trebui să sufere absolut deloc nici participanții la turneul internațional, nici organizatorii săi, puși în situații implicit mai delicate, nici imaginea în sine a întrecerii.

Căci nu CJA Timiș se străduiește să orchestreze asemenea benefice competiții fotbalului de mâine, ci doar ar trebui să-și joace la același nivel cu cel al întrecerii sau măcar bine rolul său adiacent.

 

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Fotbal, Juniori și etichetat cu , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Comentariile nu sunt permise.


Ultimele articole din categoria Fotbal: