Dacă e duminică, e ASU Politehnica – UTA. Violeții au strâns mai multe puncte afară, arădenii sunt acum mai jos, pe loc de retrogradare

Suntem în săptămâna duelului timișoreano-arădean ASU Politehnica – UTA, și acesta programat într-o duminică, precum cele tur-retur din sezonul trecut, însă la cam atât s-ar limita pe moment asemănările, mai puțin ambițiile și orgoliile, nealterate și menținute la aceleași cote. Între un joc de rugby, sâmbătă, și altul fotbalistic din Liga 1, luni seară, gazonul de pe ”Dan Păltinișanu” va găzdui duminică de la ora 15,30 o nouă dispută secund-divizionară între alb-violeți și roșu-albii de pe Mureș, la nici 5 luni după precedenta la Timișoara, un 0-3. Iar biletele au început deja să fie puse în vânzare…

ASU Politehnica – UTA Bătrâna Doamnă, 0-3 în mai pe ”Dan Păltinișanu”

Altele sunt însă coordonatele actualei încleștări dintre bănățeni și cei din Arad, și în primul rând prin prisma pozițiilor din clasament la ora actuală. Astfel, după primele 11 etape din cele 19 ale turului respectiv 21 programate în 2017, ASU Politehnica își așteaptă oaspeții de pe o mai confortabilă poziție superioară, cu 7 locuri mai sus, dar și câte 5 puncte respectiv goluri înscrise în plus, precum și cu 3 victorii mai mult.

De fapt, UTA, care în actuala campanie a fost plasată ierarhic în fața ”violeților” doar după rundele a treia și a patra, va descinde pe ”Dan Păltinișanu” ca ocupantă a primului loc de retrogradare, de care s-a cam lipit în ultima vreme dat fiind cele doar 4 puncte acumulate din ultimele 24 posibile, fără succes în Liga 2 de aproape două luni dar în schimb cu unul acontat în Cupa României miercurea trecută, 4-1 la Sebiș.

Comparativ, la ora duelului direct din turul ediției trecute, programat atunci pe ”Motorul”, așadar cu prima întâlnire a sezonului la Arad, fosta UTA Bătrâna Doamnă stătea cu 9 locuri mai bine, pe poziția a 6-a, și cu un număr mai mult decât dublu de puncte în cont față de timișoreni.

Și pe-atunci s-a jucat tot într-o duminică, pe 13 noiembrie, ceva mai târziu în cursul turului, în cadrul etapei a 16-a, acea partidă de la ora 14 fiind abordată de timișoreni după un mini-reviriment dar totuși cu un bilanț covârșitor, 14 3 3 8 16-29 12 puncte, pe când alb-roșii trăgeau la locurile fruntașe, cu linia de clasament 14 8 2 4 23-18 26 puncte.

Ceea ce nu i-a împiedicat pe nou-promovați să le încurce calculele, Blănaru deschizând scorul în minutul 70 iar Gakos salvând o merituoasă remiză pe gazonul noroios al ”Motorului”. Cum spuneam, timișorenii abordau acea deplasare după o reabilitare prin 3 apariții la rând fără eșec, 1-1 cu Olimpia, 3-2 la Călărași și 2-0 acasă cu Unirea Tărlungeni, în urma unei serii negre de 4 înfrângeri dintre care ultima și cea mai drastică, 5-0 la București pentru liderul Juventus, pe când UTA Bătrâna Doamnă îi aștepta după 3 triumfuri, 2-0 acasă cu Dunărea Călărași, 4-2 la Unirea Tărlungeni și 3-2 tot în Arad cu Academica Clinceni, alb-roșii fiind depășiți ultima dată în aceeași rundă în care cedau și ”violeții” în capitală, cu 3-0 la Satu Mare.

Ulterior, și returul de pe ”Dan Păltinișanu” s-a disputat tot într-o duminică, pe 21 mai de la ora 19, iar diferența de puncte dintre cele două formații a fost cu atât mai mare în favoarea arădenilor care încă sperau la promovarea directă în Liga 1, calcule pe care ASU Politehnica nu le-a mai încurcat în antepenultima sa apariție a campaniei, 0-3 (0-2) prin golurile lui Curtuiuș, Gligor și Piccioni în minutele 28, 32 și 90, doar că peste 4 zile UTA Bătrâna Doamnă și le dinamita singură, 1-2 într-o joi, acasă cu CS Balotești.

Datele problemei sunt cu totul altele și în privința componenței băncilor tehnice, Bogdan Andone preluând în vară timona timișorenilor de la Sorin Brîndescu, pe când lui Laurențiu Roșu, cel cu care UTA Bătrâna Doamnă mai pierdea un baraj de promovare după cel din 2016, atunci cu Nagy Roland la cârmă, i-au urmat tot din vară însă fără pic de succes atât Adrian Mihalcea cât și Adrian Falub, arădenii căutând acum soluția magică pe mâna localnicilor, în frunte cu Todea. Și loturile de jucători au suferit notabile modificări peste vară, așa încât al treilea episod al duelului dintre ASU Politehnica și arădeni în Liga 2 pare a avea alte repere.

Indubitabil, ca ambianță, condiții și număr de spectatori, diferența între jocurile tur, din noiembrie trecut respectiv de duminică, va fi cât se poate de mare, balanța înclinând spre o apropiere de ceea ce a fost ASU Politehnica – UTA Bătrâna Doamnă pe ”Dan Păltinișanu” în mai. Motiv pentru care organizatorii au anunțat punerea în vânzare a nu mai puțin de 11.500 de bilete la prețul unic de 10 lei, anticipându-se așadar o afluență notabilă de public pentru un meci din Liga 2. Ziua și ora se anunță a fi ideale, dacă nu măcar potrivite, iar rateul de pe ”Motorul”, de domeniul trecutului.

Pe-atunci, în anticiparea acelei dispute, spiritele au fost stârnite mult prea mult și deloc necesar, dar în orice caz cu mult peste ceea ce era evident că ar fi putut oferi respectiva partidă tur. Era clar și limpede că spectacolul sportiv va avea de suferit dat fiind calitatea gazonului de pe ”Motorul” dar și prognoza vremii, însă și cel din tribune, pe seama capacității reduse a arenei, care n-avea cum să facă față cererii de bilete. Problemele erau cam vechi și de nerezolvat de pe-o săptămână pe alta, iar așa-zisul derby era în mod cert doar pe hârtie.

Iar previziunile au fost pe deplin confirmate, etalarea din teren reducându-se la o oarbă dispută prin bălți și noroi, fără veleități tehnico-tactice, pe când ambianța din tribune a fost subjugată de rămânerea galeriei viola în afara arenei. Pe undeva, nici returul n-a scăpătat, și cu atât mai mult cu cât la pauză era deja 0-2 pentru aspiranta mai bine clasată, deși ambianța a fost alta, spectatorii mai numeroși iar gazonul bun, concluzia după primele două confruntări directe confirmând proverbul cu sacul și pomul lăudat.

Știm cu toții nivelul valoric al Ligii 2 iar oricâte ambiții și orgolii ar alimenta un asemenea duel, protagoniștii nu pot deveni zmei peste noapte, mai ales când este vorba despre ocupanți ai locurilor 9 respectiv 16, așa încât și turul din actuala campanie pare a trage cu ochiul mai degrabă de pe hârtie, prin prisma anticipării disputei, decât prin prisma capacității și potențialului real de exprimare al oponentelor. Care ar putea însă contrazice tendința generată de primele două încleștări, modeste ca joc în sine.

Ca o remarcă despre gazde, ASU Politehnica a strâns până acum mai puține puncte acasă decât în deplasare, 7 față de nouă, respectiv nici unul pe ”Dan Păltinișanu”, unde a cedat în ultima apariție în Timișoara celor de la Dunărea, alb-violeții având bilanțul pe teren propriu 5 2 1 2 5-6, așadar cu o medie de un gol marcat pe Bega.

Iar ca una despre oaspeți, UTA n-a fost încă implicată în deplasările actualului sezon în Liga 2 într-un joc în care să marcheze ambele formații, fie câștigând mai întâi la zero, 1-0 la Târgoviște și 3-0 la Clinceni pe 19 august, ca ultim triumf în campionat, fie cedând fără gol înscris sau remizând alb, în înșiruirea 2-0 la Sibiu pentru AFC Hermannstadt, 2-0 pentru CS Afumați, 1-0 pentru Olimpia și 0-0 la Sportul Snagov.

Arădenii speră fără doar și poate ca tocmai deplasarea pe Bega să reprezinte catalizatorul relansării după un parcurs dezamăgitor, pe când timișorenii, care mai apoi vor avea două deplasări la rând în Liga 2, țintesc reeditarea precedentelor situații din noul sezon, în care, odată ce au câștigat un meci, au învins și în cel imediat următor, căutând totodată o reabilitare după acel 0-3 din mai. Victoriei cu 3-2 la Brăila i-au adăugat imediat și un 2-1 acasă cu FC Argeș iar succesului cu 3-2 la Clinceni un 1-0 tot pe ”Știința” cu CS Mioveni, de astă dată ”violeții” aliniindu-se pe ”Dan Păltinișanu” în urma unui 2-0 triumfător sâmbătă la Satu Mare, o zi mai apoi UTA remizând 2-2 la Șiria cu Pandurii.

Iar în vreme ce adversarele își caută punctele slabe și își pregătesc partiturile pentru penultima partidă a etapei, organizatorii se îngrijesc prin a-i îndemna pe potențialii spectatori ai meciului de duminică să își procure cât mai din timp biletele de intrare.

Primele 8 jocuri ale rundei se vor disputa sâmbătă de la 11, inclusiv Ripensia – CS Balotești, în Ciarda Roșie, iar ultima marți de la 19,30 la Târgu Mureș, ASA – AFC Hermannstadt. Clasamentul, pe coloana datelor tehnice.

 

Acest articol a fost publicat în Fotbal, Liga 2 și etichetat cu , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


1 + = sapte

 


Ultimele articole din categoria Fotbal: