De pe un loc în subsol spre Liga 3, Pandurii extrage pe ”Știința” primul punct afară după jumătate de an, completând coșmarul săptămânii negre a ”violeților”

Scoasă parcă și mai mult din ritm de weekend-ul liber de săptămâna trecută și cu gândul hoinărind deja la vacanță, ASU Politehnica a încheiat în această după-amiază al șaptelea meci fără victorie acasă în campionatul în curs al Ligii 2, și asta abia după ce se bucurase nu demult de primul succes pe teren propriu după 3 nereușite la rând pe ”Știința” în 2018, însă remiza cu codașa ex-prim-divizionară Pandurii Lignitul a fost și cea mai dezamăgitoare în condițiile în care gorjenii lui Adrian Bogoi s-au aliniat pe Bega de la egalitate de puncte cu ”lanterna roșie” Foresta și după un șir de 6 înfrângeri în deplasare în ultima jumătate de an. Gustul amar după un anemic 1-1 (1-0) din faze fixe a fost însă strict în aceeași notă sumbră a ultimelor nuanțe alb-violet.

Într-adevăr, astăzi se împlinesc 6 luni de zile de când CS Pandurii Lignitul părăsea neînvinsă un teren advers, iar acel 1-1 din 28 octombrie de la Miroslava s-a repetat și după nu mai puțin de 18 runde tocmai pe ”Știința”, formația de pe unul dintre locurile de retrogradare în Liga 3 punând astfel punct unei serii de eșecuri afară, ultimele din 2017 fiind cu 3-1 la Luceafărul, 4-1 la retrasa ASA și 3-1 la Chindia iar primele din 2018, la Hermannstadt, Clinceni și Afumați, cu 1-0, 3-1 și 2-1.

Fără a fi complet invulnerabilă la adăpostul unui minim 1-0 acontat deja din minutul 10 după capul lui Mera în urma unei lovituri libere executate de Ignea, ASU Politehnica s-a văzut egalată cu un sfert de oră înainte de finalul jocului de la ora 17 din etapa 32, tot dintr-o lovitură de cap în urma unui corner, punând astfel punct unei săptămâni care în timp se va identifica drept de tristă aducere aminte.

Deși încă sub spectrul nefericitei despărțiri de Bogdan Andone, dar părând totuși a duce decent la bun sfârșit a doua campanie în Liga 2, ASU Politehnica și-a pierdut însă încet, încet busola după ultimul succes acasă cu cei din Afumați, mai întâi optând pentru o descindere aidoma unei vizite de recunoaștere la Dunăre iar apoi fiind protagonistă a unei rușinoase retrageri de pe teren nicăieri altundeva decât într-o deplasare tocmai la UTA, ceea ce constituie un nu absolut, din gama nu procedați la fel, oricare-ar fi circumstanțele. Iar parcă pentru ca săptămâna să fie și mai neagră în calendarul simpatizanților ”violeților”, numele lui ASU Politehnica se leagă prin viitoarea destinație a tânărului care a inspirat o emulație în acest sezon tocmai de Dinamo, acea veșnică vrăjmașă a cărei umbră apasă la nesfârșit peste rezervorul cu talente al Timișoarei.

Cum s-ar zice, ASU Politehnica a sărit rău de tot de pe șine, și să-și retragă jucătorii de pe teren tocmai într-un așa-zis derby chiar la UTA, iar numai derby nu mai e acest nou duel Arad – Timișoara, urâțit în plus de tot felul de derapaje cu fiecare ocazie, abandon împotriva oricărei logici pe relația cu competitivitatea și orgoliul sportiv, dar și să-l vadă pe tânărul pe care l-a rodat recent cu succes urmând același identic parcurs de pe Bega spre Șoseaua Ștefan cel Mare, bătătorit de mulți alți aspiranți la mai mare. Iar ca tacâmul să fie complet, și o remiză acasă cu o formație care nu mai știa de o jumătate de an ce este acela punct obținut în deplasare: 1-1 (1-0) cu Pandurii Târgu Jiu.

Inițial, ”violeții” au repetat figura din numeroase alte apariții din 2018, marcând destul de rapid, acum prin Ioan Mera, cap la lovitura liberă executată de Ignea: 1-0 în minutul 10.

Continuarea n-a fost însă pe măsură într-un joc toropit de căldură cu penultima clasată dintre trupele rămase în cursă iar deși Taub a trecut la rândul său pe lângă gol dintr-o altă faxză fixă executată tot în primele minute ale reprizei, însă cea de-a doua, adăpostul minimului avantaj s-a prăbușit la extracția reușită de gorjenii de la Pandurii Lignitul în minutul 76, când mijlocașul Denis Brînzan a fructificat cu capul cornerul colegului de linie Cenaj: 1-1. Și putea fi chiar mai rău pe final pentru alb-violeți, când Șut a scăpat singur cu Dur-Bozoancă, șutând însă de puțin pe lângă colțul lung.

Insuficent însă pentru olteni, care nu sunt deloc ieșiți din șut în ceea ce privește evitarea retrogradării, mai având de dat o raită pe la Timișoara și în Ciarda Roșie, dar și deziluzie pentru timișoreni, cărora, dacă tot nu le-a mai priit mai nou prin deplasări, abordate parcă pentru a fi bifate, să le fi făcut măcar cu ochiul reabilitarea acasă în fața fanilor. La căpătâiul lui ASU Politehnica este neîndoielnic nevoie de mai multă clarviziune, coerență și luciditate, altfel totul tinzând a aluneca spre o glumă sub impresia celor mai bune intenții.

Fotbalul din Liga 2 este în general o glumă nesărată, printre multe altele în rătăcita societate românească, dar grupări cu simpatizanți din potențiale centre etalon de reper ale arenei interne ar trebui să confere exemple de atitudine și integritate, căci dacă nici acestea, atunci care?, și nu contraexemple din felurite motive.

Știm cu toții despre criza generală a infrastructurii sportive din vestul acestui pseudo-stat pe post de colonie federală, știm și despre cazul particular al Aradului, cu ”Motorul” și toate cele, ceea ce a dus la absurda strămutare la Șiria, un alt nu absolut și în dreptul lui UTA, aspecte care stau de fapt drept cauze la baza efectelor răsfrânte și asupra acestui duel al vestului, însă ASU Politehnica a făcut un foarte mare pas greșit prin a-și lega numele de o retragere cu circ din teren chiar și tocmai în deplasarea la un oponent fățiș, și asta indiferent de circumstanțe, oricât de strigătoare la cer. Iar asemenea erori nu încep a fi reparate în nici un caz cu subțiri remize acasă cu penultima clasată. Încotro?

*

ASU Politehnica: Dur-Bozoancă – Bilia, Mera – cpt., Scutaru, Taub (71, Ghinescu) – Krausz, Lazea – Giuricici (86, Schieb), Ignea, Sorescu – Plămadă.

Rezerve: Dascălu – Coadă, Nicolae, Poparadu, Ursu.

Pandurii Lignitul: Moga – Vasilescu, Turda, Celea, Munteanu – cpt. – Cenaj, Brînzan – Maxin, B. Lemac (46, Pîrvulescu), Şut – Ionică.

Rezerve: Stanca – Vodă, Măicăneanu, Tudoran, Dănescu.

Arbitru: Ovidiu Petru Oprea (Ploieşti); asistenţi, Joszef Peter (Sfântu Gheorghe) şi Bogdan Ioan Dragoş (Făgăraş). Rezervă: Mihai Domşa (Aiud). Observatori: Vasile Marc (Cluj) şi Horaţiu Stănescu (Craiova).

Clasamentul la zi al Ligii 2, pe coloana datelor tehnice. ASU Politehnica va juca tot acasă și runda viitoare, cu Sportul Snagov.

Acest articol a fost publicat în Fotbal, Liga 2, Poli Timişoara și etichetat cu , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


doi + = 10

 


Ultimele articole din categoria Fotbal: