Declarații Pelici, Bratu + FOTO. Experta finalurilor, exercițiu de perseverență: Ripensia Timişoara – CS Aerostar Bacău 1-0 (0-0)

Lume extrem de puțină pentru un joc din Liga 2, pe ditamai stadionul, deznodământ confirmând un obicei al roș-galbenilor în acest sezon, și anume acela de a smulge puncte în plus în ultimele minute ale meciurilor, rod al răbdării, perseverenței, spiritului combativ, dar și al unui plus în plan fizic, pe fondul unei bune gestionări a resurselor și personalului convocat. Sporttim a prefațat partida de la ora 15 prin prisma acestei abilități a bănățenilor de a se impune sau egala pe final, dat fiind că se anunța un echilibrat duel de o asemenea factură, iar timișorenii au câștigat și pentru a treia oară acasă la mustață, din totalul celor 6 triumfuri astfel adjudecate: Ripensia – CS Aerostar Bacău 1-0 (0-0).

Deși cu net mai mare încărcătură în tabăra nou-promovaților moldavi de pe loc de retrogradare în ceea ce privește disputa pentru evitarea alunecării în Liga 3, acest meci din etapa a XXXIII-a a fost etichetat de antrenorul roș-galbenilor, Alexandru Pelici, drept cel mai important în agenda bănățenilor din sezonul de primăvară, și tocmai pentru că un rezultat favorabil i-ar fi văzut cu toți sacii în căruță, poate mai puțin unul, până se va confirma și supraviețuirea matematică înainte de termen, iar amfitrionii l-au bifat cu succes, lăsat pentru spartul târgului, într-o pendulare de la înfrângerea tot pe ”Dan Păltinișanu” în prelungiri în urmă cu două runde, 0-1 într-o confruntare considerată acasă cu ASU Politehnica. 

Implicit, după ce se consolidase pe locul 9, Ripensia a urcat încă o treaptă, pe opt, a doua cea mai bună clasare a timișorenilor în actualul campionat, după ce echipa din Ciarda Roșie mai poposea și pe locul 6, în primele două etape, din vara lui 2018. UTA a fost întrecută și ea, cu un punct, iar de-acum CS Mioveni se ivește la 4 puncte în față, regățeni pe al căror teren roș-galbenii vor poposi peste 3 runde, după ieșirea în Trivale și primirea unei alte nou-promovate, Petrolul, dar cu aspirații mai înalte. 

Partea proastă, stadionul ca și gol, nici o sută de spectatori, probabil cei mai împătimiți iubitori ai clubului roșu-galben, care au salutat la sfârşitul celor 93 de minute de joc victoria favoriţilor, fie şi la limită, la potou. După circa 25 de secunde se indicau minutele adiționale şi nimic nu se mai întâmpla, triumf meritat pentru băieţii lui Alexandru Pelici și încă un glonte în aripă ”aviatorilor” ale căror șanse de salvare se împuținează.

Prima ocazie a gazdelor venea în minutul 8, prin şutul lui Zaluschi de la 17 metri, respins în corner de portarul Udeanu. Iar după două minute, la o incursiune pe dreapta a lui Toma, care a centrat în faţa porţii, Hecsko a trimis cu capul puţin peste transversală.

Asaltul la poarta moldovenilor a continuat, iar în minutul 21, o nouă centrare perfectă a lui Toma. de pe stânga, din marginea lui 16 metri, în faţa porţii, de unde Zaluschi a reluat cu capul spre gol dar goalkeeper-ul a deturnat balonul de sub transversală, în corner. Urmau chiar trei lovituri de la colţ…

Și un prim galben, recepționat de Zaluschi pentru un fault la centrul terenului. Tot Ripensia în ofensivă, iar în minutul 31 Popovici a şutat de la 17 metri, perpendicular pe poartă, respingere cu ambele mâini, în stânga. Abia după cinci minute, în sfârşit, oaspeţii au trecut pentru a doua oară centrul terenului, Vraciu tragând de la distanţă însă mult pe lângă poartă.

În minutul 37, arbitrul a refuzat o lovitură de la 11 metri gazdelor, după ce Popa a şutat din interiorul careului iar Carabela a oprit mingea cu mâna. S-a solicitat dar jocul a continuat.

Cu un minut înainte de pauză şi Ciocâlteu vedea cartonaşul galben, pentru joc periculos.

Pelici a schimbat moderat unsprezecele de start față de garnitura aliniată pe Cluj Arena, Tînc în locul lui Apro și Drăghici în cel al lui Gueye, iar o primă înlocuire în meci a efectuat-o după pauză, scoțându-l pe Stoi, care s-a resimţit în urma unei accidentări anterioare, şi apelând la Anghelina.

Ce mai ocazie avea Popovici în minutul 48, şut de la colţul careului de 16 metri, la colţul lung, puţin pe lângă stâlpul din dreapta al porţii moldovene. Dar cea mai mare ocazie de gol au avut-o cei de pe Bistrița în minutul 55, când Buhăceanu a scăpat singur spre poartă, a intrat în careu și a şutat pe jos, portarul Moldovan respingând un gol ca şi făcut.

Primă șarjă de gol a unei formații care se anunța a veni la victorie, avidă de puncte salvatoare, dar dorințele de-acasă nu se potrivesc cu putința ancorată în realitatea factuală, o explicație indirectă a nivelului valoric și calitativ foarte scăzute din arsenalul multor secund divizionare. Cum să câștigi când ataci doar cu pipeta și parcă pe furiș?

Și totuși, după alte cinci minute se demarca şi Ciocâlteu pe flancul stâng, intrând din lateral în careu, de unde a şutat în plasa laterală. Presați de situație, oaspeții au forțat cartea lui totul sau nimic iar în minutul 77 și Ilie a pătruns în careu, singur cu portarul Moldovan, dar de la 14 metri a trimis pe plasa din spatele porţii.

Și când mai nimic nu mai așteptau aceia care nu erau la curent cu cele 10 meciuri în care Ripensia a smuls punct sau puncte pe final, remize în 5 cazuri, Toma a aruncat mingea de la margine lui Dumiter, care a centrat în careu, rezerva Gueye prinzând un şut de la 13 metri, spre poartă, devierea aparținându-i lui Mutu, pe o rută în plimbare prin faţa porţii, unde, omul potrivit la locul potrivit, Adrian Popa, a punctat de la nici un metru de linie. Mare bucurie în tabăra gazdelor iar a încheia un meci într-o asemenea notă conferă doar încredere și optimism.

Ripensia mai încasa un ”galben” în prelungiri, Anghelina, complet gratuit, Aerostar mai spera în zadar în ultima fază, la o lovitură liberă de la 35 de metri lateral dreapta… Trei puncte cu care roș-galbenii și-au cimentat rămânerea în Liga 2, dureros eșec la final pentru trupa lui Bratu, tot mai apăsată de evenimente.

Ripensia:  Moldovan – Adrian Popa, Hecsko (min. 82, Apro), Tînc, Călin Toma (cpt.) – Stoi (min. 46, Anghelina), Burdeţ, Popovici, Zaluschi, Dumiter – Drăghici (min. 63, Gueye).

Antrenori: Alexandru Pelici, Călin Mada şi Iulian Muntean.

Pe bancă: Păduraru – Dobie, Chera şi Stoica.

Aerostar: Udeanu – Mihălăchioae, Mutu, Vişinar, Carabela – Tăbăcariu, Chirilă – Ilie, Ciocâlteu, Vraciu (cpt.) – Buhăcianu (min. 78, Pop).

Antrenori : Florin Bratu şi Andrei Vatra.

Pe bancă: Ardei, Ichim, Drugă, Adăscăliţei şi Bobîrnac.

Au arbitrat: Rareş George Vidican (Satu Mare) – Răzvan Nistoran (Reşiţa) şi Marian Truţă (Rm. Vâlcea). Arbitru de rezervă Teodor Jurcă (Arad). Observator de arbitri Dan Monea (Aiud), iar delegat de joc Raul Bîtea (Oradea).

+

La cald…

Alexandru Pelici: ”O victorie importantă, putem spune chiar cea mai importantă, pentru că odată cu aceste trei puncte pot spune că în proporţie de nouă zeci şi cinci la sută suntem salvaţi de retrogradare. Ne-am îndepărtat la 10 puncte de ultima echipă care retrogradează, Energeticianul dacă nu mă înşel, şi la 13 puncte în momentul ăsta de Aerostar. Deşi, matematic, ca să fim egalaţi, se poate. Dar practic este destul de greu să se întâmple, în condiţiile acestea, în care noi vom juca prin a trata toate meciurile cu maximă seriozitate, până la sfârşit. Îmi felicit jucătorii pentru că astăzi au urcat un loc în clasament, prin rezultatul obţinut de ASU Politehnica la Arad, coroborat cu victoria noastră. Aşa cum am spus, ne uităm în faţă şi ne uităm la echipa care urmează înaintea noastră în clasament, ne dorim să acumulăm puncte, şi asigur pe toată lumea că atât timp cât voi fi antrenor la această echipă, și oriunde, la orice echipă voi merge, îmi doresc numai victorii, vom încerca să jucăm toate meciurile corect. Dedicăm această victorie şi succesele obţinute în această jumătate de an tuturor celor care au fost alături de noi, clubului Ripensia, famililor noastre, chiar dacă nu toţi iubitorii de fotbal din Timişoara sunt alături de Ripensia. Noi ne vedem numai de jocul nostru şi nu facem declaraţii cum fac alţi antrenori mai experimentaţi decât noi, prin presă, cum au făcut-o în meciurile anterioare. Încă o dată îi felicit pe băieţi pentru că numai prin muncă au ajuns pe acest loc, şi să rămână în continuare, căci îl merită, chiar şi mai sus!”

Florin Bratu a spus că ”a fost un meci în care am sperat mult, unica noastră şansă de a ne ţine agăţaţi de celelalte echipe. Din păcate am pierdut din nou pe final, e greu, e greu să găsesc cuvintele. Energia consumată este foarte mare, jucătorii au luptat, s-au zbătut, am avut şi noi ocazii, poate mai mari decât Ripensia. Cred eu că lipsa de maturitate, de experienţă, şi de ce nu!? – lipsa de valoare şi-au spus cuvântul…”

Întrebat dacă Aerostar mai are vreo şansă de a evita retrogradarea, Bratu a răspuns: ”Este foarte greu, Greu… Matematic ar mai fi dar e foarte greu, pentru că după meciul împotriva Brăilei trebuia să nu pierdem, trebuia să prindem încredere, să legăm meciuri, să luăm puncte. Nu rezistăm şi din ce în ce este tot mai greu…”

-Aţi efectuat numai o schimbare… ”Am considerat că nu necesită să fac înlocuiri”.

-Veţi mai rămâne la Bacău dacă, să presupunem, retrogradaţi? ”Eu am contract până în vară. De când am preluat echipa, din etapa 14, a fost foarte greu, căci echipa adunase până atunci doar 9 puncte. Chiar am avut ce învăţa pe unde am trecut, sunt un antrenor tânăr şi vom vedea ce ne aduce viitorul”.

Fotografii realizate de Iosif Canea…

Acest articol a fost publicat în Fotbal, Liga 2 și etichetat cu , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


sase − = 1

 


Ultimele articole din categoria Fotbal: