Din martie pe 9, Ripensia, cu 15 puncte strânse pe final de meci. Aerostar, 6 din 6 în Timișoara dar și învinsă în ultimele 4 deplasări. ”Acasă suntem un pic datori suporterilor. Să rămânem cu picioarele pe pământ!”

Au trecut deja 6 etape de când Ripensia a navigat în prima jumătate a clasamentului Ligii 2, navigând constant pe locul 9, însă obiectivul salvării matematice de la retrogradare înainte de termen n-a fost încă atins, șapte fiind punctele deținute în plus de timișoreni față de ocupanta primului loc de retrogradare, cu 6 etape înaintea încheierii campionatului. Respectiv 10 față de formația imediat următoare ierarhic celor din Valea Jiului, și tot o nou-promovată, CS Aerostar Bacău, vizitatoare a bănățenilor sâmbătă de la ora 15, în runda a XXXIII-a, pe ”Dan Păltinișanu”.

Un meci acasă cu o nou-promovată de pe locul 17 poate constitui un bun prilej pentru timișoreni de a se distanța și mai mult de zona minată a clasamentului, zonă din care roș-galbenii evadau încet, încet odată cu pragul dintre tur și retur. Și Ripensia s-a mai aflat pe aceeași treaptă a șaptesprezecea și în urma unor remize consecutive acasă, 1-1 cu CS Mioveni și la ASC Daco-Getica București, a doua respectiv a treia partidă cu Pelici pe banca tehnică, însă tot niște victorii pe teren propriu au dres-o, 1-0 cu Farul la încheierea turului, când revenea pe 16, și 2-0 cu ACS Dacia Unirea, pe 1 decembrie, la începerea returului, când părăsea locurile de retrogradare, urcând pe 14. După care avea să încheie sezonul de toamnă chiar pe 12, poziție păstrată și după eșecul la start în 2019, următoarele 4 runde petrecându-le pe treapta a unsprezecea.

Părăsită la fine de martie, 2-1 în Ciarda Roșie cu CS Pandurii Lignitul, când își făcea intrarea, odată cu etapa a 27-a, în prima jumătate ierarhică. Timișorenii n-au prea fost tocmai în largul lor acasă cu nou-promovatele, și nici nu prea înscriu în exces, pe locul 14 la capitolul goluri marcate, însă o cuplare fericită a rezultatelor întâlnirilor de sâmbătă după prânz de la Arad și de pe arena ”Dan Păltinișanu” i-ar putea eleva chiar și pe locul 8.

Într-adevăr, Ripensia s-a cam chinuit acasă în tur cu formații sosite din Liga 3, vizitatoare în succesiune pe ”Dan Păltinișanu”, egalându-le cu începere din minutul 89, 1-1 cu Energeticianul dar și cu AS FC Universitatea Cluj, tur încheiat în schimb prin stingerea Farului grație reușitei lui Gueye din minutul 90, pe aceeași arenă. Acum, alte două nou-promovate se anunță în calitate de oaspeți în succesiune, mai întâi CS Aerostar, ”aviatori” ai lui Florin Bratu cu dezideratul de a recupera cele 4 puncte handicap față de ultima echipă de pe un loc salvator, iar apoi Petrolul, situată la 4 puncte în urma formației de pe locul de baraj. Fiecare cu planurile sale.

Cel al Ripensiei este să nu mai lase pe ultimele faze ale partidelor câștigarea unor puncte în plus, nu mai puțin de 10 adiționale la zestre prin câștigarea a 5 meciuri la final sau în prelungiri, și încă 4 acasă respectiv unul în București adăugate prin remizarea cu 1-1 a alte 5 confruntări în care a revenit din urmă. Trei goluri a semnat Dumiter începând din minutul 85, două Drăghici cât se poate de târziu în prelungiri, iar Apro, Călin Toma și Gueye câte unul cu ochii la ceas.

Mai bine de o cincime din totalul reușitelor Ripensiei, cu sufletul la gură. Pe de altă parte, victoria de pe Cluj Arena a conferit o cu totul altă stare de spirit în colectivul bănățean, iar cum și alte formații de care a fost depășit în deplasare în tur au fost întrecute apoi pe Bega în revanșa din retur, precum UTA și Pandurii, nici CS Aerostar n-ar trebui să creadă că își va păstra intact procentajul maxim al punctelor smulse în Banat prin succese cu 1-2 atât la ACS Poli cât și la ASU Politehnica.

Ce-i drept, băcăuanii se aliniază în vest după un neverosimil 9-0 acasă cu brăilenii condamnați la Liga 3, dar trupa de pe Bistrița a pierdut pe de altă parte ultimele 4 deplasări, cu 4-0 la Luceafărul, 2-1 la FC Argeș, 2-0 la Mioveni și 2-1 la Constanța, ultimul triumf afară datând din 9 martie, pe ”Știința”. Deloc de mirare prin prisma ultimului rezultat înregistrat acasă, băcăuanii au al 6-lea cel mai prolific atac al diviziei, însă și numărul golurilor încasate este ridicat, cu o medie de aproape două primite pe meci, mai relevant, pe 18 la acest capitol. Jocul defensiv, călcâi al lui Achile în armura moldavilor, care ar putea fi exploatat pe ”Dan Păltinișanu”.

Nici Ripensia n-a excelat însă acasă în 2019: 1-0 cu UTA, 1-2 cu CS Sportul Snagov, 2-1 cu Pandurii, 0-2 cu Chindia, 0-1 cu ASU Politehnica. Bilanțul: 5 2 0 3 4-6 6 puncte. Iar pe teren propriu de la preluarea băncii tehnice de către Alexandru Pelici: 9 5 1 3 10-7 16 puncte din 27 posibile.

Ar fi loc așadar de mai bine, iar o oportunitate se conturează la orizont, în antepenultima apariție acasă din această ediție a Ligii 2. Sunt ce-i drept și alte vizitatoare ale Timișoarei care s-au întors spre est cu toate punctele la purtător, câte nouă din 9 posibile fruntașele Chindia și CS Sportul Snagov, șase din 6 posibile strângând liderul Academica Clinceni pe malurile Begăi, și tot atâtea UTA, pe când FC Argeș patru, fără a fi învinsă, acoladă în care mai intră și Daco-Getica respectiv Energeticianul.

Va produce sâmbătă Ripensia prima înfrângere nou-promovaților de pe Bistrița în capitala Banatului? În tur, în Moldova, bănățenii încasau golurile eșecului cu 2-0, primul atunci după o serie invincibilă de trei partide, în ultimul sfert de oră al reprizelor, în minutele 44 și 78, al doilea, din lovitură de la 11 metri, după care Păduraru a scos balonul din plasă. Dar iată ce a spus joi dimineață în Ciarda Roșie, la 10:30, înaintea antrenamentului, ”principalul” Alexandru Pelici: ”Hristos a Înviat! În primul rând doresc cu această ocazie să le urez La Mulți Ani sărbătoriților noștri de astăzi, Angelina și Păduraru, cu sănătate! Ne așteaptă o partidă foarte dificilă, o consider o piatră de hotar, iar dacă o vom trece cu bine, cu siguranță ne apropie de 100% pentru a rămâne în Liga 2 și în campionatul viitor. Astfel încât meciul cu Aerostar devine poate cel mai important din acest retur. Întâlnim o echipă agresivă, în mare foame de puncte, care o să vină să le ia pe toate, căci nu cred că un egal ar mulțumi-o, având mare nevoie de puncte, așa că va fi un joc disputat. Sper să rămânem cu picioarele pe pământ după victoria de la Cluj, să înțelegem că nu am făcut decât să recuperăm punctele pierdute cu ASU acasă, și mai avem nevoie de puncte pentru a fi liniștiți în privința salvării, pe care să le obținem cât mai rapid, să continuăm pe acea cale a seriozității. Căci și suntem un pic datori față de suporteri, deoarece în ultimele meciuri acasă n-am putut să sărbătorim cu ei victoria. Dar sperăm să le-o oferim sâmbătă! Accidentat este Monea, Străuț și-a revenit după răceală, în rest nu avem probleme de lot, cu semne mici de întrebare la Apro, dar nu avem suspendați. Să fim cât mai inspirați în alegerea primului 11 și a celor care vor fi incluși în cei 18. Cât despre disputarea meciului pe Dan Păltinișanu, în primul rând e terenul, pe care putem pasa, cu spații un pic mai mari, după ce am întâmpinat unele probleme în Ciarda Roșie la jocul cu Chindia, în anumite momente ale jocului, iar de aceea ne-am dorit să jucăm sâmbătă acolo. Vom vedea pe viitor, dacă ultimele tot acolo le vom juca, sau aici…”

Cinci meciuri ale etapei cu numărul 33 se joacă sâmbătă de la ora 11, runda continuând de la ora 13:30 cu UTA – ASU Politehnica iar de la ora 15 pe arena ”Dan Păltinișanu”. 

Acest articol a fost publicat în Fotbal, Liga 2 și etichetat cu , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


9 × = douazeci sapte

 


Ultimele articole din categoria Fotbal: