”Din păcate ne-au părăsit toți. Nu atac pe nimeni, constat realitatea” O victorie care ar fi fost necesară cu Luceafărul și Energeticianul: ACS Poli, 1-0 cu FC Argeș

Când un club retrogradează de 4 ori în ultimii 5 ani, consecutiv în 2018 și 2019 din Liga 1 în Liga 3, cu certitudine n-a funcționat cum se cuvenea, cât se poate de sugestiv în privința lui ACS Poli fiind faptul că tocmai a părăsit pe ușa din dos și Liga 2, eșalon de la care gruparea timișoreană era lansată direct în 2012, în contradicție cu legile nescrise ale arenelor și criteriile competițional sportive, totul ”pe repede înainte” prin preluarea promovării unei alte formații din divizia a treia, un fel de șterpelire a muncii altora. În nici 7 ani, emanația edilului Robu a ajuns mai jos decât de unde a fost forțat introdusă în schemă, în primele sezoane pe banii contribuabililor, un exemplu dinspre Timișoara din gama ”nu faceți ca ei”, o tristă evidență în sensul nefastei imixtiuni a politicului în sport, minus la ordinea zilei în patetica arenă internă. 

La modul scandalos în care a pornit la drum direct din Liga 2, într-o impetuozitate a incompetenței, n-avea cum să se termine altfel decât rău, cât se poate de rău, însă și nespus de repede în marea schemă a lucrurilor, prin alunecarea în numai 7 sezoane la un nivel valoric inferior, după 4 ediții de campionat petrecute cu chiu cu vai în Liga 1, din care se consemnau 3 retrogradări în teren, și trei campanii în eșalonul secund, cea în curs, cu atât mai tristă după înregistrarea retrogradării virtuale și în avans. 

În zadar toate eforturile din sezonul de primăvară, căci mai toate au fost cel mai adesea și în cât se poate de mare măsură împotriva formației unui club care astfel era lansat la apă, și mai ales pe panta sa vertiginos descendentă din ultimul an și jumătate, așa încât această a cincea victorie izbutită în 2019, 1-0 (0-0) cu FC Argeș, așadar pentru a patra oară cu 1-0 în noul an, n-a mai fost conturată nici măcar sub spectrul speranței.

Gazdele au intrat pe gazonul plouat al ”Electricii” și sub norii amenințători cu ambele picioare în groapa Ligii 3, fără nici cea mai mică șansă de scăpare, seară de miercuri cu circa 200 de spectatori adunați în tribună și aplaudând la final victoria echipei favorite, una însă platonică, într-un șters duel spunând totuși multe din alte puncte de vedere.

Căci disputa alb-violet de lângă Pădurea Verde poate reliefa cât de șchiop dar și fără baston este fotbalul românesc al Ligii 2, elită a anticamerei, meci punând față în față echipa unei grupări cu bube în cap încă din capul locului și o formație a clubului din Trivale cu problemele sale evidente. Argeșeni fără drept de promovare, contând precum 1 la înmulțire în climatul competițional al ediției în curs, ceea ce le-a și afectat atât etalarea pe teren, prin evoluții modeste, cât și atractivitatea la public, de dată recentă părând a fugi de ochii propriilor simpatizanți, prin găzduirea unor partide programate în Duminica de Paște la ora 11 sau vinerea la matineu, cum a fost cazul săptămâna trecută. Și nu vorbim despre vreun club chinuindu-se să supraviețuiască în Liga 2, ci despre unul ocupant al locului 6, dintr-un centru de mare tradiție al fotbalului autohton. Iar înscrisul de pe tricourile albe, ”Primăria Pitești”, spune chiar totul despre sportul rege asistat social și dependent de resursele contribuabililor din România anului de grație 2019, în mileniul III.

Cam acesta este în realitate fermecătorul fotbal ce încearcă a reacapara atenția publicului, dar care peste ani și-a tăiat singur craca de sub picioare, prin atâția insinuați în arenă, tot soiul de politruci, impostori și alți purtători de mapă. Fiecare cu suspinele sale, pe Bega fiind vorba despre un clasic exemplu al lucrurilor inadecvat fundamentate și înrâurite, generând o cacofonie a efectelor. Iar la culegerea cioburilor, se putea oare altfel!?, au fost lăsați cei victorioși miercuri, jucători, antrenori și staff, dar care s-au și tăiat. Inevitabil.  

Meciul în sine? Nu te puteai aștepta la prea multe iar în consecință nici n-a înșelat așteptările, încă un banal duel din această anticameră a elitei precum o râncedă umplutură. Nici cifrele nu entuziasmau, argeșenii având mai mult de jumătate din meciurile disputate în 2019 fără gol marcat, capitol la care în consecință au mai bifat unul, opt în total în sezonul de primăvară, față de cele șase în care au înscris de câte două ori.

Abia s-a marcat unul în întreaga partidă din etapa a XXXV-a, o intermediară, credit în contul unor timișoreni cu o medie subunitară pe meci în acest campionat, numai 29 cu tot cu cel al lui Dorin Codrea, o reușită prin prisma faptului că piteștenii se aliniau cu a treia cea mai impenetrabilă defensivă din Liga 2, numai 27 încasate în 34 de apariții.

Însă, pe fondul unei sterile și fără efect dominări din partea oaspeţilor, minutul 75 avea să aducă golul, croit de Bădăuţă, care a trecut în dribling de doi adversari și i-a așezat mingea lui Dorin Codrea, şut de la 16 metri, nu tocmai departe de vinclu… 1-0.

Cât de bun ar fi fost pentru gazde acest rezultat în al doilea meci acasă din 2019, imediat după succesul cu Ripensia, acel 1-1 cu Luceafărul, sau chiar și ceva mai recent, când frisoanele retrogradării erau mult mai mari, într-un alt 1-1 aici cu ACS Energeticianul, tocmai nou-promovata care câștigând tot miercuri de la ora 12, 1-4 la Balotești, a mărit la 13 un handicap matematic intangibil pentru timișoreni față de ultimul loc salvator.

Codrea devenea al optulea marcator al elevilor lui Răchită în 2019, capitol la care Bădăuță conduce cu 4 reușite, urmat de Golda cu două, dar ce folos!?, autorul golului victoriei adăugând celui de la Luceafărul Oradea, din a treia deplasare a sezonului, când egala puțin după pauză. Era încă bine, pe-atunci cu 4 puncte în cont din primele 9 posibile, înaintea amplificării dezastrului oricum existent la club.

N-au mai fost apoi tare multe de consemnat, un cartonaş galben şi pentru Oprea în minutul 80, fault la centrul terenului, poate ghiuleaua aceluiași Codrea din minutul 82, de la 25 metri, deturnată cu mare greutate de portar, încă un galben și în minutul 90, pentru Țigîrlaş, trageri de timp, și indicarea a trei minute, la care s-au mai jucat două în plus, o întreagă corvoadă.

Nu tare multe nici în prealabil…

Forțat în weekend la Bacău să efectueze multe modificări în 11-le de start, nu mai puțin de 6 de la meci la meci, Valeriu Răchită a apelat la 5 noutăți în intermediară, constrâns și de apariția în Moldova a altor accidentări. Astfel, Moldovan a reintrat în poartă iar în câmp Bădăuță, Buzan, Codrea și Golda, cu mențiunea că tânăra garnitură a avut parte în ultimul sfert de oră de introducerea unui alt vlăstar, Chiriac, din generația 2002.

Inițial, în minutul 3, Popa a şutat de la 14 metri peste transversală, iar în minutul 6 și Chemin, de pe flancul stâng, de la 8 metri, în plasa laterală. Tir imprecis și în minutul 10, Golda, de la 18 metri, tot peste transversală.

Abia minutul 15 aducea un șut pe poartă, Năstăsie, din lovitură liberă de la 22 metri lateral stânga, la colţul scurt, de unde portarul Moldovan a boxat balonul ajuns la Buleică. Și încă un şut, spre vinclu, dar din nou Moldovan era la datorie, deturnând în corner.

Imprecizie bănățeană la finalizare și în minutul 19, după o centrare de pe stânga a lui Chemin, în faţa porţii, respinsă de goal-keeper în calea lui Oprea, care, de la 16 metri perpendicular pe poartă, a trimis peste…

Minutul 25 aducea și primul cartonaş galben al meciului, lui Buhăescu, pentru proteste, iar minutul 30, încă o mostră a impreciziei timișorene în fața porții, prin Golda, de la 14 metri, şut pe lângă vinclu.

O bară în urma unei faze fixe, corner în minutul 35, executat de Popa, Panait trimițând de la 8 metri în stânga lui Moldovan, salvat de stâlp. Popa la pupitru și în minutul 40, de pe dreapta, centrarea fiind reluată de la 7 metri de Buhăescu, cu capul, dar golul a fost anulat pentru ofsaid.

Mult, mult mai puține de consemnat în repriza a II-a, o procesiune spre nicăieri, de exemplu în minutul 60 Țîgîrlaş fiind mărinimos la centrul terenului, cadou lui Popa, care se lansa singur spre poartă și intra în careul de 16 metri cu mingea la picior. Doar că a… alunecat.

Mai pot fi spuse multe despre acest fotbal românesc din Liga 2? 

*

ACS Poli – FC Argeș 1-0 (0-0)

ACS Poli: Moldovan – Ţîgîrlaş, Paramatti – cpt., Manolache, Buzan (minutul 86, Ghidurea) – Dorin Codrea, Oprea, Chemin (min. 78, Chiriac) – Golda (min. 92, Stere), Sidorenco, Bădăuţă.

Antrenor: Valeriu Răchită.

Pe bancă: Contra – Daminescu, Românu, Iovanovici.

FC Argeş: Grecu – Buleică, Turda, Hreniuc, Şerbănică – Panait, Costin (min. 76, Nilă), Buhăescu, Năstăsie, Florescu (min. 60, Oancea), Popa (min. 60, Şerban).

Antrenor: Augustin Eduard .

Pe bancă: Popescu – Enceanu, Stan, Păun.

Au arbitrat slab: Marius Nechita Chioran (Cluj-Napoca) – Doru Claudiu Lucaciu (Cluj-Napoca) şi Marius Bălan (Dej). Arbitru de rezervă Alexandru Dan Gornic (Arad). Observator de arbitri Zoltan Tamaş (Harghita), iar delegat de joc Cristian Petrean (Hunedoara).

 

Valeriu Răchită a semnalat la final că ”i-am felicitat pe jucători! Aşa cum am zis, aşteptam o reacţie din partea lor, să respecte clubul, blazonul. Şi, cred eu, că l-am respectat. Chiar dacă se mai strecoară una, alta, chiar ne respectăm meseria. Azi am jucat cu cinci juniori în teren, l-am introdus pe parcurs pe Chiriac – junior în 2002, dar rezultatul e în favoarea noastră, o victorie muncită, merită felicitări toată echipa. Şi toţi cei care am rămas lângă Poli! Vreau să spun că lângă Poli mai suntem foarte puţini acum, la greu. Am rămas eu, stafful meu, preşedintele Radu Birlică, Fane Nanu, câţiva apropiaţi, în rest…”

 Întrebat dacă se referă la primarul Nicolae Robu, Răchită a explicat: ”Mă refer la cei care ar fi trebuit să respecte blazonul şi brandul Poli, care trebuiau să asigure condiţii de performanţă, comunitatea locală, pentru a duce mai departe brandul. Din păcate ne-au părăsit toţi… Când am venit eu, am vorbit ceva, din păcate au rămas doar vorbe. Nu atac pe nimeni. Eu constat realitatea. Acum două luni erau mult mai multe persoane lângă noi, acum mai sunt foarte puţine. Cu mine, din patronat, nu a mai vorbit de o lună şi ceva. Eu îmi respect angajamentul, stau pe baricade, îmi respect meseria. Administratorul special  (Radu Birlică) se duce dintr-o firmă în alta, încearcă să ne asigure minimum necesar, să plătească baremurile de arbitraj, observatorii… Salariile… Dar nu aţi auzit de la noi nimic niciodată. Nu ne-am plâns… Nu a venit Iepuraşul… De unde!? Ce să facem… Le-am zis să-şi facă meseria, sunt profesionişti şi să joace toate meciurile care au mai rămas, la maximum. Asta vom face până la sfârşit, dorim să respectăm fotbalul!”

Întrebat despre meciul următor, la Ploiești, cu Petrolul… ”Mă întorc acasă, pe stadionul pe care am muncit un an de zile, în oraşul natal, dar va fi un meci ca la Snagov, nu m-am dat la o parte şi am făcut 0-0… Am stricat multe pronosticuri…” Iar Răchită a mai spus că la următoarea deplasare va avea din nou mai multe absenţe, printre care şi Antonio Manolache, dat fiind încasarea stupidă a unui cartonaş galben pe finalul întâlnirii.

Antrenorul de la FC Argeș Pitești nu a venit la declarații, motivând că nu se simte bine. Credem și noi.

Alt set de fotografii de pe ”Electrica”, realizate de Iosif Canea…

Rezultatele intermediarei, programul antepenultimei etape și clasamentul, pe coloana dreaptă.

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Fotbal, Liga 2 și etichetat cu , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


− 5 = doi

 


Ultimele articole din categoria Fotbal: