Doar precum Aerostar, Ripensia n-a smuls încă vreun punct acasă. ”Dan Păltinișanu” n-aduce fericirea, matineu dezolant: 0-3 (0-1) cu Academica. Declarații Urican, Poenaru

Anul trecut pe vremea aceasta, ca nou-promovată în Liga 2, Ripensia abia risipea primele puncte în etapa a V-a, printr-un 2-2 la Brăila, ultimă rundă în care rămânea neînvinsă și în frunte, însă altele sunt astăzi datele problemei pentru timișoreni, pe minus. Din toate punctele de vedere prin prisma apăsătorului eșec la matineul de duminică, 0-3 (0-1) la borna a cincea cu trupa ilfoveană de podium Academica Clinceni, urcată momentan a doua.

Rar spre foarte rar utilizat în sezonul trecut pentru găzduirea unor partide din Liga 2, pe-atunci fiind folosit în schimb constant de ACS Poli în Liga 1, stadionul ”Dan Păltinișanu” n-a prea purtat până acum noroc celor trei secund divizionare de pe malurile Begăi, care au organizat fără excepție întâlnirile acasă din noua ediție de campionat pe cea mai mare arenă a Timișoarei. Astfel, cu excepția lui ASU Politehnica, învingătoare duminica trecută cu 1-0 în dauna clujenilor, în celelalte 6 dispute din ovalul din sud-estul orașului echipele oaspete au plecat cu punct sau chiar puncte, pe cai mari în acest weekend, AFC UTA ieri printr-un victorios 0-3 (0-1) cu ACS Poli iar ilfovenii din Clinceni astăzi de la 11, printr-un identic 0-3 (0-1) cu Ripensia. A fost de fapt runda mai multor triumfuri în deplasare, patru în totalul celor 7 meciuri jucate până acum, dintre care trei încheiate cu 0-3…

S-a mai impus în prealabil pe ”Dan Păltinișanu” și Chindia, în etapa I, 0-1 cu ASU Politehnica, dar și ACS Poli în duelul local cu Ripensia, 2-3 în urmă cu două runde, remize pe aceeași arenă înregistrând Dacia Unirea Brăila, 2-2 la ACS Poli, și Luceafărul Oradea, 0-0 la ASU Politehnica. Un bilanț total de moment al aparițiilor acasă al timișorenelor pe ”Dan Păltinișanu” sună implicit neplăcut, 7 1 2 4 5-12 și doar 5 puncte din 21 posibile.

Minusul a fost completat astăzi neașteptat de copleșitor de roșu-galbenii din Ciarda Roșie, care, încasând goluri etapă de etapă, se numără între doar 4 garnituri din Liga 2, alături de ACS Poli, nou-promovata Aerostar Bacău și CS Balotești, obligate să scoată balonul din plasa propriei porți la fiecare reprezentație din primele 5 runde.

Iar cum soliditatea defensivă reprezintă piatra de temelie a oricărei formații cu veleități ofensive precum Ripensia, semne rele noul sezon are pentru timișoreni, ajunși și la cea de-a treia înfrângere consecutivă, în care au încasat un total de 8 goluri. N-a ajutat cauzei bănățenilor nici absența altfel omniprezentului fundaș lateral Călin Toma, accidentat, iar fisurile s-au reliefat în toate compartimentele și pe toate planurile, așa încât elevii lui Urican au fost nevoiți să înghită în sec ținându-le companie doar celor de la Aerostar Bacău pe lista extrem de scurtă a trupelor care încă n-au obținut nici un punct acasă, moldavii din 3 încercări iar Ripensia la a doua, 2-3 cu ACS Poli și 0-3 cu Academica, ambele așadar pe ”Dan Păltinișanu”.

Dezolant și extrem de pustiu pe caniculă duminică de la 11, temerarii pitindu-se sub copertinele de la tribuna I dar atât, iar într-o asemenea ambianță și favoriții au prestat probabil cel mai slab joc al lor din actuala campanie, slab spre foarte slab prin a predomina senzația dezlânării, apărarea fiind neînchegată în urma completării sale, linia mediană fiind o palidă umbră a celei făuritoare de șarje ofensive în precedente etalări iar atacul, fără a-i fi furnizată muniție, ducând lipsa unui Mediop.

În aceste condiții, parcă pierdută în spațiu în larghețea de pe ”Dan Păltinișanu”, Ripensia nici n-avea cum să facă față unei foarte ambițioase grupări ilfovene, poate cea mai bună dintre toate cele 6 vizitatoare ale Timișoarei descinse în ultima lună pe ”Dan Păltinișanu”. Altfel ar fi ghidonat poate galben-roșii situația în cadrul mai intim și familiar din Ciarda Roșie, atât cu ACS Poli cât și cu Academica, dar pe spații mai largi și-au arătat văditele limite, iar Ciprian Urican știa probabil la ceea ce se expune, dat fiind că a antrenat cândva în zona Bucureștiului, unde formațiile au un oarecare anumit inconfundabil stil de joc.

Împănat cu foarte, foarte multă dârzenie, pentru fiecare balon și în fiecare fază, sugestiv fiind și repertoriul explicativ al unor jucători ai Academicii, atunci când protestau pe lângă arbitri cum că n-ar fi comis o infracțiune împotriva timișorenilor. De exemplu ”să moară mama că n-a fost nimic” ori ”jur pe familia mea că n-a fost nimic”.

Mai nimic în schimb ca joc din partea trupei lui Ciprian Urican, învinsă fără drept de apel la un scor de neprezentare și rămasă cu numai 4 puncte înaintea vizitării Sportului Snagov și primirii celor din Balotești, așadar alte echipe din Ilfov, pe când cifra 4 stă înscrisă în dreptul triumfurilor consecutive ale fruntașilor din Clinceni: 5-0 acasă, 4-1 la Constanța, chiar și 7-0 pe teren propriu weekend-ul trecut cu brăilenii și 3-0 astăzi. Nu că Ripensia n-ar fi fost avertizată, iar în frunte Academica e devansată momentan tocmai doar de… Sportul Snagov.

Zile prea călduroase dar așadar și prea grele pentru Ripensia, care, chiar din debutul meciului, după nici trei minute, avea să fie condusă, 0-1, prin golul reuşit de Vasile Olariu cu un şut senzaţional de la 12 metri, aproape de vinclu, după ce primea cadou mingea de la bănățeni.

Autorul golului trebuia să părăsească însă apoi terenul la o accidentare care a recidivat, fiind înlocuit cu Ovidiu Horşia, în minutul 14, iar după numai cinci minute putea fi 1-1, dar Dumiter, singur în careu cu portarul Vâlceanu, a şutat în acesta de la numai 7 metri, perpendicular pe poartă, goalkeeper-ul chiar fiind şi accidentat de coechipierul său Găină.

Dominarea vizitatorilor a continuat dar golurile nu au mai venit până la pauză, însă la reluare tot oaspeţii au reuşit să majoreze scorul, după ce Ciprian Gliga i-a pasat lui Robert Ion în careu, de unde a şutat iar mingea a fost respinsă de portarul Pădurariu, revenindu-i însă şi înscriind dintr-un unghi dificil: 0-2, în minutul 49. Urican muta imediat în premieră, apelând la Zaluschi, după care Apro intra la mijlocul reprizei a II-a în locul lui Bădăuță iar Cluci spre final, însă avea să fie însă și mai rău…

Căci ultimul gol al meciului a fost marcat tot de oaspeţi, odată ce Nicola a trecut uşor de Marius Toma și a intrat în careu, de unde a centrat în faţa porţii iar noul intrat Horşia, cu latul, a înscris în poarta goală: 0-3.

Sună urât pentru Ripensia, cum nu i-a țiuit în urechi acasă în întregul sezon după promovarea în Liga 2, poate doar o dată, în deplasare în județul Iași, la nou-promovata ulterior retrogradată Știința Miroslava, tot cu 3-0, pe nea.

Acum a fost pe caniculă în cea de-a doua zi din septembrie, o tulburătoare înfrângere pentru ”galben-roșii” timişoreni, care ar trebui să se trezească la realitate, o găleată de apă cu gheață, până nu intră în vâltoarea toamnei…

*

Ripensia Timișoara: Pădurariu – Popa – cpt., Străuț, Marius Toma, Burdeț – Stoi, Anghelina (min. 51, Zaluschi) – Monea (min. 84, Cluci), Ungureanu, Dumiter – Bădăuță (min. 66, Apro).

Antrenor: Ciprian Urican.

Pe bancă: Rădulescu – Hecsko, Vlădia şi Barâcă.

Academica Clinceni: Vâlceanu – Achim, Găină, Patriche – cpt., Dobrescu – Șut, Barbu – Nicola (min. 78, Șandru), Ion, Gliga (min. 68, Stoica), Olariu (min. 14 Horșia).

Antrenor: Ilie Poenaru.

Pe bancă: Andrei, Răuţă, Mihalcea şi Dogaru.

A arbitrat: Vladimir Andrei Nagy (Aiud); asistenţi: Ferencz Tunyogi (Zalău) şi Iulian Szekely (Cluj-Napoca). Arbitru de rezervă Szabocls Kovacs. Observator de arbitri Mircea Ciglenean (Cluj Napoca), iar delegat  de joc Dumitru Paraschiv (Drobeta Turnu Severin).

*

La cald…

Ciprian Urican (antrenor principal Ripensia): ”În primul rând trebuie să spun că e prima echipă care ne-a bătut, fiind mult mai bună decât noi. Nu mă așteptam la acest joc, rezultat. E prima care vine după un joc catastrofal al echipei noastre. Am făcut greșeli la faza de posesie, le-am făcut cadou primul gol. Chiar dacă puteam să egalăm la situația lui Dumiter din prima repriză… Repriza a doua le-a aparținut. Nu am avut circulație bună, deplasare în teren. Nu am știut să fructificăm situațiile care puteau deveni periculoase. Un joc pe care aș vrea să-l uităm foarte repede. Dacă era Călin Toma în teren, aveam defensiva ideală. Acum o să văd ce se întâmplă. Am făcut nenumărate greșeli la transmisia balonului și asta ne-a costat. Ei fac tranziția foarte bine și ne-au surprins din toate punctele de vedere”.

-Dacă aţi fi jucat în Ciarda Roşie şi cu ACS şi cu Clinceni, poate că era alt rezultat, veneau şi spectatori mai mulţi… ”E evident că partida cu ACS-ul, dacă era la noi pe teren, eram victorioși, e hotărârea conducerii și facem ceea ce ei hotătăsc. Au niște planuri și trebuie să le respectăm, pentru că ei asigură fondurile necesare susținerii echipei. Noi jucăm ca și adversarii, practice în deplasare, dar nu acesta este motivul pentru care am pierdut azi. Nu am avut încredere în jocul nostru!”

”În acest moment eu mă simt principalul vinovat şi îmi cer scuze pentru prestaţia jalnică pe care am avut-o astăzi, tuturor fanilor care iubesc această echipă. Putem să luăm acest eșec ca pe un accident, pentru că celelalte jocuri le-am pierdut după ce am jucat fotbal, dar de data asta le-am înşelat aşteptările şi îmi pare foarte rău pentru ei”.

Ilie Poenaru (antrenor principal ACS FC Academica Clinceni): ”Sunt foarte bucuros că am câștigat la Timișoara! Prin ceea ce facem la antrenamente ajungem să marcăm. Eu spun că ratăm foarte mult. Vrem să câștigăm, că se întâmplă cu trei sau patru goluri la zero, e cu atât mai bine…”

Despre autorul primului gol, care a ieşit accidentat: ”Am avut emoții pentru el că vine după o accidentare la gambă și a primit o lovitură în același loc. E un jucător decisiv, e liantul nostru dintre atac și apărare. Obiectivul e în primul rând să creăm o echipă competitivă, foarte bună. Vrem să terminăm în primele patru!”

Apropo de faptul că jucătorii au cântat la vestiare ”Să vină berea la băieţi!”, ”aici e ceva între noi, banii oricum vin. Joacă bine. Am avut eu cu ei o înțelegere, o să aibă și berea și pizza după meci. Merită, primesc, mă bucur, și eu impun această bucurie. Viața e presărată cu puține bucurii și trebuie să profităm, apoi să muncim. Noi avem bani foarte puțini, dar se plătesc la zi, vorbesc în raport cu celelalte echipe. Vasile Geambazi, prin asocierea cu Steaua, ne ajută foarte mult…”

”Am mai asistat și ieri la atmosfera de la ACS Poli – UTA 0-3, am rămas total dezamăgit de ceea ce am văzut în tribune, ori în 2002-2003 nu aveai loc să bagi un ac. Iar acum e foarte trist să vezi 2-300 de oameni cu tot cu jucători, asta spune mult despre ceea ce se întâmplă în fotbalul românesc. E din ce în ce mai rău! Ar trebui să se ia măsuri, nu ştiu de ce factorii locali nu se implică…”

Primul set de fotografii, mai jos, urmând și o altă consemnare, cu GALERIA FOTO. Rezultatele etapei a V-a în Liga 2, programul viitor și al celei de-a șasea runde plus clasamentul, pe coloana datelor tehnice.

Acest articol a fost publicat în Fotbal, Liga 2 și etichetat cu , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


1 × = sapte

 


Ultimele articole din categoria Fotbal: