Dovada că faza play-out a Ligii 2 e un nonsens: retrogradatele direct, știute dinaintea mijlocului întrecerii

În condițiile în care fotbalul românesc este necompetitiv și fără soluții reale pentru redresarea situației, nu era deloc indicat ceea ce a întreprins FRF cu începere din 2021, și anume a aloca doar câte 6 meciuri la nu mai puțin de 12 cluburi secund divizionare în partea a doua a sezonului, foarte puține partide pentru majoritatea grupărilor din eșalonul secund, dintre cele ajunse în play-out, pe când în mod normal ar fi trebuit asigurat necesarul unui retur complet cu 19 etape. Un mare pas în direcția greșită.

Și să nu care cumva să se amăgească cineva. Scopul grupei a II-a valorice în Liga 2 nu este altul decât de a stabili retrogradatelor în eșalonul terț. Atât și nimic mai mult, asta-i realitatea. Ori dacă nici nu s-a ajuns la mijlocul parcursului în play-out dar retrogradatele direct sunt deja cunoscute, există implicit dovada că faza 7-20 a Ligii 2 este un nonsens absolut, frizând absurdul. Nici nu asigură necesarul de partide în sezonul de primăvară majorității participantelor în campionat, nici nu-și are cu adevărat rostul odată ce scopul principal al grupei a doua valorice, de stabilire a retrogradatelor, este bifat încă înaintea mijlocului întrecerii. Sau ca o altă dovadă în sine că Liga 2 e umplutură curată în zona pozițiilor 17-20.

Codașele retrogradează direct înainte de termen pentru al doilea sezon la rând

Și n-ar fi doar o simplă întâmplare, ca și cum fenomenul nu s-ar repeta. Căci în primăvara trecută, la implementarea de către FRF a ridicolului nou sistem competițional cu serii a câte 7 cluburi în faza play-out, prima retrogradată directă din Grupa A a fost stabilită încă după etapa a II-a din cele 7 runde, și anume CS Pandurii Lignitul, iar cea de-a doua, la fel, matematic, deja după etapa a patra, și anume CSM Slatina. În Grupa B, Aerostar Bacău devenea virtual retrogradată în Liga 3 încă după etapa a III-a, așadar înaintea mijlocului parcursului în play-out, deși mai avea alte 4 partide de jucat. Iar un singur verdict a fost amânat pe ultima rundă – cea de-a șaptea, AFC Unirea 04 trecând cu 1-0 acasă de CSM Reșița, la Slobozia, și mergând la baraj, în vreme ce cărășenii au luat calea eșalonului terț. 

”Artificierul” FRF se joacă de-a sistemul competițional, experiment pe seama Ligii 2

Pentru o singură necunoacută s-a derulat așadar o întreagă jumătate secundă a fazei play-out. Că situația apărută în 2021 se repetă și în această primăvară, dovedește aspectul că faza play-out e un nonsens care nu contribuie la creșterea competitivității celor mai modeste dintre participante, ci agravează din acest punct de vedere și mai mult problemele și așa evidente din fotbalul intern.

Nu este ca și cum s-ar fi întâmplat o dată. Căci Dacia Unirea Brăila a retrogradat încă înaintea începerii actualei faze play-out, așadar de la încheierea turului în sezonul regular cu 19 etape. Iar aspectul că pe deasupra este și nou-promovată, deschide o altă discuție în sine. Iar AFC Dunărea 2005 Călărași a retrogradat și aceasta în Liga 3 deja după etapa inaugurală în Grupa A, însoțindu-i pe brăileni. În Grupa B, Astra a împărtășit soarta omologilor dunăreni de suferință tot după prima apariție în play-out, 1-3 cu Ripensia și retrogradare în eșalonul trei. Iar astăzi, odată cu etapa a III-a dintre cele 7 în play-out – așadar înaintea mijlocului întrecerii, și Unirea Constanța a luat decisiv calea dunărenelor, cedând acasă cu 0-3 lui FC Brașov și rămânând la 8 puncte în urma celor de sub Tâmpa, ardelenii cu 20 în cont, dobrogenii cu 12. Și doar 3 meciuri la dispoziție.

De fapt, și mai rău decât în sezonul trecut, în condițiile în care interesul în jurul celei de-a patra retrogradate direct s-a menținut în 2021 până în runda finală, pe când de astă dată toate ecuațiile sunt rezolvate. 

Majoritatea formațiilor din Liga 2 nici nu joacă suficient, FRF asigurându-le un cadru mai mult decât modest sub forma a doar 6 apariții în compania unor echipe de teapa lor, așadar mai necompetitive, iar mare parte dintre acele întâlniri nici nu mai au vreo miză reală odată ce scopul întrecerii a fost bifat cu mult înainte de termen, prin stabilirea retrogradatelor direct.

Liga 2 în formula cu 20 de cluburi deține o umplutură în proporție de 20%

Concluzia? Din moment ce pentru al doilea sezon la rând ultimele 4 clasate au rămas evident de căruță, pe drumuri încă din prima jumătate a fazei play-out, înseamnă că Liga 2 în formula cu 20 de cluburi deține o umplutură în proporție de 20%, o cincime dintre cluburi nefiind cuplate rigorilor competiționale și așa limitate ale palierului secund. Maximum 16 grupări ar conferi un cadru competițional cu potențial de creștere. Așadar maximum 16, iar dovada este oferită de la lansarea ridicolului play-out. 

Așa cum cel mult 14 cluburi, tot cu indulgență, ar fi mai mult decât suficiente pentru creșterea competitivității Ligii 1, în care, la fel, s-a dovedit în această primăvară că unele grupări sunt sub standardul adecvat, a se vedea cazurile Dinamo și Academica Clinceni, semn că mărirea anul trecut a primei divizii, de la 14 la 16 participante, a constituit un alt mare pas în direcția greșită. 

Din greșeală în greșeală, pe fiecare palier în parte, spre victoria finală. Iar victoria finală nu constă în calificări ”tricolore” la ”Mondial”, ci în numărarea la podea a fotbalului mioritic: deja 6 turnee finale de Campionat Mondial fără România în cadru, la rând după 1998, așadar măcar 28 de ani de absență, în cel mai bun caz și în eventualitatea fericită a accederii la reuniunea din 2026. Iar ”victoria finală” constă și în eșecuri inter-cluburi în cupele europene acasă cu luxemburghezi sau eliminări fără gol marcat tur-retur cu albanezi.

Trecerea anul trecut de la 14 la 16 cluburi în Liga 1 a fost de fapt o manevră disimulată pentru salvarea dinamoviștilor de la retrogradare, dar cele întâmplate în sezonul în curs, cu dinamoviștii în aceeași situație și artificiul imploziei de la Mediaș drept o altă divrsiune mascată tot pentru umflarea colacului de salvare al ”câinilor roșii”, dovedesc că și prima scenă are suficient balast, multă umplutură, măcar în cazul celor din Șoseaua Ștefan cel Mare și al ilfovenilor. Patrusprezece cluburi, chiar prea multe.

Doar câte 6 meciuri în partea a doua a sezonului pentru 12 cluburi!?

Au emanat însă din minți odihnite niște sisteme complicate și stufoase de baraj, atât pentru accederea din Liga 2 în elită cât și pentru intrarea din Liga 3 în eșalonul secund, iar de-aici și artificiile din sistemele competiționale de regularitate ale campionatelor. 

Există încă într-adevăr un oarecare interes în jurul stabilirii formațiilor care vor merge la barajul de menținere în Liga 2, deși, prin prisma situației curente din Grupa B, nou-promovata din Brașov e ferm atașată de această treaptă cu trimitere la baraj, cu 8 puncte avans în fața poziției de retrogradare directă și implicit salvată în această privință, dar și tot cu 8 puncte în urma ultimei poziții de evitare a barajului, Ripensia cu 28, cei de sub Tâmpa cu 20, și doar cu 3 apariții la dispoziție. Și această ecuație ar fi așadar relativ lămurită.

Și-atunci? În Grupa A, prin prisma rezultatelor de astăzi, Metaloglobus – ASCM Politehnica ”Raw Pots” Iași 1-1 și CS Comunal 1599 Șelimbăr – Csikszereda 3-2, moldavii și sibienii au câte 30 de puncte pe ultimele locuri salvatoare și încă 3 apariții la dispoziție în play-out, pe când Politehnica Timișoara are 24 pe poziția de baraj și 4 partide în program pentru a forța o rocadă în sus. Partide acasă cu sibienii, la Brăila, acasă cu Metaloglobus și la Iași. Cei din Șelimbăr, la Timișoara, acasă cu brăilenii și la Metaloglobus. Iar ieșenii acasă cu Dunărea Călărași, la Miercurea Ciuc și acasă cu poliștii ”violeți”.

Mai este așadar de jucat, mai sunt multe puncte de adjudecat, însă diferențele totuși există și în Grupa A în privința luptei la baraj. Politehnica e la 6 puncte în urma trupelor de pe poziții salvatoare, respectiv cu 17 înaintea retrogradatei direct. 

Și-atunci cât de competitiv, atractiv și interesant poate fi oare un asemenea format!? Este o pierdere de vreme, o cacealma și o improvizație rudimentară împotriva intereselor reale ale creșterii nivelului de performanță al fotbalului nostru. Însă ”câinii latră, caravana trece”, iar inerția vieții sociale din Carpați – captivă încuviințării oricâtor compromisuri doar pentru supraviețuirea prin plecarea capului, face ca protagonistele să accepte și să înghită orice de la ”stăpânire”, indiferent de efectele negative în timp asupra activității întregii structuri fotbalistice, devenind implicit complice lipsei de conștiință a ”sistemului”.

Iar o privire peste apartenența aspirantelor la Liga 2 dintre fruntașele la zi ale Ligii 3 sugerează indiciul că eșalonul secund nu-și va schimba cu mult proporția de umplutură în perspectiva ediției viitoare. Încotro?

Politehnica – Șelimbăr sâmbăta viitoare la 12:30

În ceea ce privește cursa pentru promovarea în Liga 1, după 3 etape jucate în play-off-ul Ligii 2 ploieștenii dețin 51 de puncte, AFC Hermannstadt 48, ”U” Cluj 47, CSA Steaua 41, Concordia Chiajna 40 iar Unirea Slobozia 34. Zilele acestea, în runda a 4-a din totalul celor 10, sâmbătă Concordia – Petrolul la Chiajna, duminică Unirea Slobozia – CSA Steaua iar marți de la ora 19 sibienii cu clujenii, la Mediaș. 

Ceilalți sibieni din Liga 2, CSC 1599 Șelimbăr, învingători astăzi acasă la Râmnicu Vâlcea, da, la Râmnicu Vâlcea, 3-2 (3-2) în etapa 3 din play-out cu Csikszereda, de la 0-1 și 1-2, după reușitele lui Kovacs Lorant pentru harghiteni în minutele 4 și 11. Yazalde Gomes, Cărăuș și Mubele au marcat pentru învingători în minutele 10, 22 și 37. Eugen Beza i-a aliniat la ardeleni pe Gal – Monea – cpt., Natea, Telcean, Arhirii – Ciocâlteu (minutul 80, Rotar), Boboc (63, Buzan), Cărăruș, Vecerdea (63, Luca) – Mubele (51, Yameogo) – Yazalde (81, Curtean), rezerve fiind Șerban – Vișa, Yameogo, Tătar și Cîrstean.

Sâmbăta viitoare, în etapa a patra din play-out, la mijlocul parcursului, Politehnica – CSC 1599 Șelimbăr, de la ora 12:30 pe Știința. În tur se întâlneau tot la Timișoara, pe 6 noiembrie 2021, în runda a III-a, 1-1 pe ”Dan Păltinișanu”.

  

 

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Fotbal, Liga 2 și etichetat cu , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


6 × = treizeci

 


Ultimele articole din categoria Fotbal: