”Dubla” rapidă a lui Popovici o ține în viață pe ACS Poli: 3-1 cu ASA. Dar Timișoarei îi mai trebuie gaz la Mediaș

Unul dintre cei 5 noi jucători titularizați față de copleșitorul eșec de marți pe teren propriu cu Pandurii, Alexandru Popovici, a deschis prompt și cu frumoase reușite deja în minutele 3 și 17 calea amenințatei cu retrogradarea ACS Poli spre primul triumf în returul fazei play-out, abia la a șasea încercare dar și ca ultimă șansă de a rămâne în cărțile supraviețuirii.

Popovici, care aducea în minutul 55 cu un unic gol prima dintre cele două victorii acasă cu 1-0 ale lui ACS Poli în play-out, contra lui FC Voluntari, a înscris cu ASA deja în minutele 3 și 17

Duminică seară de la ora 20,30, încă sub soare dar aproape deloc fără spectatori la a doua înfățișare consecutivă pe ”Dan Păltinișanu” însă și ultima acasă în play-out, ACS Poli a mai dres busuiocul după eșecul ce le încurca socotelile în urmă cu 5 seri, impunându-se meritat și destul de clar mai ales prin prisma demarajului din repriza I.

Fără a ezita încă din start să profite de faptul că avea în față niște oaspeți matematic retrogradați încă de vinerea trecută și aliniind o garnitură cu numeroase plombe dar fără foști titulari ce contau pentru roșu-albaștri, timișorenii au impus ritmul partidei și s-au desprins apoi chiar și la 3-0 printr-un gol marcat tot în primul sfert de oră, dar al părții secunde, prin rezerva Mailat.

Obiectiv bifat, fără de care ACS Poli nu mai putea emite pretenții să rămână în elită dar nici n-ar mai fi avut șanse realiste, menținute totuși la intrarea în săptămâna finală a fazei play-out.

Nu doar că a fost întâia victorie în returul din play-out, chiar la a șasea și penultima încercare, dar a fost și prima partidă acasă din zona 7-14 în care bănățenii au depășit cota unicului gol marcat, ceea ce mai reușeau în grupa a II-a valorică doar în deplasarea la Dunăre, 3-1 cu Pandurii, și la Botoșani, printr-un 2-1, însă nu și pe teren propriu, unde înscriau nu doar cu pipeta în penultima reprezentație din returul sezonului regulat, 2-1 cu ieșenii.

Popovici a fost așadar unul dintre cei 5 noi titulari față de meciul acasă de acum 5 seri, pe lângă portarul Curileac, fundașii Bocșan și Neagu și revenitul Doman, iar vârful volant al timișorenilor a punctat chiar cu primul șut pe poartă al întâlnirii, în minutul 2 și 45 de secunde, frumos și cu pământul, dintr-una, pe o respingere după ”libera” lui Soljic din dreapta: 1-0.

Foarte semnificativ, era și primul gol al lui ACS Poli în toate cele 4 întâlniri cu ASA din acest campionat al Ligii 1, după 0-1 aici cu târg-mureșenii în turul din toamnă și 0-0 în retur la Cluj respectiv luna trecută pe Trans-Sil.

Popovici spărgea așadar o gheață îngroșată de peste 270 de minute la buturile ”lanternei roșii” dar, chiar și mai semnificativ, făcea meciul mai ușor încă din start.

A ușurat cu atât mai mult misiunea gazdelor prin cel de-al doilea șut pe poartă al partidei, expediat în minutul 17, o altă frumusețe chiar mai notabilă a aceluiași vârf Popovici, din unghi și din alergare peste portar, la colțul lung și în plasa laterală: 2-0. Se vedea clar care era echipa mai motivată și mai avidă de puncte, rămasă fiind în cărțile evitării retrogradării, ceea ce nu mai era valabil în contul descompletatei trupe a lui Ionel Ganea.

Popovici devenea așadar din două focuri într-un sfert de oră al treilea dublu marcator al trupei de Liga 1 de pe Bega în actualul campionat, după Artean în tur acasă contra Craiovei și Drăghici în retur la CFR Cluj.

ASA a dat primul semn că e totuși pe teren în minutul 21, cu o ”liberă” a căpitanului său, Bănel Nicoliță, expediată de pe dreapta spre colțul lung, unde fundașul Cherteș trebuia doar să devieze ușor cu capul, ceea ce n-a fost cazul, spre ușurarea lui Curileac.

După acest intermezzo, ACS Poli a continuat să domine și controleze modestul joc însă fără a și marca, deși Cînu scutura plasa în prelungiri, după o altă ”liberă” a lui Fucek, însă fundașul era în ofsaid. Tot 2-0…

Cu două schimbări efectuate de Ganea la pauză, ASA a semnalat că vrea totuși să lase o ultimă mai bună impresie în deplasarea finală în Liga 1 măcar prin prisma reprizei a II-a, iar o primă salvă de avertisment a fost deturnată de Bocșan în corner cu riscul unui autogol, în minutul 50, când ASA și executa în premieră de la colțul terenului.

Dar dacă Ganea a mutat, și Popa a reacționat, retrăgându-l precaut pe Bărbuț și injectând sânge proaspăt prin Mailat, care, la 5 minute după intrarea în teren dar după ce mai intrase între timp în locul lui Doman și Croitoru, redevenit căpitan, a majorat scorul la 3-0 în minutul 59, la fel de frumos și la fel de util servit de la mijloc de croatul Soljic.

Cu sacii în căruță și deja tot mai mult cu gândul la deplasarea decisivă din runda finală în 7-14, duminica viitoare la Mediaș, cădere de cortină în care și contracandidatele vor evolua tot afară, Pandurii la Botoșani iar Concordia la câștigătoarea de cupă FC Voluntari, însă nu înainte ca luni seară cei din Chiajna să joace și ei acasă cu botoșănenii, ACS Poli s-a mulțumit în continuare mai mult să conserve avantajul.

Iar un raport în general favorabil în caseta tehnică s-a echilibrat treptat spre final odată ce același Nicoliță a redus din handicap înaintea mijlocului reprizei a II-a cu o altă frumusețe de gol, la chiar primul șut pe poartă al codașei, dar ce mai șut: 3-1 în minutul 65.

Deși fără o pleiadă de titulari, printre alții și Constantin ori Mureșan, și cu 3 noutăți în primul 11 față de eșecul 0-2 acasă de miercuri cu FC Voluntari, ASA a fost spre final echipa mai incisivă, aproape cu minutul și atacul, gazdele ripostând strict prin șarje ale lui Mailat.

Însă Curileac n-a mai încasat la prima apariție în Liga 1 de la tripla din tur, 3-2 și 1-1 acasă cu CS U Craiova și CFR Cluj respectiv 4-1 pentru FC Voluntari în Ilfov, încheindu-se 3-1 iar în rest 5-2 la șuturi pe poartă, 5-6 la poartă, 1-0 la șuturi blocate, 5-3 la cornere, 12-14 la faulturi, 0-1 la hențuri și 3-2 la ofsaiduri.

Mai important, fără cartonașe galbene, o bătaie de cap în minus înaintea descinderii în fief-ul matematicianului Pustai, cu atât mai important cu cât problemele de efectiv și-au arătat colții și astăzi, portarul Straton fiind indisponibil, accidentat, aidoma lui Poparadu și Scutaru, pe când Pedro Henrique a fost suspendat pentru eliminarea de marți.

Seară în care la primul hop împotriva unor codași s-a căzut, dar al doilea a fost totuși trecut, astăzi cu Artean căpitan iar cu Croitoru doar pe bancă la start și greu de stăpânit la pauză, simțind nevoia de a fi mai implicat.

Toate privirile se întorc luni seară de la ora 20,30 spre jocul Concordia – FC Botoșani, cei din Chiajna fiind penultimii în ierarhie, cu 23 de puncte, 3 mai puține decât ACS Poli și chiar 4 față de Pandurii, a 11-a și pe locul salvator. După care, duminică, FC Botoșani – Pandurii, Gaz Metan – ACS Poli și FC Voluntari – Concordia. Va conta poate și că timișorenii au un bilanț favorabil al rezultatelor directe cu Pandurii, fapt valabil și în contul celor din Chiajna în raport cu bănățenii dar și în dreptul gorjenilor vizavi de ilfoveni. Ce mai horă.

La care s-a referit și Ionuț Popa după victorie, antrenorul reamintind că ”suntem încă marcați de cele întâmplate marți, așa că nu prea ne bucurăm. Am încercat ușor să-i aduc pe linia de plutire pentru meciul de azi. Suntem încă marcați, pentru că nimeni nu se aștepta să pierdem marți. Iar dacă nu reușim un rezultat bun și duminică la Mediaș, degeaba am învins astăzi, nu are nici o valoare. Noi trebuie să ne vedem însă în primul rând de jocul nostru, căci atunci când îți merge ție și te bazezi pe el, atunci e mai bine, chit că e adevărat că stai și la mâna altor rezultate. Nu mai era cazul la un moment dat dar am fost prea siguri pe noi…”

Popa a mai explicat în privința achitării către jucători a unor drepturi salariale pe februarie înaintea jocului pierdut marți că ”cea mai mare motivație o constituie banul, atât în fotbalul nostru cât și în cel internațional”, referindu-se la urmările recentei curse pe 3 fronturi că ”speram să am un lot mai mare, însă n-am reușit. Dar nici n-am vrut să ne dăm la o parte prin a ne bate joc de una sau alta dintre întrecerile eliminatorii. Așa că suferim acum, ce să facem!?” Iar dat fiind că UTA Bătrâna Doamnă s-a conturat ca ocupantă a locului 3 în Liga 2 și așadar pretendentă la intrarea în elită via-baraj, valabil și pentru ocupanta locului 12 în Liga 1 după runda de duminica viitoare, Popa a temporizat prin a semnala că ”deocamdată să ajungem mai întâi la baraj, deoarece depindem foarte mult de rezultatele ultimei etape…”

*

ACS Poli – ASA 3-1 (2-0) în etapa a 13-a și penultima din faza play-out în Liga 1

Duminică 28 mai, ora 20,30, timp însorit și călduros, gazon bun, spectatori: 900.

Au marcat: 1-0 Popovici (minutul 3), cu dreptul, de la 20 de metri, dintr-o bucată, fără preluare, lăsând balonul să cadă după respingerea lui Mendy din careu la lovitura liberă executată cu stângul la prima bară de Fucek de la 16 metri lateral dreapta, marcatorul șutând cu sete, plasat și cu pământul tot la prima bară, perpendicular pe buturi, fără ca Bolboașă să poată respinge balonul altundeva decât în propria plasă laterală; 2-0 Popovici (min. 17), tot dintr-o bucată, fără preluare, de la 9 metri lateral dreapta, puțin în interiorul careului, în lateralul său, unde era angajat cu o lansare înaltă peste fundași, perpendicular, de Soljic, marcatorul ochind frumos și lobat plasa laterală de la colțul lung, peste Bolboașă; 3-0 Mailat (min. 59), cu dreptul, din fuleu, tare și la colțul scurt, de la 8 metri lateral dreapta, unde se debarasa de marcajul lui Mendy după încă o angajare frontală tot pe dreapta din partea lui Soljic; 3-1 Nicoliță (min. 65), cu stângul, din voleu, după o preluare pe piept, lobat spre vinclul de la colțul lung, peste Curileac, de la 15 metri puțin lateral stânga, unde s-a infiltrate între Cînu și Neagu la libera executată de Ferfelea de la 30 de metri.

ACS Poli: Curileac – Străuț, Bocșan, Cînu, Neagu – Artean – cpt. – Bărbuț (54, Mailat), Soljic, Fucek, Doman (57, Croitoru) – Popovici (76, Bîrnoi).

Rezerve: Smaranda – Ignea, Drăghici, Șeroni.

Antrenor: Ionuț Popa.

ASA: Bolboașă – Velayos, Tudose, Cherteș, Mendy – Candrea, Petra – Nicoliță – cpt., Schieb (46, Sin), Petriș (46, Ferfelea) – Stoica (85, Balgiu).

Rezerve: Pap – Bucur, Dulap, Iliescu.

Antrenor: Ionel Ganea.

Cartonașe galbene: / Candrea 13.

Arbitri: Marius Avram – Octavian Șovre, Marius Nicoară. Observatori: Patrițiu Abrudan, Paul Alexandru Mincu.

Rezultatele etapei a 13-a în play-out, clasamentul actualizat și programul rundei finale, a 14-a, pe coloana dreaptă.

Acest articol a fost publicat în Fotbal, Liga 1 și etichetat cu , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


4 × = treizeci sase

 


Ultimele articole din categoria Fotbal: