După 9 ani, 2 luni şi 18 zile, Poli revine în sălbăticia ligii a doua

Nici în cele mai negre vise suporterii Politehnicii nu ar fi crezut că, în anul sărbătoririi a 90 de ani de la înfiinţare, echipa lor favorită va ajunge să evolueze în eşalonul al doilea al fotbalului românesc. Dacă nu au avut parte de dueluri din Champions League ori Europa League şi nici de startul noului sezon din Liga întâi, “alb-violeţii” sunt nevoiţi să se bată pentru cele două locuri promovabile din seria a II-a a ligii a doua.

Noul echipament Joma. Foto www.politimisoara.com

Tot în această serie au fost distribuite şi celelalte două formaţii care avut probleme cu licenţierea şi care s-au adresat Tribunalului de Arbitraj Sportiv de la Lausanne pentru a modifica decizia Comisiei de Licenţiere a FRF, Gloria Bistriţa şi rivala din etapa inaugurală a noului sezon, FC Bihor.

Poli nu a mai luat contact cu liga a doua din ediţia 2001/´02. Abia retrogradată din Divizia A cu o penalizare de 7 puncte, fiindcă nu îndeplinise baremul de 25 puncte, gruparea bănăţeană a fost o pradă uşoară pentru celelalte competitoare. Pe fondul lipsei de interes a celor din conducere, care au lăsat clubul de izbelişte, timişorenii au fost nevoiţi să evolueze o bună parte a sezonului cu echipa de juniori. Este şi asta una dintre explicaţiile dezastrului de la finalul campionatului: o singură victorie în 30 de etape, doar 15 goluri marcate şi nu mai puţin de 105 încasate, “performanţe” care au dus-o pe ultimul loc în serie. Ambele partide directe de atunci cu FC Bihor au fost câştigate de orădeni: 0-2, respectiv 0-3, pe 16 martie pe stadionul Dan Păltinişanu.

Anterioarele dueluri oficiale s-au consemnat în prima ligă, în sezonul 2003/´04, timişorenii impunându-se la limită în ambele cazuri. Mai întâi, pe 29 august, la Timişoara, deşi fostul internaţional de tineret, Claudiu Keşeru, a deschis scorul în primul sfert de oră, “dubla” lui Cristian Silvăşan (38, 55) le-a adus bănăţenilor prima victorie stagională după trei remize consecutive. În returul de pe 4 aprilie, trupa pregătită de Basarab Panduru a deţinut controlul în prima repriză, dominarea sa materializându-se prin golurile lui Mircea Oprea (10) şi Silvăşan (45). Lipsa de concentrare de după pauză putea însă să o coste, Bogdan Vrăjitoarea restabilind egalitatea (56, 80, din penalty). Într-un final tensionat, salvatorul “alb-violeţilor” a fost rezerva Favius Băd (85)…

Şi totuşi, ultimele întâlniri directă dintre cele două adversare s-au desfăşurat pe în această vară, într-o perioadă în care ambele aşteptau o minune din partea TAS-ului.. Învinsă cu 1-3, cu trei zile în urmă la Oradea, Poli şi-a luat revanşa pe 15 iulie, la Timişoara, câştigând prin golul lui Dorin Goga (56). Încă antrenor al “alb-violeţilor”, Duşan Uhrin Jr. a început meciul cu: Pantilimon – Luchin, Ghionea, Scutaru, Sepsi – Ricketts, Bourceanu, Tameş, Curtean – Goga, Nikolic. Pe parcurs au mai fost utilizaţi: Axente, Rocha, Zăgrean, Iovan şi Adrian Popa. De atunci, pe lângă despărţirea de tehnicianul ceh, lotul a pierdut din valoare din cauza plecărilor lui Pantilimon (Manchester City), Ghionea (FCM Târgu Mureş), Bourceanu şi Nikolic (ambii Steaua). În plus, până la încheierea perioadei de transferuri, e posibil ca şi Luchin, Sepsi ori Goga să pornească spre alte zări…

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Fotbal, Poli Timişoara și etichetat cu , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


× 9 = saizeci trei

 


Alte articole legate de acest subiect: