Fado-ul a învins șansoneta

Europa are de ieri seară o nouă campioană continentală la fotbal: echipa Portugaliei! După un joc anost, fără mari veleități, portughezii au reușit să dea lovitura chiar pe Stade de France în fața echipei gazde, care avea un ascendent moral asupra adversarilor. Francezii au plătit scump neincluderea în lotul echipei naționale a lui Benzema și Valvuena, dar au apărat un principiu. Așa ar trebui să fie și la noi, dar mai e mult până acolo.

Anghel Iordănescu passe la main lui Christoph Daum. Antrenorul german este noul tehnician al echipei naționale a României, chiar dacă nu este pe placul lui Prunea, Argăseală, Prodan sau Becali. Acesta din urmă se declară un mare patriot și îl dezavuează pe Daum, fără ca acesta să-și fi intrat în atribuții. Mă întreb unde a fost patriotismul lui Becali când nu a permis jucătorilor de la Steaua să răspundă convocării la echipa națională. Nu știu dacă numirea lui Cristoph Daum la cârma echipei naționale este una oportună, dar cel puțin s-au tăiat gradele de libertate ale șmecherilor din fotbalul românesc care își impuneau jucători la națională.

Există o cutumă în fotbal ca antrenorul principal să-și aleagă antrenorii secunzi. De aceea surprinde declarația lui Daniel Isăilă. Dacă prezența celor trei antrenori secunzi, Isăilă, Badea și Moldovan, nu a fost una pur decorativă, atunci era moral să fie solidari cu Iordănescu și să plece singuri.

Surprinzătoare este și poziția lui Gino Iorgulescu, care vrea să conducă Liga Profesionistă ca pe propria feudă. O avea Răzvan Burleanu tarele sale, dar felul cum este atacat de niște persoane care nu sunt deloc dezinteresate ridică mari semne de întrebare. Nu poate lua nici o decizie fără să fie persiflat de aceiași oameni care vor ei să conducă destinele fotbalului românesc. Această stare tensionată se transmite probabil și jucătorilor, iar rezultatele se văd la fiecare pas.

Chiar dacă fotbalul de la noi gravitează în jurul echipei naționale, să nu uităm că peste puțin timp va începe campionatul ligii întâi. Fără ca toate temele să fie făcute. Cazul echipei Rapid este de acum arhicunoscut și o decizie definitivă întârzie să apară, cu toate că falimentul clubului a fost declarat.

În situația în care locul Rapidului ar deveni vacant, acesta ar putea fi ocupat de ACS Poli, următoarea echipă din clasamentul ligii întâi. Doar că s-a ivit o problemă, deloc de neglijat, și anume ACS Poli este penalizată cu 14 puncte în cazul în care va participa în prima ligă. Antrenorul Ionuț Popa a cântărit cu mare grijă șansele echipei sale și a optat pentru a porni campionatul din liga secundă. În caz contrar, el ar fi gata să-și decline competența, mai ales că alta a fost înțelegerea inițială.

Între timp a apărut un investitor în persoana lui Viorel Tudose, care ar fi dispus să vină cu o infuzie de capital, dar și cu un nou antrenor, Eduard Iordănescu. Nu știu dacă un antrenor la început de carieră ar putea surmonta handicapul de puncte amintit. Totodată, faptul că noile date ale problemei au apărut cu o săptămână înaintea începerii campionatului are un iz de superficialitate.

UTA Bătrâna Doamnă a ales un cantonament în Austria și a rămas fidelă principiului promovării jucătorilor tineri. În schimb echipa Șoimii Pâncota riscă să dispară de pe harta fotbalului ligii a doua. Primarul și noii consilieri au decis să-și retragă sprijinul financiar, așa că echipa va fi scoasă la mezat. Sper ca echipa ASU Politehnica să-și păstreze identitatea și să continue treaba atât de bine începută.

Acest articol a fost publicat în Fotbal, Liga 1 și etichetat cu , , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Comentariile nu sunt permise.


Ultimele articole din categoria Fotbal: