Fanii viola fixează obiectivul prioritar iar Taub dă lovitura pe final, ASU Politehnica 6 din 6 cu Ripensia: 2-1 (1-1). Foale: ”Am fost mai pragmatici dar contează și suporterii” Urican: ”E revoltător” + alte FOTO

Rămas în penultima etapă a sezonului, returul duelului timișorean din Liga 2 în prima ediție cu două echipe de pe Bega în eșalonul secund după mulți ani de așteptare a fost marcat de numărul redus de spectatori din tribunele lui ”Dan Păltinișanu”, deloc precum ciupercile după aversele care au precedat jocul, dar cei care au fost în galeria viola și-au fixat clar și precis obiectivul prioritar, un stadion nou, bucurându-se în cele din urmă la despărțirea de campania 2017/8 și de un nou triumf al favoriților în dauna concitadinilor:  ASU Politehnica Timişoara – Ripensia Timişoara 2-1 (1-1).

Poate pe alocuri și oarecum deja cu gândul la vacanță, asta jucătorii, iar conducătorii la buget și achiziții, și mai toți cu degetul pe hartă, anunțate fiind de exemplu notabilele sosiri în Liga 2 ale celor din Cluj, Constanța sau Ploiești, dar și a retrogradatei Juventus București, căreia i s-ar putea alătura chiar ACS Poli, secund divizionarele Timișoarei au fost sâmbătă seară protagoniste ale unei revanșe directe în penultima rundă de campionat cu puțină lume în tribune în raport cu afișul partidei dar și cu relativ puțin fotbal.

Suficient însă pentru a asigura ”violeților” o ieșire de succes din scena campaniei 2017-2018, ASU Politehnica dispunând și de concitadinii nou-promovați cu același 2-1 cu care treceau tot pe ”Dan Păltinișanu” și de UTA în precedentul meci de campionat găzduit pe principala arenă a Timișoarei, la fel, după ce deschideau rapid scorul și erau egalați până la pauză, dar își asigurau toate punctele în repriza a II-a.

Și toate au fost pentru poliști în încleștările tur-retur cu Ripensia, 6 din 6 după 0-2 în Ciarda Roșie și 2-1 în această seară de la ora 19, așa cum ”violeții” și le adjudecau pe toate în dauna roșu-galbenilor și în precedenta ediție de campionat în care au rulat pe același palier, 2014-2015, în Divizia D Timiș, în care primul meci acasă din etapa a doua le-a adus pe CFR tot un 2-1 după 1-1 la pauză, returul de pe ”Dan Păltinișanu” rămânând memorabil: 2-6.

Comparativ, cel din această seară se va rătăci mai lesne în negura timpului, dar rezultatele rămân, iar bilanțul alb-violeților în meciurile considerate acasă în Liga 2 în 2017-2018 a mai fost îmbunătățit puțin, 18 11 3 4 26-16 și 36 de puncte, cu victorii în ultimele 3 apariții pe teren propriu. Palmares aproximativ în oglindă pentru ripensiști în deplasare, 18 4 4 10 20-32 16 puncte, galben-roșii rămânând ”în priza” competițională pentru primirea weekend-ul viitor a retrogradatei Știința Miroslava, iar de la vară nu vor mai fi ieșeni, ci nume relansate precum U Cluj, Farul sau Petrolul.

Totul era clar stabilit, violeți contra roșu-galbeni sâmbăta de la ora 19 pe ”Dan Păltinișanu”, dar dat fiind că bate la poartă sezonul cald și suntem într-un oraș bântuit de ploi și furtuni care duc și la secerarea de vieți omenești, chiar amatori de fotbal, sub altfel de porți doborâte, imprevizibilul s-a iscat sub forma stării vremii, cu o oră înainte de fluierul de început turnând torenţial timp de 15 minute. Poate că şi aversele au mai ținut departe de stadion unii spectatori, dar oricum nu s-ar fi strâns precum la nivelul Diviziei D Timiș, când atracția ineditului a fost mai puternică, peste 7.000 de chibiți urmărind disputa cu 8 goluri din martie 2015. Astăzi au fost însă nici două mii, inclusiv o micuță galerie a Ripensiei.

Căzută pe gânduri când violeţii au deschis scorul deja în minutul 12, la o incursiune pe flancul stâng a lui Sorescu, care a intrat în careu și i-a pasat lui Nicolae, al cărui şut la semiînâlţime de la 14 metri în stânga lui  Rădulescu a fost respins în faţă de goalkeeper, la Plămadă. Omul potrivit la locul potrivit, lat de la 7 metri: 1-0. Iar galeria viola ”explodează”…

Replica Ripensiei a venit însă cât se poate de prompt, după numai trei minute, când Mediop a intrat în careu și a trecut uşor de Scutaru, aşeazând mingea la 8 metri în faţa porţii, lui Ungureanu, care a egalat la unu cu un şut de la 10 metri perpendicular cu poarta.

În minutul 22, galeria lui ASU Politehnica a pus în scenă o coregrafie aniversară a celor 10 ani de la înfrăţirea cu echipa germană Borussia Monchengladbach, cântând neîntrerupt. Patru minute mai târziu, Nicolae a prins un şut de la 22-23 de metri, pe mijlocul porţii, iar Rădulescu a prins în doi timp, Călin Toma răsuflând uşurat în vreme ce se uita la goalkeeper, punându-şi mâinile pe cap.

Oaspeţii puteau totuși pleca la cabine în avantaj, Mediop centrând în primul minut de prelungiri de pe flancul drept iar Dumiter reluând din 8 metri cu capul, la care Scutaru, cu dreptul, a salvat de pe linia porţii un gol ca şi făcut.

La reluare, în minutul 56, Mediop a sprintat spre poartă de unul singur și a intrat în careu, de la 15 metri lateral încercând o scăriță prinsă fără probleme de Dur-Bozoancă.

Ripensiştii s-au jucat cu ocaziile dar pe contraatac poliştii au fost mai periculoşi, fără însă a reuşi să înscrie prin Sorescu şi Krausz, care, de la nici 6 metri, a trimis mult peste transversală.

Dacă e mijlocul reprizei, e și un nou moment al fanilor poliști, în minutul 70 desfășurând un uriaș banner cu mesajul ”OBIECTIVUL PRIORITAR, STADION NOU PENTRU POLI,  CADOU LA CENTENAR”.

În teren, nici bine nu a intrat Golda în minutul 75, când l-a înlocuit pe Bădăuţă, şi a fost aproape de gol, şutând de la circa 18 metri și punându-l la grea încercare pe portarul violet, care a respins în corner, rămas fără rezultat.

Iar cu patru minute înainte de final trupa lui Antonio Foale şi Alexandru Prodana a dat lovitura de graţie prin Carol Taub, deschizător de scor în tur în Ciarda Roșie, 0-2 (0-1), care, singur de la 7 metri lateral stânga, a şutat imparabil sub transversală, 2-1 la o pasă de la Ghinescu de pe flancul drept, din careul de 16 metri.

Cele 4 minute de prelungiri nu au mai adus nimic, Nicolae fiind accidentat şi înlocuit cu Ionuţ Coadă, iar la capătul a 6 minute s-a fluierat și finalul: 2-1. Retragere cu dreptul pentru ASU Politehnica, păreri de rău în tabăra Ripensiei.

 *

ASU Politehnica: Dur-Bozoancă – Motreanu, Bilia, Scutaru, Taub – Krausz, Poparadu – Schieb (min. 69, Ghinescu), Nicolae (min. 90+2, Coadă), Sorescu – Plămadă (min. 84, Giuricici).

Antrenor: Antonio Foale

Pe bancă: Borbei – Gaşpar, Cristodulo, Alexandru Prodana şi Alin Molcuţ.

Ripensia:  Rădulescu – Ad. Popa, Bocşan, Apro, Călin Toma – Tudor, Zurbagiu (min. 60, Stoi) –  Ungureanu, Mediop (min. 82, Bobină), Dumiter – Bădăuţă (min. 75, Golda).

Antrenor: Ciprian Urican.

Pe bancă: Mario Contra – Mânecan, Hecsko, Burdeţ, Marius Toma şi Ţugui.

Au arbitrat: Szabolcs Kovacs ( Satu Mare) ajutat la cele două linii de asistenţii Răzvan Ionuţ Soponar (Baia Mare) şi Alexandru Filip (Timişoara). Arbitru de rezervă Marius Nechita Chioran (Cluj-Napoca). Observator de arbitri Aron Huzu (Sibiu) iar delegat de joc Adrian Lucaci (Arad).

*

La cald…

Antonio Foale (antrenor ASU Politehnica): ”Un final pentru noi, deoarece pentru noi a fost ultima etapă, sunt foarte fericit. Le mulțumesc băieților, tuturor suporterilor care au fost cu noi de-a lungul anului. Îi felicit pe băieți și să dea Dumnezeu anul care vine să fim mai buni. Ocaziile au fost de ambele părți, după părerea mea. A fost un joc frumos, cu ocazii la ambele porţi. Noi, într-adevăr am fost mai pragmatici, dar contează mult și suporterii. Noi cam la fiecare meci am jucat cu un om în plus, în 12, şi aceia au fost suporterii. Chiar m-a mulțumit atitudinea lor, a tuturora, a fost una cu adevărat de profesioniști. Chiar s-au autodepășit. Pentru mine a fost o onoare să lucrez cu acești băieți, minunaţi profesioniști, de caracter, este o mândrie. Am acceptat provocarea și mă bucur că am acceptat-o”.

Ciprian Urican (antrenor Ripensia): ”Pentru mine aceasta nu era un derby. Era un joc ca oricare altul. Trebuia tratat la fel, ca și un joc la care am avut sabia lui Damocles deasupra capului. Dacă data trecută mi-am asumat eu, acum ar fi timpul să-și asume și jucătorii partea de vină. Nu așa se tratează un joc de o asemenea factură. Au avut o atitudine care a lăsat mult de dorit. Și dacă nu și-o schimbă, lucrurile nu sunt în regulă. Le-am spus la pauză că nu se poate, ei trebuie să înțeleagă că într-un joc de asemenea calibru nu se poate să ratezi în repriza  a doua cu atâta nonșalanță. Adversarii, la a doua ocazie din repriza a doua, au dat gol. Nu se poate așa ceva! Tocmai pentru că gândim prea aproape, nu vedem mult mai departe. Poate sunt vorbe goale. Dar ca să fim unde își dorește acest club să fie, trebuie să își schimbe jucătorii total atitudinea sau mentalitatea. Și pentru cei de la ASU Poli a fost tot pe ultima sută campionatul. Trebuie să te respecți până în ultimul minut de joc. Asta le-am cerut. Nu pot să șterg lucrurile bune pe care le-au făcut. Dar nu se poate să tratezi un final de joc în asemenea manieră. Din punctul meu de vedere este revoltător! Eu sunt foarte supărat”.

 

Acest articol a fost publicat în Fotbal, Liga 2, Poli Timişoara și etichetat cu , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


7 × = cincizeci sase

 


Ultimele articole din categoria Fotbal: