Fantomele trecutului

În sfârșit ne cunoaștem adversarele din grupa preliminară de la turneul final al Campionatului European din Franța. Suntem într-o grupă care la prima vedere pare accesibilă alături de Franța, Elveția și Albania. Generalul Iordănescu, însoțit de președintele FRF, Răzvan Burleanu, a asistat la tragerea la sorți de la Paris. S-au arătat oarecum măguliți că naționala României va avea onoarea de a deschide întrecerea împreună cu echipa Franței pe stadionul Saint Denis.

Problema se pune însă altfel. Statistica ne arată că în competițiile oficiale echipa României nu s-a impus în fața Franței sau a Elveției. Nu trebuie neglijată nici echipa Albaniei, care a făcut mari progrese în ultimul timp. S-ar putea să avem o calificare facilă sau să încercăm o mare dezamăgire.

Jucătorii români care evoluează în străinătate joacă atât de rar, încât prezența lor pe teren constituie un eveniment deosebit. Degeaba încearcă să ni se inducă ideea că unii antrenori au ceva împotriva jucătorilor români. O mai mare gogomănie nici nu se poate spune. Nici un antrenor din lume nu este dușmanul propriului interes. Cât despre jucătorii români din campionatul intern, aceștia nu pot să crească valoric din cauza condițiilor în care se desfășoară întrecerea.

În mai multe rânduri am atras atenția asupra arbitrajelor de-a dreptul scandaloase care stabilesc dinainte câștigătoarele partidelor, trecând peste orice scrupule. Sistematic echipa Dinamo București este ajutată de arbitri pentru a-și însuși puncte nemeritate. Nu mi-am putut imagina că și la 26 de ani de la evenimentele din decembrie ’89 rezultatele sunt elaborate în laboratoarele fostei securități. La fel și echipa Steaua este ajutată mereu de arbitri pentru a obține victorii.

Când s-a pus problema desființării echipelor departamentale au sărit mari specialiști gen Cornel Dinu care s-au opus cu vehemență împotriva acestei idei. Vedeți și dumneavoastră unde s-a ajuns. Avem un campionat slab, dovadă fiind faptul că atunci când participăm la întreceri europene, Champions League sau Europa League, suntem eliminați încă din primele tururi.

Acum dăm vina exclusiv pe arbitri. Că sunt slabi. Nu sunt chiar atât de slabi, vina o poartă cei care îi teleghidează și care stabilesc rezultatele dinainte. Dacă arbitrii sunt slabi, atunci care sunt criteriile de promovare, domnilor Vassaras și Deaconu? Eu vă pot spune care este ultimul criteriu: cel al competenței.

Acest articol a fost publicat în Fotbal și etichetat cu , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Comentariile nu sunt permise.


Ultimele articole din categoria Fotbal: