FC Timişoara în Liga 1? Comisia de Apel zicea nu, CEx spune da

Comitetul Executiv al FRF, întrunit luni la amiază, a decis menţinerea rezultatelor înregistrate în teren în Liga 1 2010-2011 şi revenirea asupra deciziei retrogradării cluburilor FC Timişoara şi Gloria Bistriţa în urma deciziei Comisiei de Apel, hotărând totodată să suspende procedurile de licenţiere în următorii 3 ani, ce vor fi lăsate pe seama UEFA în cazul cluburilor româneşti ce-şi vor cîştiga dreptul de a juca în eurocupe. Pe de altă parte însă, Mircea Sandu a revocat pe loc hotărârea CEx la a cărui cârmă se află, aruncând pisica în curtea Tribunalului pentru Arbitraj Sportiv de la Lausanne, care se va pronunţa definitiv în următoarele 3 săptămâni în privinţa eşalonului în care va evolua FC Timişoara, iar în acelaşi timp Viorel Duru, director de licenţiere al FRF, însoţit la conferinţa de presă de astăzi de Andrea Traverso, din partea administraţiei de licenţiere şi fair-play financiar al UEFA, a subliniat că decizia în privinţa neparticipării clubului alb-violet în Champions League, ediţia 2011-2012, este definitivă şi irevocabilă, în ciuda speranţelor conducătorilor polişti vizavi de un verdict favorabil ce ar urma să fie dat de TAS în următoarele săptămâni, pe baza unui dosar ce a fost înaintat de club.

Traverso a fost fără echivoc că fie şi o decizie favorabilă timişorenilor din partea Tribunalului de Arbitraj Sportiv de la Lausanne ar veni prea târziu pentru reacceptarea clubului polist în eurocupe. Haos şi degringoladă totală la vârful fotbalului românesc, care astfel a revenit asupra unor decizii luate de Comisia de Apel prin votul Comitetului Executiv al FRF, semn că federalii îşi contestă propriile organisme. Incompetenţă absolută.

Viorel Duru a explicat din nou motivul principal al neacordării licenţei clubului timişorean, ţinând cont de neîndeplinirea nici uneia dintre cele 3 criterii stipulate în anexa 6 a regulamentului de licenţiere vizavi de o datorie financiară, şi anume „până la 31 martie să le fi plătit integral, să fi încheiat o înţelegere scrisă cu creditorul, pentru amânarea plăţii, sau în cazul existenţei unui litigiu pe rol la o autoritate competentă. Niciuna dintre cele trei posibilităţi n-a fost îndeplinită: n-a plătit, n-a fost amânată la plată, şi deşi a fost un litigiu, nu însă la autoritatea competentă, ci la Comisia Naţională de rezolvare a litigiilor, când de fapt trebuia la FIFA, lucru care nu s-a întâmplat”.

Andrea Traverso, din partea administraţiei de Licenţiere şi Fair-Play Financiar al UEFA, activând de 10 ani la aceste proiecte, odată cu iniţierea proceselor de licenţiere în 2001, a specificat la rândul său că „modul de implementare al licenţierii în România este similar celor aplicate în celalalte federaţii europene. Din 2004-2005 toate cluburile care vor să participe în Champions League şi Europa League trebuie să obţină licenţa din partea federaţiilor lor naţionale. În ceea ce priveşte competiţiile interne, un club care nu primeşte licenţa este retrogradat într-o ligă inferioară. UEFA supraveghează ca sistemul să fie aplicat corect şi consecvent în toate federaţiile. Avem competenţa de a verifica dacă cluburile au primit licenţa în mod corect şi îndeplinesc condiţiile de licenţiere. La 31 mai se încheie procesul de licenţiere iar federaţiile trebuie să comunice UEFA lista cluburilor care au primit licenţă”.

Traverso a continuat spunând: „Din lista care ne-a fost publicată, am luat notă că lui FC Timişoara i s-a refuzat licenţa prin decizia organului Comisiei de Apel, luată în 31 mai. FC Timişoara nu poate participa în competiţiile UEFA. Privitor la celelalte cluburi, care nu sunt calificate, nu sunt în postura să comentez asupra situaţiei lor”.

Traverso şi-a justificat prezenţa la sediul Federaţiei Române de Fotbal explicând: „Am venit să ilustrez Comitetului Executiv o vedere generală asupra modului de aplicare a sistemului de licenţiere în Europa, a practicilor curente şi beneficiile obţinute prin aplicarea sistemului de licenţiere în ultimii ani”.

Delegatul UEFA a specificat că FRF nu este la momentul actual sub lupa forului european în privinţa unui control legat de licenţierea cluburilor româneşti: „UEFA efectuează anual audit pentru a se asigura că sistemul e aplicat în conformitate cu regulamentele naţionale. UEFA face controale aleatorii sau la discreţia grupului de experţi ce are competenţa de a lua decizii în plan financiar. FRF nu a fost între federaţiile selectate pentru această acitivitate şi cred că înţelegeţi că intervenim independent unde credem că e necesar. Am intervenit în urmă cu câţiva ani în România şi am alcătuit un raport cu recomandări iar de-atunci am urmărit îndeaproape activitatea FRF în privinţa licenţierii, pentru a ne asigura că regulamentele sunt implementate complet. Acum avem o viziune foarte clară şi suntem pe deplin mulţumiţi de activitatea lor. Din acest motiv FRF nu a fost selectată de experţii din grupul de control financiar pentru verificarea modului de acordare a licenţelor. Am fost invitat de FRF să particip la şedinţa Comitetului Executiv pentru a prezenta cum operează sistemul în alte federaţii europene şi în măsura cunoştinţelor mele legate de dosar să prezint poziţia luată de UEFA vizavi de decizia luată în dosarul FC Timişoara”.

În fine, Traverso a salutat aportul lui Viorel Duru în cazul nelicenţierii clubului timişorean, considerând corect verdictul dat de Comisia de Apel: „N-am verificat nici un dosar, n-am efectuat nici un audit al activităţii FRF, dar am fost în permanent contact cu FRF de-a lungul întregului proces de licenţiere. Directorul de licenţiere a făcut apel, a acţionat în conformitate cu regulamentul, care prevede dreptul Directorului de a apela. Era o chestiune de a vedea dacă FC Timişoara a încălcat unele criterii sau nu şi Comisia de Apel a hotărât pe baza documentaţiei avute, iar acest lucru confirmă informaţiile primite de noi la UEFA de la alte cluburi din Europa în privinţa neplăţii datoriilor de către FC Timişoara. Toate cluburile trebuie să-şi plătească dările către angajaţi, stat şi alte cluburi, pentru transferuri. Pe baza diferitelor informaţii şi plângeri primite de la alte cluburi din Europa, am luat la cunoştinţă că FC Timişoara datorează sume de transfer şi am trimis informaţiile către Comisia de Licenţiere, care a trimis un raport în acest sens. Criteriile au fost încălcate şi a refuzat să licenţieze FC Timişoara”.

Acest articol a fost publicat în Fotbal, Poli Timişoara și etichetat cu , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


+ sase = 13

 


Ultimele articole din categoria Fotbal: