Fiasco total. Primare, știi!? Conducere, ai habar ce faci!? ACS Poli, pulverizată azi cu 10 de Centrul de Excelență Târgu Mureș

Ultima impresie poate conta, deși nu este foarte elocventă prin prisma circumstanțelor de care au avut parte astăzi garniturile descompletate de la ACS Poli în deplasare la Târgu Mureș, însă rezultatele întregii stagiuni nu mint deloc la aruncarea unei priviri de ansamblu asupra participării timișorenilor în Seria de Vest a Ligii Elitelor U19 și U17, clasările spunând multe și îngroșând numeroase semne de întrebare, cu trimitere directă la sâmburele problemei și cauza generatoare a acestor contra-performanțe, aspecte legate mai ales și în special de strategia deficitară și lipsită de continuitate de la vârful clubului, lipsit de viziune dar și de discernământ în regim de know-how.

La o primă privire superficială, tendința ar fi ca antrenorii și juniorii lor să fie cei dintâi luați în colimator, însă respectivii pot fi trecuți fără frica de a da greș în grupul victimelor unor politici lipsite de clarviziune și continuitate în privința Centrului de copii și juniori de la ACS Poli, repetitive prin păcatul de a cădea peste ani în greșeală.

Se tot greșește din plin la ”pepiniera” principalei grupări divizionare a orașului prin prisma poziției sale ierarhice, dar nu se învață mai nimic din aceste erori, risipa potențialului uman devenind alarmantă pe sezon ce trece, iar de la pierderea lui Vlad Dragomir parcă s-a și mărit valul rateurilor date în privința inducerii propriilor talente spre categoriile următoare de vârstă, exemplele despărțirilor cu cântec mărindu-se prin cazuri de exemplu precum ale lui Marin, Sorescu sau Sântean, ultimul, aflat în litigiu.

Permutările în cadrul colectivului staff-ului tehnic au devenit amețitoare prin frecvența lor iar impactul indirect asupra procesului de instruire al diverselor grupe de copii și juniori s-a amplificat în mod proporțional, capac la toate greșindu-se absolut grosolan abordarea relansării ”satelitului” în Liga 3, cu o întrepătrundere a priorităților ce a dus la aberații de genul pregătirii peste săptămână a jocului juniorilor mari cu un anumit efectiv și alinierea în zi de meci cu o altă componență, recepționată de la echipa a doua abia la ultimul antrenament înaintea etapei, situație echivalentă pentru tehnician cu stadiul de a fi legat de mâini și de picioare.

Ce-ar mai putea în consecință înțelege și deprinde juniorii plimbați precum murăturile pe rafturile maleficelor supermarketuri!? Răspunsul poate răzbate dintr-o conservă: peștele de la cap se împute.

Nu se caută nici pe departe scuze antrenorilor permutați la rândul lor în detrimentul continuității instruirii copiilor și juniorilor, însă mai presus de erorile umane din teren și de pe marginea gazonului precum și de limitările celor direct implicați în activitatea în plan sportiv, tronează incoerența și viziunea pe termen scurt dar și inconsecventă a strategiei celor din scaune ceva mai capitonate.

Atât de mult a creat această ”pepinieră” dar și-atât de mult s-a pierdut deja din truda procesului de instruire de pe acele terenuri, însă pe de altă parte nici nu s-a valorificat decât aproape doar cu pipeta din potențialul încă rămas disponibil, încât ineficiența este cronică, strigătoare la cer și demnă de un serial bun de rulat într-un spital de boli mintale.

Din greșeală în greșeală, spre victoria finală, iar efectele se resimt tot mai mult sub forma unor garnituri având componențe numerice și mai ales valorice mult sub nivelul cu care ”pepiniera” de la ”Dan Păltinișanu” obișnuise să defileze, iar capac la toate și fără posibilități financiare pentru diverse nevoi, inclusiv de a realimenta efectivele prin necesare cooptări. Altele erau standardele, altele erau condițiile de pregătire, alții erau implicit și copiii, care tind a lua încă din start calea altor cluburi, într-o evidentă pierdere de credibilitate a ”Centrului” grupării de Liga 1.

Prin glasul cifrelor, situația pare și mai jalnică pentru ACS Poli, juniorii B încheind la U17 cu 8 locuri și la 38 de puncte în urma poziției de calificare de pe 2 în semifinalele naționale, iar juniorii A la 16 puncte și 3 locuri în urma aceleiași secund clasate.

Înțelepții strategi din scaunele ceva mai capitonate probabil că se scarpină în cap a pagubă iar ”tăticul” lor al tuturora, edilul unui oraș împuțit ca o hazna sub jegul propriei mizerii, pesemne că nu știe prea multe despre praful și pulberea ce par a se alege de generațiile de mâine ale prim-divizionarei și de banda sa de producție.

Cert este că sezonul încheiat astăzi pentru ACS Poli în Liga Elitelor a fost un fiasco de proporții, dar respectând ca efect logic niște cauze lesne detectabile, cu strategia cap-pornire un grosolan luft cu stângul în dreptul, caz de Ortopedie, și implicit fără vreo finalitate, ci numai cu complicații, probleme și neajunsuri.

O analiză la sânge n-ar fi suficientă, ci niște ”mari strategi” ar trebui să-și mute dorsalul prin eliberarea unor poziții mai bine vacante.

La U17 s-a încheiat cu bilanțul 26 6 7 13 29-53 25 de puncte, pe locul 10, iar la U19 cu linia de clasament 24 14 0 10 46-32 42 de puncte, pe locul 5, zecele fiind valabil și pentru numărul golurilor încasate astăzi la comun de ACS Poli în deplasarea la Târgu Mureș.

În primul joc al cuplajului, de la ora 12, Centrul de Excelență din localitate a dispus cu 3-0 (1-0) de timișorenii pregătiți de Petre Vlătănescu, în condițiile în care juniorii gazdă reprezentau generația 2000, așadar a categoriei ”B”, ceea ce nu i-a împiedicat să se desprindă prin goluri înscrise în minutele 30, 56 și 67.

ACS Poli și-a trecut în cont două ocazii dar cuvântul de ordine a fost neputință în regim de avarie, dat fiind absențele din convocator pe linie școlară, și anume portarul Contra plus Sporin, Ochea, Velcotă, Filip, Totic sau Fridrich, completate de cea de natură disciplinară, Podină ispășind a 3-a etapă de suspendare pentru injuriile aduse arbitrului pe drumul spre vestiare după meciul pierdut acasă cu LPS Satu Mare, derapaj din care s-a ales cu roșu.

Mai disciplinată, mai organizată, deși neconvingătoare și fără veleități, echipa Centrului de Excelență din Târgu Mureș s-a impus cu juniorii săi ”B” de 2000 în dauna celor ”A” de pe Bega cu un scor de neprezentare, la care au semnat condica Trifon – Sergiu Săplăcan, Găvruță, Pop, Bodochi – Dincă, Birău, Oprea, Andreici – Popan și Codrean, înlocuit din minutul 26 datorită unei accidentări la inghinali cu Sevici, pe când doar portarul Popeț a rămas pe margine.

Deplasare în 13 juniori…

14 a avut la dispoziție cu tot cu Popeț titular între buturi antrenorul garniturii U17 a timișorenilor, Cristian Contescu, la rândul său abia din iarnă la cârma juniorilor B, după ce, demn de reținut, a fost plimbat în acest sezon de la copiii de 2009/2010 la grupa de 2004 iar ulterior la cea de 2000, absențele din carnetul său pentru ieșirea de astăzi în Ardeal incluzându-i printre alții pe Demenescu, Buga și Belu.

Improvizații la fel de mari în echipă și un eșec la scor, 7-1 de la 1-1 la pauză, pe fondul unei căderi fizice. Iseini avea să fructifice o cursă individuală pe stânga prin a egala în minutul 20 cu un șut la colțul lung, deviat, după care Ursu a irosit o uriașă ocazie la același scor, singur cu portarul, intrându-se așadar cu 1-1 la pauză, însă schimbările din efectivul Centrului de Excelență Târgu Mureș au dat mai apoi roade, ziua neagră a oaspeților traducându-se și printr-un autogol.

ACS Poli U17 s-a înclinat cu Popeț – Andreca, David, Iovanovici, Răzvan Săplăcan – Firan, Stănilă – Bonda, Iseini, Rafan – Ursu, plus portarul Ureche și Târțău respectiv Gavrilă, toate cele 3 rezerve, utilizate.

ACS Poli a încheiat sezonul complet în nas și cu o mare bufnitură ca parcurs final în ultimele runde la U19 și U17, așa încât eșecurile de astăzi nici nu mai sunt un capăt de țară, absolut totul reducându-se la o interogație pe adresa factorilor de răspundere păstorind clubul și ”pepiniera”, și anume oare ce aveți cu adevărat de gând în această privință, dacă aveți totuși ceva de gând!?! Căci s-ar putea să fie vorba de vid.

În loc de post-scriptum, n-am luat pulsul dacă și astăzi juniorii pe drumuri și-au autofinanțat alimentația din banca familială a părinților, dar o lecturare succintă a ierarhiilor Ligii Elitelor relevă că vecinii de la UTA Bătrâna Doamnă Arad sunt mult ”peste” și la putere prin calificarea în semifinalele naționale atât la U19 cât și la U17, de pe pozițiile 3 și 1.

Acest articol a fost publicat în Fotbal, Juniori și etichetat cu , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


+ 7 = cincisprezece

 


Ultimele articole din categoria Fotbal: