Filă neagră! Trădați de propriul club la finala Cupei și lăsați de izbeliște, juniorii A vor să plece în bloc de la ACS Poli. Zile șoc pentru merituoșii finaliști

Juniorii lui ACS Poli Timișoara calificați în finala Cupei României a Ligii Elitelor U19 grație victoriei de joi la penalty-uri la FC Viitorul au trăit la începutul acestei săptămâni prima uriașă și cruntă deziluzie a carierei lor incipiente în fotbal, și nu atât datorită pierderii ultimului act al competiției naționale, care a fost doar cireașa pe colivă și efect al șocantelor situații premergătoare și prevestind deznodământul nefast, ci mai ales pe seama constatării că au fost pur și simplu trădați pe la spate de nimeni altcineva decât propriul club și lăsați total și complet de izbeliște, în voia sorții.

În aceste zile s-a scris una dintre cele mai negre file din istoria fotbalului timișorean, care ar trebui să-i umple de rușine pe dezgustătorii ignoranți de nimic punând la cale sfidarea muncii propriilor juniori ai clubului, dar să și ducă la căderea unor capete.

Dacă în urma nimicniciei la adresa unor tineri urcați în finala Cupei României a ”Elitelor” nu se va face curățenie în acest club și așa muribund și în bătaia vântului de impostorii care și-au arogat dreptul de a decide și acționa împotriva unor elementare norme de conduită și spirit sportiv dar și de bun simț și umanitate, atunci acest ”proiect” este totalmente falimentar moral, dacă ar mai fi fost nevoie de vreo dovadă în acest sens.

Se știe, juniorii ”mari” ai lui ACS Poli își croiseră în răstimp de doar o săptămână drum spre finala Cupei României a Ligii Elitelor U19, printr-o victorie cu 4-1 la Piatra Neamț, o alta acasă cu Pandurii Târgu Jiu și cea la lovituri de departajare în fief-ul Viitorului Constanța, ceea ce le-a dat dreptul să joace finala cu trofeul pe masă, într-o partidă programată de FRF la Buftea, marți seară de la ora 20.

Într-o mostră de patetică renunțare fără pic de prestanță, ACS Poli a expediat duminică un fax pe adresa FRF prin care se arăta de acord cu strămutarea finalei cu pricina la Deva, de la Buftea, după ce într-un prim fax trimis cu o zi înainte forului federal, sâmbătă, nu își dădea acceptul, și firesc, pentru schimbarea localității gazdă și a orei de disputare a ultimului act.

Cealaltă finalistă, UTA Bătrâna Doamnă, și-a urmărit foarte ferm și hotărât interesul de a aduce finala de la Buftea undeva spre vestul țării, pe malurile Mureșului, și în ideea unei organizări orchestrate și din toate punctele de vedere a prezenței arădene la finală, cu scopul de a-și trece trofeul în palmares. În acest sens, roș-albii au pledat cu succes pe lângă FRF imediat ce și-au adjudecat intrarea în ultimul act în favoarea schimbării locului de disputare al partidei cu timișorenii, conștienți fiind că vor iniția o abordare concertată inclusiv prin aportul susținătorilor din tribună pentru a-și mări șansele de câștigare a Cupei.

Pe când UTA BD a solicitat o altă locație decât Buftea, ACS Poli a căzut în cele din urmă de acord să joace la Deva, cert fiind faptul că fără acordul clubului timișorean finala nu s-ar fi jucat altundeva decât la ”centru”, în Ilfov. Destinație pe care juniorii timișoreni o țintiseră în programul lor, meritând cu prisosință grație calificării în ultimul act să joace cu trofeul pe masă sub lucșii nocturnei unui complex federal, într-o ambianță pe măsură.

Din păcate însă, împotriva meritelor, voinței și speranțelor juniorilor timișoreni și a antrenorului lor, Cristian Contescu, finaliștii s-au trezit luni că au într-adevăr de jucat finala mult râvnită pe ”Cetate” din Deva, marți 24 mai de la ora 13.

Mâhniți de neplăcuta întorsătură, timișorenii au constatat mai apoi la fața locului, colac peste pupăză, că în sectorul special amenajat invitaților din partea cluburilor protagoniste și a forului federal s-au regăsit 10 locuri complet libere și neocupate, goale-goluțe, unde ar fi trebuit să ia loc reprezentanți ai lui ACS Poli, pe când în celelalte câte zece locuri s-au aflat exponenți de la UTA Bătrâna Doamnă Arad respectiv FRF.

Așadar, ACS Poli nu doar că le-a furat pe la spate dreptul câștigat în teren de a juca o finală națională într-un cadru pe măsură, în nocturnă la Buftea, dar i-a și lăsat pe juniori de unii singuri la ora meciului pentru lauri, într-o crasă ignorare.

Și mai mult, arădenii s-au mobilizat prin a avea de partea lor o semnificativă galerie roș-albă, care i-a încurajat pe cei de la UTA Bătrâna Doamnă dinaintea partidei și în timpul ei, în plus cu sărbătoarea de la final dar și cu un repertoriu greu de digerat pe adresa ”copiilor nimănui” ai Timișoarei, sau mai bine zis luați în balon pe tema ”ai cui sunt?”

La Deva a descins conducerea federală în frunte cu Răzvan Burleanu, însoțit printre alții de Marcel Pușcaș, Miodrag Belodedici, Jean Vlădoiu și alți responsabili federali, la Deva au descins în grup conducătorii și susținătorii roș-albi, dar la Deva n-a fost țipenie de diriguitor de pe Bega, unii fiind pe-atunci mult prea preocupați să zâmbească tâmp și complexat la prezentarea vreunui alt nou antrenor și pentru vreo nouă clasică înregistrare pe facebook. Juniorii i-au avut așadar și în consecință aproape doar pe antrenorul Contescu, delegatul Dumitrașcu, pe conducătorul ”pepinierei”, Șunda, pe Poclid și 5-6 părinți.

UTA Bătrâna Doamnă și-a urmărit în schimb din plin interesul, apelând la toți juniorii disponibili în efectiv, alt aspect care n-a fost valabil în cazul lui ACS Poli, de la care Sorescu a fost preluat la seniori pentru desantul la Voluntari, pe când Bîrnoi a fost suspendat pentru două cartonașe galbene.

Mult mai pragmatică încă din clipa calificării în finală și organizată ca atare precum o orchestră, UTA Bătrâna Doamnă și-a creat premizele unui rezultat favorabil, pe când timișorenii rămân nu doar cu regretele, ci chiar și cu deznădejdea și supărarea iar pe alocuri cu umilința.

Căci finalul le-a adus la urechi corul fanilor completați de juniorii arădeni, luându-i la întrebări ai cui ar fi, ca arie finală după scandările din meci. Iar ca tacâmul să fie complet, juniorii poliști au mai ajuns și la Poliție, pentru a da declarații, după ce li s-au sustras bunuri din camera de hotel, constând în tehnologie modernă, aparate mobile.

Toate cele de mai sus nu sunt deloc nici scuze în favoarea absolvirii timișorenilor pierzători ai finalei de ratarea unui vârf abordabil și nici argumente care să știrbească cumva din meritele învingătorilor arădeni, care au fost mult mai pragmatici din fruntea organigramei și până la ultimul junior, ci circumstanțele care au generat diferența între victorie și insucces, de la caz la caz și de la club la club.

UTA Bătrâna Doamnă, 3-2 pentru Cupa României U19 în finala cu ACS Poli, la Deva / foto Viorel Muscă, sportarad.ro

UTA Bătrâna Doamnă, 3-2 pentru Cupa României U19 în finala cu ACS Poli, la Deva / foto Viorel Muscă, sportarad.ro

 

Iar cel pierzător și-a dat practic acordul pentru ca juniorii săi să nu ”scoată capul” pe o scenă adecvată stadiului unei finale, ba din contră, delegația timișoreană abia plecată miercurea trecută cu autocarul spre litoral și semifinala triumfătoare din fief-ul Academiei ”Gheorghe Hagi” având și un precedent prin a fi ”încurajată” chiar din sânul grupării cum că de ce s-ar deplasa în latul țării doar pentru a… mânca bătaie. De prisos de spus că după o optime de finală cu autocarul joia spre Piatra Neamț s-ar fi pretat poate altceva după numai o săptămână, pentru semifinala de la Ovidiu. Sau atunci de ce oare șade frumos în pieptul prim-divizionarilor timișoreni mediatizați prin televizări de jocuri în direct din Liga 1 însemnul unui transportator aerian!?! Nu pentru a te deplasa la nevoie până pe ”Mihail Kogălniceanu”?

Pe un timp ploios dar un teren acceptabil, UTA Bătrâna Doamnă și-a adjudecat trofeul Cupei României la juniorii mari U19 printr-un 3-2 (1-1) în finala ca duel Arad – Timișoara, învingătorii deschizând scorul prin Man în minutul 19 iar mai apoi desprinzându-se după pauză la 3-1 prin reușitele lui Petre din minutele 68 și 73, în urma egalării reușite de Velcotă în minutul 44, printr-un șut de la 16 metri, la vinclu.

ACS Poli a mai marcat și la 3-1, dintr-un penalty scos de Popan și transformat de Mailat în minutul 80, dar n-a egalat din nou, plătind tribut și numeroaselor improvizații, cu Fridrich și Lazăr abia sudați în centrul defensivei iar Postolache și Oprea la fel în tandemul median central.

Timișorenii au pierdut finala apelând la toți componenții convocați, și anume Rusu (Filip) – Sporin (Haruț), Lazăr, Fridrich, Totic – Oprea (Gînju), Mailat, Postolache, Popan – Velcotă (Kokora), Golda (Pădurariu).

Aceasta este o altă mostră de ignorare și lipsă de prețuire a propriilor juniori, crescuți în ”pepinieră”, aceasta este o altă mostră a disprețului ieftin la adresa potențialilor seniori de mâine ai fotbalului local. Într-un fel i-a tratat UTA Bătrâna Doamnă pe sportivii săi și într-un cu totul alt mod ACS Poli pe elevii lui Contescu, la rândul său stupefiat după o activitate de un deceniu la Centrul de copii și juniori de dezinteresul manifestat față de această garnitură la ora unei finale naționale. Dar nu mai era de mirare, ținând cont de faptul că formația cu pricina nu avusese parte în cursul sezonului de o portocală de Crăciun sau de un iepuraș de Paști, ce mai tu cantonamente!

Astfel s-a răsfrânt asupra unui efectiv adolescentin și în formare urgia nepriceprii amatoricești de la ACS Poli, care a dus la degringolada de pe corabia nebunilor. Un club în derivă nu avea cum să-și protejeze pe cei mai vulnerabili dintre membrii săi, ci doar să-i alieneze.

Totul, ca efect infiltrat la baze al uriașelor probleme de pe toate palierele grupării. Consecințele sunt imediate iar juniorii nici că nu mai vor să audă de a continua sub aceste culori.

Acesta este un efect catastrofal al lipsei de căpătâi și viziune în ”proiectul” edilitar de la ACS Poli, și care spune totul despre modul cum s-a ales praful, până la capăt. O mai mare rușine decât un asemenea tratament la adresa propriilor juniori nici că se poate, dar obrazul este gros ca de șoric de la vârful împănat și vopsit al debilei structuri și până la incompetenții trepăduși care și-au dat de mult examenul.

În vreme ce ACS Poli pur și simplu și-a bătut joc de proprii juniori și de dreptul adjudecat în teren de a disputa finala conform programării inițiale a FRF, în schimb UTA Bătrâna Doamnă a manifestat grija cuvenită pentru generația de mâine și momentul special al calificării în finală, dându-i parcă un viitor și crez. Arădenii au câștigat Cupa României U19 în alcătuirea Mara – Iova, Iuga, Petrache, Aldan – Jorza (31, Pop), Tănase – Costin, Man, Covaci (62, Sava) – Petre (88, Moza), cu Man jucătorul finalei.

 

 

 

 

Acest articol a fost publicat în Fotbal, Juniori și etichetat cu , , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Comentariile nu sunt permise.


Ultimele articole din categoria Fotbal: