Finlanda și Olanda câștigă acasă grupele fazei I de calificare la Euro U17, Belgia și Danemarca în deplasare. Joi debutează și România U17, la Mogoșoaia, cu un ”violet” în lot

Spre finele noii săptămâni, sâmbătă 26 octombrie, va debuta în Brazilia turneul final al Campionatului Mondial sub 17 ani, cu 5 reprezentative europene între cele 24 de naționale, și anume Franța, Italia, Olanda, Spania și Ungaria, vecinii de la nord-vest fiind implicați într-unul dintre jocurile inaugurale, contra Nigeriei, pe când de la aceeași oră se va mai disputa și Brazilia – Canada, dar zilele care bat la ușă vor programa totodată și startul partidelor din nu mai puțin de 5 grupe din faza I de calificare a preliminariilor Campionatului European sub 17 ani, ce va avea loc în Estonia în perioada 21  mai – 6 iunie 2020, gazdă începând de joi fiind și România U17.

Borbei

Mai mult de jumătate dintre cei 20 de selecționabili ”tricolori” pe convocatorul lui Adrian Văsâi provin de la pepiniere ale prim-divizionarelor FC Viitorul și FCSB, șase respectiv cinci, alți 3 juniori sub 17 ani fiind chemați de la secund-divizionarele AFK Csikszereda, doi, și ASU Politehnica, în persoana portarului Alexandru Borbei – foto, iar câte unul de la o formație din Liga 3, Flacăra Horezu, respectiv de la Juniorul Suceava, și în plus din străinătate, doi din Italia și câte unul din Anglia respectiv Olanda.

Apropo de care, Olanda și-a păstrat anul acesta titlul categoriei sub 17 ani în turneul final din Irlanda, pe care îl prelua anul trecut în Anglia, de la spanioli. Iar Olanda se numără și printre selecționatele U17 care au câștigat grupele deja disputate luna aceasta ale fazei I din preliminarii, în cazul celor în portocaliu, pe teren propriu.

Într-adevăr, patru serii patrulater s-au încheiat deja, o alta fiind în curs în Norvegia iar încă cinci urmând a demara la mijlocul noii săptămâni, inclusiv la Buftea și Mogoșoaia, începând de joi. Criteriul de calificare constă în ideea că primele două clasate în cele 13 grupe din această toamnă ale fazei I, plus 4 formații de pe locul 3 cu cel mai bun bilanț împotriva primelor două clasate vor accede în faza a II-a a preliminariilor, Turul de Elită din primăvara anului 2020, când li se alătură Spania și Anglia, și acestea în urna tragerii la sorți din 3 decembrie.

Apoi, la turneul final UEFA Euro Under 17, găzduit de Estonia anul viitor, vor accede din Turul de Elită câștigătoarele celor 8 grupe și cele mai bune șapte ocupante ale locurilor secunde ca bilanț înregistrat cu prima și a treia clasată.

România va juca strict la Mogoșoaia, în ordine cu Elveția, Rusia și San Marino, având șanse semnificative să pătrundă în Turul de Elită din martie 2020, anticameră a turneului final.

Iar unele naționale de juniori B și-au asigurat deja biletele pentru Turul de Elită, de pe primele două locuri în seriile patrulater, cu șanse și pentru unele ocupante ale locurilor 3, în funcție și de ceea ce urmează în restul grupelor. Astfel…

Din Grupa 1, Belgia și Polonia s-au calificat în faza a II-a preliminară cu câte 7 puncte fiecare, urmate de Macedonia, cu 3 puncte, obținute în dauna ultimei clasate, așadar fără vreun punct smuls calificatelor. 2-2 s-a încheiat în Polonia duelul fruntașelor, marți 15 octombrie, în etapa a III-a și ultima a grupei.

Grupa 4: Danemarca 9 puncte, Suedia 6p – calificate / Lituania 3… Suedia – Danemarca se încheia 1-5 la Helsingborg pe 3 octombrie. Nici Lituania n-are așadar vreun punct de pe urma jocurilor cu calificatele scandinave.

Grupa 11: Finlanda 7 puncte, Cehia 5p – calificate / Bosnia și Herțegovina 3 puncte, Moldova 1p. Finlanda – Cehia se încheia 0-0 în prima etapă a seriei, pe terenul scandinavilor, pe 25 septembrie. Balcanicii ex-iugoslavi n-au nici ei vreun punct din disputele cu primele două clasate.

Grupa 12: Olanda 7 puncte, Țara Galilor 6p – calificate / Slovenia 3 puncte, Kosovo 1p. Olanda – Țara Galilor s-a încheiat 2-1 în etapa a II-a din grupa găzduită de olandezi, sâmbăta trecută, pe 12 octombrie. Slovenii de pe 3 n-au nici ei vreun punct în fața primelor două clasate.

În plină desfășurare este Grupa 13, în Norvegia, unde Austria a trecut deja cu 6-0 de Malta și 4-1 de Bulgaria, gazdele dispunând și ele de bulgari, cu 2-1. Derby-ul Norvegia – Austria va avea loc miercuri seară la Hamar, la încheierea grupei.

Iar de joi, în România, Grupa 10, mai întâi la Buftea, Rusia – San Marino de la ora 15, iar apoi România – Elveția de la ora 19 la Mogoșoaia. Unde duminică România U19 va juca și cu Rusia de la aceeași oră, iar miercuri 30 octombrie de la ora 18 cu San Marino, de la aceeași oră fiind programat și jocul Elveția – Rusia, la Buftea.

Tot joi va demara și Grupa 2, în Luxemburg, la start și cu Italia, Irlanda de Nord și Turcia, dar și Grupa 6, în Belarus, și cu Ungaria, Serbia și Letonia.

Ceva mai vremelnic, încă de marți, va începe și Grupa 7 în Scoția, printre altele și cu Croația, respectiv Grupa 5, în Cipru, printre altele și cu Franța și Slovacia.

În fine, ultimele 3 serii ale fazei I vor avea loc luna viitoare, și anume Grupa 3 din 12 noiembrie în Irlanda, la start printre altele și cu Israel și Muntenegru, iar din 13 noiembrie atât Grupa 8, în Portugalia, și cu Ucraina la start, cât și Grupa 9, în Grecia, cu Germania implicată.

Iată-i și pe cei 20 de juniori B convocați de selecționerul Adrian Văsâi pentru turneul de calificare al fazei I: Robert Popa (Flacăra Horezu) și Alexandru Borbei (ASU Politehnica Timișoara) – portari; Luca Ciontea și Grigoraș Pantea – ambii FCSB, Gabriel Dănuleasa (FC Viitorul Constanța), Cătălin Banienschi (Piacenza), Botond Gergely (FK Csikszereda Miercurea Ciuc), Bogdan Lazăr și Dan Sîrbu – ambii FC Viitorul Constanța – fundași; Andrei Pandele (FCSB), Andrei Gheralia (Vitesse Arnhem), Sebastian Nechita (Juniorul Suceava), Ștefan Bodișteanu (FC Viitorul Constanța), Romeo Niță (FCSB), Robert Csala (FK Csikszereda Miercurea Ciuc), Claudiu Negoescu (Spal), Roberto Mălăele (FC Viitorul Constanța) și Marco Rus (Southampton) – mijlocași; Robert Tudor (FCSB) și Luca Andronache (FC Viitorul Constanța) – atacanți.

România U19 nu a trecut săptămâna precedentă de turul I de calificare al preliminariilor, obținând un punct din 9 posibile în grupa patrulater din Serbia, cu bilanțul 3 0 1 2 1-3 1 punct, a patra și ultima clasată, în urma rezultatelor 1-1 cu gazdele, 0-1 cu Spania și 0-1 cu Lituania.

 

 

 

Acest articol a fost publicat în Fotbal, Juniori și etichetat cu , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


doi + = 6

 


Ultimele articole din categoria Fotbal: