FOTO. ACS Poli, duș în aer liber la robinet și container de plastic, variantă de Liga 2 cu drag de la Consiliul Județean Timiș

Dat fiind canicula pragului între iulie și august, n-ar fi complet exclus ca noua secund divizionară ACS Poli să-și facă timp și de-o baie în Marea Neagră după deplasarea de sâmbătă la ora 13 la nou-promovata din Constanța, în etapa 1 din Liga 2, însă este mai puțin probabil ca timișorenii să-și piardă vremea și cu expedierea de pe litoral a unei ilustrate pe adresa Consiliului Județean Timiș, for administrativ care le-a făcut bucata retrogradaților din Liga 1, forțați de noile împrejurări în a-și face duș în aer liber și după antrenamentul de astăzi, variantă de eșalon secund preluată în urma drăgălășeniilor din partea ignoranților proptiți în jilțuri de mari dregători.

Sau poate că alb-violeții bănățeni se vor îndeletnici totuși la malul mării, cine știe!?, cu compunerea unor rânduri de drag și dor pe adresa C.J. Timiș, carte poștală sub forma unui rezultat pe placul lui ACS Poli în meciul de sâmbătă de la ora 13, al șaptelea al rundei inaugurale, începând de vineri de la ora 18 la Cluj cu AS FC Universitatea – FC Metaloglobus București.

Doar 13 au mai rămas și în noua ediție a Ligii 2 care demarează săptămâna aceasta secund divizionarele implicate și în sezonul anterior al eșalonului secund, douăsprezece păstrându-și acest drept în baza rezultatelor înregistrate pe teren, nu însă și Metaloglobus, retrogradată dar reinstalată pe același palier dat fiind faptul că CS Afumați nu s-a înscris la start, iar partida ASSCS Farul Constanța – ACS Poli este unica dintre cele zece ale etapei inaugurale între cluburi care n-au jucat în campania trecută la acest nivel valoric.

Se consemnează așadar o reîntâlnire peste ani între constănțeni ai grupării cu nume sonor Farul și timișoreni de pe ”Dan Păltinișanu”, cu mențiunea că în vara lui 2012, când ACS Poli se lansa în cadrul seriei vestice a Ligii 2 pe locul nou-promovatei ACS Recaș, nu mai puțin de 5 dintre primele 8 clasate în grupa estică a eșalonului secund, așadar în prima jumătate a clasamentului final al ediției 2011/2, proveneau din fotbalul dobrogean, patru fiind din județul Constanța: FC Viitorul pe locul 1 și promovată în elită, Delta Tulcea pe 3, Săgeata Năvodari pe 4, fosta CS FC Farul Constanța pe 7 și Callatis Mangalia pe opt, într-o competiție în care viitoarele prim-divizionare din Iași și Botoșani se clasau pe 2 respectiv locul 5.

Au trecut anii și în actualul deceniu iar valuri dintre cele mai mari au izbit între timp Farul Constanța, actualmente totuși în ascensiune, printr-un salt de două eșaloane în ultimele tot atâtea sezoane, în urmă relansării, pe când debutul campaniei 2018-2019 îi găsește pe cei de la ACS Poli în regres, la a treia retrogradare din Liga 1 după cele din 2014 și 2016, dintre care cea din urmă cu 2 ani evitată ulterior la ”masa verde”, însă și cu acute dificultăți de moment.

Mai precis, stadionul ”Dan Păltinișanu” fiind închis dar măcar totuși igienizat în exteriorul dâmburilor de pământ în urma remarcilor consemnate în aceste pagini în weekend, timișorenii s-au văzut și astăzi nevoiți să apeleze la artificii pentru completarea antrenamentului derulat între orele 10 și 12 în complexul de terenuri ”Adrian Stoicov”, și anume prin efectuarea masajului în umbra vestiarelor de tip container din baza sportivă a Municipalității la care au totuși acces, respectiv a dușului la robinetul din preajma gazonului sintetic, la ”butoi”, containerul de plastic cu apă.

Fotbal românesc de liga a doua în anul 2018, situația improprie trenând cu începere de vineri, ceea ce nu i-a făcut însă pe secund divizionari să dea înapoi, dimpotrivă, programul zilei de marți incluzând și o sesiune ”în balon”, spre seară.

Din această postură va ataca sâmbătă retrogradata din Liga 1 deplasarea pe litoral la nou-promovata din Liga 3, ASSCS Farul urmând a reprezenta Constanța în Liga 2, eșalon în care, până în 2016, în urmă cu 2 ani, evolua pentru mai multe campanii la rând fosta CS FC Farul Constanța, a patra la capătul sezonului regular din 2015/6, cu 44 de puncte, la egalitate cu brăilenii însă după Rapid, cu 54 de puncte, și Dunărea Călărași, cu 52, într-o serie de 13 cluburi. Ulterior, după play-off, fosta ”Farul” cobora pe 5 în ierarhia finală a stagiunii, și sub SC Bacău, bilanțul în zona 1-6 fiind 10 3 1 6 17-23. Continuarea a constat însă într-un… naufragiu, noua ASSCS Farul demarând în același an din Divizia D Constanța.

Cu rezultate de la un an la altul, traduse prin promovarea în iunie 2017 în Liga 3 grație dublei victorii cu 7-2 și 1-0 acasă în barajul cu ACS Pescărușul Sarichioi, dar și prin accederea anul acesta în Liga 2, cu bilanțul 26 21 4 1 93-26 în fruntea Seriei a II-a, cu 5 puncte avans față de Progresul Spartac din capitală și zece față de Unirea Slobozia, șampania fiind destupată pe 26 mai printr-un 3-0 acasă cu antepenultima clasată în campionatul cu 14 formații, Sportul Chișcani.

Apele la malul mării s-au tulburat tot mai mult pentru Farul odată cu retrogradarea din prima ligă, a 16-a și antepenultima în sezonul 2008-2009, după Gaz Metan și înaintea lui CS Otopeni și Gloria Buzău, campanie în elită în care SC FC Timișoara SA, vicecampioană la capătul respectivei stagiuni, după Unirea Urziceni, remiza pe litoral 1-1 în 18 octombrie 2008, câștigând apoi cu 3-2 în returul pe ”Dan Păltinișanu”.

Urma apoi o clasare pe locul 8 pentru ”Farul” la finele primei ediții petrecute în seria estică a ligii secunde, 2009-2010, și o alunecare până pe 13 în vara lui 2011, după care se înregistra promovarea în elită a celor de la FC Viitorul, în 2012, elevii lui Gheorghe Hagi sfârșind pe 13 întâia stagiune în Liga 1 iar județul Constanța navigând chiar cu două cluburi la cel mai înalt nivel în 2013/4, Săgeata Năvodari încheind atunci penultima ca nou-promovată.

În umbra acestora pe-atunci, fosta ”Farul”, pe 11 în liga secundă în 2013, pe când Săgeata promova de pe 2, constănțenii încheind cu un punct avans deasupra Chindiei, club târgoviștean retrogradat în Liga 3 de pe poziția a 12-a. Un an mai apoi, Farul pe 11 în 2014 și chiar a 12-a și ultima după play-out, dar în revenire pe 9 în 2015, atunci din 12 echipe, respectiv a zecea după play-out dar și ultima dintre trupele care duceau întrecerea la bun sfârșit, AFC Săgeata fiind în schimb ultima și exclusă din seria estică a Ligii 2 în luna martie, după ce Unirea Slobozia se retrăgea în februarie.

Revenind în actualitatea imediată, câteva fotografii de la antrenamentul de astăzi al secund divizionarei ACS Poli, pentru care mai complicată va fi situația la debutul acasă din etapa a II-a, cu Dacia Unirea Brăila, la finele săptămânii viitoare… (*clic pentru mărirea imaginii)

 

Acest articol a fost publicat în Fotbal, Liga 2 și etichetat cu , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


doi − = 1

 


Ultimele articole din categoria Fotbal: