FOTO + declarații. Fortuna câștigă la lovituri de departajare finala fazei județene cu Timișul Șag și nou-promovata în ”D” din Becicherecu Mic intră în turul I național al Cupei României

Deși în cea de-a doua decadă a lunii iunie și așadar în pragul verii, finala timișeană a Cupei României la nivelul fazei judeţene n-a avut parte de vreme bună, ba din contră, de una capricioasă, chiar rece, cu ploaie și vânt, dar în schimb a fost completată la ediția sa din 2018 de emoțiile departajării la lovituri de la 11 metri, capitol la care câștigătoarea în avans a uneia dintre seriile Campionatului Județean Timiș, liga a V-a, din care a promovat deja înainte de termen în eșalonul patru deși returul încă nu s-a încheiat, a avut câștig de cauză în fața vicecampioanei din ”D”: ACS Fortuna Becicherecu Mic – CS Timişul Şag 7-6, 2-2 (1-1, 1-1), 5-4 după executarea loviturilor de departajare.

Fortuna și Timișul se vor întâlni în noul campionat al Diviziei D Timiș poate chiar încă din această vară, în turul viitoarei ediții, dar până atunci și-au măsurat deja forțele în ultimul act județean al Cupei României cu vedere spre campania 2018-2019 a competiției eliminatorii la nivel național, scenă pe care a pătruns nou-promovata în alb-roșu, onorată să se alinieze peste nici două luni la startul turului I, în 2017 programat în aceeași săptămână și cu doar câteva zile înaintea rundei inaugurale din liga a patra. Atunci, AS Voința Biled a eliminat-o cu 6-1 pe CS Nuova Mama Mia Becicherecu Mic, de această dată numele Fortunei Becicherecu Mic fiind înscris în calitate de gazdă într-o confruntare pentru pătrunderea în turul al doilea.

Tocmai stadionul ”Dan Păltinișanu” a fost miercuri seară scena finalei fazei județene a Cupei României iar ultimul act s-a încheiat dramatic, cu succesul liderului din Seria I în liga a V-a, formația încă în eșalonul inferior pentru alte doar două etape mergând mai departe în competiție prin a pătrunde în faza naţională a întrecerii K.O.

Pornită la drum în faza timișeană printr-un 1-6 victorios pe 13 septembrie 2017 la Pesac cu Șoimii, Fortuna Becicherecu Mic a luat revanșa reprezentantelor de frunte din liga a V-a a Campionatului Județean prin a câștiga finala cu campioana de toamnă a ediției abia încheiate în ”D”, după ce anul trecut o altă grupare care tocmai promova din ”Județ”, ASO Deta, pierdea la limită acasă ultimul act în ”Cupă” cu vicecampioana de-atunci a eșalonului patru, Voința Biled, izbânda de miercuri fiind cu atât mai memorabilă cu cât a fost semnată pe arena ”Dan Păltinișanu” dar și la capătul a 120 de minute de joc plus lovituri de pe punctul cu var.

Scorul general a fost de 7-6 iar după 90 de minute de joc 1-1, urmând două reprize a câte 15 minute în care scorul s-a dublat, 2-2. Primele 90 de minute au fost marcate de o ploaie ce nu a contenit deloc, însă verdictul departajării în timpul regulamentar nu s-a lăsat împins din urmă și grăbit de intemperii, din contră, jucătorii trecând în pofida vremii și prin reprizele de prelungiri și loviturile de la punct fix .

Toate pe un teren foarte bun, îmbiind jucătorii ambelor echipe, aflate într-o rară ipostază de a evolua pe ”Dan Păltinișanu”, să se înfrunte la turaţie maximă, iar protagoniștii chiar au dat totul, motiv pentru care merită toate laudele, ofertă de fotbal adevărat pe adresa a peste 200 de spectatori, etalare cum nu vezi prea adesea în ligi superioare.

Au fost chiar şi două galerii, una compusă din juniorii Timișului din Şag, care i-a încurajat necontenit pe ”albaștri”, şi una a celor veniţi din Becicherecu Mic, partizană Fortunei. Iar Zeița Fortuna a ținut în cele din urmă cu cei cărora îi poartă numele.

Prima ocazie avea să se contureze deja în minutul 5, în urma unui corner executat de Anagor, la care, cu capul, Oneţ a reluat din 8 metri pe mijlocul porţii, fără probleme pentru goalkeeper.

Însă scorul a fost deschis deja în minutul 13, de echipa din eșalonul inferior, prin jucătorul  Dan Roman, care a şutat de la 20 de metri, chiar din afara semicercului din faţa careului de 16 metri, catapultând mingea în vinclul din dreapta al porţii apărate de Burtic… 1-0 Fortuna.

După acest gol, Raţiu a ratat egalarea prin a şuta din 13 metri lateral, tentativă la care Culda a fost la post, ca apoi Moroşanu să rateze fie și cu poarta goală, la o acţiune pe dreapta în care l-a culcat pe portarul Culda şi a şutat la prima bară dar şi pe lângă poartă.

La reluare, trupa lui Iulian Muntean a egalat totuși în minutul 60, prin căpitanul echipei, Ciprian Palade, care a trimis imparabil cu capul din 7 metri, la cornerul executat de Moroșanu de pe partea stângă: 1-1.

Protagonistele puteau înscrie pe rând în finalul meciului, mai întâi prin Moroşanu în minutul 88 iar apoi prin Negruţ în minutul 89, după care, odată ce s-au încheiat cele 90 de minute, foarte curios!, a încetat brusc și ploaia, iar la 1-1 cele două finaliste au avut parte de două reprize de prelungiri, în care au mai punctat pe rând o dată, mai întâi tot Fortuna. Mereu așadar cu un pas înainte, avea să păstreze cadența și ”la penalty-uri”.

Dar mai întâi în minutul 100 trupa lui Vasile Luţă a preluat din nou conducerea, după centrarea lui Negruţ din corner şi capul lui Paulevici în plasa porții lui Burtic: 2-1 pentru campioana din ”Județ”.

Vicecampiooana Diviziei D nu s-a lăsat însă mai prejos şi imediat mai apoi, în minutul 112, a egalat, după ce Narcis Damian a șutat de la 25 de metri lateral dreapta, Culda a respins în faţă şi ”vulpoiul” Moroșanu a speculat din careul de 6 metri: 2-2.

Cele opt minute rămase din prelungiri nu au mai adus ceva nou pe tabela de marcaj, modificată în schimb cu rapiditate la loviturile de departajare din punctul de la 11 metri.

Damian a deschis seria și a fost urmat de colegii Palade, Racoceanu și Denis Bud, de la Timișul Şag, pe când Fortuna Becicherecu Mic a finalizat prin transformări cu gol grație lui Radu, Cioancă, Croitoru și Oneț. Ratarea a venit neașteptat de la Moroșanu, care a şutat în transversală şi balonul a ricoșat în afara cadrului porții.

La care, acum sau niciodată, misiune finală pentru Miheț, care și-a luat inima în dinţi şi a executat cu sânge rece marcând golul de 5-4 şi calificându-și echipa pentru faza următoare a ”Cupei”, în care vor intra în competiţie și echipe din liga a treia…

*

Fortuna Becicherecu Mic: 12. Alin Culda – 6. Andrei Hodiș, 3. Ionuţ  Roman, 15. Sorin Oneț, 17. Adrian Negruț – 13. Ionuţ Vîrșog – 8. Daniel  Dragu (min. 90+1, 14. Bogdan  Miheț), 10. Zoran Radu (cpt.), 18. Dan Roman (min. 77, 5. Sorin Berbece) – 4. Dragan Paulevici (min. 115, 7. Dragoş Croitoru), 11. Ifeani Anagor (min. 65, 9. Flavius Cioancă).

Antrenor: Vasile Luță.

Pe bancă: 1. Răzvan Ungureanu, 2. Andrei Ilie, 16. Iulian Telecean.

Timișul Șag: 1. Paul Burtic – 11. Roberto  Artimon, 16. Ciprian Palade (cpt.), 6. Cornel Bud – 18. Petru Râmneanțu (min. 58, 13. Alin Roșu), 4. Gheorghe Costescu (min. 105+1, 8. Flavius Mărgeneanțu), 10. Adrian Butura (min. 90+1, 7. Cristian  Racoceanu), 2. Narcis Damian – 9. Denis Bud, 15. Bogdan Moroșanu, 5. Dan Rațiu.

Antrenor: Iulian Muntean.

Pe bancă: 28. Alin Buruiană, 19. Slavisa Baldovina, 14. Mario Beloescu.

Au arbitrat: Cătălin Botaş – Filip Alexandru şi Alin Botaş. Rezervă Claudiu Gaitin. Observator de arbitri Nicolae Grigorescu, delegat de joc Florian Mierea.

Câteva minute după încheierea finalei au fost împărțite și tricourile și medaliile, plus trofeul județean al Cupei. Premierea a fost efectuată de Călin Dobra, șeful CJT, prezent lângă preşedintele AJF Timiş, Romeo Malac şi Adrian Tal, şef al DJST. Zoran Radu (Fortuna Becicherecu Mic) a fost desemnat cel mai bun jucător al acestei finale, iar după ce nou-promovații au primit trofeul, întreaga echipă a dansat hora şi a scandat ”Campionii…Campionii!”

Apoi, ”la cald”, Vasile Luță, antrenor principal al celor de la Fortuna Becicherecu Mic, a încuviințat că ”am avut un sezon excepțional, și cu toate că am evoluat la Liga a V-a, am demonstrat pe teren că suntem o echipă bine pregătită şi nu întâmplător am reuşit să ne clasăm pe primul loc în Seria I, chiar la o diferenţă foarte clară. Am făcut eventul, îi felicit pe băieții mei, care astăzi au dat dovadă că merită acest trofeu şi promovarea. Ne-am chinuit de două ori, am condus, aşa-i la fotbal… Până nu fluieră arbitrul, meciul nu e gata. Am condus de două ori, am fost egalați de fiecare dată. Dar mă bucur că am reușit să câștigăm în final, la penalty-uri. Luăm totul pas cu pas și vedem cine vine la rând, iar dacă reușim să-i depășim, cu atât va fi mai bine. Anul viitor, nu mă ascund, obiectivul nostru va fi promovarea în liga a III-a, şi sper să reuşim. Căci condițiile sunt bune pentru nivelul acesta! Avem nişte oameni minunaţi care sunt în spatele acestei echipe şi ne acordă tot sprijinul, pentru a avea rezultate bune. Cu ajutorul lui Dumnezeu sper şi la anul să ne bucurăm cum ne-am bucurat şi astăzi pe marele stadion timişorean!”

Iulian Muntean (antrenor principal Timișul Șag): ”La penalty-uri este destul de norocos, mă bucur că am reuşit să egalăm de două ori. Ținând cont că nu am mai luptat pentru promovare, m-aș fi bucurat foarte mult dacă am fi câștigat cupa şi ne-am fi calificat mai departe, dar nu a fost să fie. Până la urmă rezultatul era echitabil, acest doi la doi, după cum s-a jucat. La penalty-uri nu se mai știe nimic. Au trecut două mingi printre braţele lui Burtic, asta e, băieţii au vrut, dar norocul nu a fost de partea noastră. Am ratat două obiective, corect… Ne-am dat seama în campionat că nu putem lupta cu cei de la Dumbrăvița și astăzi aţi văzut şi dumneavoastră cum a fost, chiar puteam să câştigăm dacă eram puţin mai atenţi. Eu zic că per total a fost o finală reuşită, cu un fotbal curat. E bine că s-au motivat băieții azi, că în campionat nu am mai reușit în ultimele șase-șapte etape. Pe Dan Păltinișanu te simți fotbalist, păcat că a plouat două reprize. Poate ne-ar fi ajutat dacă nu ar fi fost vremea aceasta. Mai mult ca sigur nu voi mai fi antrenorul Şagului, deoarece voi continua munca la Ripensia ca secund, nu pot să continui în două locuri, cum s-a întâmplat în ultimele etape din D, când am lipsit de la echipă”.

Iar după o finală județeană a Cupei României, la o manșă tur a barajului de promovare în Liga 3, sâmbătă la Dumbrăvița, ACS – Viitorul Șimian, de la ora 18. Dar până atunci, fotografiile de pe ”Dan Păltinișanu”…

Acest articol a fost publicat în Divizia D Timiş, Fotbal și etichetat cu , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


patru − = 3

 


Ultimele articole din categoria Divizia D Timiş: