FRF, iar înclini harta spre Constanța și Academia Gheorghe Hagi!? E urât la mare cu 4 zile înainte de Crăciun pentru copii de 8 ani…

Deși în faza finală a reintrodusului ”Turneu Gheorghe Ene” tocmai s-au calificat 3 grupări din nord-vestul țării, din Carei, Cluj și Timișoara, plus alte 3 din centrul țării, din Brașov, Focșani și Pitești, încă una fiind din județul Iași, plus Academia de Fotbal Gheorghe Hagi, se pare că furnizorii de motorină vor avea cel mai mult de câștigat, sau subminatele Căi Ferate Române, de pe urma lungilor deplasări ale celor mai multe dintre finaliste, spre malul Mării Negre.

 

Conform regulamentelor federale în vigoare, care stipulează clar faptul că la ”turneul final participă echipele câştigătoare ale grupelor zonale de la cele două categorii de vârstă iar turneul final se va desfăşura în două localităţi stabilite de FRF”, forul de la București are puterea de decizie și tinde să încline din nou harta României spre litoralul dobrogean.

Acolo unde, pe măsura bunelor investiții făcute, s-a organizat în acest an și turneul final național al Cupei Hagi Danone, pentru generația de 2002. Iar dacă a fost cald și bine vara, de ce n-ar fi doar bine, se întreabă federalii, și la intrarea în iarnă, pe 19-21 decembrie!?

Nu este nici acum foarte clar, nici musca nu se-aude, de ce ”Hagi Danone” a ieșit din peisajul întrecerilor actualului sezon iar generația 2003 este astfel șuntată de o întrecere la nivel național, pur și simplu sărită din schemă și trasă în tăcere pe dreapta, după câțiva buni ani de perpetuare a concursului, dar dacă este să te iei după unii, prețurile au fost mult, mult prea piperate în celălalt capăt de țară, la ora turneului final, iar pusul pe drumuri într-un program inconvenabil, de la cazare la teren și apoi la masă, doar a completat ”meniul” costisitor.

Să se fi umflat notele de plată, ca desert la aspectul utilizării mai mult decât discutabile a unor juniori de 2002 de către ”Academie”, ceea ce l-ar fi pus pe gânduri pe sponsorul al cărui nume e inclus în denumirea întrecerii!?

Cert este că Federației, care a închis ochii la ora turneului final din vară, ”Să trăiți!” și ofrande investitorului, iar cluburile în cauză au copiat-o, capul plecat sabia nu-l taie, așadar Federației îi surâde constanta revenire pe tărâm dobrogean, motiv pentru care copiii în vârstă de 8 ani pregătiți la ACS Poli Timișoara de Adrian Săvoiu ar putea constata frumusețea răpitoare a mării în zilele dinaintea Crăciunului.

S-au mai calificat și Kinder Carei, din Zona 8, ACS FC Dănuț Coman Pitești (6), CS Luceafărul Cluj (5), FC Brașov (4), CSM Focșani (3), AS Unirea Ruginoasa, din județul Iași, din Zona 1, și bineînțeles Academia de Fotbal Gheorghe Hagi, după Zona 2, de la Constanța. Cele 8 cluburi calificate vor fi repartizate prin tragere la sorți în două grupe a câte 4 echipe și vor juca în sistem turneu, formațiile câștigătoare ale seriilor urmând a evolua în finală iar cele clasate pe locul 2, pentru locurile 3-4.

Bine că s-au reintrodus fostele turnee ”Memorial Gheorghe Ola”, anul acesta pentru generația de 2005, și ”Memorial Gheorghe Ene”, la 2006, dar și mai bine ar fi dacă s-ar proceda cu imparțialitate.

Pentru că cine trage, parte-și face!

Exemplul Zonei 7, derulată în săptămâni succesive la Craiova, este sugestiv în privința partizanatului cu gruparea gazdă. A investit în organizare și, nu-i așa!?, ar trebui să și-o recupereze pe teren, sună logica fotbalului insinuat pe un loc absolut hilar și mincinos în ierarhia FIFA Coca-Cola…

Electrica Timișoara, câștigătoare în ”Turneul Gheorghe Ola” al fazei județene, și calificată cu două victorii în zonalul de la Craiova în finala cu localnica ”U”, pentru un loc pe țară, a constatat pe propria piele cum e cu apropierea meritelor.

Iar dacă se poate la copii de 9 ani, de ce nu s-ar putea și la cei de opt ani, căci ce mai contează cum îi educăm!? Victoria să iasă… ACS Poli Timișoara, învingătoare în prima zi la scor în dauna gazdei Junior Oltenia, a supraviețuit la lovituri de departajare în ultimul act contra lui CSM Școlar Reșița, câștigând Zona 7 din Bănie și ajungând în faza finală, dar a constatat la rândul ei, precum concitadina de la Gara de Est, cam aceleași maniere.

Setea de ascensiune e mare, manierele de arbitraj și micile detalii sunt cum sunt, iar pe deasupra mai vin și deciziile federale, strămutând 7 finaliste spre același capăt de țară, de sud-est.

De ce nu s-ar putea atunci în extremitatea vestică, de exemplu în nord-vest, la Carei!? Pentru a nu fi suspectați de subiectivitate, pro-domo, deși o plasare a turneului final în zona centrală ar fi de departe cea mai justă.

Pentru că, poate, FRF nu agrează să-l contrarieze pe investitorul privat de prim rang, iar celelalte cluburi se codesc și ele smerite, ba din contră, abia așteaptă să descindă în mult apreciatele domenii rezervate fotbalului.

S-ar părea că faza finală a ”Turneului Gheorghe Ola”, din 12-14 decembrie, ar fi la Cluj, așa încât FRF e în căutarea echilibrului pe axă și 19-21 ale lunii ar fi trei zile fermecătoare în preajma Pontului Euxin. Ce va fi, vom vedea, dar cert este că în România fotbalul pute deja la pragul intrării la nivelul juniorilor E. De unde că, ce-ar fi la Liga 1 e și mai simplu de dedus, apăsând pe butonul telecomenzii.

Timișoarei nu i-ar fi tocmai cel mai lesne să găzduiască întrecerea cu 8 echipe, dat fiind că numărul sălilor bine dotate din oraș sparge plafonul, dar apropo de șubrezenia infrastructurii, o vorbă și despre cea a clubului finalist alb-negru. ACS Poli are o mare bubă, uriașă în frunte, de a ”trage” la nesfârșit de biata suprafață sintetică din ”Complexul Dan Păltinișanu”, tot mai roasă și oricum nu cea mai calitativă. Și din păcate, căci Crăciunul bate la ușă iar Stavric e lider-campion de toamnă, prioritățile vor curge spre aceleași buzunare, iar investițiile vor mai putea să aștepte…

Pentru conformitate, ACS Poli s-a calificat în turneul final cu 6-1 contra lui AS Junior Oltenia Craiova, 2-1 cu Școala de Fotbal Jiul Petroșani și 2-0 (d.l.d; 0-0) cu CSM Școlar Reșița, antrenorul Adrian Săvoiu, însoțit de directorul tehnic Aurel Șunda, avându-i la dispoziție în turneul de la Craiova pe Tudor Ștefan Ciocan, Ștefan Iulian Grosu, Andrei Lixandru, Cristian Mureșan, Andi Denis Oprea, Patrik Gabriel Paleacu, Mihai Șteța, Denis Tătaru, Ioan Vermeșan, Dragoș Vălcăneanțu, Eric Adam și Mihai Kulcsar-Medaru.

Tot pentru conformitate, jocurile din grupele turneului final sunt în zilele de 19 și 20 decembrie, iar în 21 decembrie, duminica, locurile 3-4 la ora 9,30 iar finala la 11.

 

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Fotbal, Juniori și etichetat cu , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


2 + = zece

 


Ultimele articole din categoria Fotbal: