FRF pune în pericol juniorii. ACS Poli, jocuri de 70 de minute la juniori C de la orele 12 și 16, ultimul, chiar o finală a Zonei 6 cu gazda Dinamyk Craiova, cedată de la 11 metri

Caz absolut scandalos în fotbalul românesc juvenil prin programarea aceleiași echipe de a lua startul în aceeași zi în meciuri de juniori C cu durata a câte 70 de minute atât de la ora 12, pentru calificarea în finală, cât și de la ora 16, în ultimul act al Zonei 6 în Campionatul Național FRF rezervat categoriei de vârstă sub 15 ani, meci având drept miză pătrunderea în turneele semifinale pe țară, ce vor reuni opt formații trecute de această fază regională.

Pățiți sunt juniorii C de 2002 de la ACS Poli Timișoara în turneul zonal disputat vineri și sâmbătă la Craiova și abia încheiat pe o nouă suprafață sintetică din Centrul Turistic pentru Agrement și Sport Dolj.

Într-adevăr, FRF a programat pentru aceste zile meciurile celor 8 turnee zonale ale ediției din acest an a Campionatului Național de juniori C, iar patru dintre aceste întreceri, mai precis în Zona 1, la Piatra Neamț, Zona 2, în Complexul Sportiv al Academiei Gheorghe Hagi, Zona 6, la Craiova, respectiv Zona 7, la Timișoara, în găzduirea LPS Banatul, au fost comasate cu un total de câte șapte partide pe competiție în două zile, fiecare dintre echipele participante având de jucat minim două întâlniri, maxim 3 în cazul calificatelor în finala regională.

Inevitabil, au rezultat situații în care unele dintre participante au avut de disputat două meciuri în aceeași zi, însă de departe cele mai strâmtorate au fost finalistele vizitatoare în turneele de la Academia Gheorghe Hagi și Craiova, unde oaspeții nu doar că au fost programați de la ora 12 pentru a-și asigura pătrunderea din grupe în ultimul act, pe când gazdele jucaseră deja de la ora 10, dar au mai avut de revenit pe teren și de la ora 16, și nu pentru o confruntare oarecare, ci chiar în finala zonalului, pentru pătrunderea în semifinalele pe țară. Dezavantajată în finala din Bănie a fost tocmai ACS Poli, merituoasă calificată grație unui 5-0 la amiază cu CSM Râmnicu Vâlcea.

Comparativ, ca exemple ceva mai acceptabile, finala Zonei 1, de la Piatra Neamț, a fost programată de la ora 19, la 7 ore după startul ultimei întâlniri din grupe, iar cea de pe ”Banatul”, deși a fost tot de la ora 16, a opus formații care prin jocul rezultatelor s-au calificat încă de vineri, fără a mai avea și astăzi o altă încleștare în program.

Este de subliniat că meciurile juniorilor C, cu durata de 70 de minute, așadar în reprize cu zece minute mai scurte decât ale seniorilor, nu sunt simple jocuri între copii care n-au pășit în juniorat și ar fi așadar mult mai restrânse ca interval de timp, ci partide aproape în toată regula.

Nu mai punem la socoteală căldura începutului de iunie, ACS Poli jucând vineri pe sinteticul craiovean la peste 30 de grade Celsius, temperatură ce-i drept în scădere la ora întâlnirilor de astăzi, în jur de 25 de grade Celsius, și nici faptul că este vorba în primul rând despre suprasolicitarea unor adolescenți de 14-15 ani.

Capac la toate, într-o situație frizând ridicolul, centralul Valentin Naidin din Turnu Măgurele, asistat și observat de alți delegați FRF tot din Teleorman, a și stresat repetitiv delegația timișoreană prin a grăbi din fluier startul finalei înaintea orei 16, oficială conform programării, deși arbitrul știa mult prea bine, în calitatea sa de rezervă la meciul de la amiază, că bănățenii jucaseră și de la ora 12, pe când oponenții lor din finală, cei de la Dinamyk Craiova, încă de la ora 10. Antrenorul timișorenilor, Paleacu, i-a temperat însă elanul, respectând ora oficială de start prin a-i explica faptul că elevii săi au avut un timp extrem de limitat de la încheierea precedentului joc, nici două ore și jumătate în care au căutat să se hrănească, hidrateze și odihnească. Cât despre refacere și recuperare…

Tipic românesc, cine împarte, parte își face, dar nu neapărat acesta ar fi sâmburele problemei, și anume că gazdele au fost vădit avantajate ca programări ale orelor de start, totul putând fi pus și pe seama întâmplării, deși e clar că n-a fost deloc cazul, ci mult mai agravant este de fapt formatul competițional comprimat al zonalelor, totul sub imperiul reducerii costurilor și cheltuielilor, ca leitmotiv acoperitor în cazurile în speță. Dar cât costa oare ca finala să se deruleze dacă nu a doua zi, în mai firești turnee de 3 zile, atunci măcar spre ora 20!? Ceva bunăvoință și bună credință.

În plus, finala s-a și revărsat în lovituri de departajare de la 11 metri, moment în care timișorenii deja cu 140 de minute jucate în picioare de la 12 dar și de la ora 16 erau cu tot felul de probleme musculare, acuzând crampe pentru care unii juniori au și fost înlocuiți încă de la pauză.

Răspunsul pe adresa iresponsabililor federali care au croit aceste sisteme competiționale gen acordeon dar au și ales ore de start ca nuca în perete, ar fi ca unii dintre ei să intre la joc, să fie dumnealor cobai ai experimentelor încercate pe generațiile de mâine ale fotbalului românesc. Bine că FRF și-a protejat arbitrul, centralul finalei fiind rezervă în calificările de la ora 12, ca un exemplu sugestiv că nimeni n-ar trebui suprasolicitat. Cu atât mai mult în cazul unor tineri de 14-15 ani, în creștere și dezvoltare fizică, mult mai fragezi decât delegați FRF suplinindu-se prin rotație.

Având câte 7 echipe la start în loc de șase, Zona 4, Zona 5 și Zona 8 se derulează pe 3 zile, așadar și mâine, când sunt programate finalele, iar Zona 3, aidoma primelor patru, deja disputate, se va ține tot numai în două zile, dar pe 4-5 iunie.

În fine, trecând la cele întâmplate în Bănie, ACS Poli și-a început perfect sâmbăta, prin a-și asigura locul în finala de peste alte 4 ore prin a trece cu 5-0 de CSM Râmnicu Vâlcea, prin golurile lui Laza – de două ori, Dobrincu, Al Seidi și Periat.

Dar odată calificați, timișorenii s-au grăbit după ora de încheiere a meciului, 13,30, să mănânce prânzul, prins pe fugă până spre 14 și 20 de minute, după care tot pe unde scurte s-au și întins, revenind la teren, contra gazdei Dinamyk Craiova, mai relaxată, după ce jucase încă de la ora 10.

Dintre învingătorii de la ora 12, și anume Daminescu – Foca, Bain, Dume, Codrea, Tașcă, Chiriac, Toboșaru, Laza, Periat, Dobrincu, antrenorul Alin Paleacu a apelat din startul finalei la 9 dintre titulari, efectuând două schimbări în prima formulă.

În plus, problemele i-au fost cu atât mai mari cu cât, dintre rezervele introduse în primul meci al zilei, și anume Românu, Al Seidi, Vancea și Vereș, ultimul a fost eliminat în minutul 69 pentru o lovire cu cotul, roșu direct. Indisponibil pentru finală.

În care s-a încheiat 1-1 (1-1), craiovenii deschizând rapid scorul după o acțiune pe partea stângă, balonul fiind împins în plasă pe o respingere de portar: 1-0. ACS Poli a egalat în minutul 15 dintr-o lovitură liberă de la 25 de metri, torpilată în vinclu de Toboșaru.

Oaspeții au avut o uriașă șansă prin Dobrincu, care a șutat prea încet după ce balonul ricoșase din bară la încercarea lui Vancea din partea a II-a, și Toboșaru având o imensă oportunitate.

Cârceii și crampele musculare și-au făcut simțită prezența în respectiva parte secundă, în care Paleacu a apelat la câteva schimbări, efectivul finalist fiind Daminescu – Foca, Bain, Dume, Codrea, Românu (55, Turdean), Tașcă (64, Sabaiduc), Vancea, Chiriac (36, Laza), Toboșaru, Dobrincu.

S-a ajuns la loviturile de departajare iar Dobrincu a fructificat-o pe cea de-a treia a oaspeților, dar în schimb Toboșaru, Sabaiduc și Laza au fost ghiciți pe rând de goalkeeper-ul lui Dinamyk, pe când Daminescu a scos o execuție: 3-1 pentru olteni.

Un nou caz trist în fotbalul juvenil românesc, stingându-se astfel cu fiecare zi în plus în care se greșește flagrant fără ca respectivii aflați în eroare să bage măcar de seamă, căutând în schimb doar scuze și pretexte. Ne întrebăm în ce măsură este vorba doar despre incompetența și ignoranța celor de la programarea competițiilor, dacă nu cumva este implicată și o doză de rea-voință în tipicul stil autohton al prostiei răutăcioase. În orice caz, sănătatea unor adolescenți încă în formare în plan fizic și psiho-somatic a fost pusă în pericol.

Așa îi creștem, așa îi vom avea, iar rezultatele selecționatelor naționale juvenile pe plan internațional stau drept elocventă mărturie, într-o corelație cauză-efect.

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Fotbal, Juniori și etichetat cu , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


9 + sapte =

 


Ultimele articole din categoria Fotbal: