Gâlcă, al 10-lea antrenor debutant campion

Răzvan Toma enumeră în STATISTICIANUL FOTBALULUI antrenorii care au cucerit titlul național în eșalonul autohton de elită în primul lor sezon ca ”principali”, Gâlcă devenind al 10-lea pe listă…

Chinuit sau nechinuit, titlul a intrat în vitrina Stelei și totodată pe cărțile de vizită ale celor care au fost implicați în cucerirea lui. Printre aceștia se află bineînțeles și Constantin Gâlcă. Pentru el a fost cu atât mai meritoriu, cu cât a debutat în actualul sezon ca antrenor principal în primul eșalon.

El însă nu este primul tehnician care a reușit să se încoroneze într-un asemenea context, ci al 10-lea în total, al șaselea pentru Steaua/CCA. Ultimul care s-a aflat într-o asemenea ipostază fusese Mihai Stoichiță, tot cu Steaua, în urmă cu 17 ani, și tot cu o izbândă chinuită, când a depins de asemenea de jocul rezultatelor. Ne-amintim, atunci Rapid a fost „căpăcită” neașteptat de Universitatea la Craiova și astfel titlul rămânea în Ghencea.

De altfel proporția titlurilor chinuite cu cele câștigate detașat este jumi-juma pentru acești antrenori precoci. În afara amintiților Gâlcă și Stoichiță, și alți trei au avut de suferit până la victoria finală: Francisc Dvorzsák s-a impus cu Flamura Roșie ITA la egalitate de puncte cu CCA, Gheorghe Popescu s-a impus cu CCA la egalitate de puncte cu Dinamo și Ion Nunweiller s-a impus cu Dinamo la egalitate de puncte cu Univ. Craiova. Dinspre partea cealaltă, a „relaxaților”: Ștefan Onisie s-a impus cu Steaua având 5 puncte mai mult ca Dinamo, Florian Halagian s-a impus cu FC Argeș având 4 puncte mai mult ca UTA, Emerich Jenei s-a impus cu Steaua având 7 puncte mai mult ca Dinamo, Ion Oblemenco s-a impus cu Univ. Craiova având 3 puncte mai mult ca Dinamo și Anghel Iordănescu s-a impus cu Steaua având 15 puncte mai mult ca Dinamo.

Aceasta este lista antrenorilor autohtoni care la primul lor sezon ca „principal” la nivelul primului eșalon au câștigat titlul:

Francisc DVORZSÁK cu Flamura Roșie ITA Arad în 1950

Gheorghe POPESCU cu CCA în 1951

Ștefan ONISIE cu CCA în 1960/61

Florian HALAGIAN cu FC Argeș în 1971/72 (fără primele 8 etape)

Ion NUNWEILLER cu Dinamo în 1972/73

Emerich JENEI cu Steaua în 1975/76

Ion OBLEMENCO cu Univ. Craiova în 1980/81

Anghel IORDĂNESCU cu Steaua în 1986/87 (fără primele 8 etape)

Mihai STOICHIȚĂ cu Steaua în 1997/98

Constantin GÂLCĂ cu Steaua în 2014/15

Pe-aproape au fost Augustin Juhász (cu ITA în 1946/47 doar ultimele 7 etape) și Nicolae Dumitru „Nicușor” (cu Dinamo în 1961/62 doar ultimele 6 etape), însă ambii au stat pe băncile echipelor lor în mai puțin de jumătate din partidele jucate.

Răzvan Toma, care deține blogul https://romaniastats.wordpress.com, semnează editorialele în rubrica STATISTICIANUL FOTBALULUI, de pe coloana dreaptă din pagina I în Sporttim.

 

Acest articol a fost publicat în Fotbal, Liga 1 și etichetat cu , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


− 5 = unu

 


Ultimele articole din categoria Fotbal: