Galeria polistă: repertoriu pe pânză şi „Libertate pentru fani!”

Libertate pentru fani! Ce frumos a scandat şi în eşec galeria polistă, ca nicăieri poate în fotbalul nostru, fapt remarcat din startul conferinţei de presă, după joc, chiar şi de „matematicianul” Pustai. A fost o nouă seară luminată în Peluza Sud, care n-a avut însă fericirea unei calificări în semifinalele din 2012… Urmează iarna marilor incertitudini, ultimul lucru pe care suporterii lui Poli îl merită. Trezirea, în ceasul al 12-lea, pentru ca fanii să aibă pentru cine scanda! Ceva mai jos, o selecţie de 18 clişee dintr-o seară ce însumează alte neîmpliniri alb-violete, mereu trecute cu tărie de suporteri.

Acum n-a fost Balotelli, autor al unicului gol ce provoca singurul eşec polist în Timişoara în sezonul trecut, ci Bud de 0-1, alb-violeţii neregăsind în cel de-al 20-lea joc stagional bagheta magică a eliminării Stelei ci doar ochind bara prin Gorobsov sau nimerind de puţin alături prin Curtean ori Tameş, şi sfârşind implicit storşi şi în genunchi un an cu de toate. Şi din nou eliminare în sferturi, tot cu 0-1, ca în noiembrie 2010, la Braşov.

Ca de fiecare dată însă, indiferent de circumstanţe, fanii au rămas la mare înălţime, şi la bine, şi la rău. Iar repertoriul din sfertul de finală a fost parcă mai grozav ca niciodată: mesaje pentru prieteni plecaţi dintre ei, pentru clubul de suflet, pentru Timişoara, pentru eroii revoluţiei, dar şi cu săgeţi pentru lichelele ce sugrumă acest fotbal şi neam…

Dar s-o luăm pe rând. „La 3 ani după marea Unire / Poli ne-a unit în cuget şi simţire”, aluzie la anul fondării clubului, 1921. Tot în prima repriză fanii şi-au amintit de unul de-al lor, Bogdan „Bobo” Grădină, trecut în nefiinţă la 6 februarie 2006, la doar 21 de ani: „În seara asta vreau să beau / Să uit de orice nevoi / Să sparg paharu şi să zic / Sunt aici, acum, cu voi! Ciao Bobo!”

Neîncetat a fost menţinut pe gardul despărţitor galerie – teren „VIVAT POLITEHNICA! VIVAT TIMIŞOARA!”, alb pe fond violet, iar repriza a doua a debutat cu desfăşurarea „Viaţa-n libertate / Ori moarte strigă toţi!”

Scandând „Libertate pentru suporteri!”, fanii au derulat şi alte bannere, mai întâi „Mai bine dai în cap şi jefuieşti o casă decât să sari pe gard când echipa ta marchează / Mai bine conduci beat şi omori un om decât să aprinzi torţa pe stadion”, iar apoi „Cât timp istoria nu e uitată / Eroii nu mor niciodată”, cu un gând pios pentru cei căzuţi în urmă cu 22 de ani…

„O istorie frumoasă şi zbuciumată / În alb-violet pe veci colorată”, au mai afişat cei aproape 3.000 fani din peluză, încheind cu „Smântână mereu printre noi!”

La final, cu toată frustrarea generată de arbitraj, şi care l-a făcut pe Curtean aproape să sară la gâtul lui Haţegan, jucătorii n-au uitat totuşi de suporteri. Simbioza a funcţionat şi în eşec… Primul şi… ultimul acasă pe 2011, după un retur de primăvară în elită cu 5 succese şi 4 remize pe „Dan Păltinişanu”, urmat de un tur în B2 cu 7 victorii plus alte două în Cupa României. Cu alte cuvinte, palmaresul acasă în campionat plus competiţia K.O. pe 2011 e de 19 partide, cu 14 victorii, 4 remize şi această ultimă înfrângere.

Acest articol a fost publicat în Fotbal, Poli Timişoara și etichetat cu , , , , , , , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


doi − = 1

 


Ultimele articole din categoria Fotbal: