GALERIE FOTO. Fotbalul timişean şi românesc moare încă puţin: o echipă de podium în D Timiş în precedentele 5 sezoane, CS Chişoda, aruncă prosopul. Neprezentare, 0-3 cu Băban Marcel Jimbolia!

Ce etichetă i-aţi aplica unui club care a reuşit în precedentele 5 ediţii de campionat în liga a IV-a timişeană clasări numai pe podium, în ordine pe locurile 2, 1 – în 2010, 3, din nou 2 şi iarăşi 3? Comparativ cu toate celelalte grupări, calificativul ar fi ”cea mai constant bună trupă a ultimilor ani în Divizia D Timiş”, întrecere care pierde aşadar una dintre formaţiile sale etalon în această perioadă de devalorizare a competiţiei.

„Mare pagubă, merge campionatul înainte şi fără ea!”, veţi spune cu nepăsare. Da? Astăzi una, mâine alta… Socotind că în primele 3 divizii naţionale au mai rămas circa 110 cluburi, pierderea unei fruntaşe în „D” din imediata apropiere ierarhică de acest grup şi provenind din întrecerile uneia dintre cele mai stufoase Asociaţii Judeţene din ţară, Timişul, este destul de semnificativă. Imaginaţi-vă dispariţia câte unei cărămizi dinspre baza unei structuri piramidale, în acest caz a fotbalului, sau a câte unui fir de iarbă din gazon…

CS Chişoda, căci despre aceasta este vorba, nu s-a prezentat într-adevăr în această seară, de la ora 18, în jocul de campionat programat acasă, cu FC Băban Marcel Jimbolia, în penultima etapă a sezonului Diviziei D Timiş, ţinându-se aşadar de cuvânt în privinţa aruncării prosopului.

Venind din partea unui club ale cărui apariţii chiar au însemnat ceva de dată recentă, neprezentarea a surprins cu atât mai mult, un veritabil şoc. Iar la o privire simplistă a lucrurilor, care a şi fost opţiunea multora încă din capul locului, reducând totul doar la implicaţiile rezultate în lupta pentru câştigarea Diviziei, între CS Ghiroda şi ASU Politehnica Timişoara, cu toate speculaţiile de rigoare, subiectul s-a mutat de la bun început în braţele controversei, neglijându-se însă tocmai fondul problemei.

Despre ce este vorba? E cât se poate de limpede.

Sâmbătă, după eşecul cu multe goluri primite la Dumbrăviţa, când îl anunţa telefonic pe Dănuţ Laţa, preşedintele AJF Timiş, de intenţiile de neprezentare ale ocupantei locului 9 la cele două ultime etape ale Diviziei D din această săptămână, Alin Rus, diriguitor al Chişodei, n-a acţionat deloc, şi cum s-ar crede, la comanda nou-promovatei ASU Politehnica, şi nici ca parte a unor maşinaţiuni conspirative în folosul „violeţilor”, concluzie la care unii abia au aşteptat să sară, ci pentru babanul motiv, mult mai de profunzime, că i s-a umplut paharul.

Şi-aici ar trebui să caşte ochii cât cepele mai ales alde ajefişti şi ferefişti, căci poate înţeleg ceva în privinţa apei la bord şi a naufragiului de pe „Corabia nebunilor”, fotbalul românesc!

Veţi spune şi că problemele Chişodei ţin exclusiv de bucătăria sa internă, de incapacitatea de a asigura fonduri suficiente pentru bunul mers al activităţii, aspect de care nu pot fi responsabili decât cei direct implicaţi, şi că n-ar avea nimic de-a face cu întreg fotbalul timişean sau, prin extensie, românesc, însă una este strâmtorarea financiară cu care s-a tot confruntat trupa din sudul Timişoarei şi alta este a fi mulată şi pe lehamitea vizavi de cele întâmpinate pe parcursul acestor sezoane. Motivaţia şi tragerea de inimă într-o competiţie tot mai alterată au sucombat sub povara lipsurilor.

Dintr-odată interesant şi la căutare, dintr-odată interpelat şi solicitat pentru declaraţii, într-o tipică şi bolnăvicioasă goană după senzaţional după ce timp de un cincinal Chişoda nici nu existase pe radar ca punct de reper, în ciuda a 5 sezoane la rând pe locurile 3, 2 şi chiar 1 în „D Timiş”, atunci pierzând cu 1-2 barajul de promovare în C cu Termo Drobeta Turnu Severin, pe 15 martie 2010, la Caransebeş, conducătorul alb-roşilor a ajuns şi la DIGI să explice printre altele că nu mai are rost târâiala de pe o zi pe alta în condiţiile neajunsurilor de la echipă.

Retrăgându-se înaintea ultimelor două etape, spre finele unui retur în al cărui clasament pe 2014 era abia antepenultima, cea mai slabă jumătate de campionat din ultimii ani, CS Chişoda a şters practic cu buretele toată truda acelor 5 ascensiuni pe podium, devenind celebră pentru posteritate nu prin bunele sale rezultate ci prin abandonul asociat cu răsturnarea luptei la promovare, căci la aşa ceva se va reduce întreaga discuţie.

Însă chiar şi cu acest risc, chişozenii decişi încă de vineri în privinţa opririi premature a motoarelor au preferat să tragă un semnal de alarmă pe plan local, la nivelul comunei Giroc, unde se pare că susţinerea a fost ca şi inexistentă iar interesul edililor s-a rezumat la o descindere de o… repriză în 8 sezoane, însă pe undeva şi la nivelul „fotbalului mic” judeţean, unde numai ei ştiu ce-au văzut peste ani cu ochii lor, prea adesea. Iar când încerci să-ţi vezi doar de fotbal însă în jurul tău nu totul curge pe aceeaşi lungime de undă, murdăria ţi se pare şi mai neagră…

Ba intense presiuni cu implicaţii politice, pe firul scurt, în favoarea facilitării unor anumite deznodăminte, şi tot în precedente ascuţite lupte la câştigarea seriei, „burtă” ce nu-i era deloc caracteristică profilului Chişodei.

Ba intense presiuni, an de an, la vremea primăverii, de la varii ameninţate cu retrogradarea, pentru clemenţă şi jaloane, la fel, „burtă” ce nu-i era deloc caracteristică profilului Chişodei.

Ba arbitraje dintre cele mai părtinitoare.

Ba atitudini dintre cele mai lipsite de fair-play din partea unor parteneri de întrecere.

Ba repetitiva constatare în privinţa mizeriilor la ordinea zilei, de tot felul, din bătătura Diviziei D Timiş.

Şi toate acestea cu încuviinţarea tacită şi sub oblăduirea unui for judeţean, AJF Timiş, care se tot înfoaie în pene în privinţa numărului ridicat de afiliate dar care mai degrabă mulge cluburile de taxe fără însă a le impulsiona întru prosperitate, într-un cadru curat, competitiv.

Şi fără bani, iar mai nou şi fără rezultate, echipa subţiindu-se valoric în ton cu degradarea nivelului întregii competiţii, CS Chişoda şi-a aruncat jucăriile din ţarc într-un act de frondă, mai mult răzvrătire decât neputinţă, mai mult scârbă decât incapacitate. Dacă ar avea ochi să vadă, AJF Timiş s-ar putea alarma la un asemenea abandon, iar Asociaţia trebuie că este la curent şi cu expansiunea Campionatului Judeţean de Minifotbal „Alborz”, unde câţi n-au migrat, ca un alt exemplu că omul nu pleacă de la bine.

„Alborz” a prosperat şi graţie slăbiciunii fotbalului timişean, iar retragerea Chişodei nu este nici prima, nici ultima, abandonul venind şi din silă la adresa matrapazlâcurilor de regulă mici, dar deranjante, petrecute în întrecerea sub egida AJF Timiş. Căci da, când tot vezi diligenţe cu banii-n proţap, ba la arbitri, ba la adversari, şi tot tacâmul nimicniciei, îţi vine s-o iei la sănătoasa…

Nu-şi mai are rostul, şi-au spus-o, şi chit că ar fi trebuit s-o facă mai elegant, să zicem cu un banner desfăşurat la mijlocul terenului la ora începerii ultimului joc, un protest mut şi scris, chişozenii au ales însă aşa, parcă pentru a sări mai bine în ochii cui trebuie.

Iar la câte alterări ale spiritului dorit dar uneori încălcat al competiţiei s-au dedat unii, această lovitură sub centură din partea Chişodei doar a mai trimis Asociaţia o dată la podea.

Foarte păcat de juniorii Jimboliei, pe drumuri degeaba în această seară până la Chişoda, iar Marcel Băban, de-acum vicepreşedinte AJF, a fost pe bună dreptate foarte tranşant, „e o ruşine că această echipă de frunte în ultimii 3 ani desconsideră competiţia, deşi pe noi nu ne afectează, dar e o lipsă de fair-play faţă de cealaltă echipă care e la promovare. Nu e corect şi nu mă aşteptam din partea lor la aşa ceva, iar cei de la AJF n-au primit nimic în scris de la Chişoda. Noi ne-am prezentat, căci aşa este normal, dar probabil nu mai vor să evolueze în liga a patra”, însă reacţia Chişodei, cât de nepotrivită, nu poate fi complet disociată de marasmul din „fotbalul mic” al Timişului.

Trist pentru locurile pe podium ale Chişodei, numele ei va fi asociat la capitolul retrageri în 2013-2014 cu cel al Banatului Nerău, fostă într-un alt strat al Diviziei D Timiş, încasând scoruri fluvii de la trupa fraţilor Rus, a lui Adrian Şeţu şi Cristian Safta.

Şi într-adevăr este o premieră ca o divizionară D să se retragă de o asemenea manieră, înaintea finishului returului, fapt ce pare-se i-a fâstâcit şi pe unii în mai mică cunoştinţă de cauză la AJF Timiş, şi convinşi în consecinţă că neprezentările din ultimele două runde ale sezonului n-ar echivala cu omologarea tuturor rezultatelor din partea a doua a sezonului cu 3-0 în favoarea adversarului. Noutate ivită în ROAF în plină competiţie, în turul actualei ediţii a Ligii 1, aşadar o altă latură discutabilă a problemei, generând acest întreg circ în lupta pentru locul 1.

Chişozenii n-or fi înaintat AJF Timiş vreun document oficial, ceea ce implică faptul că vor fi programaţi şi la jocul de sâmbătă de la Gătaia, în urma căruia, în cazul unei noi neprezentări, vor fi excluşi din competiţie, dar nici oficiali ai Asociaţiei n-au avut iniţial habar de implicaţiile unui asemenea abandon. Ceea ce adaugă un minus la talmeş-balmeşul din care CS Chişoda a spus subit pas.

O opţiune demnă de condamnat dar nu foarte de mirare.

Ca o notă anectodică, în această seară, la Chişoda, jimbolienii au efectuat un meci-şcoală în familie, încă de la ora 17, căci doar uşa vestiarului oaspeţilor era deschisă, gazonul, trasat, iar plasele frumos întinse. Îngrijitoarea terenului, unic suflet localnic la faţa locului, nici n-avea habar de neprezentarea gazdei, arbitrii Brădău, Ghiciulescu şi, atenţie, lugojeanul Cimponieru, constatând absenţa Chişodei precum şi a medicului şi fluierând sfârşitul, 0-3, cu doza de umor oferită de observatorul cavalerilor fluierului, Laurenţiu Grădinaru: „La volei oaspeţii plătesc baremul arbitrilor în cazul neprezentării gazdelor!”

Timpul, banii, energia şi motorina jimbolienilor, plus a lugojeanului, duse pe apa Sâmbetei. Căci aici suntem la fotbal şi e ceva şi mai putred în Timiş, cu încă o echipă lipsă. Şi una care chiar spunea cât de cât ceva, inclusiv prin implicarea unor juniori, şi aceştia tot mai firavi şi pierduţi în spaţiu odată cu devalorizarea fotbalului.

Alte numeroase dedesubturi se vor ivi cu timpul iar de-acum ţineţi-vă bine, unu, că s-o mai implica în schimb şi o altă primărie în fotbal, şi-atunci să vedeţi fotbal, şi doi, că-ncep discuţiile…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Divizia D Timiş, Fotbal și etichetat cu , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

2 răspunsuri la GALERIE FOTO. Fotbalul timişean şi românesc moare încă puţin: o echipă de podium în D Timiş în precedentele 5 sezoane, CS Chişoda, aruncă prosopul. Neprezentare, 0-3 cu Băban Marcel Jimbolia!

  1. mircea spune:

    Asa cum rezulta din materialul D-voastra, responsabilii echipei din Chisoda pe parcursul campionatului au acumulat o serie de memultumiri, fapte care i-au determinat sa nu se prezinte, in ultimie doua etape. Astfel, intr-o asemenea situtie asa cum este de presupus, nu se vor prezenta nici in ultima etapa. Prin urmare in acest context, echipa din Chisoda va fi exclusa dn campionat, pentru inregistrarea a doua neprezentari, jocuri omologate cu 3-0, in favoarea echipelor din jocurile in care s-a constatat neprezentarea.
    In fapt, ehipa din Chisoda, daca este de buna credinta, nu trebuie sa-si depuna la AJF Timis, nici o hartie de retragere, automat dupa consumarea celor doua etape de neprezentare, masura regulamentara este excluderea acestora.
    Pe cale de consecinta, numai in situatia in care exista un interes ocult din partea echipei din Chisoda, aceasta va apela, la procedura retragerii din campionat, actiune cu consecinte, in stabilirea campioanei din Lig.-IV-a si totodata cu urmari, in defavoarea acestei asociatii, cunoscut fiind faptul ca retragerea implica si pierderea dreptului de inscriere in campionatul urmator, in primul esalon inferior, respectiv LIg. -V-a.
    In situatia unei retrageri se pot inscrie doar in Lig.-VI-a. Prin masura excluderii, echipa poate fi inscrsa in campionatul urmator, in primul esalon inferior, respectiv Lig. -V-a.
    Am inteles, faptul ca administratia locala a asigurat un buget consistent pentru echipele din competeta de administrare a Primariei GIROC, mai mult decat atat, D-ul Primar TOMA, o Excelenta in materie de administrare a delegat un consilier local sa efectueze diligentele de substrat al acestei actiuni.
    Exista elemente suficiente din care rezulta o incercare de fraudare a stabilirii campioanei din Lig.-IV-a, cu conexiuni interne, fiind implicati reprezentantii unor compatante, responsabili cu functii din cadrul A.JF intermediari, in diferite situatii din timpul campionatului. Pe acest subiect au avut loc intalnirii nocturne, monitorizate care pot fi puse la dispozitia organelor in drep sa le vaorifice daca se va considera faptul ca actiunea celor de la echipa din CHISODA a fost premeditata, pentru a sprijinii un alt interes.

  2. mihai spune:

    Feicitari Mircea, comentariul tau a limpezit in totalitate situatia, de fapt, urmeaza sa moitorizam cu atentie urmatoarele actiuni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


× opt = 40

 


Ultimele articole din categoria Divizia D Timiş: