GALERIE FOTO. În urmă cu 24 de ani, pe 14 iunie, „Roti” juca pentru România la Mondial. Acum, o nouă ediţie a „Cupei Iosif Rotariu”, la Bozovici

Acum 24 de ani pe vremea aceasta, în miez de iunie, Iosif Rotariu era integralist în toate apariţiile României la Coppa del Mondo 1990, prim turneu final mondial pentru fotbalul din Carpaţi după 20 de ani, mijlocaşul pe-atunci în vârstă de 27 de ani jucând şi contra fostei Uniuni Sovietice, pe 9 iunie, 2-0 (1-0) la Bari, şi împotriva Camerunului, în 14 iunie, 1-2 (0-0) tot la Bari, şi contra Argentinei, 1-1 (0-0) la Napoli, în 18 iunie, şi împotriva Irlandei, 0-0 şi 4-5 la Genoa, pe 25 iunie, când bănăţeanul transforma a treia lovitură de departajare a “tricolorilor”. Trec anii peste noi însă mirajul balonului rotund rămâne constant, doar anvergura meciurilor căpătând alte conotaţii…

Desigur, atât la noi cât și aiurea există manifestații  sportive dotate, evident, cu premii, diplome și cupe. Însă turneele fotbalistice sunt adesea organizate în amintirea unor foşti performeri, de regulă jucători, care au adus de-a lungul anilor glorie locurilor natale și un nume urbei de la începuturi…

O astfel de întâlnire a avut loc zilele acestea, undeva în judeţul Caraş-Severin, la Bozovici, adică la o aruncătură de… minge de satul Prigor – locul de naştere al marelui fotbalist, pe stadionul de pe care, în urmă cu mai bine de 30 de ani, pleca înspre înălțimile fotbalistice Iosif Rotariu: Poli Timișoara – Steaua București – Galatasaray Istanbul – echipa națională – Campionatul Mondial Italia 1990!

La echipele de club și-a adus contribuții semnificative, bucurându-se de peste zece trofee: cupe și campionate… A jucat chiar și o finală a Cupei Campionilor Europeni, Champions League de astăzi, cu Steaua, contra lui AC Milan! Povestea poate continua cu mult mai multe amănunte, însă poate altă dată…

Revenind la întâlnirea fotbalistică de la Bozovici, putem spune că am rămas mai mult decât impresionaţi de ospitalitatea celor care se află în fruntea urbei, în frunte cu primarul Adrian Stoicu. Festivitatea a fost deschisă de mai multe meciuri de copii și juniori din partea locului, cinstind astfel numele celui care și-a pus amprenta și de această dată pe respectiva sărbătoare, adică Iosif Rotariu.

S-au împărțit cupe, diplome, flori, cărți… S-au făcut sute de fotografii iar Iosif a împărțit nenumărate autografe. După jocurile în care s-au duelat copiii și juniorii de la LPS Banatul Timisoara, Nera Bozovici, Băile Herculane, Moldova Nouă și Anina, conform tradiției, și-au făcut apariția pe gazonul bozovicean, așa cum spuneam la început, foștii fotbaliști ai locurilor – cu trei echipe! – dintre care n-au lipsit Bihoi, Puia, Negru, Stoicu, Rusmir, Cîrpan, Lala, Goșa, Voin, Beloescu, Neacșu, Suveț, Vlăduceanu, Preda, Maresescu, Cita,  Murgu, Ciosa, Smeu, N. Voin, A. Beloescu, Ignat, Vlădulescu, Velcota, Calinescu, Mihai, Tuculia, Bălăgailă, Călin, Drăgilă, Otiman, Imbrescu, Plataga, Olariu, Pecină, Tismănaru, Scurtu, Drăgan, Moți, Serafin, Găină, N. Velcotă, Piescu, Jurchescu, Şuveți, Lolea, Nicolicea, Dăiescu, Văduva, Cojocariu, Perian, Ciocu, Rădulescu, cu Tudor Simion antrenor. 

Nera Bozovici 2014 s-a aliniat cu Marin, Buteică, Jurchescu, Andrici, Koschling, Tîră, Borozan, Cîrpan, Chiurtu, Adamescu, Bîta, Bumbac, Stanciu, Bolvănescu, Drăgilă, Ursu, Simion, Tîrziu, Chera, antrenată de Adrian Enășescu, iar de cealaltă parte o echipă numită ”Prietenii lui Roti”, alcătuită din V. Gârlea – P. Niță, L. Naidin, C. Moți, G. Goșa, I. Rotariu, Doană I, Doană II, Vaștag I, Vaștag II, Vaștag III, Dancia, Baban I, Baban II, D. Rotariu, D. Hîrdău, M. Călin, cu Ilie Rotariu antrenor.

Conform deciziei organizatorilor, ”Prietenii lui Roti” au avut privilegiul să joace trei meciuri a câte 30 de minute repriza, cu fiecare din celelalte formații, care au evoluat doar câte o repriză de jumătate de oră.

Pe majoritatea celor care au intrat în teren convocați de frații Rotariu, evident, îi mai văzusem, pe unii pe micul ecran, pe alții chiar în meciurile lor de campionat, iar pe cei din Valea Almajului, unii,  foști coechipieri a lui Iosif Rotariu, nu-i prinsesem pe niciunde, așa că am avut ce savura în cele 90 de minute pe cochetul stadion din localitatea cărășană, repetăm, într-o atmosferă deosebită, de la care nu au lipsit nume cunoscute din fotbalul reșițean, în frunte cu președintele AJF Caraș-Severin,  Viorel Lolea, și  fostul președinte al CSM-ului, Marius Popescu.

De fapt, în echipa ”Prietenii lui Roti” am remarcat o elegantă și eficientă simbioză a valului de tineri jucători cu cei care au scris deja istorie pe la cluburile pe unde au evoluat de-a lungul vremii. Gîrlea, în vârstă de 19 ani, D. Rotariu (19 ani), Baban (17 ani), Vaștag (20 de ani), Hîrdău (19 ani), Doană II (21 ani) sau Călin (22 de ani), alături de mai experimentații Moți, Dancia, Naidin, Marcel Baban, Iosif Rotariu, Goșa, Leo Doană ori fostul campion mondial la box, Francisc Vaștag…

Golurile aproape că nici nu au contat, deși au fost destule, încântarea asistenței constând în spectacolul creat, pase și dribliguri de finețe dar și ”bombe” din preajma careului mare… Nu au lipsit, evident, artificiile tehnice, prin care au ieşit în evidență cinciarul Roti, care în 27 septembrie va împlini 52 de ani, Doană ori Naidin, din generația de ieri, respectiv Dorin Rotariu sau Vaștag II, din schimbul de mâine.

Finalul a prilejuit decernarea de diverse trofee, diplome și flori, foarte multe flori. Conform așteptărilor, vedeta zilei s-a numit Iosif Rotariu, care a cules, pe lângă admirație, nenumărate aplauze. Iar parcă cele mai vii și mai răsunătoare au venit din partea mamei sale, Ana Rotariu, prezentă în tribună pe toată durata acestei minunate sărbători.

Iar toate promisiunile se leagă şi de o a treia ediţie a „Cupei Iosif Rotariu”, tot în Caraşul natal.

* clic pe imagini pentru mărirea clişeului

 

 

 

Acest articol a fost publicat în Fotbal, Liga 1 și etichetat cu , , , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


sase − = 5

 


Ultimele articole din categoria Fotbal: