Hotărâre CEx AJF Timiș în 6 puncte în pregătirea alegerilor din februarie. Întrebări măcar tot pe-atâtea

Nici 4 săptămâni n-au mai rămas până la Adunarea Generală Ordinară a Asociației Județene de Fotbal Timiș din 24 februarie, când alegerea succesorului lui Dănuț Lața în fruntea forului din Pop de Băsești 43 va suscita cel mai mare interes, iar un anunț pe portalul www.frf-ajf.ro în 6 puncte aprobate prin hotărârile întrunirii de vineri a Comitetului Executiv al AJF Timiș expune la vedere demersul păstorilor fotbalului județean de pregătire a terenului pentru reunirea la urne de la Hotel Streliția, ceea ce este mai puțin clar și limpede în legătură cu tărășenia românească a votării dar semnificativ mai important rămânând nespus, undeva în umbră, lăsând astfel implicit loc unor semne de întrebare și inducând senzația că pe ici, pe colo s-ar putea și coace ceva.

Ba bine că nu a fost pregătit terenul pentru alegeri mult mai din timp decât ar lăsa să se înțeleagă hotărărea în 6 puncte șchioape de zilele trecute, cu tot cu un atent supervizat proces de coacere, la cât de important în lumina amarului de timp pe care l-a petrecut Dănuț Lața în fruntea forului județean este momentul predării ștafetei de către președintele AJF Timiș.

O schimbare la vârf se impunea de ceva vreme, însă o alta mult mai necesară este cu atât mai vitală și are de-a face cu modul general dar și punctual de abordare a problemelor în vasta bătătură a fotbalului ”mic” și juvenil timișean, lovindu-se fără doar și poate peste ani de inerția unor mentalități cu certitudine împietrite în vremuri de mai tristă amintire. Iar schimbarea unui conducător, oricât de importantă ar fi o asemenea înlocuire, nu certifică nici pe departe și schimbarea de macaz în ceea ce privește valorile fundamentale și esențiale întru însănătoșirea fenomenului sportului rege în Timiș, punct de cotitură cu atât mai greu de adoptat și abordat în climatul general nu doar alterat ci tinzând spre curat murdar în care se scaldă viața socială din România, decăzută într-un marasm moral.

De fapt, apropierea orei alegerilor, cu ale sale inevitabile implicații tipic mioritice din spatele cortinei, sugerează o rătăcire în gol și o pironire în timp nu pe palierul perioadei pre-decembriste, la care te duc cu gândul multiplele mandate adunând întregi cincinale ale președintelui pe punctul de a ieși din scenă, ci chiar în mai îndepărtatele vremuri mereu de actualitate în România ale caragialescului ”Nu sunt turmentat, dar eu… Eu pentru cine votez?”

Ion Luca Caragiale a șfichiuit din penel trăsături definitorii cu care se identifică moravurile compatriotului său tipic și nu degeaba a pus printre altele sub lupă votul la alegeri sau a lansat de exemplu ”Moftul român”, totul fiind mai de actualitate ca niciodată, și tocmai pentru că mai nimic nu se schimbă în linii mari, ci doar se perpetuează, ”altă Mărie cu aceeași pălărie”, un statu-quo trenând inert și cât se poate de convențional. Conformismul stătut le bate pe toate.

Care va fi alesul, se va afla spre finele lunii viitoare, momentan fiind pe cale declanșarea numărătorii inverse, neprincipial de scurtă, cu certitudinea că în sfârșit Dănuț Laţa nu mai candidează.

Mai puțin clar este însă de ce trei dintre cele 6 puncte pe lista hotărârilor aprobate vineri în Comitetul Executiv AJF Timiș vizează mass-media și poziționarea acesteia în raport cu alegerile, ceva de genul ”țara arde, babele se piaptănă”. N-aveți alte aspecte mai importante de pus la punct în condițiile în care fotbalul timișean scârțâie și pufăie doar ceva mai puțin decât decăzutul fotbal românesc în general? Fără așadar a întreba și de ce s-a votat împotriva accesului în sală al presei pe timpul procesului de votare, aspect care constituie poate cel mai mic bai. Rulați-vă singuri sarmalele, rețeta la vot e ca la români, încât chiar n-ai vrea deloc să ai de-a face cu așa ceva.

Bai mai mare ar fi că s-a optat pentru alocarea a doar 5 minute de expunere a prezentării din partea fiecărui candidat la fotoliul de președinte, semn că nu multe ar fi de aflat în momentul unei semnificative predări de ștafetă după decenii, și chiar a numai 3 minute în cazul aspiranților la rolul de vicepreședinte. Câtă concizie.

Ceva mai redusă în schimb în ceea ce privește procedura de validare a dosarelor de candidatură. Cel târziu până în data de 6 februarie, când Comitetul Executiv al forului județean va aproba dosarele validate de Comisia juridică, timpul rămas disponibil campaniei în sine fiind implicit comprimat, o altă accelerare pe repede înainte. Bine că sunt în schimb necesare câteva zile, din 1 februarie, pentru verificarea câtorva dosare de candidatură, cu maxim câte 6 documente în interior, tărăgănare prin care se micșorează implicit perioada de campanie premergătoare alegerilor. Iar dinspre AJF Timiș răzbate cum că n-ar urma să apară contestații pe adresa candidaturilor, însă de unde oare această previziune!? Și ce marje suplimentare de timp ar mai rămâne la o adică în caz contrariu?

C Ex AJF Timiș s-a scărpinat după ureche de grija presei dar nu explicitează deloc aspectul legat de reprezentarea fiecărui candidat în comisiile de numărare a voturilor respectiv de urmărire a procesului de vot, ceea ce poate lăsa loc de inevitabile interpretări într-o țară fără bananieri precum România. Sunt pe piața cinematografică nenumărate producții dinspre agresorul numărul 1 al omenirii cu variații pe aceeași temă, legată de oamenii de încredere ai președintelui, iar viața bate oricum filmul.

Altfel, revenind la validarea dosarelor de candidatură, rolul a fost atribuit cabinetului de avocatură Costel Subțire, din Lugoj, opțiune conturată prin recomandarea juriștilor din comisiile AJF Timiș dar în fond pe o filieră cu firul dinspre Constantin Ghiciulescu, tată al asistentului prim-divizionar Raul Constantin Ghiciulescu, cât și dinspre un fost secretar general al AJFT, Dragoș Tonenchi, un apropiat colaborator al lui Dănuț Lața.

Primul care și-a depus candidatura la șefia în viitorul mandat a fost Adrian Onica, actual vicepreședinte în structura de conducere a AJF Timiș dar cu roluri și în Comitetul Executiv respectiv Comitetul de Urgență. Romeo Malac și-a depus la rândul său candidatura pentru a deveni președinte al AJF Timiș, conturând imaginea urmașului agreat pentru perpetuarea stării de fapt, iar nu doar Gabi Stoicovici se anunță a intra în aceeași cursă până la termenul limită, 1 februarie la ora 14.

Pentru cele 3 posturi de vicepreşedinte ar intra în cadru Ciprian Trancă, Dorin Micşa, Wiliam Harasim, Nicolae Tanasoglu, Nicolae Pleşa, Flavius Sitaru și Pavel Velcotă, rămânând însă de văzut la concret lista definitivă a candidaților, iar apropo de liste, cei care au votat în favoarea prezenței presei și în timpul procesului de votare au fost Flavius Sitaru, Horaţiu Stoia, Flavius Buţă și candidatul la șefie Adrian Onica, pe când împotrivă a optat un alt candidat la funcția de președinte, Romeo Malac, dar și Adrian Ianoșev, Marius Mureşan şi Daniel Bogdănescu, balanța fiind înclinată decisiv în defavoarea reprezentanților mass-media, 4-5, de președintele pe cale de a ieși din scenă, Dănuț Lața.

Legat tot de liste, altele au fost întocmite tot în ședința de vineri a Comitetului Executiv al AJF Timiș, de exemplu atât cu cluburile propuse pentru dezafilierea provizorie, în număr de nu mai puțin de 57, și care nu vor avea drept de vot pe 24 februarie, când în Adunarea Ordinară Generală ar urma să survină definitiva lor dezafiliere, cât și cu grupările propuse pentru afilierea provizorie la forul județean, ceva mai scurtă: 31.

Iar apropo tot de cluburile activând în întrecerile AJF Timiș, așa cum am mai semnalat, reprezentanți ai grupărilor din Divizia D Timiș și eșaloanele 5 și 6 sunt convocați la sediul forului județean tocmai cu puțin timp înaintea zilei alegerilor, în perioada 14-17 februarie, ceea ce reprezintă o premieră pentru perioada de campanie a candidaților, scopul declarat de asociația fotbalistică fiind de a alege persoanele care vor fi propuse pentru validare de către Adunarea Generală a forului în cauză, în vederea alcătuirii Comitetului Executiv.

Doar să nu survină oarecare tendințe de influențare a opțiunilor la vot și ”prelucrări”, căci nu de alta dar cel puțin un membru delegat care a ținut să-și păstreze anonimatul semnalează năstrușnicia unor aleși cu pâinea și cuțitul în mână din sfera politicului de a cocheta cu ideea lansării unui ordin tacit către reprezentanți trimiși ai cluburilor la Adunarea Ordinară Generală de a înregistra video cu telefonul mobil numele candidaților aleși, ca probă și modalitate de confirmare în ochii ”șăfilor” a alegerii efectuate la urne. Nimic n-ar fi exclus dat fiind că imixtiunea politicului în sport este dominantă în România, țară împinsă de mizerabila arenă politică în hăul lipsei de integritate și rupându-și coloana vertebrală, cu rămășițele în bătaia vântului, după cum ”interesele o cere”.

În fine, punctăm din nou despre aspectul rentei viagere, în condițiile în care la acest capitol AJF Timiș a rămas prin omisiune uituc și de căruță cu nu mai puțin de aproape 4 ani față de modificările aduse în statutul FRF, acesta stipulând că ”drepturile şi facilităţile propuse de către Comitetul Executiv se acordă numai în cazul în care Adunarea Generală aprobă tipul şi cuantumul acestora. Adunarea Generală poate, în orice moment, să retragă drepturile şi facilităţile acordate preşedintelui de onoare sau membrilor de onoare”, mențiune inexistentă în Articolul 21 din statutul forului din cel mai vestic județ al țării, cu remarca hilară că Articolul 20 nici nu există. Subiectul merită atenția în lumina rezultatului unui sondaj Sporttim în rândul delegaților cluburilor divizionare D timișene la cumpăna dintre ani, relevând că într-o covârșitoare proporție respondenții nu erau în cunoștință de cauză vizavi de conţinutul Articolului 21 din Statutul AJF Timiş, scăpat complet sub radarul truditorilor din fenomen deși era vorba despre o stipulare aprobată prin vot în urmă cu 4 ani la precedenta Adunare Generală Ordinară de alegeri, când pur și simplu s-a ridicat mâna și nimic mai mult, într-o încuviințare ”la pachet” a Statutului, fără o defalcare pe puncte, articol cu articol, ceea ce sugerează și măsura în care decidenții pot tinde să mascheze aspecte care ar putea fi percepute drept inadecvate sau inconvenabile de către cei cărora le solicită atenția, îndreptățiți a li se aduce la cunoștință asemenea amănunte de ordin pecuniar, de vreme ce cluburile sunt solicitate a fi bune platnice de taxe pe adresa Asociației Județene de Fotbal. Una apare pe această temă din iunie 2014 în statutul Federației Române de Fotbal, iar alta a figurat din același an în ultimul mandat al lui Dănuț Lața, alineatul 1.3. din acest articol stipulând ca viitorul președinte al AJF Timiș să propună în Comitetul Executiv aprobarea instituirii titlurilor de președinte de onoare respectiv membru de onoare al asociației, titluri ce ar putea să beneficieze de rentă viageră pe viață, a căror valoare este stabilită exclusiv de noul președinte ales. Și de ce ar fi cazul ca întâiului urmaș al lui Lața după decenii la cârma forului timișean să i se pună la dispoziție ori după caz în cârcă povara unor asemenea propuneri și decizii? N-ar fi multe alte probleme mult mai stringente de rezolvat în fotbalul ”mic” din Timiș sau totul este doar de la minunat în sus, chiar mirobolant câtă vreme presa e la ușă!?!

Ușa ar fi de fapt pentru retrograzii interesați cu al căror concurs la ciupeală și minima rezistență, dar nu în spirit de fair-play, care ar trebui să domine competitivitatea arenei sportive, a tot alunecat peste ani în rătăcire fotbalul românesc.

Iată și lista cluburilor propuse pentru afilierea provizorie, conform www.frf-ajf/timis:

 1. AS FORTUNA BECICHERECU MIC
 2. AS FC UNIREA JIMBOLIA
 3. AS VOINTA SARAFOLEANA
 4. CS DUDESTII NOI
 5. AS TIMISUL HITIAS
 6. ASCS TORMAC
 7. CS SANANDREI TIMIS
 8. AS GELU
 9. CS TRIPLEX BEBA VECHE 2015
 10. AS TIMISUL ULIUC
 11. AS BARZAVA PARTOS
 12. AS PROGRESUL VUCOVA
 13. AS RADNIKI SOCA
 14. AS VOINTA IONEL
 15. ACS TOLVADIA
 16. CSU UNIVERSITATEA DE VEST DIN TIMISOARA
 17. CS GHIRODA GIARMATA VII
 18. CS GIROC CHISODA
 19. ACS KIDS SANMIHAIU ROMAN
 20. AS DEDY MID SANMIHAIU ROMAN
 21. ACS ATLETICO TIMISOARA
 22. AS OHABA FORGACI
 23. AS MICRO 1
 24. AS VIITORUL PIETROASA MARE
 25. AS VHP PADURENI
 26. ACS FC JUVENTUS TIMISOARA
 27. AS SPORTING DUMBRAVA
 28. ACS JUNIOR 2015 TIMISOARA
 29. ACS GALAXY TIMISOARA
 30. ACS TIM STAR TIMISOARA
 31. AS ROMA FLORIN PĂDUREAN.

 

 

Acest articol a fost publicat în Divizia D Timiş, Fotbal și etichetat cu , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


+ 6 = treisprezece

 


Ultimele articole din categoria Divizia D Timiş: