Ilie Balaci s-a stins din viață, însă legenda sa rămâne vie în amintirea suporterilor!

Lumea de dincolo a fotbalului l-a chemat în rândul ei, la finalul lunii octombrie, pe Ilie Balaci. Nu vrem să dăm lecții de jurnalism, fiecare scrie după cum crede de cuviință, însă titlurile de genul „A murit Ilie Balaci” au fost profund greșite. Legendele nu mor niciodată, doar trec în neființă.

Pentru cine nu știe (oare să existe cineva care să nu știe?) Ilie Balaci a fost unul dintre cei mai mari jucători români de fotbal, numele său fiind sinonim cu marile succese obținute de Universitatea Craiova la începutul anilor ’80.

Palmaresul celui care s-a stins la numai 62 de ani: trei titluri de campion național cu Universitatea Craiova (1973-1974, 1979-1980 și 1980-1981), semifinalist al Cupei UEFA cu Universitatea Craiova (1982-1983) – ca jucător, Cupa Campionilor Africii, Cupa și campionatul Tunisiei cu Club Africain Tunis (1991-1992); campionatul, Cupa Marocului (de două ori), Cupa Cupelor Țărilor Arabe (de două ori) cu Olympique Casablanca (1992-1994); campionatul și Supercupa Emiratelor Arabe Unite cu Al-Shabab din Dubai (1994-1996); Cupa Campionilor Golfului cu Al-Nasr din Arabia Saudită (1996-1997), Cupa Cupelor țărilor arabe, în 2000, cu Al Ain (Emiratele Arabe Unite), Supercupa Asiei cu Al-Ain (Emiratele Arabe Unite, 1999-2000), Cupa Cupelor țărilor arabe, în 2000, cu Al-Sadd (Qatar) – ca antrenor.

A debutat în națională la 17 ani

„Minunea blondă” s-a născut pe 8 septembrie 1956, de Sfânta Maria Mică, în comuna Bistreț din județul Dolj. Autoritățile au aflat de nou-născut cinci zile mai târziu. Atât a durat „escala” făcută la crâșmă de bunicul plecat de acasă ca să îl declare. Ilie nu a întârziat de la întâlnirea cu fotbalul. La nouă ani, a fost legitimat la „piticii” Universității Craiova, echipă pentru care a debutat în prima divizie la 17 ani, într-un meci cu Jiul Petroșani.

La data de 23 martie 1974 a debutat la echipa națională, într-un meci în care „tricolorii” au remizat cu Franța (1-1), pe „Parc des Princes”. Cornel Dinu, căpitanul României din meciul de la Paris, a rememorat pentru eusunt12.ro debutul puștiului de 17 ani, 6 luni si 10 zile: “Îl remarcasem într-un meci direct între Dinamo și Universitatea Craiova. Era obraznic, tehnic și rău. Așa l-am găsit și cu prilejul acelui meci de debut la echipa națională. La antrenamente ne scuipa, ne călca în picioare. Acestea sunt semnele performanței. Era un tip care a șocat chiar la primul impact. Deși nu părea la prima vedere, era foarte puternic, greu de incomodat când avea mingea”.

Înainte de a-și încheia prematur cariera, din cauza accidentărilor repetate, Ilie Balaci a evoluat la Universitatea Craiova (1973-1985), FC Olt Scornicești (1985-1986) și Dinamo București (1986-1988). A disputat în Divizia A 347 de partide și a marcat 84 de goluri. A adunat 69 de selecții în echipa națională, marcând opt goluri. A fost desemnat de două ori fotbalistul nr. 1 din campionatul României (1981 și 1982). Accidentat, a ratat prezența la turneul final al Campionatului European din Franța din 1984, deși a contribuit din plin la calificarea naționalei.

A fost supranumit „Prințul deșertului”

Cluburile din țară nu l-au apreciat ca antrenor. În schimb, a practicat cu succes această profesie în Asia și Africa, unde a câștigat peste 20 de trofee, care i-au adus titlul de „Prințul deșertului”. Vestea dispariției de pe această lume i-a întristat deopotrivă pe microbiștii din Tunisia, Maroc, Emiratele Arabe Unite, Arabia Saudită, Qatar, Sudan, Kuweit. Par campionate „exotice”, însă pariorii care le urmăresc știu că nivelul fotbalului din unele țări arabe nu este chiar scăzut. De exemplu, pe competiția din Emiratele Arabe Unite se poate juca la Fortuna. Mai multe informații despre Fortuna puteți citi pe site-urile specializate.

În România, maestrul emerit al sportului a fost plâns atât pe ultimul drum, cât și pe stadioane, emblematice fiind imaginile cu ochii înlăcrimați ai lui Emil Săndoi sau Mircea Rednic, din timpul momentelor de reculegere ținute la meciurile echipelor lor. Legenda lui Ilie Balaci rămâne vie în amintirea suporterilor și a tuturor celor din lumea fotbalului.

Acest articol a fost publicat în Fotbal, Liga 1 și etichetat cu , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


9 + sase =

 


Ultimele articole din categoria Fotbal: