În ajunul Paştelui, Poli caută dezlegarea la victorie

După trei partide în care a obţinut numai rezultate de egalitate şi după ce în weekendul trecut, în Giuleşti, a fost învinsă în premieră în actuala stagiune, pentru Poli meciul cu FCM Târgu Mureş a devenit crucial în tentativa de a cuceri laurii de campioni.

FC Municipal Târgu Mureş este o altă grupare atipică din fotbalul românesc, amintind de cazurile lui Internaţional Curtea de Argeş, CS Otopeni, Dacia Mioveni ori FC Vaslui, formaţii care au avut, imediat după înfiinţare, ascensiuni demne de cartea recordurilor. Fondat în 2004, clubul ardelean a avut nevoie doar de şase ani pentru a ajunge în prima ligă. La început a purtat denumirea de Siletina, activând astfel în ligile inferioare de campionat judeţean şi Liga a III-a. Pasul spre eşalonul secund l-a făcut cu sprijinul unei formaţii bănăţene. În vara lui 2008, Unirea Sânnicolau Mare a obţinut promovarea, dar, fără să dispună de resursele financiare necesare unei participări în liga a doua, şi-a vândut locul târg-mureşenilor.

Precedenta echipă din Târgu Mureş care luase contact cu Liga întâi a fost mult mai cunoscuta ASA, fostă participantă în cupele europene în anii ’70 şi care a fost desfiinţată în 2005. Ultima ei prezenţă în prima ligă s-a consemnat în ediţia 1991/92, când a pierdut ambele jocuri cu Poli, 1-2 şi 0-1.

Deşi era de aşteptat ca, în calitate de debutantă, “Portocala mecanică de Mureş” să se zbată în subsolul clasamentului, spre cinstea ei s-a ţinut departe de zona retrogradării. Acest lucru i se datorează în mare măsură antrenorului Ioan Ovidiu Sabău, care l-a înlocuit pe Adrian Falub după runda a 6-a.

“Moţu” revine pe stadionul Dan Păltinişanu după aproape un an de zile, dar de această dată ca adversar. El este singurul antrenor român care a rezistat un sezon întreg pe banca Politehnicii în mandatul BkP. De acest privilegiu s-a mai bucurat doar cehul Duşan Uhrin Jr. în primul mandat la Timişoara (2007/08). Sub conducerea sa “alb-violeţii” au încheiat pe locul al 5-lea, cu 59 puncte şi s-au afirmat ca o grupare redutabilă în deplasare, acolo unde au pierdut numai o dată, la Braşov, în ultima etapă a turului, scor 0-1.

Ĩn actulul campionat, FCM Târgu Mureş a câştigat doar în două rânduri în deplasare, victimele sale fiind chiar ultimele două campioane ale României, CFR Cluj şi Unirea Urziceni, şi a fost la câteva momente de a da lovitura şi la Vaslui, dar a fost egalată în minutele de prelungire.

Partida de pe 16 octombrie, din turul campionatului, a fost prima confruntare directă. Nou-promovata a condus în două rânduri, prin golurile lui Mihai Stere (2) şi Cristian Munteanu (28), dar, mai experimentată, Poli şi-a apropiat victoria prin reuşitele lui Zicu (20, 80), aflat la a doua dublă consecutivă, şi Hristu Chiacu (51), transferat între timp la Khazar Lankaran din Azerbaidjan.

Ĩn ciuda văditei diferenţe de valoare, meciul cu FCM nu va fi floare la ureche pentru timişoreni. Partidele de acasă cu echipele de mâna a doua au fost un adevărat calvar pentru ei. Au irosit puncte preţioase cu “U” Cluj şi Pandurii, cu ambele realizând doar remize, şi s-au impus chinuit contra Victoriei Brăneşti şi Sportului Studenţesc, de fiecare dată rezultatul fiind 2-1.

Acest articol a fost publicat în Fotbal, Poli Timişoara și etichetat cu , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


patru + = 9

 


Ultimele articole din categoria Fotbal: